Τό Βατερλώ μέ τό πετρέλαιο

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την απόδοση του μέτρου εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που αναγκάζει τα νοικοκυριά να πληρώσουν τιμές-φωτιά προκειμένου να ζεστάνουν το σπίτι τους. Τα στοιχεία από τους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής του μέτρου (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2012) δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης απέχουν πάρα πολύ από τον ετήσιο στόχο, που ήταν 1,1 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, στο τελευταίο δίμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν μόλις κατά 36.000.000 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και απέχουν σημαντικά από τον ετήσιο στόχο για επιπλέον έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στην πτώση της ζήτησης και την αναζήτηση φθηνότερων μέσων θέρμανσης, αλλά και στο γεγονός ότι πέρυσι, και εν όψει της αύξησης του φόρου, οι καταναλωτές αποθεματοποίησαν ποσότητες πετρελαίου.

Τα αναλυτικότερα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για τον Νοέμβριο δείχνουν ότι τον πρώτο «κρύο» μήνα της σεζόν οι εισπράξεις από φόρους πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων μειώθηκαν κατά 14,1%, αλλά στο πετρέλαιο θέρμανσης η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη, γιατί στα ποσά αυτά συνυπολογίζονται και οι εισπράξεις φόρων από φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο κίνησης κ.λπ.

Παρά τις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους όλων των καυσίμων, αντί για 633.000.000 ευρώ που εισπράχθηκαν τον Νοέμβριο του 2011, τον Νοέμβριο του 2012 μπήκαν στα κρατικά ταμεία μόλις 544.000.000 ευρώ, δηλαδή 89.000.000 ευρώ λιγότερα. Για να κλείσει τη μαύρη τρύπα το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να εισπράξει μέσα στους επόμενους μήνες όσα έχει προϋπολογίσει συν το περίπου 1 δισ. ευρώ που έχασε πέρυσι, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, λόγω της ραγδαίας μείωσης της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από τις αρχές του 2012 η τρόικα πίεζε για αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και προσέβλεπε (με βάση το Μεσοπρόθεσμο του Φεβρουαρίου) σε καθαρή αύξηση εισπράξεων από τον Ειδικό Φόρο Πετρελαίου κατά 536.000.000 ευρώ, μετά και τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου.

Τα λεφτά αυτά όμως δεν ήρθαν ποτέ στα κρατικά ταμεία, αντιθέτως, έλειψαν, ενώ τα νοικοκυριά εφευρίσκουν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν, δημιουργώντας, όχι μόνο οικονομικό πρόβλημα (κλείνουν πρατήρια και χάνονται φόροι, εισφορές και θέσεις εργασίας στην αγορά καυσίμων), αλλά και περιβαλλοντικό (παράνομη υλοτομία, συσσώρευση ρύπων από χιλιάδες διαμερίσματα στις πόλεις που ανάβουν τζάκια κ.λπ.).

 Στέλιος Κράλογλου

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply