Ἐντολές Στουρνάρα γιά κατασχέσεις μισθῶν καί συντάξεων

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε το 2013 για το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα του Ιανουαρίου ήρθαν για να ταράξουν τη… νιρβάνα των υπηρεσιών και να θέσουν σε «κόκκινο» συναγερμό το υπουργείο Οικονομικών λίγες μόλις ημέρες πριν επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα έσοδα του Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν περίπου 7% χαμηλότερα από το στόχο. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε 4,357 δισ. ευρώ, η απόκλιση από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους, είναι της τάξης των 305 εκατομμυρίων ευρώ. Αν λάβει, δε, κανείς υπόψιν ότι τα έσοδα του περσινού Ιανουαρίου είχαν φτάσει στα 4,827 δισ. ευρώ, η διαφορά του φετινού από τον περσινό Ιανουάριο είναι της τάξης των 775 εκατομμύρια ευρώ.

Το… μούδιασμα όσων συμμετείχαν στην τακτική σύσκεψη για τη παρακολούθηση εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές, καθώς η εικόνα των εσόδων ενισχύσει την άποψη όσων είχαν επισημάνει ότι η συρρίκνωση της κατανάλωσης άρα και της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων, συμπαρασύροντας κυρίως τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ.

Το κακό είναι ότι σε λίγες ημέρες καταφτάνουν οι επικεφαλής της Τρόικας και ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι η «τρύπα» στον Προϋπολογισμό μπορεί να κλείσει με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, ότι δηλαδή δεν απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η αρνητική συγκυρία των εσόδων δυσκολεύει και τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη φορολόγηση των ακινήτων ήτοι την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των μικροϊδιοκτητών και των αγροτεμαχίων.

Εχοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στα χέρια του, ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε οδηγίες για πίεση στους οφειλέτες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση έχουν ήδη ειδοποιηθεί για 4ήμερη σύσκεψη οι επικεφαλής των 36 μεγάλων εφοριών της Αττικής.

Σε δεύτερη φάση θα ενταθούν οι διασταυρώσεις- που έχουν ατονίσει- από τη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, για τον εντοπισμό κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Σε τρίτη φάση οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε ακίνητα, ενοίκια, καταθέσεις, στο 25% μισθών- συντάξεων (ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ) ακόμα και σε μικρούς οφειλέτες.

Σε τέταρτη φάση θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ.

Στόχος, είναι η κάλυψη της μνημονιακής υποχρέωσης για είσπραξη 775 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και 1,9 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply