Ἡ πάλη ξεπλένεται ἀπὸ τὴν ντροπὴ τῶν Ὀλυμπιακῶν.

Νὰ σᾶς πῶ…
Ἐφ΄ ὄσον συζητᾶμε γιὰ ὀλυμπιακὰ παιχνίδια, καλῶς κάνουν καὶ τὴν καταργοῦν.
Διότι κακὰ τὰ ψέμματα. 
Τέτοιο σούργελο ποὺ συμβαίνει ἐκεῖ μέσα, τί περιμέναμε; 
Νά διατηρηθῇ ἡ πάλη; Γιά ποιόν λόγο; Γιά νά θυμίζῃ Ὀλυμπιακούς ἀγῶνες;
Μά γιά ποιόν λόγο; Γιά νά ἀποβαρβαριστοῦν; 
Ἀς τοὺς ἀφήσουμε στὴν κοσμάρα τους κι ἀς δοῦμε πῶς θὰ καταπιαστοῦμε ἐπὶ τέλους μὲ τὸ νὰ στήσουμε τοὺς πραγματικοὺς Ὀλυμπιακοὺς Ἀγῶνες, ἀδιαφορῶντας γιὰ τὰ παιχνίδια καὶ τὶς λοιπὲς ἄλλες ἀνωμαλίες τους.

Φιλονόη. 

Η ΠΑΛΗ ΞΕΠΛΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

Διαβάζουμε στο koolnews.gr πως η πάλη, ελεύθερη και ελληνορωμαϊκή, μπορεί να είναι το αρχαιότερο ολυμπιακό άθλημα, αλλά εξοστρακίζεται από τις διοργανώσεις των ολυμπιακών παιχνιδιών, αρχής γενομμένης από τα παιχνίδια του 2020, με απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Την τελική απόφαση θα γνωρίζουμε το Σεπτέμβριο. Η Ξύστρα δε θα είχε κανένα πρόβλημα με μια “κίνηση ανανέωσης” όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς, αν επρόκειτο για όντως ανανέωση. 

Όμως η πάλη είναι ιδιαίτερο άθλημα. Aν λαμβάνονταν υπ’ όψη τα ολυμπιακά ιδεώδη από αυτούς που καθορίζουν τις τύχες των ολυμπιακών παιχνιδιών, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταργηθεί. Ακόμη κι αν αγνοήσουμε την αρχαία και ελληνική προέλευση του αθλήματος, δε μπορούμε παρά να σταθούμε στο ότι είναι ένας τρόπος δυναμικού ανταγωνισμού δύο ανθρώπων με τις λιγότερες πιθανότητες σοβαρών τραυματισμών σε σχέση με οποιοδήποτε αντίστοιχο άθλημα. Έτσι, τα αυριανά πιτσιρίκια, που μεγαλώνοντας ψάχνονται από τη φύση τους να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με το φίλο, το συμμαθητή ή τον αδελφό τους, θα χρησιμοποιήσουν όσα τους επιτρέπουν οι προσλαμβάνουσες. Δηλαδή, μπουνιές, κλωτσιές, μαχαίρια και πιστόλια. 

Η Ελλάς έχει ίσως την υποχρέωση σε αντιδιαστολή με τη ΔΟΕ να εισάγει τη διδαχή της πάλης στα σχολεία, ξεκινώντας από το δημοτικό, ώστε να εκτονώνει σωστά και απόλυτα ελεγχόμενα τις ούτως ή άλλως υπαρκτές βίαιες πλευρές των μαθητών. Αλλά αυτό θα ήταν εφικτό μόνο στην ουτοπία που το κράτος Ελλάς θα αντιπροσώπευε… την Ελλάδα. Αλλά δεν την αντιπροσωπεύει. Έτσι, αντ’ αυτού, το πιθανότερο είναι στο σύντομο μέλλον να καταργηθούν ακόμη και τα πανελλήνια πρωταθλήματα αυτών των αγωνισμάτων.

Αντίο πάλη και μη μελαγχολείς. Στο κάτω-κάτω, θα σταματήσεις να ντροπιάζεσαι βίαια με τη χρήση σου στο πανηγύρι των ολυμπιακών παιχνιδιών…

Ἀναπτήρας ἀπὸ ξύστρα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply