Τί ἦταν οἱ Ἀλβανοί τό 1821;

Ὁ Ἀλὴ πασσᾶς ἦταν Ἀλβανός, Ἀρβανίτης ἀπὸ τὸ Τεπελένι.
Οἱ καλλίτεροί του πολεμιστές, ἐπίσης.
Μὲ αὐτοὺς ἐξόντωσε τὸν κάθε ἑλληνικὸ πληθυσμό, καὶ τελικῶς τοὺς Σουλιῶτες.
Οἱ Σουλιῶτες, μαζὺ μὲ τοὺς Ὑδραίους καὶ τοὺς Σπετσιῶτες, ἦσαν οἱ μόνοι Ἀρβανίτες ποὺ συνετάχθησαν μὲ τοὺς Ἕλληνες. Ὅλοι οἱ ἄλλοι, ποὺ ᾡνομάσθηκαν τουρκαλβανοὶ ἤ τουρκαρβανῖτες ἤ ἀρβανιτιά, δὲν ἦσαν τίποτα περισσότερο ἀπὸ μισθοφόρους, ἐπαγγελματίες δολοφόνους οὐσιαστικῶς, ποὺ ἐπλούτιζαν ἀπὸ τοὺς ῥαγιᾶδες.
Μεγάλη χαρὰ ἔλάμβαναν ὅταν ὁ κάθε τους φόνος συνοδεύετο ἀπὸ φρικτὰ βασανιστήρια. Ἀπόδειξις αὐτοῦ τὰ ὅσα ἐτράβηξαν οἱ  Ἑλληνικοὶ πληθυσμοί, κατὰ τὴν διάρκεια τῆς ἐπαναστάσεως. 
Μόνον μίαν πληροφορία νὰ συγκρατήσουμε.
Κατὰ τὸν Σαράντο Καργάκο, κατὰ τὴν διάρκεια τῆς ἐπαναστάσεως μόλις 2.500.00 Ἕλληνες κατοικοῦσαν στὴν Ἑλλάδα. Ἀπὸ αὐτοὺς οἱ 800.000 ἐδολοφονήθησαν, ἐκομματιάσθησαν καὶ ἐφονεύθησαν στὰ πεδία τῶν μαχῶν. Δυστυχῶς, οἱ περισσότεροι ἐδολοφονήθηκαν, δὲν ἐσκοτώθησαν πολεμῶντας, διότι οἱ τοῦρκοι ἐσυνήθιζον, καὶ συνηθίζουν φυσικά, νὰ τιμωροῦν σκληρότατα τοὺς ἐχθρούς τους. Γυναικόπαιδα, γέροι, ἀνήμποροι τὰ συνήθη τους θύματα. Καὶ οἱ ἀρβανίτες πρῶτοι καὶ καλλίτεροι στὸ κυνήγι τῶν Ἑλλήνων. 
Ἀρβανίτες ἔπιασαν τὸν Κατσαντώνη, ἀρβανιτιὰ ἐξεκαθάρισε τοὺς λογαριασμοὺς τοῦ Ἀλῆ μὲ τὸ Σούλι, ἀρβανίτες ἦσαν τὰ κυρίως στρατεύματα τῶν τούρκων στὴν Ἑλλάδα, πρὶν τὴν ἐπιστράτευσιν δυνάμεων ἀπὸ ἄλλα τμήματα τῆς αὐτοκρατορίας τους καί, φυσικά, ἀρβανίτες ἦσαν αὐτοὶ πού, μετὰ τὰ Ὀρλωφικά, γιὰ δέκα χρόνια, ἐρήμωναν τὴν Πελοπόννησον. 

Φιλονόη. 

Αλβανοί και 1821

Πέρα από την δήθεν «μεγάλη» και διαχρονική προσφορά κάθε είδους των Αλβανών στην Ελλάδα, μας έχουν ζαλίσει οι ίδιοι και οι εδώ φίλοι τους με την συνεισφορά τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Προφανώς εννοούν τους Αρβανίτες οπλαρχηγούς που μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες από την Βιέννη και την Τεργέστη μέχρι τη Βυρητό και από την Αλεξάνδρεια μέχρι την Οδησσό με άπειρες θυσίες και αγώνες έστησαν το νεοελληνικό κράτος. Προφανώς οι κύριοι δεν λένε να εννοήσουν με τίποτε ότι οι Αρβανίτες πρόγονοι μας, δικοί μας, δεν έχουν να κάνουν τίποτε με τους δικούς τους. Οι άνθρωποι αυτοί σε όλοι την ιστορία τους εντάχθηκαν οικιοθελώς και πλήρως με την ταυτότητά τους, όπως και πλήθος άλλοι, στο σώμα του νεοελληνικού έθνους αμετάκλητα και μόνο οι απόγονοι και συμπατριώτες τους έχουν το δικαίωμα να τους επικαλούνται.

Μπορεί οι ιδρυτές του ελληνικού κράτους που πήραν τις αποφάσεις τους ελεύθεροι και με τα όπλα στα χέρια να είχαν άλλη εθνική συνείδηση και να μην μετακινούνταν λίγα μέτρα πιο πέρα, να ενωθούν με τους Τούρκους όπως έκαναν τότε οι περισσότεροι Αλβανοί; Οι οποίοι πέρα από αυτά που λένε πολλοί είχαν ξεκάθαρη από τότε αλβανική εθνική συνείδηση και επιλογή να ακολουθούν τους συμπατριώτες τους Οθωμανούς αξιωματούχους. Κάτι που εξηγεί τη μέχρι σήμερα τουρκολαγνεία τους. Δηλαδή τι ήταν η Ελληνική Επανάσταση αλβανικός εμφύλιος; Έχουμε φθάσει στο εξωφρενικό σημείο να επικαλούμαστε τα αυτονόητα πλέον.

Οι αλβανομανείς αποθρασυνόμενοι φτάνουν σε απερίγραπτες αρλούμπες βαφτίζοντας Αλβανούς, πέρα από τους αρβανιτόφωνους Σουλιώτες και Υδραίους καπεταναίους, ακόμα και τον Καραϊσκάκη και τον Κολοκοτρώνη. Όπου δουν μουστάκα και φουστανέλα βλέπουν Αλβανούς, άσχετα που φουστανέλα δεν φορούσαν όλες οι αλβανικές φυλές αλλά μόνο οι νότιες, ενώ την φορούσαν και πολλοί Σλάβοι της βαλκανικής.Κατά τη λογική τους επειδή ο Σαρακατσάνος Καραϊσκάκης αρχιστράτηγος των Ελλήνων στην Ρούμελη και ο Τούρκος της Κιουτάχειας Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς βεζίρης της Ρούμελης ήταν Αλβανοί επειδή στη συνάντηση τους μίλησαν αλβανικά τη μόνη κοινή γλώσσα που τσάτρα-πάτρα μπορούσαν να χειριστούν και οι δύο για να συνεννοηθούν. Ή ήταν ο Θ. Κολοκοτρώνης Αλβανός επειδή ο παππούς του Γιάννης Μπότσικας, γιος του Δήμου Τσεργίνη, μετονομάστηκε σε Κολοκοτρώνης λόγω των δυνατών του τετρακεφάλων από έναν Αρβανίτη που είπε γι’ αυτόν αστειευόμενος: «Βρε τι Μπιθεγκούρας είναι τούτος;» και τους έμεινε από τότε σαν οικογενειακό όνομα η ελληνική μετάφραση.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης χιλιάδες Αλβανοί έχασαν τη ζωή τους ντύνοντας στα μαύρα όλη την Αλβανία όπως και την Ελλάδα, αλλά για άσχετους με αυτούς που φαντάζονται οι σημερινοί λόγους. Υπερασπιζόμενοι τα αξιώματα τους στην Οθωμανική αυτοκρατορία, υπερασπίζοντας την πίστη τους μερικοί, αλλά το κυριότερο υπερασπίζοντας την τσέπη τους και ελπίζοντας να αυξήσουν την περιουσία τους. Τότε στην είδηση μόνο της στρατολόγησης λουφετζήδων (μισθοφόρων) και πιθανής λεηλασίας ελληνικών χωρών κινητοποιούνταν όλο το αλβανικό έθνος μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι και καθολικοί, Γκέκηδες, Τσάμηδες, Τόσκηδες, Λιάπηδες οι καθολικοί Μιρδίτες και Μαλισόροι, χριστιανοί Σκοδράνοι, Γαρδικιώτες, Λακκιώτες και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνικής συνείδησης Αρβανίτες και Ηπειρώτες και αν ακόμα τύχαινε να βρεθούν κατά των Ελλήνων, πάντα ενώνονταν μαζί τους οριστικά. Για παράδειγμα ο Χιμαριώτης Σπύρο-Μήλιος με τους τρεις αδερφούς του και 250 Χιμαραίους πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων, όπως και ο ηρωικός Χατζή-Μιχάλης Νταλιάνης που πολέμησε με το ιππικό και πεζικό σώμα των συμπατριωτών του Αργυροκαστριτών και Δελβινιωτών. Αντίθετα Αλβανοί μπέηδες, ντερβεναγάδες και φρούραρχοι υπήρχαν διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα και τυρρανούσαν τον κόσμο υπηρετώντας τα αφεντικά τους. Το γεγονός αυτό δίνει στους σημερινούς απογόνους τους το δικαίωμα κατά την αρπαχτική κρίση τους να θεωρούν αλβανικές περιοχές την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα και ότι άλλο τους κατέβει διεκδικώντας παλιά τσιφλίκια και ενδεχομένως και ραγιάδες να τα καλλιεργούν.

Οι Αλβανοί και οι Έλληνες πολεμιστές είχαν τότε φιλικές σχέσεις πολλές φορές ως συντοπίτες και κορόιδευαν τους ανατολίτες Τούρκους λέγοντάς τους Κονιάρους, Χαλδούπηδες ή Ντουντούμηδες, βέβαια στον πόλεμο ήταν αμίληκτοι μεταξύ τους, αλλά προστάτευαν κανένα παλιόφιλο αν έπεφτε στα χέρια τους. Στην αρχή οι επαναστάτες προσπάθησαν μάταια να προσεταιριστούν τους Αλβανούς για να αποδυναμώσουν τους Τούρκους παίζοντας το παιχνίδι του αρχηγού τους αποστάτη Αλή πασά, αλλά οι Αλβανοί γρήγορα τον παράτησαν συντασσόμενοι με το Σουλτάνο. Οι μισθοφόροι Αλβανοί πολλές φορές δεν ήταν πιστοί προδίδοντας τα αφεντικά τους παραδίδοντας κάστρα και τους εντός Τούρκους στους Έλληνες για να σώσουν το τομάρι τους.

Σημασία έχει ότι κάθε χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης ξεκινούσαν 2 εκστρατείες σε Δυτική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και μία επιπλέον από το 1825 στην Πελοπόννησο και 4 στόλοι Κωνσταντινούπολης, Αλεξάνδρειας, Τύνιδας και Αλγερίου, σύμπας ο μουσουλμανικός οθωμανικός κόσμος της Μεσογείου με τους Αλβανούς να αποτελούν σημαντική μερίδα των στρατιών, θεωρούμενους ως επίλεκτο σώμα να αντιμετωπίσει τους ορεσίβιους και σκληροτράχηλους Έλληνες. Ειδικά τα πρώτα χρόνια οι Αλβανοί ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των τουρκικών στρατιών που οδηγούσαν και Αλβανοί πασάδες. Πρώτη φορά στην εκστρατεία του Δράμαλη το 1822 είδαν οι Έλληνες στρατό σχεδόν αποκλειστικά ανατολιτών με διαφορετική ενδυμασία από του ίδιους και τους Αλβανούς. Όλες ανεξαιρέτως οι εκστρατείες αυτές οδήγησαν σε λουτρά αίματος και με μικρό ποσοστό των εκστρατευόντων να επιστρέφει, με τους περισσότερους να αφήνουν τα κοκκαλά τους στις ελληνικές κοιλάδες και πλαγιές ή να γίνονται τροφή των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες.

Επειδή οι Αλβανοί φαίνεται βαριούνται να διαβάσουν την ελληνική ιστορία για να βρουν τους προγόνους τους και περιορίζονται στον να «κλέβουν» τους δικούς μας, στην συνέχεια παραθέτουμε μια σειρά, όχι πλήρη, των επίσημων Αλβανών που πολέμησαν κατά των Ελλήνων μεταξύ των ετών 1821-1829. Τα περισσότερα ονόματα προέρχονται από ένα βιαστικό «σκανάρισμα» των έξι τόμων του έργου «Η Ελληνική Επανάστασις» του Διον. Κοκκίνου, του βιβλίου «Αλβανοί, Αρβανίτες, Έλληνες» του Σαρ. Καργάκου, της «Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής» του Θ. Κολοκοτρώνη και άλλα από παλιά διαβάσματα που προστέθηκαν από μνήμης μετά από διασταύρωση. Ακολουθεί η λίστα:

Ιμπραήμ πασάς, ο γνωστός σχιζοφρενής που επιχείρησε ανεπιτυχώς με τους Γάλλους επιτελείς του να σβήσει την επανάσταση, γιος του αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ που ήταν Αλβανός μπέης από την Καβάλα.
Ομέρ-πασάς Βρυώνης, παλιός στρατηγός του Αλή πασά Τεπελενλή, πασάς σε διάφορες πόλεις της Ηπείρου, εκστράτευσε κατά τα έτη 1821-22 επικεφαλής χιλιάδων εναντίων των Ελλήνων επαναστατών.
Μουσταή-πασάς Σκόδρας (Μουσταφάς), εκστράτευσε το 1823 με 16000 κυρίως Αλβανούς με την πλειοψηφία τους να είναι χριστιανοί και είχε σώματα ακόμα και Κροατών. Το στράτευμά του ήταν ειδικό για ορεινές μάχες και ξεκίνησε με πολλές ελπίδες που του της έκοψε ο Μάρκος Μπότσαρης κυρίως και οι άλλοι οπλαρχηγοί της Δυτικής Στερεάς που ανάγκασαν το στρατό του στη διάλυση και τον ίδιο στην εξευτελιστική φυγή και στο να μην επιχειρήσει νέα εκστρατεία.
Ισμαήλ-πασάς Πλιάσσας, Αλβανός πασάς που εκστράτευσε αρκετές φορές κατά των επαναστατημένων Ελλήνων (μέχρι και στα Ψαρά το 1824).
Αχμέτ-πασάς Βρυώνης, εκστράτευσε στις αρχές της επανάσταση κατά των Ελλήνων.
Ισούφ-πασάς Περκόφτσαλης, Αλβανός πασάς που εκστράτευσε αρκετές φορές κατά των επαναστατημένων Ελλήνων.
Μουστά-μπεης, στρατηγός του Κιουταχή (Μεχμέτ Ρεσίτ πασά, Ρούμελη Βαλεσι) είχε στήσει ενέδρα κατά την έξοδο των Μεσολογγιτών σκοτώνοντας 500, σκοτώθηκε από τον Καραϊσκάκη στην Αράχωβα το 1826 και το κεφάλι του καρφώθηκε σε παλούκι μαζί με του Κεχαγιάμπεη του Κιουταχή. Χαρακτηριστικά λέγαν γι’ αυτόν ότι ήταν τότε: «το μεγαλύτερο οτζάκι της Αλβανίας και η ψυχή του Κιουταχή και των Αλβανών». Μαζί του στην Αράχωβα σκοτώθηκαν και 1300 επίλεκτοι Αλβανοί «ο ανθός της Αλβανίας», μόνο 100 γλύτωσαν από την ενέδρα των Ελλήνων του Καραϊσκάκη. Οι τότε Αλβανοί θρήνησαν το θάνατό του με τραγούδι που σώθηκε:

«Τσσε ντ’ Αθίνe ντ’ Αλαμάνe σούμε καπετάνeρ γιάνε
σσούμε καπετάνeρ γιάνe πο, Μουσταμπεΐ ε βράνe
Κουσσ ε βράου Μουσταμπεΐν τσσ’ ισσ νιε ιλλ γκα γκιάκου ίνε;
Πο εβράου Καραϊσκάκη φακιεζίου, μουστάκ; ιγκλιάτε.
«…μπερτeκόσα Λιβαδίσe βράου, ασσλάν é σσκιπeρίσe».

Στα ελληνικά:

«Απ’ την Αθήνα ως την Αλαμάνα πολλοί είναι καπεταναίοι
Πολλοί είναι καπεταναίοι μα, σκοτώσαν τον Μουσταμπέη!
Ποιος σκότωσε το Μουσταμπέη που απ’ το αίμα μας ήταν ένα αστέρι;
Μα τον σκότωσε ο Καραϊσκάκης ο μαυροπρόσωπος, ο μακρυμουστάκης.
«..ο βάτραχος της Λειβαδιάς σκότωσε το λιοντάρι της Αρβανιτιάς!…»

Καρεφίλ-μπέης, αδερφός του Μουστά-μπεη σκοτώθηκε και αυτός στην Αράχωβα
Αδερφός του Μπανούζη Σέβλιανη: σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους στην Αράχωβα
Ταχήρ Αμπάζης, στρατηγός του Αλή πασά Τεπελενλή πολέμησε από το 1821 τους Έλληνες. Τα πρώτα χρόνια της επανάστασης ήταν πολύ σημαντικός Αλβανός και για κάποιο διάστημα κατά την ανταρσία του Αλή είχε συνεργασία με τους Έλληνες.
Άγο Βασιάρης, σημαντικό στέλεχος του Αλή Πασά και του Ομέρ Βρυώνη στη συνέχεια, τον συνέλαβαν αιχμάλωτο οι Σουλιώτες του Μάρκου Μπότσαρη και τον έσφαξαν μετά για να εκδικηθούν το θάνατο του Μάρκου στο Καρπενήσι το 1823.
Μελεκ-πασάς Γκέκας, έδρασε στη Λαμία το 1821.
Τελεχά-μπέης Φέζον, αρχηγός Γκέκηδων ιππέων του Ομέρ Βρυώνη στην Αλαμάνα και τη Γραβιά το 1821.
Μουσταφά-μπεης Καφεζέζης, αρχηγός Τσάμηδων ιππέων του Ομέρ Βρυώνη στην Αλαμάνα και τη Γραβιά το 1821.
Σιλιχτάρ Μπόδας, σημαντικός Αλβανός στρατηγός των Τούρκων σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης.
Άγο Μουχουρδάρης, Αλβανός στρατηγός των Τούρκων πολέμησε στη μάχη του Πέτα το 1821.
Νούρκας Σέρβανης, ντερβέναγας και μουτασελίμης Καρλελίου στο Βραχώρι το 1821, φρούραρχος Άρτας μετά, σκοτώθηκε στο Τρίκερι Μαγνησίας το 1827.
Ταχήρ Παπούλιας, ντερβέναγας Κραβάρων και Αποκούρου το 1821.
Μουσταφά-μπεης, Κεχαγιάμπεης (επιτελάρχης του Χουρσίτ πασά), αρχηγός των πολιορκημένων Τούρκων και Αλβανών στην Τριπολιτσά το 1821
Αλή-μπεης, αδελφός του Μουσταφάμπεη, σκοτώθηκε στη μάχη της Γράνας το 1821, έξω από την Τριπολιτσά
Ισμαήλ-μπεης Βλιόρης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Βελή-μπεης Γιάτζης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Τζάνε Μαρτολάτζης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Μουσταφά Μαρτίνης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Ασλάν Ντέμτζης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Χασάν Μπιλούσης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Μπανούζ Σέβρανης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Γιος Σούλτζε Κόρτσα, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Κεχριμάν-μπεης Γάτζης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Ζαβαλιάνη Πρόκος, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Λιούλιο Τζαπάρης, τουρκαλβανός μπίμπασης (χιλίαρχος) του Κιουταχή.
Χασάν-πασάς Γκέκας, σκοτώθηκε σε νυχτερινή επιδρομή στο στρατόπεδο του Κιουταχή το 1825.
Ελμάζ Μέτζος, έδρασε το 1821 στην Ήπειρο.
Μπεκήρ -αγας Τζογαδούρος, διοικητης Πρέβεζας το 1821, είχε και άλλες συμμετοχές.
Σούλτζε Κόρτζας, ντερβέναγας Τρικάλων το 1822 και αλλού έδρασε.
Σουλεϊμάν Μέτος, τουρκαλβανός οπλαρχηγός έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Χασά-μπεης Βρυώνης, τουρκαλβανός οπλαρχηγός έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Μούρτο Τζάλιος, τουρκαλβανός οπλαρχηγός έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Ισλάμ-μπέη Κόκκα, τουρκαλβανός οπλαρχηγός έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Μωχάμετ Νταλιάνης, τουρκαλβανός οπλαρχηγός από την Κονίσπολη, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Ισλάμ Πρόνιος, τουρκαλβανός οπλαρχηγός από την Παραμυθιά, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Μπάλιο Χούσος, τουρκαλβανός οπλαρχηγός από το Μαργαρίτι, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Χασάν Χούσος, τουρκαλβανός οπλαρχηγός από το Μαργαρίτι, έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Ισμαήλ Μπένι Κόνιτζα, τουρκαλβανός μπέης έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Τζελαλεδίν μπέης, διοικητής Οχρίδος, έπεσε μαχόμενος το 1823 στο Κεφαλόβρυσο της Ευρυτανίας από τον Μάρκο Μπότσαρη.
Τζαφέρ-μπεης Φράσαρης, αρχηγός εμπροσθοφυλακής του Ισμαήλ-πασά Πλιάσσα έπεσε στο Κομπότι της Άρτας το 1821.
Φράσαρης (άλλος), αιχμαλωτίστηκε στα Βασιλικά για δεύτερη φορά ενώ είχε ορκιστεί ότι δεν θα ξαναπολεμήσει τους Έλληνες και εγδάρει ζωντανός από τους Αγοργιανίτες.
Ιμπραήμ Πρεμέτης, επιτέθηκε στους Καλαρρύτες της Ηπείρου το 1821.
Χουσεΐν-μπεης, γιος του Μουσταφά πασά του Δελβίνου, ήταν φρούραρχος Πάργας το 1821.
Ζενές Τσάπαρης, αλβανοτσάμης οπλαρχηγός έδρασε στην Πάργα το 1821.
Ντελή Χαβέζος, φρούραρχος Πατρατσικίου το1821.
Τζίνκο Χαμέτζης, τουρκαλβανός οπλαρχηγός πολέμησε στη μάχη του Πέτα το 1821.
Βεκούτ Γαρδίκης, τουρκαλβανός οπλαρχηγός πολέμησε στην Πλάκα της Ηπείρου το 1821.
Ταχήρ Μουρτοτζάλης, τουρκαλβανός οπλαρχηγός έδρασε στην Ήπερο το 1821.
Τσεγκό-μπεης, τουρκαλβανός οπλαρχηγός έδρασε στην Ήπειρο το 1821.
Ματός αγάς Λατίφης, τουρκαλβανός οπλαρχηγός έδρασε στην Ήπερο το 1821.
Μαξούτ Σρόπουλης, Αλβανός αξιωματικός του Αμπτούλ Αμπούδ πασά της Θεσσαλονίκης, επιτέθηκε κατά των κατοίκων του Ολύμπου το 1821.
Ταχήρ Τσαπάρης, οπλαρχηγός του Ομέρ Βρυώνη επιτέθηκε στους Σουλιώτες το 1822.
Ιμπραήμ Ντέμος, οπλαρχηγός του Ομέρ Βρυώνη επιτέθηκε στους Σουλιώτες το 1822.
Ισμαήλ Πρόνιος, οπλαρχηγός του Ομέρ Βρυώνη επιτέθηκε στους Σουλιώτες το 1822.
Άγο Μπέντος, αξιωματικός του Ισμαήλ πασά Πλιάσσα.
Χατζή Μπέντος, αξιωματικός του Ισμαήλ πασά Πλιάσσα.
Ισούφ-μπέης, αξιωματικός του Μαχμούτ-πασά Δράμαλη διασώθηκε στην Ακράτα το 1822.
Ταμάζ Μπίμπασης, αξιωματικός του Μαχμούτ-πασά Δράμαλη διασώθηκε στην Ακράτα το 1822.
Αβδουλάχ-μπέης, αρχηγός Αλβανών στην επίθεση κατά του Αιτωλικού το 1823 όπου και τραυματίστηκε.
Πράχο Πρεβίστας, αρχηγός Αλβανών στη μάχη της Άμπλιανης το1824.
Τσέλιο Πίτσαρης, Αλβανός οπλαρχηγός ενίσχυσε τον Περκόφτσαλη πασά στη μάχη της Άμπλιανης το1824.
Μάνε Λουζάτης, Αλβανός οπλαρχηγός πολιορκήθηκε στην Γόστιτσα το 1824.
Καλέμ Τεπελένης, Αλβανός οπλαρχηγός πολιορκήθηκε στην Γόστιτσα το 1824.
Χασάν Τσάπαρης, αλβανοτσάμης οπλαρχηγός από το Φανάρι της Ηπείρου έδρασε το 1821.
Χότο Πρόνιος, αλβανοτσάμης οπλαρχηγός έδρασε το 1821.
Ασλανάκης, αρχηγός των Αλβανών του Μουσταφάμπεη όταν αυτός μπήκε στην πολιορκούμενη Τριπολιτσά, όπου κλείστηκε και αυτός με τους υπόλοιπους
Αχμέτ-μπεης Δέμος, από τους Φιλιάτες, Αλβανός μισθοφόρος στην Τριπολιτσά το 1821 είχε στο σώμα του και 800 χριστιανούς Αλβανούς, πέθανε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας
Λιμά-μπεης Κογιάτσας, αρχηγός Αλβανών στην πολιορκία της Τριπολιτσάς το 1821
Βελή-μπεης Κογιάτσας, αρχηγός Αλβανών στην πολιορκία της Τριπολιτσάς το 1821
Καλιό-μπεης Μπόνος, ο γιος του Μήτσα Μπόνου, αρχηγός Αλβανών στην πολιορκία της Τριπολιτσάς το 1821
Ιμπραήμ Λαλαίος, πελοποννήσιος τουρκαλβανός έδρασε στο Λάλα και την Πάτρα
Χάντζος Λαλαίος, πελοποννήσιος τουρκαλβανός έδρασε στο Λάλα την Πάτρα
Τζαφέρ Φειδάς, Λαλαίος τουρκαλβανός έδρασε το 1821.
Ρουμπής Βαρδουνιώτης, πελοποννήσιος τουρκαλβανός έδρασε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.
Αβδούλ-μπέης Αρναούτογλου, σημαίνων Τούρκος της Τριπολιτσάς το 1821.
Ιμπραήμ Αρναούτογλου, διοικητής Καλαβρύτων μεταξύ των ετών 1820-1821.
Σουλεϊμάν Αρναούτογλου, βοεβόδας της Καλαμάτας κατά το 1821.
Νεφέζης Καραχούσος, Λαλαίος τουρκαλβανός σκοτώθηκε το 1821.
Μουσταφάς Χάτζος, Λαλαίος τουρκαλβανός σκοτώθηκε το 1821.
Μπέικος Κεχαγιάς, τουρκαλβανός διαπραγματευτής των Λαλαίων.
Κουτσοραίπ-αγας, λαλαιος τουρκαλβανός έδρασε το 1821.
Μουστά-μπεης Κιάφα Ζέζας, τουρκαλβανός αξιωματικός του Αμπάζ πασά κατά την εκστρατεία του στην Ανατολική Στερεά το 1825 (ίσως έχει προαναφερθεί).
Χοτά-μπεης Αργυροκάστρης, τουρκαλβανός αξιωματικός του Αμπάζ πασά κατά την εκστρατεία του στην Ανατολική Στερεά το 1825.
Βελή-αγας Γρεβενού, τουρκαλβανός αξιωματικός του Αμπάζ πασά κατά την εκστρατεία του στην Ανατολική Στερεά το 1825.
Μαχμούτ-μπεης Κοστούρι, τουρκαλβανός αξιωματικός του Αμπάζ πασά κατά την εκστρατεία του στην Ανατολική Στερεά το 1825.
Ιμπραήμ Κοστρέτζης, τουρκαλβανός αξιωματικός του Αμπάζ πασά κατά την εκστρατεία του στην Ανατολική Στερεά το 1825.
Μουχτάρ-μπεης Κιαφτίσης, τουρκαλβανός αξιωματικός του Κιουταχή στην Αθήνα το 1827.
Ισούφ Διβένης, Αλβανός διοικητής Λιδορικίου πριν την επανάσταση, ήταν ήπιος και αγαθός, αλλά βασανίστηκε και κρεμάστηκε από τα τείχη της ακρόπολης των Αθηνών το 1827 με άλλους 17, για αντεκδίκηση όταν σούβλισαν οι πολιορκητές Τούρκοι 2 Έλληνες αιχμαλώτους.
Μουσταφ-άγας Σουγκαρίνης, στρατηγός Γκέγκηδων του Κιουταχή κατά την πολιορκία της ακρόπολης των Αθηνών το 1827.
Μαγδαρής, αρχηγός Αλβανών στην Χίο το 1828 αιχμαλωτίστηκε από το στράτευμα του Φαβιέρου.
Μουσά-μπεης, αρχηγός τουρκαλβανών της φρουράς της Κορώνης που συνθηκολόγησε το 1828.
Μουσταφά-μπεης, αρχηγός τουρκαλβανών της φρουράς της Κορώνης που συνθηκολόγησε το 1828.
Βελή-μπεης, αρχηγός τουρκαλβανών της φρουράς της Κορώνης που συνθηκολόγησε το 1828.
Μεχμέτ Δεβόλης, φρούραρχος Σαλώνων το1828.
Ορχάν Κιαφαξίσης, αρχηγός τουρκαλβανών στην Κορακόβρυση Βοιωτίας το1828 όπου και συνελήφθει.
Κιορ Ιμπραήμ, φρούραρχος που παρέδωσε τη Ναύπακτο το 1828.
Φετά Τούκοφλης, συνυπέγραψε παράδοση Μεσολογγίου το 1829.
Νουρή Τζόπης, συνυπέγραψε παράδοση Μεσολογγίου το 1829
Μάρτζο Τσουριγούνης, συνυπέγραψε παράδοση Μεσολογγίου το 1829
Αχμέτ Πρεβίστας ή Ντεπριβιστάνη: ντερβέναγας των Κραβάρων το 1828, είχε ενδιαφέρουσα αλληλογραφία με τον Κίτσο Τζαβέλα περί αλβανικής καταγωγής, ο οποίος μόλις τον συνέλαβε τον στάμπαρε μαζί με τους άντρες του με πυρωμένη σφραγίδα σχηματίζωντας στο σώμα τους τον φοίνικα, ελληνικό εθνόσημο επί Καποδίστρια, για να τον θυμούνται.
Νουρεδίν-αγας Μπελούκμπασης, πολέμησε στην Πέτρα Βοιωτίας.
Ασλά-μπεης Μουχουρδάρης, πολέμησε με 1500 τουρκαλβανούς στη τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα Βοιωτίας. Οπότε οι Αλβανοί ήταν παρόντες και συνεπείς σε όλη τη διάρκεια και τις φάσεις της Ελληνικής Επανάστασης.

Η τύχη των τουρκαλβανών μπέηδων, αγάδων και οπλαρχηγών όταν πήγαν να ζητήσουν τους μισθούς τους από τον Κιουταχή:

«Ο Μέγας Βεζύρης Ρεσίτ Πασάς εκάλεσεν εις Μοναστήριον της Πελαγονίας τους αρχηγούς των πολεμησάντων κατά της Ελλάδος Αλβανών διά να πληρώσει εις αυτούς μισθούς και έξοδα. Προσήλθαν περίπου 400-500 φύλαρχοι και άλλοι Αλβανοί πρόκριτοι. Αφού τους υπεδέχθη ο Ρεσίτ καλώς και προσέφερεν εις αυτούς γεύμα, διέταξε κατά τινα παράταξιν του στρατού να τουφεκίσωσι τους θεωμένους Αλβανούς. Τοιαύτη περίπου ήτο πάντοτε η αμοιβή των Αλβανών διά τας υπηρεσίας προς τους Τούρκους».

Κλείνουμε την λίστα με τους Αλβανούς συμπρωταγωνιστές στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον Αλβανό ανέκδοτο τον Ταφίλ Πούζη.

… το τέλος του Ταφήλ Μπούζ. Αυτός ήταν Αλβανός οπλαρχηγός στην υπηρεσία του Αλή πασά. Όταν όμως ο Αλής κυκλώθηκε από τον Χουρσίτ, ο Ταφήλ δεν είχε κανένα δισταγμό να τον προδώσει και να μπει στην υπηρεσία του Ομέρ Βρυώνη. Στη διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα αυτομόλησε και προσεχώρησε στους Έλληνες. Μετά την απελευθέρωση διοικούσε σώμα Αλβανών που το μισθοδοτούσε η ελληνική κυβέρνηση. Το
σώμα αυτό διαλύθηκε, με εισήγηση του Θεοδ. Κολοκοτρώνη. Ο Ταφήλ τότε πήγε να συναντήσει τον Κιουταχή, ο οποίος τον σκότωσε το 1832.

Ο Θ. Κολοκοτρώνης για τον Ταφιλπούζη:

…τὸν Ταφιλπούζη μὲ τὸ τάγμα του τὸν ἀπεφάσισαν νὰ περάσει ἀπὸ τὴν Καρύταινα καὶ νὰ πάει στὴν Γαστούνη μὲ σημαία Ὀθωμανική, μὲ παντιέρες Ὀθωμανικές, μὲ τὴν χέρα τοῦ Μωάμεθ. Ἀκούοντας ἐγώ ἔστειλα καὶ τὸν ἔβγαλα μὲ καταισχύνη, καὶ ἂν εἶχα τὴν ἔχθρα ποὺ ἔλαβα ἔπειτα, θὰ τοὺς σκοτώναμε. Καὶ τοῦ ἔστειλα (τοῦ Ταφιλπούζη) καὶ ἐμάζωξε τὲς μπαντιέρες, καὶ τοῦ εἶπα ἂν περάσει καμμιὰ φορὰ μὲ ἀνοικτὲς μπαντιέρες, οἱ γυναῖκες οἱ χηρευάμενες θὰ τὸν σκοτώσουν: «Ποῦ ἀνοίγεις τὴν σημαία τὴν Τούρκικη, εἰς τὰ χώματα τὰ Ἑλληνικά;». – «Τί φταῖμε ἐμεῖς;» Ὁ Κωλέττης μᾶς εἶπε: «Δουλειὰ νὰ κάμετε καὶ ὅ,τι σημαία θέλετε. Μᾶς ἔδωσεν ὀφίκια, ἐγέλασε Τούρκους καὶ Ρωμαίους».

Τώρα ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, όπου βλέπει πασάς ας σκεφτεί άλλους 3-4 χιλιάδες, όπου μπέης 1-2 χιλιάδες και από 500-1000 για τους υπόλοιπους για να δει τη συνεισφορά των Αλβανών στην Ελληνική Επανάσταση. Αν είχαν προσφέρει όπως λένε οι Αλβανοί θα υπήρχε ελληνικό αλλά και αλβανικό κράτος από το 1822-23.

Οθωμανοί στρατιώτες το 1821Τουρκαλβανοί στρατιώτες το 1821Τουρκαλβανός αγάςΑλβανοί μισθοφόροι στην υπηρεσία των Τούρκων
Σκηνή από χορό σπαθιών στην Αλβανία
Αλβανοί άτακτοι του Οθωμανικού στρατού των Βαλκανικών πολέμων το 1912-13. Η συνεισφορά τους στην ευημερία του ελληνικού και των άλλων βαλκανικών λαών συνεχίζεται. πηγή
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

60 thoughts on “Τί ἦταν οἱ Ἀλβανοί τό 1821;

      • σε ψάλλω αλβανιστί
        εις γλώσσαν ηρωϊκήν,
        ην ομίλει ο ναύαρχος Μιαούλης
        ο Μπότσαρης καί όλον το Σούλι».
        Περιοδικό «Απόλλων»,Πειραιάς 1889
        διευθυντής Δ.Κ.Σακελλαρόπουλος

      • Αὐτὰ ποὺ σοῦ εἶπαν νὰ τὰ κάνῃς εὐαγγέλιο προπαγανδιστικὸ καὶ νὰ τρέχῃς γιὰ νὰ …πείσῃς ἀδαεῖς.
        Ὄχι ἐδῶ.
        Γιὰ ἀρχὴ καὶ μόνον (ἀλλὰ ἔχε ὑπ’ ὄψιν σου πὼς δὲν ἔχω καὶ μεγάλες ἀντοχὲς γιὰ νὰ ἀντικρούω προπαγανδιστικοὺς ἐγκαθέτους. Γιὰ αὐτὸ καὶ ἐὰν ἔρχονται ἐδῶ μὲ προθέσεις ὕπουλες, τοὺς κόβω ἐν τελῶς …δημοκρατικῶς!!!)

        Οἱ λόγοι γιὰ τοὺς ὁποίους ἐπραγματοποιήθη ἡ ἐπανάστασις καὶ οἱ λόγοι γιὰ τοὺς ὁποίους συμμετεῖχαν καὶ ἀλβανοί, εἶναι μεταξύ τους, φαινομενικῶς ἄσχετοι, ἀλλὰ ἐὰν κάποιος ἀσχοληθῇ σοβαρά, ἀντιλαμβάνεται πόσο …ἕνας μοναδικὸς λόγος εἶναι αὐτὸς ποὺ τὰ ἐκίνησε ὅλα αὐτά..
        Ὁ Μπότσαρης ἦταν Σουλιώτης Ἀρβανίτης, κατὰ κάποιους προερχόμενος (ὅπως ὅλοι οἱ Σουλιῶτες) ἀπὸ τὰ σώματα τοῦ Ἕλληνος Καστριώτου καί, κατὰ κάποιους ἄλλους αὐτὸ ἀμφισβητεῖται. Δὲν ἠρνήθη κάποιος ὅμως τὴν σχέσιν του μὲ τοὺς Ἀρβανίτες, ἀλλὰ τὴν σχέσιν του μὲ τοὺς Ἀλβανούς.
        Ὁ Μιαούλης (ποὺ νὰ τὸν χαίρεσαι) ἦταν τσιράκι τῶν τοκογλύφων, ἀλβανὸς σίγουρα, ποὺ ὅ,τι ἔκανε τὸ ἔκανε γιὰ τὸ χρῆμα.

        Ὅσο γιὰ τοὺς πρωτεργάτες τῆς ἐπαναστάσεως, ὅπως τὸν Καραϊσκάκη (Βλάχος), τὸν Ἀνδροῦτσο (Στερεοελλαδίτης), τὸν Κολοκοτρώνη (Ἀρκάς), τὸν Πανουριᾶ (Στερεοελλαδίτης), τὸν Νικηταρᾶ (Μεσσήνιος), τὸν Χάψα (Μακεδών), τὸν Παππᾶ (Μακεδών), τὸν Δυοβουνιώτη (Στερεοελλαδίτης), τὸν Σπυρομίλιο (Βορειοηπειρώτης καὶ παραδοσιακῶς, ὡς οἰκογένεια, πολέμιοι κάθε δυνάστου, μεταξὺ αὐτῶν καὶ τῶν ἀλβανῶν), τὸν Σπηλιάδη (Ἀρκάς), τὸν Κασομούλη (Μακεδών), τὸν Ῥαζικότσικα (Ἀκαρνάν), τοὺς Μαυρομιχαλαίους (Μανιάτες), τὸν Γοβιὸ (Εὐβοιώτης), τὸν Πλαπούτα (Γορτύνιος)…
        …καὶ χιλιάδες ἄλλους, δὲν ἦσαν ἀλβανοί. Ὅλοι οἱ πραγματικοὶ πρωτεργάτες, ποὺ ἐξεδιώχθησαν (ἐν ἀντιθέσει μὲ τοὺς μιαούληδες) δὲν ἦσαν ἀλβανοί.
        Ἡ ἐπανάστασις ἔγινε ἀπὸ Ἕλληνες, κατὰ κύριον λόγο, βοήθησαν σαφῶς κάποιοι χριστιανοὶ ἀλβανοί, μὲ μὴ ἐθνικὴ συνείδησιν τότε (κάτι ποὺ οὐδέποτε ἀπέκτησαν) καὶ κατέληξε, ἀκριβῶς γιατὶ ἦταν ἔτσι δομημένη, στὸν ἔλεγχο τῶν μαυροκορδατο-κωλέττηδων, μὲ τὴν βοήθεια ἀλβανῶν (κουντουριώτηδων-μιαούληδων) καὶ κοτζαμπάσηδων.

        Ἐὰν διαθέτῃς ἱστορικὰ στοιχεῖα ποὺ ἀνασκευάζουν τοὺς ἰσχυρισμούς μου, εὐπρόσδεκτα. Ἐὰν ἀρχίσῃς νὰ μοῦ λὲς παραμυθολογίες, ἄει στὸ καλό σου καὶ κτῦπα ἄλλες πόρτες. Ἐδῶ προπαγάνδες δὲν περνοῦν.
        Κατανοητόν;

      • Τέλος..
        (κάτι ποὺ δὲν ἔβαλα στὴν κουβέντα)
        Ἡ Βόρειος Ἤπειρος ἦταν ἀπὸ ἀρχαιοτάτων ἐτῶν ἑλληνική. Οἱ ἀλβανοὶ (Σκῦθες) ἦλθαν πολὺ ἀργότερα καὶ οἰκειοποιήθησαν ἀκόμη καὶ τὸ Ἀρβανίτης, λόγῳ τόπου διαμονῆς. Διαμονὴ ὅπως σὲ περιοχὲς ποὺ τοὺς ἐδόθησαν, ὡς ἀμοιβή, ἀκριβῶς γιὰ νὰ προκαλοῦν δολιοφθορὲς στοὺς ἐντοπίους πληθυσμούς.
        Αὐτὰ καὶ τέλος.

    • Πρωτογενείς πηγές ,αυτόπτες μάρτυρες

      Κυριες πηγές
      ο Ηπειρωτης Αραβαντινος
      Ο Αρβανιτης Ηπειρωτης Κουτσονικας

      Αλβανοτσάμηδες και Αλβανοί στα 1770-79 [Ορλωφικά]

      »»Κατά τα 1770 η Ήπειρος και Αλβανία ,υπήρχον εις μέγιστον και αδειάληπτον κίνηση,
      αποστέλουσαι ,στίφη επί στιφών εκ των αυτοχθόνων Οθωμανών,
      τους μεν ως υπομίσθιους ,τους δε ως τυχοδιώκτας,
      εις την εκστρατεία των σουλτανικών δυνάμεων κατά της Πελοπονήσου,
      ότε εξεράγη εν αυτή επανάσταση κατα των Οθωμανών …
      εκ της επανάστασης αυτής πολλοί χριστιανοί εθυσιάσθησαν …
      οι ως ανωτέρω στρατεύοντες Αλβανοί
      διέβαινων , κατέστρεφον τα προστύχοντα
      και παντού η ερημία ακολούθει αυτούς……
      απεριγραπτα εισί όσα δεινά επέφερον οι Αλβανοί εις την εκείσε χριστιανοσύνη…..
      εις πάσαν πόλη της Πελοπονήσου κατεσφάγησαν πλείστοι χριστιανοί,
      εις την Τριπολιτσά μάλιστα 3.000,
      τα δε χωριά εκπεπάσθησαν υπό πρωμάτων……[Αραβαντινός ]»’

      Ενώ και ο αγωνιστής του 1821 , Σουλιώτης Κουτσονίκας ανέφερε στα απομνημονευματά του για τα γεγονότα της εποχής.
      »Απεστάλησαν εντός ολίγου ,σμήνος στρατευμάτων Αλβανικών στη Πελοπόνησσο ,καταπνίξαντες την επανάσταση και και έφεραν ως επακόλουθο την διαρπαγή και αιχμαλωσία των κατοίκων τους οποίους διεσκόρπησαν εν τη Ευρωπαική και Ασιατική Τουρκία….
      »’Οι απελθόντες εις την Πελοπόνησσο Αλβανοί ,έγιναν κύριοι της αυτής ,δεσπόζοτες και καταπιέζοντες δια καταχρήσεων και διαρπαγών ….

      »»Η Ζάτουνα, ως και η περί αυτήν χώρα, ήτο πυκνώς κατωκημένη, και αρκούντως ευημερούσα κωμόπολις.
      Αλλά οι Αλβανοι; αφού εφόνευσαν όσους ηδυνήθησαν, επώλησαν τους αιχμαλωτισθέντες εν Δημητσάνη και Ζατούνη εις τους πειρατάς της Βαρβαρίας, οίτιμες έδραμον εις τον κόλπον της Κυπαρισσίας, ίνα μετέσχωσι των λαιφύρων. Οικογένειαι τινές, καταφυγούσαι εις τα όρη, μόλις διεσώθηκαν…».
      [Κώδικας ιεράς μονής Σπηλαίου]

      Τις σπουδαίες αγιογραφίες των Ναών στην Στεμνίτσα,……
      . Μεταξύ άλλων στον Ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, αναφέρει ότι είναι χαραγμένα και τα εξής:
      «Χρονολογίας 1771. Οι Τουρκαλβανοί καίνε τα χωριά μας, όλο φονικά κάνουν».
      (Δημοκλής Χαρ. Γαρταγάνης, «Η Στεμνίτσα στο 1821», σελίδα 40, Αθήνα 1964)

      Ας δούμε τώρα και το θρήνο που εγινε στην Αλβανία και τη Τσαμουριά μετά τον ξολοθρεμό τους.
      »»Κατά το αυτό έτος [ 1780] εις πάσαν πόλη και κοινότητα Τσαμουριάς και Αλβανίας ,
      ηκούσθη μέγας θρήνος και κλαθμός ,πενθούσης εκάστης Οθωμανικής οικογένειας ,υιόν ,αδελφό η πατέρα ,
      καθότι αφίχθη η είδησης ότι οι Αλβανοί όσοι εις Πελοπόνησο προ δέκα ετών ,εμάστιζον τους χριστιανούς της , κατεσφάγησαν φονευθέντες υπέρ τους 7.000
      παρά του Χασάν Πασα ,των οπλαρχηγών Κωνσταντίνου και Αναγνώστου Κολοκοτρώνη……[Αραβαντινός]

      Ενώ για το διωγμό τους και όσους δεν σκοτώθηκαν
      αλλά γυρίσανε στην Τσαμουριά αναφέρει ο Σουλιώτης Κουτσονίκας ..
      »»Ο δε επισημότερος αυτών Σουλειμάν Τσάπαρης Τζάμης ,
      όστις είχε καταστει βαθύπλουτος εκ λαφύρων και διαρπαγών,
      πληροφορηθείς τας διαταγά του Σουλτάνου ,εμβάς εις πλοίον μετέβη στη πατρίδα του.»»
      »Ελθών εις την πατρίδα του το Μαργαρίτι ,ιδών του Σουλιώτας να φορολογούν
      τα χωριά της Τσαμουριάς ,έγινε έξαλος ,διότι απομακρυνθείς πολλά έτη από τη πατρίδα του είχε ξεχάσει τους Σουλιώτας.»
      »’Συνηθισμένος να καταπιέζει τους Πελοπονησίους του εφαίνοτο παράξενη η ανεξαρτησία των Σουλιωτών»’
      ””Είχε πολλόυς φίλους και οπαδούς αγάδες από την όλη την Αλβανία…..»’
      »Ελεγε δε προς του αυτούς
      »’Είναι ντροπή εις τον Ισλαμισμό να πληρώνει χαράτζι
      εις μίας χούφτα Γκιαούρηδων ,
      ενώ 10 χιλιάδες σπαθιά Αλβανών υπέταξαν όλο το Μωριά»’

      ΑΥΤΑ ΟΙ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ

      ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ;;;

      »Το 1771 -72 ο Αρβανιτης Μητρομαρας οργανωνει στολισκο αποβιβαζεται στη Σαλαμινα , την ελευθερωνει και απο κει κανει πειρατικες επιδρομες εναντιων των Οθωμανων ,
      Τουρκων και Αλβανων .
      Σε μια μαχη τελικα την οποια ηττηθηκε το σωμα του και σκοτωθηκε ο λεονταροψυχος αυτος Αρβανιτης πιαστηκανε απο τους Οθωμανους και πολλα απο τα παληκαρια του και ειχαν οικτρο τελος.¨¨

      ¨¨Στα 1775 κατοικοι Κουντουρων και Καταδεματος , Αρβανιτοφωνοι ,
      πληροφορουμενοι οτι συμμορια Τουρκαλβανων επιστρεφει απο το Μωρια καταφορτη με λαφυρα ,
      τους εστησαν ανεδρα στο Δερβενι Κουντουρας και τους αφανισαν.¨¨

      ¨¨Ενα χρονο μετα ο Τουρκαλβανος Γιαχο Λιορι με το σωμα του,
      πηγαινει αποτο Μωριά στην Αττικη με σκοπο να εκδικηθει τον θανατο των συμπατριωτων του .
      Νικηθηκαν κατα κρατος απο του χωρικους της Αττικης [ στην πλειοψηφεια τους Αρβανιτοφωνοι ]
      και επεστρεψαν πισω με βαριες απωλειες .¨¨
      [Καραστάθης] »».

      ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΠΡΑΜΓΑΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ
      ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΜΦΗΣΒΗΤΗΣΕ ΑΥΤΟ.

      • Ὑπάρχει καὶ ἡ πολὺ ἐνδιαφέρουσα μαρτυρία τοῦ Σκουζὲ γιὰ τὸ εἶδος τους καὶ γιὰ τὰ ὅσα ἔπαθαν στὴν Ἀττική, πρὸ τῆς ἐπαναστάσεως.

    • «Τώρα οι Αλβανοί έχουν στα χέρια τους αυτό που ήθελαν για να συνεχίσουν την προπαγάνδα τους και τα σχέδιά τους για μια Μεγάλη Αλβανία …», αναφέρει η αλβανική εφημερίδα Shekulli στην On Line έκδοσή της.””’

      Ρε θεοδωριευς
      γιατι εγινε μια εκπομπη [γεματη ανακριβιες και αποσιωπησεις]
      που χαιδευει τον αλβανικο εθνικισμο;;;;

      Αναρωτηθηκες ποτε;;;;

  1. Καταρχήν οι οπλαρχηγοί του 1821 ήταν σχεδόν ΟΛΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ! ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ! ( ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ) ΚΑΤΑΔΕΥΤΕΡΟΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΜΕ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ) ΑΦΟΥ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ (ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΚΩΣ ΩΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΟΝΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ) ΕΙΧΑΝ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤ” ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ “ΕΛΛΗΝΕΣ ” ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ! ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ “ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ” ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΘΕΑΤΕΣ! ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ!

      • ουου….έχω και άλλα,,,,έχω από ότι Πανεπιστήμια και καθηγητές θες! Από την Ευθυμίου από τονΒερέμη (υπεύθυνο στο ντοκυμοντέρ του ΣΚΑΙ για το 1821) από ανθρωπολογικές μελέτες ξένων Πανεπιστημίων για το ΚΟΙΝΟ DNA Ελλήνων – Αλβανών! ¨

      • Βερέμης-ΕΛΙΑΜΕΠ; Μάλιστα…
        «Ντοκυμαντέρ» τοῦ σκάΕι ἄνθρωπο μέ χορηγό τήν τουρκική Ἐθνική τράπεζα; Μάλιστα.
        Τσατσό ποταμίσιο; Μάλιστα…

        Ἄει ἀπὸ ἐδῶ βρὲ ἐξαγορασμένο πρακτοράκι, ποὺ θὰ μοῦ μάθῃς ἐσύ, ἡ ΕΤΕ, τὸ ΕΛΙΑΜΕΠ, ὁ βερέμης καὶ ὁ παπαχελᾶς σας ἱστορία.
        Ἀντίο καὶ καλὰ κρασιά. Σὲ ἐνημέρωσα. Ἐγὼ πρακτοράκια, ἀνθέλληνες, ἀνιστορήτους καὶ ἐξαγορασμένους ἀπὸ τράπεζες δὲν δέχομαι.
        Τὶς προπαγάνδες σου ἐκεῖ ποὺ δὲν σὲ ἀντιλαμβάνονται…
        μπάι μποῦι καὶ στὰ τσακίδια…

      • Έχω επίσης με στοιχεία από ΕΛΛΗΝΕΣ παρακαλώ για την επανάσταση του 1821 την καταλυτική συμβολή των Αρβανιτών (Αλβανών του Μεσαίωνα) αλλιώς δεν υπήρχε νίκη για την Ελλάδα!

      • Ἐπαναλαμβάνομαι… περνᾶς στὰ σπᾶμ-ε πλάκα καὶ δὲν θὰ διαβάζεσαι ἀπὸ ἐδῶ καὶ στὸ ἐξῆς.
        Νὰ πᾷς νὰ ῥωτήσῃς τὸν Τοῦρκο σύζυγο τῆς ῥεπούση γιὰ τὸ ποιὰ εἶναι ἡ ἱστορία σου!!!
        Τὸν «διαφωτισμό» σου σὲ αὐτοὺς ποὺ μπορεῖς. Ἀπὸ ἐδῶ καὶ στὸ ἐξῆς περνᾶς στὰ ἀνεπιθύμητα, διότι ἐμεῖς πρακτοράκια καὶ μισθοφόρους ταλιμπὰν δὲν ἀντέχουμε…

        μπάι μποῦι καὶ στὰ τσακίδια.

    • Ρε Θεοδωριευς μην μιλας εκ μερους των Αρβανιτών.

      Ο πόλεμος δεν ”κατέληξε θρησκευτικός λογω των Μεγαλων Δυναμεων”’
      αλλά ως τέτοιος άρχισε
      [τα απομνημονευματα των αγωνιστων μιλάνε από μόνα τους]
      Αντιοθωμανική ηταν η επανασταση,οποτε ετσι κι αλλιως το θρησκευτικο στοιχειο ηταν κυρίαρχο.

      Μετα λες οτι οι Τουρκαλβανοι
      ειναι απλα και μονο ”εξισλαμισμενοι Αλβανοι””.

      Πολυ απόλυτος εισαι ……

      Δες τι εγινε στην κεντρικη Αλβανια
      πριν 104 χρόνια και
      βγαλε τα συμπεράσματα σου.

      ¨” Στις 12 Οκτωβρίου 1913 ο Εσάτ πασάς συγκρότησε στο Δυρράχιο
      τη λεγόμενη «Γερουσία τής κεντρικής Αλβανίας» ως αντίβαρο στην κυβέρνηση τής
      Αυλώνας. …..¨¨¨
      Εδω βλεπουμε οτι οι περισσοτεροι κατοικοι της κεντρικης Αλβανιας δεν θελανε να ενταχθουν
      σε μια ανεξαρτητη Αλβανια
      οπως ειχε αυτη ανακυρυχθει μολις στην Αυλωνα
      και για αυτό αυτονομησανε την περιοχη τους.

      Τι όμως θέλανε θα φανει παρακάτω.

      ¨¨Το κύριο αίτημά τους ήταν η απομάκρυνση τού «γκιαούρη» ηγεμόνα Wied
      και η εγκατάσταση στον αλβανικό θρόνο μουσουλμάνου πρίγκιπα.
      Το σύνθημά τους ήταν
      «Dum babën» (στη διάλεκτο τής κεντρικής Αλβανίας σημαίνει «Θέλουμε τον πατέρα
      μας», δηλ. τον σουλτάνο””
      Εδω βλεπουμε οτι θελανε για αρχηγο του κρατους τους
      τον Οθωμανο αυτοκρατορα
      τον οποιο μάλιστα αποκαλουσανε ”’μπαμπα””.
      ¨

      ¨¨Οτιδήποτε σχετιζόταν με το ανεξάρτητο αλβανικό κράτος, οι ισλαμιστές το θεω-
      ρούσαν βέβηλο προς τη θρησκεία τους.
      Σε κάθε περιοχή, πόλη ή χωριό που καταλάμ-
      βαναν,
      κατέβαζαν την αλβανική σημαία
      και ύψωναν την τουρκική.¨¨
      Δηλαδη τα αισθματα τους ηταν εντονα Οθωμανικα
      τοσο ωστε να κατεβαζουν την αλβανικη σημαια
      και να υψωνουν την τουρκικη ακουσον άκουσον

      ¨¨¨¨Από την πρωτεύουσα τού κράτους,το Δυράχιο , στην οποία κυμάτιζε η τουρκική σημαία, απηύθυναν χαιρετισμό στον σουλτάνο,¨¨¨
      Δηλάδη οι κατοικοι της κεντρικης Αλβανιας ,η πλειοψηφεια τους,
      υψωσανε την τουρκικη σημαια
      στο Δυρραχιο κανοντας το πρωτευουσα του κρατους τους και απυθυναν χαιρετισμο στον Σουλτανο.

      ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
      ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

      https://ikee.lib.auth.gr/record/285338/files/GRI-2016-17641.pdf

      Τελικα οι Τουρκαλβανοι ηταν απλά και μόνο
      ”’εξισλαμισμενοι Αλβανοί”’;;;;;;

      Τουρκοι εγκαταστάθηκαν η οχι σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας
      και ιδιως σε κάθε πόλη της ;;;

      Εγινα ποτέ κάποια ανταλλαγή πληθησμών μεταξυ Αλβανίας και Τουρκίας και δεν το ξέρουμε;;;;

      Ειναι γνωστο οτι μερος των προγονων των 2 γνωστοτερων Αλβανων
      Χοτζα και Αλη Πασα,
      ειχανε έρθει απο την Ανατολία ναι η όχι;;;;

      Τα ιδια πάνω κάτω ισχύουν και για αρκετους Τουρκοτσάμηδες
      και για αρκετους Κοσσοβάρους.

      Παρακάτω επικαλείσαι τον Βερέμη που έλεγε δημόσια οτι δεν υπηρξε Κρυφο Σχολείο
      και μετα παλι δημόσια αναγκαστηκε να παραδεχτει,
      οτι υπηρξε ,
      και μάλιστα σε διαφορετικες εποχές και περιοχες του ελληνισμου.

      Ξερουμε οτι η εκπομπη του ΣΚΑΙ ειχε μεγαλη περαση στην Σκιπερία.

      Για αυτό άλλωστε δημιουργηθηκε .
      Για να λενε οι διαφοροι γειτονες εθνικιστες
      οτι ”να τα λενε και οι ιδιοι οι Ελληνες”’.

      Η Ευθυμίου έκανε καποτε ολόκληρη εκπομπή για τους Αρβανίτες
      λεγοντας ομως πολλες ανακριβιες.

      Λιγες εξ αυτων

      …… Για να βγαλει τον Καραϊσκάκη »Αλβανο» αναφερει τον διαλογο στα αλβανικα που ειχανε με τον Κιουταχή και λεει το εξης ψεμα.
      »’Ο Κιουταχής ηταν τουρκος πασας αλλα αλβανικης καταγωγης»’ …
      με σκοπο να βγει αβιαστα το συμπερασμα ότι
      ο ένα ηταν τουρκος μεν αλβανικης καταγωγης δε
      και αφου μιλαγανε την αλβανικη κατα τον διαλογο που κανανε ,
      ο άλλος αρα θα ηταν Ελληνας ,αλλα και αυτος αλβανικης καταγωγης Πράγμα ψευδες αφου ουτε καν Αρβανίτης δεν ήταν.

      Άλλο παραμυθι ….
      »»Οι Τσαμηδες κατοικουσανε στην Ηπειρο , όχι σε ολη [ παλι καλα δικια μου σημειωση ] ,
      και ακομα νοτιοτερα στις περιοχες Αρτα , Μεσσολογγιου κλπ κατοικουσανε οι Λιαπηδες»»
      Χοντροειδης παραποιηση .
      Η αληθεια ειναι οτι
      ”Οι Τσαμηδες κατοικουσανε στη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΗ,
      και ακόμα βορειοτερα κατοικουσανε οι Ελληνες των Αγιων Σαραντα ,’και ακόμη βορειοτερα οι Λιαμπηδες ,

      Αλοο παραμυθι……
      »’Το 1830 η Ελλαδα ειχε αναλογια αρβανιτων – μη αρβανιτων σχεδον 40 τα εκατο .»»’
      Καμια κρατικη απογραφη δεν υπαρχει για τοτε.
      Αντίθετα πολλες ατομικες μελετες ερευνητών των ετων εκεινων [Ελλήνων και ξενων ]
      δινουν ένα ποσοστο 14-15 τα εκατο.

      Άλλο παραμυθι…
      »Τα Εξαμιλια είναι Αρβανιτιά μαυρη»»
      Απαντηση……
      Τα Εξαμιλια όπως και πολλα από τα αρβανιτοχώρια
      ιδιως του Μωρια ηταν απόγονοι ντοπιων και επιλυδων .
      Ιδου η πηγη .
      »»Στο δρόμο για τα Μέγαρα περάσαμε το Εξαμίλι, ένα χωρίο χωρισμένο σε Άνω και Κάτω, και κατοικείται από Ρωμιους και Αρβανίτες» (5)»» The London encyclopaedia, or, Universal dictionary of science,σελ.627

      Άλλο παραμυθι…
      »’Ο Αρης Βελουχιώτης ηταν Αρβανιτης από τη Θηβα »»
      Απάντηση….
      Οσο ακριβως ηταν και ο Καραϊσκάκης .
      Αλλωστε από τα ιδια μερη καταγονταν .

      Άλλο παραμυθι ….
      »»Όλα τα νησια του Αργοσαρωνικού είναι αρβανιτονησια…..
      ….. και η Αιγηνα βεβαιως»».
      Απάντηση……
      Στην Αιγηνα ,περα από λιγοστους διγλωσσους εποίκους
      ποτε δεν υπηρξε διγλωσσια , και μαλιστα διασωθηκε εκει η »παλια αθηναικη διαλεκτος»’ .
      Οποτε η Αιγηνα κατοικητω κυριως απο ντόπιους και αρα δεν ηταν ποτέ αρβανιτονησι.

      Άλλο παραμυθι……
      »»Για τον Κολοκοτρωνη δεν ειμαστε σιγουροι [αν ηταν δηλαδη]»»’
      Παλι καλά να λέμε……
      Αν και στη νεοταξιτικη ιστορια ισχυει το εξης ….
      »»ολοι ηταν αλβανοι μεχρι αποδείξεως του αντιθετου»»’

      Οποτε την Ευθυμιου στο θεμα αυτο
      ας την αντιμετωπιζουμε με περισσοτερο κριτικη ματιά.

      Ειναι παραξενο που σε εποχες ακραιου εθνικισμου ”’παναλβανικου”’ψευτομακεδονικου”’ νεοοθωμανικου κλπ
      καποιοι καθηγητες
      αποφάσισαν
      να αποδομησουν[ ετσι νομιζαν τουλαχιστον]
      τον δικο μας ανυοπαρκτο εθνικισμο
      βγαζοντας τους μισους ηρωες αρβανιτες
      [δηλαδη κατ αυτους αλβανους].

      • Τὸ ἐν λόγῳ σχέδιον εἶναι παλαιότατον, προσφάτως δὲ μπῆκαν καὶ οἱ καθηγητὲς (;;;!!!) στὸν χορό.

      • ΠΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΕΥΣ.

        ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ…….

        Θεοδωριευς
        Οι Τσάμηδες κατοικούσανε στην Ηπειρο ,οχι σε όλη , οπως ειπώθηκε ;;;
        Η μηπως σε συγκεκριμένη επαρχία της Ηπειρου;;;

        Ποια ήταν η κατανομη των διαφόρων γλωσσων
        αλλα και των διαφόρων συνειδήσεων στην Ηπειρο αν γνωριζεις .

        Κάτι ακόμα.

        Οι Χειμαριώτες ηταν πραγματι Αλβανοί
        που μαθανε τα ελληνιλκα στην Κερκυρα
        οπως διδασκε το καθεστως Χοτζα ;;;

        Απαντησε αν θες

    • Το αφήγημά τους……

      ”Οι Αρβανίτες ήταν ”’καθαροι Αλβανοι”’
      ενω οι υπόλοιποι Ελληνες απογονοι πολλών φυλών μεταξή αλλων
      και Αλβανών,Σλαβων κλπ”’

      Εγω δεν κατάλαβα κάτι,
      αφου
      οι Αρβανιτες ηταν ””καθαροι Αλβανοί”
      γιατί συνιδρυσανε μαζι με αλλους Ελληνες
      την ελληνική κοινοτητα- ”Σκολα ντεε Γκρετσι”
      στη Βενετια,
      των Αγιο Γεργιο των Ελληνων κλπ
      και δεν εντάχθηκαν στην ηδη υπάρχουσα στη Βενετια
      ”’Σκολα ντι Αλμπανεζι”’
      η οποία προυπηρχε
      και την οποία είχανε ιδρύσει Αλβανοί πολεμιστές του Σκεντρμπεου;;;;;;

      Αφου ήταν
      ”’ενας λαος”
      τον 19ο αιώνα
      γιατί τον 15ο αιώνα δεν ηταν και τόσο ”’ενας λαός”;;;;

  2. ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ? Μου ποστάρεις ένα ολόκληρο κατεβατό για ισλαμ ΑΛβανία και άλλα τέτοια άσχετα με το θέμα! Εγώ σου λέω το έξής οι Αρβανίτες είναι ΟΙ αλβανοι του Μεσαίωνα και οι ΙΔΙΟΙ το ήξεραν και ήθελα ένωση Ελλάδος Αλβανίας και ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ ΑΥΤΑ ! ΜΑ ΟΛΟΙ ! Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΗΘΕΛΕ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΟΣ (ΒΛΑΜΗΣ) ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΛΗ ΦΑΡΜΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΛΑΛΑ ! Ο ΝΟΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥ 1899 ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΑ ! ΒΡΕΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ………Μην μου λες βλακείες για καθηγητές νεοταξίτες και άλλα τέτοια ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ αλλιώς θα πιάσω να λέω και εγώ για νεφελίμ!!
    να μαστε ΛΟΓΙΚΟΙ και ΣΟΒΑΡΟΙ! ΌΧΙ ΨΈΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ! Εάν κάποιος καθηγητής π.χ. ο Βερέμης έλεγε ψέμματα και ΄χει δόλο στα λεγομενά του ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ ! Ολοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι απόδειξης του εναντίον! ΑΛΛΙΩΣ Ολα αυτά που λες είναι απλές συκοφαντίες!

    • Κι ἔχεις ἐσύ ἀποδείξεις πού μοῦ ἀναφέρεσαι σέ …«πηγές» τοῦ διαδικτύου; Δὲν νομίζω νὰ σοβαρολογῇς καὶ νὰ θέλῃς ἐπὶ πλέον νὰ σὲ πάρουμε καὶ στὰ σοβαρά. Κι ἐπεὶ δὴ τὰ (ὄχι μόνον σοβαρά, ποὺ ὅμως ἀποτελοῦν σαφεῖς μαρτυρίες) βιβλία δὲν ὑπάρχουν στὸ διαδίκτυον, καθὼς ἐπίσης κι ἐὰν ὑπάρχουν δὲν ἀναφέρονται κάποιοι «ἐρευνητές» σὲ αὐτά, διότι πῶς νά τό κάμωμεν; Εἶναι εὐκολότερον νὰ φτιάχνουμε μίαν θεωρία καὶ μετὰ νὰ πατᾶμε ἐπάνω της γιὰ νὰ …«ἀποδεικνύουμε»ν τῆς προσκολλήσεώς μας τὸ …«ἀληθές»…
      …θὰ ἔλεγα νὰ μὴν τὸ παρατραβᾶμε.
      Ὅσο γιὰ τὸν ἀγαπημένο σου βερέμη, τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ, ἔχουμε πολλάκις ἀποδείξη πὼς εἶναι διαστρεβλωτὴς τῆς ἱστορίας, παρουσιάζοντάς την ὅπως ἐξυπηρετοῦσε τοὺς ἐντολεῖς του καὶ ἀποκρύβοντας/ἀποσιωπώντας πηγές, πρὸ κειμένου νὰ …«παντρεύονται» οἱ θεωρίες τους.
      Ἕνα μικρὸ δείγμα αὐτῶν τῶν δημοσιεύσεων ἐδῶ:https://filonoi.gr/tag/%ce%b2%ce%b5%cf%81%e1%bd%b3%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%b8%e1%be%b6%ce%bd%ce%bf%cf%82/.
      Ἀλλὰ ἐπεὶ δή, ὡς μὴ ἐγκεκριμένοι Ἱστορικοὶ ἐμεῖς, δὲν ἔχουμε καὶ μεγάλη βαρύτητα λόγου γιὰ τὴν ἐπίσημο παραδεκτὴ ἄποψιν, ἂς σοῦ παραθέσω καὶ τὴν καταγγελία Σαῤῥῆ, ποὺ ἀπογυμνώνει πλήρως ἕνα ἀπὸ τὰ …εἴδωλά σου.

      Ἐννοεῖται πὼς δὲν ἔχω ἀποδεχθῆ τὸ στοίχημά σου, διότι γνωρίζω πὼς θὰ τὸ χάσης καὶ θὰ εἶναι σὰν νὰ κλέβω …ἐκκλησία.

      Υ.Γ. Πολλάκις ἔχω δηλώση δημοσίως (καὶ τὸ ἐφαρμόζω ἐμπράκτως) ὅτι ἀρνοῦμαι τὴν προπαγάνδα καὶ τὶς παραπληροφορήσεις. Ἐπ΄ αὐτοῦ εἶμαι ἀπολύτως ἀπόλυτος καί, πρὸς τοῦτον, σὲ ἐνημερώνω πὼς ἐὰν ξεκινήσῃς κάτι τέτοιο θὰ σοῦ ἀπαγορευθῆ ὁ σχολιασμός. Ὄχι διότι ἀρνούμεθα ὡς σελὶς τὸν ἀντίλογο, ἀλλὰ διότι βαριέμαι, ἀφ΄ ἑνὸς νὰ ἐπαναλαμβάνω τὰ ἴδια καὶ τὰ ἴδια ἀλλά, ἀφ΄ ἑτέρου, εἶναι κουραστικὸ νὰ ἀπαντοῦμε σὲ ἐγκαθέτους, ποὺ σκοπό τους δὲν ἔχουν τὴν ἀλήθεια, παρὰ μόνον τὴν ἀπόκρυψίν της.

      • Καταρχήν ,μου είχες αφαιρέσει τον λόγο πριν καιρό οπότε μην μου το παίζεις ¨ελεύθερη φωνή” και τέτοιες μπούρδες διότι απέδειξες το αντίθετο ! Κατα δεύτερον στο πολύ παλιό σχόλιο μου εάν θυμάσαι δεν σε έβρισα….. Κατα τρίτον μου δείχνεις ένα βίντεο του συμπαθεστάτου Νεοκλή Σαρρή το οποίο το βίντεο του αναφέρεται σ ένα γενικό σχόλιο περί επανάστασης και τίποτα άλλο ( επίσης θέλω να σου πω ότι σε άλλη εκπομπή του Νίκου Χούντα είχε παραδεχθεί την Αρβανιτικότητα της επανάστασης )τις οποίες εκπομπές του Χούντα πίστεψε με τις παρακολοθούσα σχεδόν όλες και ειδικά όταν είχε καλεσμένο τον Νεοκλή Σαρρή. Τώρα αφού δεν μου έφερες καί κάτι σοβαρό σου παραθέτω άλλη μία καθηγήτρια ΕΛΛΗΝΙΔΑ φυσικά που λέει τα ίδια πράγματα : δες λοιπόν: https://youtu.be/VD9a1aXrW4g ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 01:48 ΛΕΠΤΟ για να μην κουραστείς ! Που μιλάει ξεκάθαρα για την Αρβανιτοφωνία των περισσότερων οπλαρχηγών!
        υ.γ1) Επειδή είιμαι από την Σαλαμίνα (Κούλουρη ) μην κάνεις σχόλιο περί Αρβανιτών στον Αργοσαρωνικό γιατί ξέρω καλύτερα απο σένα …ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ! Ασε λοιπον γιατί ξέρω καλύτερα.
        2) Τώρα για τον Βερέμη πρέπει να μου αποδείξεις ότι στο ντοκυμοντέρ έλεγε ΨΕΜΜΑΤΑ και του τα υπέδειξαν από το ΕΛΙΑΜΕΠ ή κάπου αλλου για να πει αυτά τα ψέμματα γιατί δεν βρέθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ πανεπιστημιακός να που πει ότι λέει βλακείες ΚΑΝΕΝΑΣ ομως ΕΕ ,……αλλά δεν έχεις αποδείξεις παρά σπιλώνεις προσωπικότητες…επομένως δεν κλέβεις εκκλησίες γιατί δεν μπορείς!
        3) Η Μαρία Ευθυμίου είναι ΒΛΑΧΑ στην καταγωγή με τεράστια μόρφωση και φυσικά ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και όχι τον κάθε τυχάρπαστο τυχαίο που έχει ιστοσελίδα χωρίς αποδείξεις λέει τα δικά του

      • Φωνὴ ἐλευθέρα τὸ παίζει καὶ εἶναι ἡ σελίς μας. Ἀλλὰ μᾶλλον κατάλαβες στραβὰ τὰ πράγματα.
        Στὴν δική μας σελίδα δὲν ἔχουμε δημοκρατία. Τὸ δηλώνουμε μὲ κάθε τρόπο. Ἡ Ἐλευθερία δὲν βασίζεται στὴν δημοκρατία ἀλλὰ στὴν Ἀλήθεια. Ἐπ΄ αὐτοῦ λοιπὸν μὴν μοῦ κουνιέσαι.
        Πολὺ καλὸ σχόλιον δὲν ἔκανες ἔως σήμερα, ἐφ΄ ὅσον κάθε σου σχόλιον δὲν βασίζεται σὲ πηγὲς ἀλλὰ στοχεύει σὲ προπαγάνδα καὶ προσηλυτισμό.
        Ὁ Νεοκλῆς Σαῤῥῆς, ἀνοικτὰ καὶ δίχως περιστροφές, ἀποκαλύπτει τὸ πόσο ἐγκάθετος εἶναι ὁ Βερέμης. Ἐὰν ἐσὺ ἑστιάζῃς στὰ πέριξ αὐτῆς τῆς ἀποκαλύψεως, ἢ ἠλίθιος εἶσαι ἢ ἔμμισθος. Διάλεξε.
        Ἡ συμμετοχὴ καὶ ἀρβανιτῶν στὸν ἀγῶνα τῆς Ἐπαναστάσεως οὐδέποτε ἀμφισβητήθη. Ὅμως οὔτε ὁ Καραϊσκάκης ἦταν Ἀρβανίτης (καθαρὸς Βλάχος), οὔτε ὁ Ἀνδροῦτσος, οὔτε ὁ Κολοκοτρώνης οὔτε καὶ τόσοι ἄλλοι. Ἀρβανῖτες ἦσαν οἱ Σουλιῶτες καὶ κάποιοι νησιῶτες, ἀλλὰ οὐδέποτε ἡ πλειοψηφία τῶν πολεμιστῶν.
        Ἐντόπιοι Ἀρβανίτες θεωρῶ πὼς εἶναι ἀνέκδοτον, διότι ἐντόπιες φυλετικὲς ὁμάδες, πλὴν ἑλληνικῶν, στὸν ἑλλαδικὸ χῶρο δὲν ὑφίστανται. Θές νά μοῦ πῇς κάτι ἄλλο καί δέν τό λές;
        Τὸν Βερέμη τὸν ξεμπρόστιασαν, πρὸ 20ετίας, οἱ τῆς καθηγητικῆς κοινωνίας συνάδελφοί του, καθὼς καὶ ἡ συμμετοχή του στὸ ΕΛΙΑΜΕΠ.
        Δὲν θέλω νὰ σοῦ πῶ ἐγώ. Τὸ ἀποδεικνύουν τὰ ἔργα καὶ αἱ ἡμέραι του.

        https://filonoi.gr/2011/02/13/98/

        https://filonoi.gr/2011/02/18/9-43/

        https://filonoi.gr/2011/02/25/7-48/

        https://filonoi.gr/2011/03/16/42-2-2/

        Συζητᾶμε πάντα σαφῶς γιὰ τὸ ΕΛΙΑΜΕΠ τοῦ πSoros…
        https://filonoi.gr/2013/01/13/m-oi-xorigoi-tou-eliamep/
        …ἐντὸς τοῦ ὁποίου ἁλωνίζουν βερέμης, παπαχελᾶς, τσούκαλης. Ὡραῖες οἱ «πηγές» σου. «Εἰλικρινέστατες» καὶ διόλου …ἐξηρτημένες, διαπλεκόμενες καὶ ἐξυπηρετικές!!!
        (Ποιός θυμᾶται ἄρα γέ πού ἀκόμη καί στό «ποτάμι» εἰσῆλθαν αὐτά τά ἔμμισθα; Ποιός ἄρα γέ;)

        Συμπτώσεις; Ὄχι… έξυπηρετικότατες «συμπτώσεις».
        (Κι ὅσο γιὰ τὴν «ἱστορικότητα» τῆς σειρᾶς τοῦ ΣΚΑΙ… βρὲ βρὲ βρέ… Ἡ «ἐθνικὴ τράπεζα» τῶν Rothscild χρηματοδοτεῖ τήν ἀλήθεια; Πςςςςςςςςςς……….!!!!!!!!!!!!!!!!)

      • μάλιστα μετά από τόσο καιρό μου απαντάς ? Γιατί άραγε? (και εάν θυμάσαι με είχες αποκλείσει ΑΔΙΚΩΣ) Αλλά τέλος πάντων η ομάδα χαρίζει….
        Τώρα στο δια ταύτα Μου ποστάρεις ένα βίντεο του συμπαθεστάτου Νεοκλή Σαρρή που πίστεψε με έχω παρακολουθήσει όλες τις εκπομπές του στο high tv όποτε τον καλούσε ο (Αρβανίτης) δημοσιογράφος Νίκος Χούντας !(φυσικά σε διάλογο με τον Χούντα είχε παραδεχθεί ο Σαρρής για την προσφορά των Αλβανών=Αρβανιτών στην επανάσταση του ’21 αλλά αυτ’ο είναι άλλο θέμα! και αφού μου ποστάρεις μία ομιλία του Σαρρή δεν μου αποδεικνύεις και κάτι σπουδαίο…Ο Σαρρής στην εκπομπή αυτή έκανε γενικά σχόλια περί της επαναστάσεως του 1821 και κάποια σχόλια για στο τέλος για τον Τσατσόπουλο! Δηλαδή τι μου απόδειξες ? Ότι ο Σαρρής απεκάλυψε συνωμοσία του Τσατσοπούλου με τον Βερεμή εναντίον της Ελλάδος? ΧΑΧΑ…..πιστεύω ότι αστειέυεσαι έτσι? Και πρόσεξε μίλησε για τον Τσατσόπουλο και όχι για τον Βερέμη και προπάντων δεν μίλησε για αυτά που είπε ο Βερεμής ! ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΕΜΗ !! Και ξέρεις γιατί? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΌΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΕΡ….ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ!! Άρα…….ποιος κάνει λάθος εγώ ή εσύ ? ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΕΙΛΗΚΡΊΝΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ! Πάμε λοιπόν σε μία άλλη μορφή επιστημονικού κύρους την Μαρία Ευθυμίου στο βίντεο: https://youtu.be/VD9a1aXrW4g ΚΑΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 01:47 σήμειο παρακολούθησε το που μιλάει για τους Αρβανίτες! Να δούμε λοιπόν τι καταγωγή είχαν οι οπλαρχηγοί …….(ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΥΤΟ) Δεν πιστεύω ότι και η Ευθυμίου είναι εγκάθετη και αυτή? Γιατί θα τρελαθούμε τελείως! Και επειδή θα λες τα δικάσου Σου παραθέτω άρθρο του πανεπιστημειακού καθηγητή Γούδη Χρίστου συγκεκριμένης ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΟΙΑΣ που στο άρθρο έγραψε στην εφημερίδα Δημοκρατία έγραψε για τον Αλβανό ΛΟΧΑΓΌ που θα σώσει την Ελλάδα όπως οι Αλβανοί Μποτσαραίοι Τζαβελαίοι έκαναν κάποτε Δες το και αυτό : http://www.dimokratianews.gr/content/54445/o-alvanos-lohagos Για να δούμε δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ πολιτικής χροιάς ΛΕΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!Και πως το εξηγείς και αυτό?
        Υ.γ. Εκεί που μιλάς για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πίστεψε με επειδή έχω καταγωγή από Κούλουρη (δλδ Σαλαμίνα) άσε με να ξέρω καλύτερα : ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ!!!
        Υ.γ ελπίζω να μην με αποκλείσεις και δεύτερη φορά…….άδικα πάλι,……….
        Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

      • 1ον. Ὅποτε προλάβουμε ἀπαντοῦμε.
        2ον. Οὐδέποτε ἀποκλείουμε ἀδίκως, παρὰ μόνον τοὺς ἐγκαθέτους καὶ τοὺς προπαγανδιστές. Ἀποκλείουμε τοὺς προσηλυτιστὲς πάντα, ἀπὸ ὅπου κι ἐὰν προέρχονται, διότι δὲν ἔχουμε χρόνο νὰ ἀσχολούμεθα μὲ τὶς κοτσανολογίες τους, ἐφ΄ ὅσον οὐδέποτε ἀπαντοῦν ἐπὶ τῆς οὐσίας.
        Ἀπορῶ μάλιστα ποὺ δὲν πέταξε στὰ «σκουπίδια» τὸ wordpress τὰ σχόλιά σου, ἐὰν ὅπως λὲς σὲ εἶχα ἀποκλείσῃ. Θὰ παραπονεθῶ.
        3ον. Ναί, σαφῶς κάποιοι Ἀρβανῖτες (Σουλιῶτες, νησιῶτες) προσέφεραν στὰ τῆς Ἐπαναστάσεως, ἀλλὰ καὶ κάποιοι ἄλλοι ὄχι (Λαλαῖοι, τουρκαρβανῖτες μισθοφόροι).
        Ἐγὼ δὲν ἀπεκάλυψα κάτι μὲ τὸ ἀπόσπασμα τῶν λεγομένων Σαῤῥῆ. Αὐτὸ ἀποκαλύπτεται ἀπὸ τὶς πηγὲς πού, εἰδικῶς ἐκείνην τὴν ἐποχὴ ξεσκονίσθησαν ΟΛΕΣ, μία πρὸς μία, γιὰ νὰ ἀποδειχθῇ ἡ προπαγάνδα τῶν «καθηγητῶν» ποὺ συνυπέγραφαν τὴν ἐν λόγῳ σειρά. (Διὰ τοῦ λόγου τὸ ἀληθὲς δὲς ἐδῶ.)
        4ον. Ἐπεὶ δὴ παρηκολούθησα ἀρκετὰ μαθήματα τοῦ ΕΚΠΑ μὲ τὴν ἐν λόγῳ καθηγήτρια, θὰ σοῦ ἔλεγα νὰ μὴν τὸ κουράζῃς. Βιβλίο οἱ σημειώσεις μου, ἀναφορικῶς μὲ τὸ «στρογγύλεμα» τῶν πηγῶν. Βιβλίο. Καί, τὸ σημαντικότερον, οὐδέποτε ἐπετράπη ἀντίθετος ἄποψις. (Αὐτό ποῦ τό βάζεις;) Δὲν καταπιάνομαι μαζύ της λοιπόν, διότι γνωρίζω ἀπὸ προσωπικὲς ἔρευνες τὸ τὶ λέει καὶ τὸ γιατὶ τὸ λέει. Κατανοητόν;
        5ον. Γιὰ τὸν γούδη ἀπήντησα. Συμπληρώνω δὲ πὼς κομματόσκυλα δὲν λαμβάνονται σοβαρὰ ὑπ’ ὄψιν, ἐφ΄ ὅσον κάτι ἢ κάποιον (ἀποδεδειγμένα) ἐξυπηρετοῦν. Ψᾶξε γιὰ τὶς πηγές, τὶς πραγματικὲς πηγές, τῶν ἀγωνιστῶν κι ὄχι τὶς παπατζο-ἀπόψεις αὐτῶν ποὺ ἔγραψαν, λέει, ἱστορία, βασιζόμενοι στὶς πηγές. Διότι ὅλοι τους κάτι ἢ κάποιον ἐξυπηρετοῦσαν. Ἐὰν βαριέσαι τὴν μελέτη, δὲν πειράζει, ἀλλὰ καλλίτερα νὰ μὴν μᾶς πετᾷς κορῶνες, διότι ἐνισχύουν τὴν εἰκόνα μας γιὰ τὸ ἄτομόν σου: ἐπιδερμικότης, προχειρότης, ἀδαοσύνη.
        6ον. Σὲ προειδοποίησα. Ἀποκλείουμε, κατόπιν προειδηποιήσεως καὶ ἐνημερώσεως (σπανίως ἀλλὰ τὸ κάνουμε) μόνον τοὺς ἐγκαθέτους. Κι ἔως τώρα, κρίνοντας ἀποκλειστικῶς καὶ μόνον ἀπὸ τὶς «πηγές» σου, νὰ εἶσαι σίγουρος πὼς ἔρχεται κι ὁ ἀποκλεισμός. Ὄχι ἀδίκως φυσικά, διότι ὅταν κάποιος μένῃ στὴν ἐπιφάνεια διότι τὸν βολεύει (γιὰ τοὺς δικούς του λόγους), τότε ἀποκλείει τὸν ἐποικοδομητικὸ διάλογο, διότι εἶναι προαποφασισμένη ἡ ἄνευ ἐπιχειρημάτων θέσις του. Κι ἕνα τέτοιο ὄν δὲν μᾶς χρειάζεται.
        5ον.

      • Δὲν κρύβονται ἀπαντήσεις, ἐκτὸς κι ἐὰν προσβάλουν συνομιλητὲς ἢ ἐὰν ἐξαπολύουν προπαγάνδες πρὸς πάσαν κατεύθυνσιν.
        Ἐπεὶ δὴ ὅμως δὲν εἴμαστε καὶ νυχθημερὸν ἐπάνω ἀπὸ τὸ διαδίκτυο, θὰ ὁπλίζεσαι μὲ ὑπομονή, διότι οἱ ἀπαντήσεις θὰ ἐγκρίνονται καὶ θὰ σχολιάζονται ὅταν κι ἐφ΄ ὅσον θὰ μποροῦμε ἐμεῖς.

      • Καλό το σχόλιο του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή αλλά δεν απαντάει που έκανε λάθος ο Βερεμής όταν μίλησε για τους Αλβανούς του Μεσαίωνα =Αρβανίτες άσε που ασχολήθηκε μόνο με τον Τατσόπουλο ο οποίος φυσικά δεν είναι καθηγητής και δεν έχει έγκυρη επιστημονική θέση στα ιστορικά ζητήματα αλλά τι ναπει ο Σαρρής για τον Βερέμη αφού είχε ΔΙΚΙΟ ο Βερέμης!

      • Καλό τό σχόλιον; Χὰ χὰ χά… Ἡ ἀπόδειξις τοῦ χρηματισμοῦ θέτει ὑπὸ ἀμφισβήτησιν ὅλο τὸ καθηγητηλίκι. Ἐκτὸς ἐὰν εὐαρεστεῖσαι στὸ νὰ κρατᾷς τὰ «καλὰ καὶ συμφέροντα» κατὰ πῶς σὲ ἐξυπηρετεῖ.

      • δες λοιπόν μία άλλη καθηγητρία πανεπιστημίου που λέει τα αυτονόητα ότι οι Αρβανίτες δλδ οι Αλβανοί του μεσαίωνα υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της Ελλάδος! Δες κυρίως για να μην κουραστείς που μιλάει αποκλειστικά για τους Αρβανίτες από 01:47 της ώρας του βίντεο : https://youtu.be/VD9a1aXrW4g

      • Ναί, δέσαμε τώρα… Γερά…
        Μοῦ ἀρέσουν πολὺ οἱ «πηγές» σου. Μὰ πάρα πολύ. Αὐτοκαταῤῥίπτονται.

      • ακόμα ένα άρθρο ενός ακραίου Έλληνα καθηγητή πανεπισημίου με τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις από τον Βερέμη και την Ευθυμίου που έυχεται να νέα Αλβανόπουλα στην Ελλάδα σαν τους Μποτσαραίους και τους Τζαβελαίους να σώσουν αυτοί πλέον σλημερα την Ελλάδα αφού οι άλλοι είμαστε ανίκανοι : στο άρθρο του στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τα λέει αυτά στην ηλ.διεύθυνση :http://www.dimokratianews.gr/content/54445/o-alvanos-lohagos ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ θα σου κάνει καλό !

      • Βρὲ σὺ θεοδωριεύς… Ἕνα πρᾶγμα δὲν ἀπαντᾶς κι ἐσύ, ὅπως τόσοι καὶ τόσοι ἀνάλογοί σου. Γιατί αὐτή ἡ εὐθυμίου ἀγαπᾶ τόσο πολύ τούς ντονμέ; Ξέρεις; Ἐγὼ πάντως, ὅσους κι ἐὰν ἐρώτησα, δὲν γνωρίζουν.

      • ΣΚΑΙ 1821 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΩΝ

        Προς Θεοδωριευς [απαντα και σε τιπατα απο τα προηγούμενα ρε Θόδωρα]

        Απο τη σειρά Σκαι 1821.

        Βγήκε ένας Σοφος το ονομα καθηγητής και αυτός και έιπε τα εξής .
        ”’O Παπαρηγόπουλος αναγκαζεται να μιλησει για την προσσέγγιση Αλβανών και Ελλήνων …
        μιλαει για τον ιδανικο συνδυασμα ελληνικου και αλβανικου στοιχείου……
        και αυτή η προσσέγγιση των 2 στοιχείων καθόριζουν τι ειναι η σύγχρονη Ελλάδα.””
        Απάντηση .
        Μεγαλύτερη ανακρίβεια δεν υπάρχει.
        Ούτε ο Παπαρηγόπουλος ”αναγκάστηκε”’
        ουτε είπε οτι ”αυτα τα δυο στοιχεία ειναι η σύγχρονη Ελλάδα”’ οσα να κατοικειται η Ελλάδα από απόγονους Αλβανων

        Αντιθετα με τα οσα λέει ο Σοφος
        ο Παπαρηγόπουλος είπε οτι ο συνδυασμός των δυο αυτών στοιχείων απέδωσε συγκεκριμλενα
        τους Σουλιώτες και τους Υδροσπετσιώτες.

        Δηλαδη οτι η Ελλάδα κατοικείται απο 85 τα εκατό Ελληνες και 13-14 τα εκατο Ελληνοαλβανούς.

        Αντίθετα
        με αυτό που είπε ο Σοφο
        ηταν σαν να ΄΄άναγκαστηκε ο Παπαρηγόπουλος να παραδεχθεί οτι στην Ελλάδα ,λίγο η πολύ ,
        όλοι οι κάτοικοι εχουν συγχωνευθει με Αλβανούς.

        Πανλαβανισμός με λίγα λόγια.

        Αλλη ανακρίβεια…..

        Ο Βερέμης στην ίδια εκπομπή έιπε αλλού …
        ””’ο Μποτσαρης εκτος από ελληνικά και αρβανίτικα ήξερε και Τούρκικα -για να συννενοείτε.,
        αρα τρεις γλώσσες σίγουρα ήξερε,
        ο Κολοκοτρώνης επίσης……””’
        Ποια πηγή μαρτυράει ..τουρκοφωνία του οποιουδήποτε Σουλιώτη;;;;
        και με ποιον ακριβώς έπρεπε να συνεννοείτε
        ο τριγλωσσος Μποτσαρης αφού στην Ηπειρο δεν ειχε σχεδον καθόλου τουρκόφωνους ως γνωστόν ;;;;;
        Ο Κολοκοτρώνης πάλι από που έμαθε τα τουρκικά;;

        Πηγες πρωτογενεις να ζητήσουμε η ζητάμε πολλά;;;;;

        Το άλλο του Σοφου στην ιδια εκπομπή
        ”’Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα
        η υοθετηση της φουστανελας ,
        ενα καθαρα αλβανικο ένδυμα,που κατα κανονα στα βαλκανια φορουσανε οι αλβανοφωνοι πλυθησμοι””
        Απάντηση .
        Εντελως λάθος η πρόταση.
        Η φουστανέλα δεν ”υοθετήθηκε”’
        αφου αυτή φοράγανε οι Ελλληνες σε ολες τις μαχες στα 1821.
        Δευτερον ,δεν ειναι καθαρα αλβανικό ένδυμα
        ουτε κατα κανόνα το φοράνε αλβανόφωνοι πληθυσμοι
        γιατι το φορούσε μια μειοψηφέια Αλβανών στην σημερινη Αλβανία
        και μάλιστα από μια συγκεκριμένη περιοχη και νοτιότερα .

      • αυτό το σάιτ δεν λέει κάτι ……μάλλον κάποιος ευφάνταστος γράφει ότι ναναι χωρίς αποδέιξεις και στοιχεία…επομένως ατυχές παράδειγμα μου δείχνεις

      • Στὸν Σαῤῥῆ ὅμως, ποὺ ξεμπροστιάζει τὴν «πηγή» σου μοῦγκα. Γιατί;
        Ἤ μήπως θέλεις νά καταπιασθῶ καί μέ τίς ἄλλες σου πηγές μία πρός μία;

    • Καθόλου άσχετα΄…..
      Αποδεδειγμένα αρκετοί εκ των λεγόμενων ”’Τουρκαλβανων”’
      ηταν στην κυριολεξία απόγονοι Τουρκων και Αλβανών….
      Ξαναδιάβασε τα όσα παρατέθηκαν και τα οποία ειναι άγνωστα σε πολύ κόσμο.

      Δευτερον είδες που επικαλεστηκες το ΣΚΑΙ και λοιπους καθηγητές
      και σου είπα
      οτι δεν πρεπει να αντιμετωπιζεις ως θεσφατο τα οσα λένε ,
      και
      στο απεδειξα μαλιστα ;;;
      Εκτος και αν κατοικουν οι Λιαμπηδες στο Μεσσολόγγι και την Αρτα και δεν το ξέραμε.;;;;

      Κανένας δεν συκοφάντησε κανένα.
      Ασε τα σάπια
      Ειπώθηκε απλά
      οτι και καθηγητης να ειναι καποιος πρεπει
      τα οσα λεει να αντιμετωπιζοντε με κριτικη ματιά,
      και μαλιστα αυτο αποδειχθηκε .
      Διαφωνεις και σε αυτό;;;;;

      Επειδη δεν απαντάς
      να σε πληροφορησω
      οτι και τωρα και πριν 200 χρόνια
      οι Λιαπηδες κατοικουσανε στο Τεπελενι,το Δελβινο και την Αυλωνα της Αλβανίας.
      Και οχι στην Ηπειρο.

      Οτι ο Κολοκοτρώνη ηθελε
      ”’ελληνοαλβανικο” κράτος
      πως το ξέρεις;;;;;

      Πουθε προκυπτει αυτό;;;

      • Τα σάπια τα λες εσύ απόγονη Λαζών( όχι ότι είναι κακό αλλά να ξέρεις ξέρω και για την καταγωγή σου την Ποντιακή ότι δεν είναι Ελληνική αλλά ΛΑΖΙΚΗ) έτσι για να ξέρουμε τι λέμε,…….Στο θέμα μας τώρα ΠΟΥ ξεμπρόστιασε τον Βερέμη ο Σαρρής ? Γιατί στο βίντεο που δειξες εκτός από τον Τατσόπουλο δεν είδα να ασχοληθηκε με κανέναν άλλον ! ΠΕΣ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΌΤΙ ΕΧΕΙ ΛΑΘΟΣ Ο ΒΕΡΕΜΗΣ? ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΥΤΟ?

      • Ἄει… καλά… Καὶ ὅ,τι θὲς ἀκοῦς καὶ ὅ,τι θὲς διαβάζεις… μετὰ τὸ 2ο λεπτὸ ξεκινὰ νὰ ἀποκαλύπτῇ πολλὰ ὁ Σαῤῥῆς. Εἰδικότερα δὲ ἀναφέρει τὸν …«ἀγῶνα» τοῦ (κάθε) βερέμη νὰ στηρίξῃ τὶς …«ἑλληνοτουρκικὲς προσεγγίσεις» ποὺ θὰ δικαιολογεῖτο, ἀπὸ τὸν (κάθε) βερέμη …«ἐπιστημονικά» ἐνᾦ ἀμέσως μετὰ ἀναφέρεται στὰ σχόλια τοῦ Γιάννη Ζίγδη γιὰ τὸ εἶδος τοῦ (κάθε) βερέμη. Δῆλα δὴ (σὲ ἁπλᾶ ἑλληνικά) μαθαίνουμε ἀπὸ τὸν Σαῤῤῆ πὼς ἄτομα, ποὺ πληρώθηκαν, ἄγνωστον μὲ τὶ ποσά, ξεκίνησαν μαγειρέματα ἱστορικά, πρὸ κειμένου νὰ ἀνατρέψουν τὰ ἐπισήμως παραδεκτὰ μά, κυρίως, νὰ ἀλλοιώσουν ἐθνικὲς συνειδήσεις. Ἐὰν αὐτὸ δὲν σοῦ καταῤῥίπτει τὴν …«πηγή» σου, τότε ἢ ἠλίθιος εἶσαι ἢ πληρωμένος. Συνεπῶς ἄχρηστος γιὰ τὴν ἔρευνα καὶ τὴν Ἀλήθεια.

        Κι ἐδῶ θὰ σοῦ καταθέσω τὸ ἐξῆς, ὡς Φιλονόη Ποντική, Τραντελληνὶς ἐκ Πόντου.
        Ναί, πράγματι ὑπάρχουν πάρα πολλὰ στοιχεία ποὺ μᾶς ἔχουν ἀποκρυβῆ, ἀπὸ τὴν Ἱστορία μας. Τόσα πολλά, ποὺ πολὺ πιθανὸν νὰ χρειασθῇ νὰ ἀνατρέψουμε ὅλοι μας τὴν ἱστορική μας ἀντιληπτικότητα. Τὸ γενικὸ πλαίσιον ὅμως οὐδόλως ἀλλάζει, γιὰ τὸ ποιοὶ ἦσαν οἱ Ἕλληνες καὶ τὸ ποιοὶ ἦσαν οἱ Ἀρβανίτες (ἢ καὶ οἱ Σλαῦοι καὶ οἱ Ἑβραῖοι καὶ οἱ Λατίνοι καὶ οἱ Τοῦρκοι…), καθὼς ἐπίσης καὶ γιὰ τὸ ποιοὶ πλήρωναν πάντα τὴν …«νύφη» καὶ ποιοὶ ἀπελάμβαναν. Αὐτὸ ποὺ σίγουρα θὰ ἀλλάξη ὅμως εἶναι ἡ ἀντίληψίς μας γιὰ τὰ πραγματικὰ αἴτια πολέμων, καταστροφῶν, γενοκτονιῶν καθὼς ἐπίσης καὶ γιὰ τὸ ποιοὶ κρύβονταν στὶς σκιές. Ὅλα τὰ ὑπόλοιπα εἶναι ἀπότοκα προπαγανδιστικῆς δηλητηριάσεως (κάθε εἴδους) βερέμηδων, ῥεπούσηδων καὶ ΣΙΑ.
        Κατ’ ἐπέκτασιν, μὲ σαφῆ καὶ ἀπόλυτο ἔρευνα μόνον τῶν πηγῶν (καὶ οὐδέποτε τῶν …ἐρμηνευτῶν καὶ τῶν παρερμηνετυῶν τους) μπορεῖ κάποιος, ἔντιμος καὶ εἰλικρινὴς ἐρευνητής, νὰ προσεγγίσῃ σὲ μεγάλον βαθμὸ τὴν ἀλήθεια. Ὅποιος πατᾶ σὲ …ἐρμηνεῖες κατ’ἐπίφασιν ἱστορικῶν, ποὺ χρηματίζονται γιὰ νὰ «στρογγυλεύουν», νὰ ἀποκρύπτουν καὶ νὰ ἀλλοιώνουν τὴν Ἀλήθεια, ἐξυπηρετώντας κάποιες ἄλλου εἴδους θεωρήσεις, ἰσχυρῶν ἐπιχειρηματιῶν, ἐκτὸς ἀπὸ τεμπέλης καὶ ἠλίθιος, εἶναι βεβαιωμένα καὶ τόσο χειραγωγούμενος, ποὺ δὲν ἀξίζει νὰ ἀσχολούμεθα μαζύ του.

      • Τα Τουρκογκρεεκσ
        που μας λενε οι εθνικιστες της Αλβανιας τα ξρουμε
        Εσυ ανελαβες να τα εισαγεις και στην Ελλαδα;;;;

        Τα Λαζο γκρεεκς για την ακριβεια…..

        Παντως Οι Τουρκοι της Αλβαναις ποτε δεν εφυγαν .
        Εκει ειναι οι απογονοι τους.
        Οι δικοι ας Τουρκοι την εκαναν για Ανατολια μεριά

    • Θεοδωριευς παε μια γευση ………

      Αποκαλύψεις για συγκεκριμενους ”διανοουμενους”
      που φτάσανε πολυ ψηλα…..

      Από το 20 λεπτο και επειτα

      https://www.youtube.com/watch?v=Ik68XSzKALE

      Είναι ωραιο
      γιατι τον Καραμπελιά και τον Μικη Θοδωράκη
      φτάσανε να τους πουνε εθνικιστες και σωβινιστες οι της αλλης πλευρας…..

  3. Αλή Φαρμάκης
    Ο Αλή Φαρμάκης ήταν Οθωμανός αγάς, αλβανικής καταγωγής, από το Λάλα Ηλείας, που έζησε πριν την Επανάσταση του 1821. Την υπόσχεση αυτή έδωσε ο στρατηγός Δονζελότ διοικητής της Επτανήσου. Τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν, όταν το 1809 η Ζάκυνθος καταλήφθηκε από τους Άγγλους. Ο Φαρμάκης και ο Κολοκοτρώνης συμμετείχαν στην κατάληψη της Λευκάδας από τους Άγγλους.Πολέμησε εναντίον των Τούρκων από κοινού μαζί με τον Κολοκοτρώνη. Οι πρόγονοί τους ήταν αδελφοποιτοί. Κάλεσε τον Κολοκοτρώνη όταν αυτός ήταν εξόριστος στην Ζάκυνθο και του ζήτησε να τον βοηθήσει εναντίον του Βελή πασά της Πελοποννήσου, γιου του Αλή Πασά. Ο Αλή Φαρμάκης κυριαρχούσε στην περιοχή από τον πύργο του, τον οποίο είχε κτίσει στο χωριό Μοναστηράκι της Γορτυνίας.
    Ο Κολοκοτρώνης περιγράφει το τέλος του Αλή Φαρμάκη από ασθένεια ως εξής:
    Ὁ Ἀλὴ Φαρμάκης εἶχε 40 χρόνους, μαυρουδερὸς καὶ κίτρινος καὶ δι᾿ αὐτὸ τὸν ἔλεγαν φαρμάκη, κοντότερός μου, λιανός, πολλὰ φρόνιμος, πιστός, σιωπηλός, θυμώδης. Ἀπέθανε εἰς τοῦ Λάλα, ἀρρώστησε στὴν Ζάκυνθο ἀπὸ λυσεντερία. Οἱ συγγενεῖς του ἔκαμαν νὰ τοῦ δοθεῖ ἡ ἄδεια τοῦ Ἀλῆ Φαρμάκη διὰ νὰ ἔλθει εἰς τοῦ Λάλα. Οἱ Ἄγγλοι ἔστειλαν ἕνα ἰατρὸν καὶ ἀφοῦ εἶδαν ὅτι ἀποθνήσκει, τότε τοῦ ἔδωσαν τὴν ἄδεια νὰ ἔβγει ἔξω εἰς τὸν Μορέα, διότι οἱ Ἄγγλοι, ὄντες φίλοι μὲ τὸν Ἀλὴ πασὰ, δὲν ἤθελαν νὰ δώσουν τὴν ἄδεια νὰ ὑπάγει εἰς τὸν Μορέα, διὰ νὰ μὴ δυσαρεστήσουν τὸν Ἀλὴ πασὰ. Ἀφοῦ ἔμαθα ὅτι ἀπέθανε, ἐβγῆκα εἰς τὸν Μορέα καὶ ἐπῆγα εἰς τοῦ Λάλα διὰ νὰ παρηγορήσω τὴν φαμιλιάν του. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΝΤΙΑ? ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΦΑΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΦΑΡΜΑΚΗ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
    (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ WIKIPEDIA) ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AE_%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

    • ΕΚ παραδρομής ξέχασα αυτό: Τότε ο Φαρμάκης και ο Κολοκοτρώνης συνεννοήθηκαν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος υπό την υποστήριξη του Ναπολέοντα Α΄ με ισοπολιτεία χριστιανών και μουσουλμάνων, με την αιτιολογία της συμπεριφοράς του Βελή πασά. Την υπόσχεση αυτή έδωσε ο στρατηγός Δονζελότ διοικητής της Επτανήσου. Τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν, όταν το 1809 η Ζάκυνθος καταλήφθηκε από τους Άγγλους. Ο Φαρμάκης και ο Κολοκοτρώνης συμμετείχαν στην κατάληψη της Λευκάδας από τους Άγγλους. Η ΠΗΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!

      • Ἀπομνημονεύματα τοῦ Γέρου (κι ὄχι μόνον) σοῦ συστήνω γιὰ ἀρχή. Τὸ παραπάνω προέρχεται ἀπὸ αὐτά.
        Εἶναι μία καλὴ πρώτη προσπάθεια γιὰ νὰ μάθῃς νὰ διαβάζῃς.

      • Μᾶς λείπει ὅμως ἡ ἐρμηνεία σου γιὰ τὸν φιλικὸ δεσμὸ τῶν οἰκογενειῶν Κολοκοτρώνη καὶ Ἀλῆ Φαρμάκη. Ἀναμένουμε ἐναγωνίως…
        (Εἴπαμε ὅμως… λίγες λίγες οἱ μπαροῦφες, μὴν πέσουμε ἀπὸ τὰ γέλια, μὲ κίνδυνο νὰ μὴν ξανασηκωθοῦμε… ἔτσι;)

      • Τωρα το μαζευεις σιγά σιγά….
        Χριστιανομουσουλμανικό κράτος
        και οχι ελληνοαλβανικό
        οπως διαδιδουν οι διαφοροι παναλβανιστές.

        Τα λεει ο Κολοκοτρωνης στα απομνημονευματά του αλλωστε αναλυτικα΄
        .

        «Το σχέδιον ήτον
        ότι όλα τα κάστρα της Μεσσηνίας, της Πάτρας, της Μονεμβασίας, άμα εβγούμε να κηρυχθούν υπέρ ημών. Και ήλθαν όλοι οι Τούρκοι και Ρωμαίοι οι σημαντικοί και εμίλησαν εις την Ζάκυνθο, να κάμωμε μια κυβέρνησι, συνθεμένη από 12 Τούρκους και 12 Έλληνας να κυβερνούν τον λαόν. Οι Τούρκοι επίσης να καταδικάζωνται καθώς οι Έλληνες. Τους νόμους τους είχαμε εγγράφους εις τους Κορφούς από τον Δονζελότ… το σχέδιό μας ήτον, άμα επατούσαμε τον Μωρέα να κάμωμε αναφοράς εις τον Σουλτάνον και να του λέγωμεν, ότι ημείς δεν αποστατήσαμες εναντίον σου, πλην ενεντίον του τυράννου του Βελή Πασσά και ο Δονζελότ ηκούετο με τον Σεμπαστιάνι πρέσβυν εις την Κωνσταντινούπολιν, ώστε να εμποδίσουν τον Σουλτάνον δια κάθε κίνημα. Ο μυστικός μου σκοπός, αφού εμβαίναμε και επιάναμε όλα τα φρούρια, τότε το εκάμναμε εθνικώτερο και αχαλούσαμε τους Τούρκους….””

        Οταν λεει ”’να το εκαμναμεν εθνικοτερο και αχαλουσαμε τους Τουρκους””
        ασφαλώς
        δεν αναφέρεται σε κανενα ”’αλβανικο εθνος”’

      • Αφου εχει διαβασει του Γερου τα απομνημονευματα που ειδες οτι ηταν Αρβανίτης;;;;

        Αναφερεται αναλυτικα στους προγονους του
        και στα χωρια απο τα οποια καταγονταν και κανενα δεν ειναι – ηταν αρβανίτικο.

        Που ειδες τα περι ελληνοαλβανικου κρατους
        αφου λεει για τα καστρα της Μονεβασιας,Πατρων κλπ
        στα οποια οι μουσουλμανοι ηταν Ανατολιτες
        και οχι Αρβανιτες;;;

        Οταν λεει θα το καναμε εθνικοτερο τι εννοουσε;;;

        Παντως περι της προσφορας που λεγαμε παρπάνω….

        Ηδη από τον πόλεμο του 1940 ειχανε αρχίσει αυτά……

        Πολλοί Τουρκοτσάμηδες της Θεσπρωτιας πέρασαν λαθραία τα σύνορα, ώστε να συμμετέχουν σε ένοπλα στρατιωτικά σώματα, τα οποία θα πολεμούσαν στο πλευρό των Ιταλών.
        »»Ο τοποτηρητής Τζακομόνι, σε μυστικό υπόμνημα του προς τον υπουργό Αλβανικών Υποθέσεων, γράφει μεταξύ των άλλων …
        “…Από την άλλη προετοιμάζω αλβανικά στοιχεία, εξακριβωμένα θαρραλέα, ειδικά Τσαμουριώτες, τα οποία θα έχουν ως αποστολή να εισέλθουν κρυφά στο ελληνικό έδαφος και εκεί, την ώρα που θα επιτεθεί ο στρατός μας, θα διαπράξουν με τη βοήθεια των πέρα από τα σύνορα φίλων τους τις παρακάτω πράξεις: καταστροφή τηλεγραφικών και τηλεφωνικών συρμάτων, εξάλειψη των φυλακίων…»»»

        Γράφει η καθηγήτρια Ελευθερία Μαντά μεταξύ άλλων.
        »’Η συνεργασία των Τσάμηδων με τις ιταλικές δυνάμεις χρονολογείται από την πρώτη περίοδο του πολέμου…
        Περίπου χίλιοι εξ αυτών [1.000]
        ήταν μεταξύ των πρώτων που συνοδεύουν τους Ιταλούς που εισήλθαν στην Θεσπρωτία ….
        Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, ,
        ομάδες οπλισμένων Τσάμηδων
        συνόδευσαν τον ιταλικό στρατό και εισήλθαν στις περιοχές της Θεσπρωτίας ως απελευθερωτές.
        Αυτή η πρώτη σύντομη περίοδο της ιταλικής παρουσίας στην Ήπειρο αποτέλεσε μια πρόγευση του τι επρόκειτο να ακολουθήσει:
        Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα, Μούρτος κάηκαν, σπίτια και, καταστήματα αλλα και χωριά λεηλατήθηκαν,
        δολοφονίες καταγράφηκαν, οι οποίες θεωρούνται ως πράξεις εκδίκησης για κτηματικές διαφορές .
        [Μαντά ,/The_Cams_of_Albania_and_the_Greek_State_1923-1945].

        Ενώ πέρα από όσους Τουρκοτσάμηδες
        προέλασαν απο το έδαφος της Αλβανίας μαζί με τον ιταλικό στρατό ,
        υπήρξε ένοπλη δράση ,
        και όσων Αλβανοτσάμηδων …..μείνανε πίσω στη Θεσπρωτία
        και οι οποίοι»βαρέσαν» πισώπλατα τους Ελληνες.
        »’Παράλληλα περίπου 300 – 400 Αλβανοτσάμηδες χωρικοί ,δημιούργησαν ομάδες ατάκτων χτυπώντας τις ελληνικές δυνάμεις που υποχωρούσαν,
        προξενώντας σε αυτές απρόβλεπτες απώλειες9 ενώ στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την ελληνική αντεπίθεση, συμπολέμησαν στο πλευρό των ιταλικών δυνάμεων (βλ. την περίπτωση των κατοίκων της Κώτσικας10).»
        [9. Tsoutsoumpis, 2015, σ. 127.
        10. Ιωάννης Π. Πέγκας, Πλεσίβιτσα, Αθήνα 2006, σ. 161]

        Oυτε η Μαντα ουτε ο Τσουτσουμπης , ειναι τιποτα….μοναρχοφασιστες.

        1400 άτομα σηκώσε όπλο εναντια στον ελληνικό στρατό οντας Ελληνες πολιτες
        δηλαη υποχρεωμενοι να τον υπηρετουν και οχι να τον πυροβολουν .

      • ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΞΕΡΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ

        Να και μία συνθήκη μεταξύ των πολεμιστών του Αλή Πασά και των Σουλιωτών

        ””Συνθήκη της 15ης Ιανουαρίου 1821

        Ημείς οι υπογεγραμμένοι Αγαδο-Αλβανοί και Καπετανέοι Σουλιώται ορκωνόμεθα ο καθείς εις την Πίστιν του, να βαστάξωμεν το παρόν γράμμα στερεόν, βέβαιον και αμετάτρεπτον και ότι, επειδή και ο Αφέντης μας Αλή Πάσσας, πολιορκείται στενά από τον Ισμαήλ και λοιπούς Πασσάδες, να ήμαστε αδέλφια, ένα κορμί και μία ψυχή, και να χύσωμεν το αίμα μας δια το σελαμέτι (σωτηρία) αυτού του Αφεντός και, εάν κανένας από ημάς τους Τουρκους γένη άπιστος και αρνηθή τον όρκον, να ήναι όξω από το ντιν-ισλάμ και να αποθάνη Οβριός ειδέ και από ημάς του Ρωμιους κανένας, να ήναι αρνητής του Χριστού. Αυτά στέργομεν όλοι μας, και, ως άνωθεν, μεθ΄όρκους μας υπογράφομεν
        Σούλι 15 Ιανουαρίου 1821

        Οι Αγάδες Αλβανοί
        (Τ.Σ.)
        Σιλιχτάρ Πόττας
        Άγο Μουχουρδάρης
        Ταχήρ Αμπάζης
        Τσέγκο Βέγης
        Μουρτοτσάλης
        Ελμάς Μέτσης
        Σουλεϊμάν Μέτος
        Λεάζ Λουλέχης
        Κοζτάρ Μίτσανης
        Χασσάν Πελούσης
        Τέμης Σαλίτσας

        Οι Καπεταναίοι Σουλιώται
        Μάρκος Βότσαρης
        Νότης Βότσαρης
        Γεώργιος Δράκος
        Κίτσος Τζαβέλλας
        Γιώτης Δαγγλής
        Λάμπρος Βέϊκος
        Τούσας Ζέρβας
        Νάστος Καραμπίνης
        Κίτσος Διαμαντή Τσαβέλλας
        Κότσης Λώπης”””

        ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ
        ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

        Οι Σκιπεταροι αυτοπροσδιοριζοντε ως
        Τουρκοι -θρησκευτικως
        και Αλβανοι-προφανως εθνικος

        Οι Σουλιώτες;;;;;

        Tίποτα δεν εμπόδιζε τους Σουλιώτες
        αν ήταν πράγματι ”Αλβανοί χριστιανοι”’
        να αυτοπροσδιοριστούν – να υπογράψουν ως τέτοιοι
        πχ
        ”’Αλβανοί Σουλιώτες”
        ”’Αλβανοί χριστιανοί”;;;
        η ‘Αλβανοί Ρωμαιοι”’ οπως λες
        ενώπιο των υποτιθέμενων ””’συμπατριωτών”” τους μάλιστα που υπογράφανε ως Αλβανοι και Τουρκοι.

        Γιατί;;;;;;

        Γιατί το Ρωμιος δεν ειχε να κανει παντα και μονο με το θρησκευμα[πχ οι Σερβοι δεν αυτορπσδιοριζονταν ως Ρωμιοι παροτι ορθοδοξοι ]
        αλλα και με τη συνειδηση
        η οποια σχεδον παντα οφειλετε στην καταγωγη.

    • Ἀπομνημονεύματα τοῦ Γέρου ἀντέχεις νά διαβάσῃς; Διότι τὰ σιωνιστικὰ wiki-μάγαζα ἐπίσης «στρογγυλεύουν». Γιὰ πήγαινε νὰ διαβάσῃς καὶ λίγο Τερτσέτη, φωτᾶκο καὶ Σπυρομήλιο. Καλὸ θὰ σοῦ κάνουν
      Ὅσο γιὰ τὸν Ἀλῆ Φαρμάκη, τὸν φίλο τοῦ Γέρου, ἀλλὰ καὶ τὸν μεταξύ τους φιλικὸ οἰκογενειακὸ δεσμό, γιὰ πές μας ἐσύ, ποὺ ὅλα νομίζεις πὼς τὰ καταλαβαίνεις, τί ἀκριβῶς δηλώνει αὐτὴ ἡ σχέσις…
      (Πρόσεξε τὶ θὰ πῆς… Εἴπαμε πὼς τὸ γέλιο μακραίνει τὴν ζωή… Τὸ βαθὺ γέλιο ὅμως μπορεῖ καὶ νὰ τὴν σταματήσῃ!!!)

      • Επειδή μας κάνεις την ξύπνια ανατολίτισσα και δεν ξέρεις την πραγματικότητα των Βαλκανίων μάθε λοιπόν ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν ΒΛΑΜΗΣ με τον Αλή Φαρμάκη που φυσικά δεν ξέρεις τί είναι ως γνήσια Λαζή ! Βλάμηδες λοιπόν είναι οι αδελφοποιητοί φίλοι που δένονται με δεσμό αίματός μέσω ανταλλαγής τους σχίζοντας το δέρμα τους κάτω από τον καρπό και ενώνοντας τα χέρια τους αντάλλασσαν το αίμα τους ως ένδειξη πίστης (ΜΠΕΣΑΣ) που δείχνει την απολυτη αφοσιώση ο ένας στον άλλο! Και πως γίνεται ο Κολοκοτρώνης να γίνει ” αδερφός” βλάμης δλδ με έναν Τουρκαλβανό εε? Για απάντησε αλλά απο διαστρεβλώσεις το ψευτορωμαίκο κράτος έχουμε συνηθίσει! Για αύτο άσε εσύ τα ΣΑΠΙΑ και παραδέξο του ήταν Κολοκοτρώνης και Αλή Φαρμάκη ήταν ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ! Ό ένα χριστιανός και ό άλλος Μουσουλμάνος ! Για αυτό έλεγε για ελληνοαλβανικό κράτος ή χριστιανομουσουλμανικό κράτος( ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ) ΑΝΤΕ ΞΕΚΟΛΛΑ με τα κολληματά σου και δες την αλήθεια!

      • Ἅλματα …βολικά, γιὰ …βλαμμένους.
        Μᾶθε κι ἐσὺ ἐγκάθετε πὼς κι ἐμεῖς, οἱ Τραντέλληνες Πόντιοι, ἔχουμε ἀκριβῶς τὴν αὐτὴν συνήθεια γιὰ κάποιους ἀνθρώπους, ὅταν μᾶς δένουν κοινὴ κίνδυνοι καὶ ἐπιλογὲς ζωῆς, κατὰ τὸ «σταυραδελφός», «ἀδελφοποιητός» καὶ «βλάμης».
        Καί, γιὰ νὰ μαθαίνῃς ἀκόμη περισσότερο, δὲν ἔχει νὰ κάνῃ μὲ τὴν φυλετικὴ καταγωγὴ ἀλλὰ μὲ τὶςν ἀνθρώπινες σχέσεις, ποὺ ἐν κινδύνῳ δένουν ἰδιαιτέρως τοὺς ἀνθρώπους.

        Υ.Γ. Ἄλλην μία τέτοια βλακεία – συμπέρασμα νὰ καταθέσῃς καὶ θὰ εὑρεθῆς ἀκριβῶς ἐκεῖ ποὺ ἤσουν ἀνιστόρητε!

      • ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΣΥ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙΣ! Άλλωστε μόνη σου καρφώνεσαι όταν βλέπεις την αλήθεια και κάνεις ότι δεν την βλέπεις…………..Και κάτι άλλο ρωμαίους η ρωμέγους ή ρωμιούς είναι οι χριστιανοί και οι τούρκοι οι μουσουλμάνοι.έτσι τους ανάφεραν όλοι οι τότε ιστορικοί και περιηγητές…λοιπόν άσε τις εξυπνάδες άλλωστε ξέρεις όταν κάποιος γινόταν μουσουλμάνος λέγανε αυτός τούρκεψε δλδ έγινε μουσουλμάνος……..δεσ σημαίνει ότι είχαν καταγωγή τουρκική…………..αυτό για να σου φύγει η τσίμπλα από το μάτι και να δεις τα γεγονότα έτσι οπως ήταν και όχι έτσι όπως τα θέλεις μιας και εσείς οι Πόντιοι δεν ξέρετε την τύφλα σας για τα γεγονότα αυτά

      • Ἐκτὸς ἀπὸ ἀνιστόρητος καὶ ἐγκάθετος, εἶσαι καὶ διαστρεβλωτὴς καὶ ἠλίθιος. Ἐὰν διάβασες τὰ ἀπομνημονεύματα τοῦ Γέρου, τότε θὰ ἤξερες πὼς γιὰ αὐτὸν εἰδικῶς «χωροῦσαν» οἱ πάντες μέσα σὲ ἕνα μελλοντικὸ κράτος, ἀρκεῖ νὰ μποροῦσαν νὰ ἀπεξαρτηθοῦν ἀπὸ τὸν ὀθωμανό. Καί, τὸ κριτήριον του, σαφῶς σὲ μεγάλο βαθμὸ ἐπηρεασμένο ἀπὸ τὸν Ῥῆγα, δὲν διέκρινε φυλὲς ἀλλὰ τυραννία καὶ ῥαγιάδες.

        Υ.Γ. Ἐπαναλαμβάνομαι λοιπόν. Ἄλλην μία τέτοια βλακεία – συμπέρασμα – παραποίησιν νὰ παρουσιάσῃς καὶ θὰ εὑρεθῆς ἀκριβῶς ἐκεῖ ποὺ ἤσουν ἀνιστόρητε!

  4. Προς Φιλονοι…
    Αστε τον να συνεχισει ,

    Προς Θεοδωριευς.

    Για τον Βερεμη ,τον Σοφο και την Ευθυμιου γιατι δεν απαντησες τιποτα;;;;;;;
    Σου παρατεθηκαν παραπανω οι ανακριβιες τους.

  5. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ ……….ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ! ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΝΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΛΔ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ? ΑΝΤΕ ΜΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΚΡΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΙΔΗΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΣ ΤΙΣ ΤΑΠΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ !
    Υ.Γ. ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣΑΙ ΑΥΘΑΔΗΣ ΦΕΥΓΩ ΕΓΩ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΗ ΛΑΖΗ ! ΑΧΡΗΣΤΗ ΡΩΜΙΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ………….ΑΝΤΕ ΜΩΡΗ ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ……..ΕΧΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΜΩΡΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ………..ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ……..ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ ΑΣΙΑΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ…………………ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΑ ……….ΔΕΙΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ!

    • Βρὲ βρὲ βρέ… ὅπου δέν πίπτει λόγος πίπτει ῥάβδος; Σιγὰ ῥὲ …ἄνδρα, ποὺ θὰ μᾶς τὸ παίξης καὶ μπράβος.
      Κι ἐπεὶ δὴ ἄρχισες τὶς ὕβρεις, διότι σοῦ τελείωσαν τὰ ἐπιχειρήματα, ἄει στὸ καλό σου λούγκρα.

Leave a Reply