Τὸ ΠΑΣΟΚ μᾶλλον ἀστειεύεται.

Ἡ ὕπαρξις καὶ μόνον τῶν κομμάτων, παρέα μὲ τὶς κατακερματισμένες θέσεις τους, γιὰ ἰσονομία, δικαιοσύνη, ἀνθρωπισμό, κατ’  ἐμὲ πάντα, συνιστᾷ μεγίστη Ὕβρι.
Τὸ ὅ,τι ἀσχολούμαστε λοιπὸν μὲ τὸ τὶ πρεσβεύει τὸ μΠατΣοΚ, ἤ κάθε ἄλλο κόμμα, εἶναι σὰν νὰ ἐμπλεκόμαστε στὴν ἀναπαραγωγὴ αὐτῆς τῆς Ὕβρεως. 

Ἄς ἐξετάσουμε ὅμως τὶς σκέψεις ποὺ σᾶς παρουσιάζω παρακάτω. 
Ὁ Ἀναπτήρας ἔχει δίκαιον, ὅσον ἀφορᾷ στὸ γένος, στὴν ἰθαγένεια καὶ στοὺς ὅρους ποὺ πρέπει νὰ τίθενται, ἀναφορικῶς μὲ τὰ ἀξιώματα τῆς πολιτείας. Αὐτὰ ὅμως θὰ ἴσχυαν σὲ μίαν εὐνομούμενη πολιτεία, τῆς ὁποίας τὰ μέλη θὰ ἦταν ἀπολύτως συνειδητοποιημένα γιὰ τὶς ἔννοιες ἔθνος, χώρα, πατρίς. Κάτι ποὺ δὲν συμβαίνει ἐδῶ φυσικά. 

Ἀπὸ τὴν ἄλλην, τὸ νὰ συζητᾶμε γιὰ ἁρμοδιότητες ὑπουργῶν, πρωθυπουργῶν, προέδρων δημοκρατίας, ὑπὸ τὸ πρίσμα τῆς ἐθνικῆς συνειδήσεως, εἶναι κάτι ποὺ χάσαμε ἐδῶ καὶ πολὺ καιρό. Ὅταν τὰ περισσότερα μέλη τῶν κυβερνήσεών μας διατηροῦν σχέσεις αἵματος ἤ ἰδεολογίας μὲ ἀλλότριες δυνάμεις καὶ φυσικά, εἴθισται νὰ χρηματίζονται, νὰ δωροδοκοῦνται καὶ νὰ ὑπακούουν στὶς ἐντολὲς ποὺ λαμβάνουν ἀπὸ τοὺς μέντορές τους, νομίζω πὼς τὸ θέτουμε σὲ λᾶθος βάσεις. 

Τὸ μΠατΣοΚ λοιπὸν διόλου δὲν ἀστειεύεται μὲ ὄσα προτείνει. 
Τὸ μΠατΣοΚ πρέπει νὰ σβήσῃ διὰ παντὸς ἀπὸ τὸν πολιτικὸ χάρτη τῆς χώρας, καθῶς ἐπίσης καὶ κάθε ἄλλο κόμμα ποὺ κομματιάζει τὴν κοινωνία. 
Ὅσο λοιπὸν τὸ χρησιμοποιοῦμε ὡς σημεῖον ἀναφορᾶς, προβληματισμῶν καὶ «ἰδεῶν» τὸ μόνον ποὺ καταφέρνουμε εἶναι νὰ τοὺς δίνουμε χρόνο. 

Φιλονόη.  

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε κάποιες μάλλον αλλοπρόσαλλες απόψεις. Ας τις δούμε και στη συνέχεια θα μας επιτραπεί η παράθεση ενστάσεων αν -όπως πιστεύουμε- το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως δεν είναι απαράδεκτο να τις εκφράζουμε…

“Η κατάργηση της πρόσθετης προϋπόθεσης του ελληνικού γένους και όχι απλώς της ελληνικής ιθαγένειας για την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε μετά από επίμονες γραπτές παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη πως η προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη ήταν κατάφωρα αντισυνταγματική.
Και είναι πράγματι κατάφωρα αντισυνταγματική γιατί η μόνη εξαίρεση σε σχέση με το γένος που προβλέπει και επιτρέπει το Σύνταγμά μας είναι αυτή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια από πατέρα ή μητέρα, όπως έχει διαμορφωθεί η σχετική διάταξη. Για όλα όμως τα υπόλοιπα πολιτειακά αξιώματα και όλες τις άλλες δημόσιες θέσεις δεν επιτρέπεται να αναπαράγεται η προϋπόθεση αυτή.
Ακόμα και στις ΗΠΑ, κατ’ εξοχήν χώρα πολιτογραφήσεων, αντίστοιχος περιορισμός υπάρχει μόνο για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.
Όταν λοιπόν κάποιος μπορεί να εκλεγεί Πρωθυπουργός ή να διοριστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών. Επίσης όταν καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτός, δεν μπορείς να μην του επιτρέπεις να καταστεί βαθμοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων από παραγωγική σχολή.
Στο πλαίσιο αυτό είναι θεσμικά απαράδεκτη η συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα μέσω twitter.”

Ήδη σήμερα η ξύστρα έθιξε εκ πρώτης όψης το θέμα στην ανάρτηση ΓΕΝΟΣ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΤΩΝΑΣ όπου δεχτήκαμε πως η πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι άκυρη όταν αφορά τους λιμενικούς και την αστυνομία, αλλά έχει βάση όταν μιλάμε για τους αξιωματικούς του στρατού. Ας δούμε όμως όσα θίγονται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

1. Δε νοείται όταν πραγματεύεσαι τέτοια ζητήματα να συγκρίνεις την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Στα εδάφη των ΗΠΑ εχθρός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του.

2. Δεν υπάρχει στη δημοκρατία απαράδεκτη άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου. Η άποψη αυτή είναι καθαρά φασιστική.
3. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν είναι στρατιωτάκι. Το αξίωμα αυτό είναι ΚΑΙ πολιτικό, όπως όλα τα αξιώματα από το βαθμό του ταξιάρχου και πάνω. Επομένως ΚΑΙ θεσμικά έχει κάθε λόγο να εκφέρει άποψη. Και όχι μόνο. Πρέπει να εκφέρει άποψη γιατί είναι πιο ειδικός από το πολιτικό γραφείο οποιουδήποτε κόμματος.
4. Το σύνταγμα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο. Κι αν κάτι έχει στραβό, οι ειδικοί σε κάποιο επιμέρους θέμα, οφείλουν να το θίγουν. Και όταν οι ενστάσεις είναι σωστές, το σύνταγμα αναθεωρείται ακόμη και με νόμιμους-συνταγματικούς τρόπους. Δεν είναι απαραίτητοι τρόποι σαν αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν για να ενεργοποιηθεί και να τρέξει το μνημόνιο.
6. Αν δεχτούμε πως καλώς ισχύει ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα αξιώματα, δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως η εξαίρεση που αφορά τον πρόεδρο της δημοκρατίας ο οποίος από το ίδιο το σύνταγμα έχει αναχθεί σε γλάστρα, είναι αχρείαστη και μάλλον αντιδημοκρατική. Δε θα ενοχλούσε σε τίποτα το κράτος Ελλάς και δε θα μπορούσε με τίποτα να την βλάψει ένας Τούρκος πρόεδρος της δημοκρατίας, ούτε καν σε περίοδο πολέμου. Γιατί δε θα μπορούσε.
5. Όμως το ΠΑΣΟΚ θίγει άθελά του και κάτι στραβό που συμβαίνει και που είναι χειρότερο από την ύπαρξη στο στρατό αξιωματικών εχθρικής εθνότητας. Όταν κάποιος μπορεί να εκλεγεί Πρωθυπουργός ή να διοριστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών.” Οποιοσδήποτε υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, γνωρίζει πως ψηλά-ψηλά στην ιεραρχία του στρατεύματος, βρίσκεται πάνω από τους στρατηγούς ο υπουργός εθνικής άμυνας, ψηλότερα ο πρωθυπουργός και τέλος ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Επομένως, ίσως πρέπει να εξεταστεί το αν η μη προϋπόθεση του ελληνικού γένους στους πραγματικούς αρχηγούς των στρατευμάτων, υπουργό Ε.Α. και πρωθυπουργό πρέπει να αμφισβητηθεί και να διορθωθεί. Έκαναν λάθος λοιπόν όσοι προτείνουν ως προϋπόθεση μόνο για αξιωματικούς του στρατού το ελληνικό γένος. Πρέπει να επεκταθούν στον υπουργό Ε.Α. και τον πρωθυπουργό για να μην κάνουν μισές δουλειές.

Πάντως, μέσα σε όλη την αναστάτωση και τις ρατσιστο-αντιρατσιστικές αντιλογίες, θα μπορούσε το σωστό να βρίσκεται κάπου στη μέση. Θα μπορούσε δηλαδή να γίνονται δεκτοί στο στρατό αξιωματικοί που το γένος τους κρατά από μη εχθρικές χώρες. Όπως όμως θα έπρεπε να υπάρχει μια διακριτική ευχέρεια ώστε να μπορούν να ανασταλούν τα αξιώματα αυτά αν κάτι άλλαζε στις σχέσεις των δύο χωρών.

Συγνώμη ΠΑΣΟΚ αλλά όταν ο λόγος δεν έχει λογική, δε μπορούμε παρά αναζητώντας το πραγματικό κίνητρο της ανακοίνωσης να κοιτάξουμε την παρακάτω φωτογραφία και να προτείνουμε: Σε μια εποχή που η Χρυσή Αυγή θεριεύει, η προστασία των πελατών σου έχει να κάνει με άλλα, πιο σημαντικά θέματα. Από το να προσπαθείτε ρητορικά να βρείτε γωνία στο δίφραγκο καλύτερα να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα. Διαφορετικά, δεν αργεί η ώρα που η αστειότητα στην άσκηση της πολιτικής θα σας κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπως έλεγε και ο ιδρυτής σας…

Ἀναπτήρας ἀπὸ ξύστρα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply