Ἥρωες, ἡγέτες… Ποῦ εἶναι;

Παντοῦ! Ὁπουδήποτε!!! Σὲ κάθε ἕναν ἀπὸ ἐμᾶς πλέον ἡ Ἀνάγκη γεννᾶ ἕναν ἡγέτη.
Μικρὸ ἤ μεγάλο… Δὲν ἔχει σημασία…
Ἀπαραίτητον ὅμως γιὰ νὰ ληφθοῦν οἱ καθημερινές, σημαντικὲς ἤ ἀσήμαντες, ἀποφάσεις, ποὺ ἀφοροῦν στὴν ἐπιβίωσι τοῦ ἀτόμου, τῆς οἰκογενείας του καὶ κατ’ ἐπέκτασιν τῆς κοινωνίας του.

Ξέρετε ὅμως τί σημαίνει αὐτό;
Ἀφ΄ ἑνὸς ἀρχίζουμε ἐπὶ τέλους νὰ ἀκολουθοῦμε τοὺς Φυσικοὺς Νόμους, ποὺ ἀποδεικνύουν πὼς στὴν Φύσι, γιὰ νὰ ἐπιβιώσῃς, ὀφείλεις νὰ ἀναγνωρίζῃς τὸν Ἡγέτη τῆς ἀγέλης, κι ἀφ΄ ἑτέρου ὁδηγούμεθα στὴν ἀναθεώρησι ὅλων ὅσων πιστεύαμε γιὰ τὰ πολιτικὰ καὶ κοινωνικά μας πρότυπα.

Τί λέτε; 
Θά νικήσῃ τό παρά Φύσιν ἤ τό κατά Φύσιν;

Φιλονόη.

Ήρωες, ηγέτες.. είναι απέναντι μας.

 Ακούω πολλούς να λένε ό,τι θέλουμε ηγέτες, θέλουμε ήρωες…μην ψάχνει κανείς τον ηγέτη και τον ήρωα να τον οδηγήσει.. είναι εκεί .. απέναντι του. Μέσα στον καθρέφτη του.Ήρωας είναι εκείνος ο οικογενειάρχης που τρέχει από το πρωί ώς το βράδυ και προσπαθεί να φέρει εις πέρας όλο το φόρτο που έχει από ευθύνες προς κράτος, οικογένεια και τρίτους.

Ηγέτης είναι εκείνος που θα λάβει τις αποφάσεις στην οικογένεια του (μαζί ή και μόνος με τους υπόλοιπους), αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και τα προνόμια από κάτι τέτοιο. Οδηγός και στυλοβάτης της πορείας όλων μέσα σε ένα κόσμο που πλέον είναι πολύ σκληρός.

Σε μια Ελλάδα που ο απλός άνθρωπος καλείται να παλέψει με ένα απροσδιόριστο εχθρό, που τον κατατρώει από κάθε πλευρά.. οικονομική , ψυχολογική, σωματική.. ακόμα και πάνω στο μέλλον του αφού του απαγορεύει ουσιαστικά την ελπίδα μιας οικογένειας… παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία ακόμα παλεύει προς πείσμα όλων.

Αν αναζητεί κάποιος ήρωες και ηγέτες λοιπόν να τον σώσουν.. ας κοιτάξει στον καθρέφτη του… τον έχει μπροστά του. Ας κάνουμε όλοι αυτό που θεωρούμε σωστή επιλογή για εμάς, για το σύνολο, για τα παιδιά μας.. και τότε θα έρθει και ο πολιτικός ηγέτης που ψάχνουμε.

Ο Κομφούκιος κατά παράφραση το είχε πεί καλύτερα.. ο δάσκαλος εμφανίζεται όταν είναι έτοιμος ο μαθητής.. Εμείς είμαστε;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply