Διεθνής κατακραυγή γιά τούς Ἕλληνες ἐφοπλιστές

Μπορεί ο κυπριακός λαός να υποχρεώθηκε να υπομείνει τα σκληρά μέτρα του Βερολίνου και να κουρεύτηκαν οι αποταμιεύσεις του ή εδώ και καιρό οι Έλληνες πολίτες να βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά με τα σκληρά μέτρα λιτότητας της τρόικας, όμως μια κατηγορία πολιτών μένει αλώβητη: οι Έλληνες εφοπλιστές.

Ο διεθνής Τύπος είχε ήδη ασχοληθεί με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι έμεναν προκλητικά στο απυρόβλητο από τα σκληρά μέτρα που επέβαλλε η τρικομματική κυβέρνηση σε όλο τον ελληνικό λαό. Η ελληνική ναυτιλία είναι ο μόνος οικονομικός τομέας της Ελλάδας, που μπορεί να χαρακτηριστεί «παγκόσμιας κλάσης», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Όμως, οι Έλληνες εφοπλιστές το καταφέρνουν πληρώνοντας μηδενικούς φόρους και έχοντας προνομιακή πληροφόρηση σε κρίσιμες στιγμές, όπως πριν το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Η φυγή των κεφαλαίων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο πρώτο μισό του μήνα Μαρτίου δεν ήταν τυχαία, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», αναφερόμενο στη σχετική λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο. Η λίστα περιείχε 132 εταιρείες, που γλίτωσαν εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς, ελάχιστες ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες εφοπλιστέςχωρίς καμία πατριωτική συνείδηση, επέλεξαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους κυρίως σε σκανδιναβικές τράπεζες. Η μερίδα του λέοντος φέρεται να αποταμιεύτηκε στη μεγάλη νορβηγική τράπεζα DNB, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο δανέζικο Τύπο.

 Κόλαφος όμως για τους εφοπλιστές είναι και οι αναφορές σχετικά με τη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν στην Ελλάδα. «Μοιάζει εντελώς ακατανόητο σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας, να μένει ανέγγιχτη μια εξαιρετικότερη» πηγή φορολογικών εσόδων. Σε κάθε νύξη για «συμβολή» των εφοπλιστών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η απειλή από τους «πατριώτες» της θάλασσας είναι συγκεκριμένη: όπως παίρνουν τα χρήματά τους από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, έτσι αλλάζουν και τις σημαίες στα πλοία τους, εν μία νυκτί.

Γίνονται, έτσι, αιτία να χλευάζεται η Ελλάδα για μία ακόμα φορά στα ξένα μέσα ενημέρωσης, αντί να συμβάλλουν στην αντιστροφή της εικόνας της χώρας. «Οι σύγχρονοι απόγονοι των Αργοναυτών ελέγχουν περισσότερο από 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, παντρεύονται χήρες πρώην προέδρων των ΗΠΑ και γίνονται πρωτοσέλιδα όταν χαϊδεύονται με την Πάρις Χίλτον», σημειώνει ειρωνικά η «Sueddeutsche Zeitung».

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Διεθνής κατακραυγή γιά τούς Ἕλληνες ἐφοπλιστές

Leave a Reply