Μία γυναίκα ἥρως!

 Ἔχετε μήπως κάπου διαβάσῃ γιά τήν βία λόγῳ τῶν ναρκωτικῶν στό Μεξικό;
Οἱ εἰδήσεις εἶναι ἐλάχιστες, ὡς ἀνύπαρκτες.
Κι ὅμως, ὅλοι μας γνωρίζουμε πὼς ἐκεῖ συμβαίνει κάτι πάρα πολὺ σοβαρό. Τόσο, ποὺ οὐσιαστικῶς πίσω ἀπὸ τὴν τόση σιωπή, κρύβεται ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα κέντρα παραγωγῆς καὶ διακινήσεως ναρκωτικῶν παγκοσμίως.
Ἡ πολιτεία ἀδυνατεῖ. Ἡ ἀστυνομία διώκεται. Οἱ ὅποιοι δημοσιογράφοι δολοφονοῦνται μὲ σαδιστικότατο τρόπο. Καὶ μία γυναίκα μόνη της ἀπεφάσισε νὰ ἀποκαλύπτῃ καθημερινῶς τὰ ὅσα οὐδεὶς τολμᾶ νὰ ἀγγίξῃ.
Εἴπατε κάτι;
Διότι αὐτὴ ἡ γυναίκα κάνει πολλά… Πάρα πολλά… Τόσα ποὺ οὐσιαστικῶς εἶναι σὰν νὰ ἔχῃ πάρῃ ἐπάνω της ὅλους τοὺς Μεξικανούς.

Φιλονόη.

Μια γυναίκα πίσω από το Blog del Narco

Μια γυναίκα δημοσιογράφος πίσω από το Blog del Narco. Εδώ και τρία χρόνια καταγράφει τον πόλεμο των ναρκωτικών στο Μεξικό με συγκλονιστικές ιστορίες και ανατριχιαστικές εικόνες, που ελάχιστοι άλλοι τολμούν να δείξουν, προσελκύοντας εκατομμύρια αναγνώστες, επαίνους, επικρίσεις και εικασίες για την ταυτότητα του δημιουργού του.
Το Blog del Narco ξεγυμνώνει την ωμή βία που λογοκρίνεται στα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύεται σε σταθερό σημείο αναφοράς για τους πολίτες, τις Αρχές, ακόμη και τις ίδιες τις συμμορίες.
Ο ανώνυμος συγγραφέας του μπλογκ αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή πηγή μυστηρίου. Τώρα, μιλώντας για πρώτη φορά στις εφημερίδες «Guardian» και «Texas Observer», αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα είναι γυναίκα. Δημοσιογράφος, λίγο μετά τα είκοσι της χρόνια, η Λούσι -ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για λόγους ασφάλειας- λέει ότι ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια για να δείξει την αλήθεια και να συμβάλει με το δικό της τρόπο στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα.
Ο εκφοβισμός και η βία κατά των δημοσιογράφων -δεκάδες έχουν δολοφονηθεί, συχνά με τρόπο σαδιστικό- έχουν εξουδετερώσει το ρεπορτάζ του πολέμου των ναρκωτικών σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Σφαγές, απαγωγές και σκάνδαλα διαφθοράς καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής και φόβου. Το Blog del Narco ήρθε να καλύψει το κενό των δημοσιογράφων που δεν τολμούν, ή δεν τους επιτρέπεται, να κάνουν τη δουλειά τους.
Με τον καιρό απέκτησε πολλές πηγές, από την αστυνομία μέχρι τις συμμορίες, με πρόσβαση σε πρωτογενείς πληροφορίες και ανέκδοτο υλικό, ξεπερνώντας πλέον τα 3 εκατ. «κτυπήματα» το μήνα. Προβάλλει ειδήσεις, φωτογραφίες και βίντεο με σκηνές από απαγωγές, μάχες στους δρόμους, εκτελέσεις και την εύρεση πτωμάτων. Ένα τέτοιο βίντεο δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός μέλους του καρτέλ των ναρκωτικών από αντίπαλη ομάδα. Οι επικριτές κατηγορούν το μπλογκ ως φόρουμ δημοσίων σχέσεων για τις συμμορίες. Η Λούσι απαντά ότι απλώς εκτελεί το δημοσιογραφικό της καθήκον και παράλληλα βοηθά τις οικογένειες ν’ ανακαλύψουν αγνοούμενους συγγενείς.
Εκείνη και ο τεχνικός συνάδελφός της ζουν με το φόβο του εντοπισμού και των αντιποίνων, είτε από τις συμμορίες είτε από διεφθαρμένους αστυνομικούς. Ένας άνδρας και μια γυναίκα που τον Σεπτέμβριο του 2011 βρέθηκαν ξεκοιλιασμένοι και κρεμασμένοι από μια γέφυρα ήταν συνεργάτες του μπλογκ. Το τίμημα της αλήθειας είναι μεγάλο.
Αφιερωμένο στους Ελληνες πολεμιστές του καναπέ, που όλη μέρα γκρινιάζουν για ασήμαντους κι ανύπαρκτους λόγους ! Πηγαίνετε μια βόλτα κατα κει να δείτε τι σημαίνει “δύσκολη ζωή”
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply