Τὰ θαυματουργὰ βλαστοκύτταρα καὶ ἡ χρήσις τους ἀπὸ Ἕλληνα ὀφθαλμίατρο!

Δὲν εἶναι πανάκεια τὰ βλαστοκύτταρα, ἀλλὰ λύνουν λύσεις σοβαρὲς σὲ πάρα πολλοὺς τομεῖς τῆς ἰατρικῆς ποὺ ὑπάρχουν ἀδιέξοδα.
Τὸ θαύμα τους εἶναι πὼς συμπεριφόρονται σὰν τὰ πρώιμα κύτταρα. Σὰν κύτταρα δῆλα δὴ ποὺ ἄν καὶ βρίσκονται στὸ ἔμβρυο δὲν ἔχουν ἀκόμη ἀποσαφηνίσῃ τὸν ῥόλο τους.  Αὐτὸ ἄλλως τε σημαίνει καὶ ὁ ὅρους βλαστοκύτταρον. Βλασταίνει, ἀναλόγως τοῦ ποῦ θὰ τοποθετηθῇ.

Σήμερα λοιπὸν ἡ ἰατρικὴ καλπάζει. Τὰ βλαστοκύτταρα εἶναι πράγματι λύσις, ἀρκεῖ νὰ χρησιμοποιοῦνται ὀρθῶς. Καὶ τὰ πρῶτα σημαντικὰ βήματα τὰ κάνουν Ἕλληνες ἐπιστήμονες.
Μία ἀκόμη πρωτιὰ λοιπὸν γιὰ τὴν ἐπιστήμη τῆς ἰατρικῆς ἀπὸ Ἕλληνα ποὺ ζεῖ κι ἐργάζεται ἐδῶ.
Τὸν εὐχαριστοῦμε!

Φιλονόη.

Μεταμόσχευση σε δύο στάδια

Mε βλαστοκύτταρα της αδερφής του ξαναβρήκε το φως του Ελληνας ασθενής

Ελληνας ξαναβρήκε το φως του μετά από μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία του χάρισε η αδελφή του. Οπως δήλωσε ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.  Ιωάννης Μάλλιας, που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μεταμόσχευση, «ο ασθενής είχε επανειλημμένως χειρουργηθεί για πτερύγιο στον δεξιό του οφθαλμό, αλλά κάθε φορά η νόσος υποτροπίαζε με αποτέλεσμα ολόκληρη η μπροστινή επιφάνεια του κερατοειδούς να είναι καλυμμένη  από ουλώδη ιστό και να μη βλέπει καθόλου».

Η μόνη λύση για τον ασθενή ήταν η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μόνο που δεν ήταν εφικτή η λήψη κυττάρων από το άλλο μάτι του γιατί αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. «Η δυσμενής αυτή κατάσταση μας οδήγησε να αναζητήσουμε πιθανό ιστoσυμβατό δότη μεταξύ των συγγενών του» εξήγησε ο κ. Μάλλιας, κατά την παρουσίαση του περιστατικού στο 46ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Πύλο Μεσσηνίας.

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις ιστοσυμβατότητας ανάμεσα στους συγγενείς α’ βαθμού, βρέθηκε ότι ήταν ιστοσυμβατή με τον 57χρονο η αδελφή του, η οποία δέχτηκε να δώσει βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα.

Η μεταμόσχευση έγινε σε δυο στάδια

Ο ασθενής χειρουργήθηκε το πρωί και πήρε εξιτήριο το βράδυ της ίδιας ημέρας.Η πρωτοποριακή μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια αλλά την ίδια ημέρα. Στο πρώτο στάδιο, το οποίο διήρκεσε 45 λεπτά, έγινε η λήψη των βλαστοκυττάρων από την αδελφή του ασθενούς, μετά από τοπική αναισθησία. Στο δεύτερο στάδιο, το οποίο διήρκεσε τρεις ώρες, έγινε τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων στον ασθενή. Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, μετά από εξέταση, διαπιστώθηκε ότι τα μοσχεύματα των βλαστοκυττάρων είχαν γίνει αποδεκτά από το μάτι του 57χρονου.
Η όραση του ασθενούς βελτιώθηκε από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και η βελτίωση συνεχίστηκε για τον πρώτο μήνα. Είκοσι ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επέστρεψε στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αναγκαία η Τράπεζα οφθαλμικών μοσχευμάτων

«Η δωρεά των βλαστικών κυττάρων από την αδελφή του 57χρονου δείχνει πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η δωρεά ιστών και οργάνων για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας» συμπλήρωσε ο Δρ. Μάλλιας και κατέληξε ότι «για να μην τυφλώνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπατριώτες μας άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη τράπεζα οφθαλμικών μοσχευμάτων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας και να σταματήσει η εισαγωγή μοσχευμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη λήψη συμπαγών οργάνων χρειάζεται ο δότης να είναι εγκεφαλικά νεκρός. Η λήψη των οφθαλμικών μοσχευμάτων μπορεί να γίνει όχι μόνο σε εγκεφαλικά νεκρούς αλλά και σε ανθρώπους που πεθαίνουν από φυσιολογικό θάνατο μέχρι έξι ώρες μετά τον θάνατο τους.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.000 νέα περιστατικά με σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα, τα οποία για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται είτε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, είτε επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς χιτώνα. Όταν οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μοιραία οδηγούνται στην τύφλωση.

πρῶτο θέμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *