Νά καλωσορίσουμε τήν ἑλονοσία;

Νά καλωσορίσουμε τήν ἑλονοσία;Καὶ μέσα σὲ ὅλα τὰ ἄλλα νὰ καὶ ἡ ἑλονοσία.
Γιατί; Πῶς; Ἀπό ποῦ
Μϊα ἀσθένεια ποὺ οὐσιαστικῶς ἐλέγχεται ἀπὸ παγκοσμίους ὀργανισμοὺς ὑγείας καὶ κατ’ ἐπέκτασιν ἀπὸ ἕνα κράτος, σὰν τὸ δικό μας, ποὺ ἐφαρμόζει ὅλα ὅσα τοῦ ὑπαγορεύουν, εἶναι ἐδῶ. Μαζὺ φυσικὰ μὲ ὅλα τὰ προβλήματα ποὺ ἐπισύρει.
Διότι ἡ ἐλονοσία εἶναι ἀποτέλεσμα πλασμωδίου, δῆλα δὴ ἐπιμολύνσεως ἀπὸ κάποιον φυσικὸ παράγοντα. Στὴν προκειμένη περίπτωσιν τὰ κουνούπια.
Ἐμεῖς ὅμως γνωρίζαμε πὼς τὴν παθαίνουν μόνον αὐτοὶ ποὺ διαβιοῦν πέριξ τῶν ἐλῶν καὶ τῶν στασίμων ὑδάτων; Τί στό καλό λοιπόν ἔπαθαν τά κουνούπια καί παραφρόνησαν κυκλοφορῶντας μέσα στίς πόλεις μας καί μεταφέροντας κάτι πού δέν ἔπρεπε νά ὑφίσταται;
Μήπως κι αὐτά ἔχουν δεκτῇ μερικές «ἰδιαιτέρου ἐνδιαφέροντος παρεμβάσεις» πρό κειμένου νά μποροῦν νά ἐπιβιώσουν ἐκτός τῶν φυσικῶν τους χώρων;

Ποιός ἄρα γέ θά μποροῦσε νά ἀπαντήσῃ;

Φιλονόη.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πορτοκαλί συναγερμός για ελονοσία και ιό του Δυτ. Νείλου

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την προστασία της δημόσιας υγείας από την ελονοσία, αλλά και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για τις δύο σοβαρές ασθένειες που έχουν «εγκατασταθεί» στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια και μεταδίδονται στον άνθρωπο από τσίμπημα κουνουπιού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, με μία σειρά από δράσεις, δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει τις «ασθένειες των κουνουπιών» που, όπως όλα δείχνουν, θα «απειλήσουν» και φέτος τους πολίτες. Ειδικότερα, το Κέντρο έχει δρομολογήσει μέτρα για την αντιμετώπιση του πλασμωδίου vivax της ελονοσίας, που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2011. Να σημειωθεί ότι έως πέρυσι είχαν προσβληθεί συνολικά 188 άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν ταξιδέψει σε χώρες στις οποίες ευδοκιμεί η νόσος. Συγκεκριμένα το ΚΕΕΛΠΝΟ εφαρμόζει στη Λακωνία (Δήμος Ευρώτα) το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τίτλο «Ελεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» (www.malwest.gr).

Λοιμωξιολόγοι του Κέντρου θα μεταβούν στη Λακωνία και θα διανείμουν στους μόνιμους κάτοικους και τους μετανάστες κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διαγνωστικά τεστ στους πολίτες (Rapid Diagnostic Test), ενώ όλα τα κρούσματα που θα εντοπιστούν από τους έλεγχους θα αντιμετωπιστούν θεραπευτικά.

Παράλληλα, οι ειδικοί του Κέντρου έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010 και έως πέρυσι είχαν νοσήσει 523 άτομα, εκ των οποίων τα 62 είχαν αποβιώσει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχετική ανακοίνωση, ήδη έχει τα πρώτα δείγματα από κουνούπια, που είναι θετικά στον ιό του Δυτικού Νείλου, γεγονός που σηματοδοτεί και για φέτος την έναρξη της περιόδου μετάδοσης του ιού.

Οι ειδικοί του Κέντρου συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως κατάλληλα ρούχα, χρήση εντομοαπωθητικών, σήτες στα παράθυρα και στις πόρτες, ανεμιστήρες, κίτρινους λαμπτήρες, πότισμα κήπων και κούρεμα γρασιδιού τις πρωινές ώρες, απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες (βάζα, πιατάκια γλάστρας).

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στα μέτρα πρόληψης που αφορούν το περιβάλλον, όπως καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και αρδευτικών καναλιών, καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης από ρέματα, αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια.

Ρίτα Μελᾶ ἀπὸ δημοκρατία

(Visited 21 times, 1 visits today)
One thought on “Νά καλωσορίσουμε τήν ἑλονοσία;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Νά καλωσορίσουμε τήν ἑλονοσία; | Φιλονόη καὶ φίλοι......

Leave a Reply