Ὡραῖα, τὸν μελετήσαμε τὸν ἐγκέφαλο. Ὥρα νὰ τὸν ἀναπαράξουμε!

Ὡραῖα, τὸν μελετήσαμε τὸν ἐγκέφαλο. Ὥρα νὰ τὸν ἀναπαράξουμε! Ἔχετε προσέξῃ ποῦ ἀκριβῶς στρέφεται τό μεγαλύτερον τμῆμα τῶν ἐρευνῶν παγκοσμίως;
Ἤ στὴν ἀρχή, δῆλα δὴ στὸ παρελθόν, πρὸ κειμένου νὰ κατανοήσουν κάποιοι τὸν τρόπο λειτουργίας καὶ κατασκευῆς τῶν ἐμβίων ὄντων, ἤ, ἰδίως τώρα τελευταῖα, στὸν τρόπο ἐλέγχου αὐτῶν τῶν ἐμβίων ὄντων.
Ἔχουμε λοιπὸν μίαν φόρα, φόρα κατηφόρα πάρῃ καὶ δὲν ὑπάρχει κάτι γιὰ νὰ μᾶς σταματήσῃ…
Τώρα κατασκεύασαν τὸν λεπτομερέστερον ψηφιακὸν ἐγκέφαλο.
Γιατί ἄρα γέ;
Μήπως γιά κάποιον ἀπό τούς δύο παραπάνω λόγους;

Ἕνα μόνον ἔχω νὰ πῶ σὲ ὅλους αὐτοὺς πού, μὲ τόσο πάθος, πασχίζουν νὰ φέρουν, τὸν ἀνθρώπινο κυρίως παράγοντα, ἀλλὰ ὄχι μόνον, κάτω ἀπὸ τοὺς αὐστηρούς τους ὁρισμούς.
Οὔτε μία τρύπα στὸ νερὸ θὰ καταφέρουν…

Δέν μέ πιστεύετε;
Κρίμα… Διότι θὰ πονέσετε πολὺ περισσότερο ἀπὸ ὅσο φαντάζεστε…

Φιλονόη.

Έφτιαξαν τον λεπτομερέστερο ψηφιακό εγκέφαλο – Δέκα χρόνια έρευνας

Τον πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο υψηλής ανάλυσης του ανθρώπινου εγκεφάλου ανέπτυξαν Γερμανοί και Καναδοί ερευνητές, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που διήρκεσε δέκα χρόνια.

Ο «Μεγάλος Εγκέφαλος», όπως ονομάστηκε, δείχνει την ανατομία του εγκεφάλου με μικροσκοπική λεπτομέρεια για πρώτη φορά στην εκπληκτική ανάλυση των 20 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου).

Ειδικότερα οι επιστήμονες τεμάχισαν τον εγκέφαλο μιας 65χρονης νεκρής γυναίκας σε 7.400 τμήματα, τα οποία χρωματίστηκαν για να αποκαλύψουν την αρχιτεκτονική των κυττάρων και σαρώθηκαν από υπολογιστές για την δημιουργία του ψηφιακού εγκεφάλου.

Κάθε τμήμα είχε το μισό πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, ενώ στο πλαίσιο της διαδικασίας εντοπίστηκαν και απεικονίζονται 80 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Ο «Μεγάλος Εγκέφαλος», που είναι διαθέσιμος στο Διαδίκτυο, αποτελεί το πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο εγκεφάλου που παρουσιάζει έναν ρεαλιστικό ανθρώπινο εγκέφαλο με όλα τα κύτταρα και τις δομές του.

Το project εντάσσεται στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Εγκεφάλου και οι επιστήμονες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον «Μεγάλο Εγκέφαλο» στη διεύθυνση CBRAIN (https://bigbrain.cbrain.mcgill.ca/).

Ο «Μεγάλος Εγκέφαλος», που θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς, θα βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν διάφορες ασθένειες σε μικροσκοπική κλίμακα ή θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν οδηγός για την τοποθέτηση ηλεκτροδίων για τη διέγερση του εγκεφάλου, θεραπεία που εφαρμόζεται στη νόσο Πάρκινσον.

πηγή

(Visited 19 times, 1 visits today)
One thought on “Ὡραῖα, τὸν μελετήσαμε τὸν ἐγκέφαλο. Ὥρα νὰ τὸν ἀναπαράξουμε!

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ὡραῖα, τὸ μελετήσαμε τὸν ἐγκέφαλο. Ὥρα νὰ τὸν ἀναπαράξουμε! | Φιλονόη καὶ φίλοι......

Leave a Reply