Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.

Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.1Πολυαγαπημένη λεβάντα. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας δεν είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές ιδιότητες του μοναδικού αυτού φυτού. Μπορούμε επίσης να εκχυλίσουμε τα άνθη σε κάποιο έλαιο βάσης και να φτιάξουμε λάδι λεβάντας, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας. Το λάδι λεβάντας μπορεί να προστεθεί πρακτικά παντού. Είναι ήπιο αντισηπτικό, έντονα αρωματικό και έχει καλές ενυδατικές ιδιότητες. Είναι ένα απαλό λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές για βρέφη. Θα σας δώσω λοιπόν τη σπιτική εκδοχή για όσους έχετε πρόσβαση σε άνθη λεβάντας και δεν επιθυμείτε να πληρώσετε για να αγοράσετε το αιθέριο έλαιο.

Η παρασκευή του γίνεται εύκολα και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο εκχύλισης. Το λάδι που προκύπτει διατηρεί τις θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και το απίθανο άρωμα της λεβάντας. Θα σας δώσω δύο μεθόδους.
Μέθοδος 1
Θα χρειαστείτε:  

  • Φρέσκα άνθη λεβάντας
  • Έλαιο βάσης (ελαιόλαδο, jojoba, αμύγδαλο, σταφυλοκουκουτσέλαιο ή άλλο)
  • Βάζο με καπάκι
  • Σουρωτήρι

Η λέξη-κλειδί στη παρασκευή του λαδιού λεβάντας είναι η θερμότητα. Είναι μια διαδικασία που καλό είναι να γίνεται το καλοκαίρι, οπότε το κλίμα είναι θερμό και η ηλιοφάνεια εκτεταμένη. Αλλά και το χειμώνα μπορούμε να την ολοκληρώσουμε με τη βοήθεια της ενέργειας και του ζεστού νερού.

Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.

Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.3

Γεμίστε το βάζο μέχρι επάνω με τα φρέσκα άνθη και συμπληρώστε ελαιόλαδο να καλυφθούν καλά. Σφραγίστε με το καπάκι. Αφήστε το βάζο στον ήλιο για μιά εβδομάδα, ανακινώντας το καλά ανά 12 ώρες.Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.4

Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.5

Μόλις παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος σουρώστε το μείγμα με το σουρωτήρι. Πιέστε καλά τα άνθη που θα απομείνουν στο σουρωτήρι με ένα κουτάλι ώστε να πάρετε όλο το λάδι.

Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.6

Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα σκουρόχρωμο, καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 έως 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί έως και 12 μήνες.

Σημειώσεις 
Αν θέλετε να αυξήσετε τη «δύναμη» του ελαίου μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία. Ξαναβάλτε το εκχυλισμένο λάδι πίσω στο αρχικό βάζο και προσθέστε ξανά φρέσκα άνθη. Αφήστε το ξανά στον ήλιο για 3-7 μέρες και έπειτα σουρώστε το.
Αν ο καιρός είναι κρύος θα χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία μέσα σε bain marie. Βάλτε μέσα στο bain marie το βάζο με το λάδι και τα άνθη και θερμάνετε το νερό, σε σημείο που να αντέχει το χέρι σας. Κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το επάνω. Θερμαίνετε το 1-2 φορές την ημέρα (όχι συνεχόμενα) για όσο χρόνο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία (3-7 ημέρες).
Πολλές πηγές αναφέρουν οτί η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις σε 2 ημέρες. Το αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων είναι ένα λάδι με πολύ ήπιο άρωμα λεβάντας και όχι πλήρως εκχυλισμένο. Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον 7 ημερών για να ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση δε που χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο το άρωμα του τελικού προϊόντος μπορεί να μη παραπέμπει σε λεβάντα, μιας και αυτό έχει ήδη ιδιαίτερη και έντονη οσμή. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ελαιολάδου αντικαταστήστε το με jojoba ή αμυγδαλέλαιο. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα video (about.com) που εξηγεί τη διαδικασία με τη πρώτη μέθοδο.

Μέθοδος 2
Η δεύτερη μέθοδος που θα σας παρουσιάσω θεωρώ πως είναι η καλύτερη και η γρηγορότερη. Περιλαμβάνει γουδί, μέσα στο οποίο θα κοπανίσουμε τα άνθη της λεβάντας, ώστε να απελευθερωθεί το αιθέριο έλαιο και τα υπόλοιπα ευεργετικά συστατικά της απευθείας μέσα στο λάδι. Επιπρόσθετα δεν χρησιμοποιούμε θερμότητα που μπορεί να βλάψει τα συστατικά του φυτού.

Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.7

Θα χρειαστείτε: 

  • Φρέσκα άνθη λεβάντας
  • Έλαιο βάσης (ελαιόλαδο, jojoba, αμυγδαλέλαιο ή άλλο)
  • Βάζο με καπάκι
  • Γουδί
  • Σουρωτήρι
Παρασκευή: 

Αφαιρέστε τα άνθη της λεβάντας από τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας, με κίνηση με ίδια φορά με αυτή που φύονται τα άνθη.

Τοποθετήστε τα άνθη μέσα σε ένα μεγάλο γουδί και προσθέστε έλαιο βάσης να τα καλύψει εντελώς.
Προσωπικά προτιμώ το jojoba γιατί έχει ήπια οσμή που επιτρέπει τα άρωμα της λεβάντας να κυριαρχήσει και είναι και πολύ ευεργετικό για το δέρμα.
Κοπανίστε τα άνθη μαζί με το λάδι για αρκετή ώρα, 15-30 λεπτά. Όσο πιο πολλή ώρα δουλέψετε το μείγμα τόσο περισσότερα συστατικά θα απελευθερωθούν.
Πῶς φτιάχνω λάδι λεβάντας.1

Προσθέστε και άλλο λάδι μέσα στο μείγμα ώστε να γεμίσει το γουδί κατά τα ⅔. Καλύψτε το γουδί με μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί για δύο ημέρες τουλάχιστον.
Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο διήμερο σουρώστε το μείγμα με σουρωτήρι ή λεπτό ύφασμα. Πιέστε με κουτάλι τα άνθη, αν χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι, ή στίψτε το ύφασμα για να πάρετε όλο το λάδι που θα απομείνει.
Βάλτε το λάδι μέσα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο σκουρόχρωμο βάζο και αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα διατηρηθεί για 3 έως 6 μήνες. Στο ψυγείο θα διατηρηθεί έως και 12 μήνες.

 χειροποίητον

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply