Τρῶτε ζαμπόν. Κάνει …κάλο.

Πρὸ τριῶν ἐτῶν περίπου ἔλαβα ἕνα μήνυμα μὲ τὸν παραπάνω τίτλο.
Γέλασα…
Δὲν μποροῦσα νὰ φανταστῶ τὸ τὶ θὰ διάβαζα.
Μὲ τὰ ἀλλαντικὰ ἔχω τὴν χειροτέρα σχέσι ἀπὸ ὅλους τοὺς φίλους μου. Ἀκόμη κι ἐὰν πρόκειται γιὰ κάτι σπιτικό, ἀποφεύγω νὰ δοκιμάσω. Δὲν μοῦ ἀρέσουν. Ἀλλὰ αὐτὸ δὲν ἔχει νὰ κάνῃ τόσο μὲ τὶς γευστικές μου προτιμήσεις, ὅσο μὲ τὸ ὅ,τι πρὸ ἀρκετῶν ἐτῶν, σὲ μίαν ἐπίσκεψί μου σὲ ἐργοστάσιο ἀλλαντικῶν, διεπίστωσα πὼς αὐτὸ ποὺ παρασκευάζουν, ὀπτικῶς τοὐλάχιστον, δὲν μοῦ κάνει. Ἀηδίασα τόσο πολύ, ποὺ τελικῶς τὰ ἔκοψα καὶ ἡσύχασα. 

Ὅμως ἡ κατανάλωσις ὑφίσταται. 
Ἄς θυμηθοῦμε λοιπὸν τὸ τὶ περιέχουν. Εἶναι μία καλὴ εὐκαιρία νὰ μὴ τὰ ξαναπλησιάσουμε.

Φιλονόη.

 

FΟΟD CΗΑΙΝ

Ζαμπόν με σύστημα… μπετόν

Δεν είναι από τα πιο εύκολα θέματα για έναν μπαμπά να απαντήσει στο πώς φτιάχνεται και πώς διατηρείται ένα ζαμπόν. Αφού με το μακρόστενο σχήμα του μερικές φορές καθόλου δεν θυμίζει πόδι χοιρινού, αγορασμένο στο υπερ-μπακάλικο (σουπερμάρκετ) σε λεπτές τετράγωνες φέτες. Το καμάρι του πατέρα επιμένει να βάζει δύσκολα ρωτώντας για το καθετί και στο σχολείο δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα. 

Για μικρούς και μεγάλους πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρασκευή του ζαμπόν θυμίζει λίγο το πώς φτιάχνουμε τσιμέντο! Χωρίζεται πρώτα το κρέας από το κόκαλο και γίνεται ένα πρώτο κόψιμο σε μικρότερα κομμάτια. Η κρεατόμαζα αυτή οδηγείται σε ένα μηχάνημα που δουλεύει πραγματικά σαν μπετονιέρα αφού αναδεύονται μαζί κρέας, νερό, ζάχαρη, πρόσθετα κονσερβαρίσματος, και κάποια χρώματα και «αρώματα» που θα ασχοληθούμε μαζί τους ιδιαίτερα. Κανονικά πάντως θα έπρεπε στη συσκευασία να διευκρινίζεται αν πρόκειται για πρεσαρισμένο ζαμπόν ή για κομμάτια που απλώς τα έβαλαν μαζί, κάτι δηλαδή ανάλογο με το ψωμί από λευκό αλεύρι και αντίστοιχα με το ψωμί ολικής αλέσεως. 

Στη συνέχεια η κρεατένια αυτή λάσπη, αφού υποστεί ένα βράσιμο, αναγκάζεται να περάσει μέσα από κάποια καλούπια και παίρνει όποιο σχήμα θέλουμε. Από μακρόστενη, τετράγωνη ή στρογγυλή φραντζόλα έως ό,τι άλλο φανταστεί κάποιος. Το αστείο είναι ότι σε ορισμένα από τα «σχέδια» βάζουν στη μία πλευρά και ένα στρώμα άσπρο λίπος εντελώς πρόσθετα για να φαίνεται ακόμη πιο ρεαλιστική η όλη κατασκευή(!). Αν μπορούσε ο καταναλωτής, θα έπρεπε να διαβάσει επάνω στη συσκευασία πόσο τοις εκατό κρέας περιέχεται τελικά στο προσφερόμενο προϊόν. Και να ξέρει ότι το υπόλοιπο είναι νερό που έχει προστεθεί από τον κατασκευαστή και το πληρώνουμε για κρέας. Και κάποιοι το παρακάνουν βάζοντας παραπάνω και από 20% νερό. Ανεξάρτητα από αυτό, για να συγκρατηθεί το νερό μέσα στην κρεατόμαζα έχουμε τα λεγόμενα πολυφωσφορικά πρόσθετα, βγαλμένα από το φωσφορικό οξύ, γνωστά με τους κωδικούς Ε 450- Ε 452. Πρέπει να προσθέσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και εδώ πιο χαλαρή από ό,τι οι νομοθεσίες κάποιων χωρών όπως η Σουηδία, που σέβονται αρκετά τους καταναλωτές-υπηκόους τους. 

Κάποιος επιβάτης σε αεροπορικό ταξίδι είχε την υπομονή να αντιγράψει από τη συσκευασία τα πρόσθετα που περιείχε η μερίδα με το χοιρινό ζαμπόν που του σερβίρισαν. Το όποιο κομμάτι λοιπόν έμελλε να καταβροχθιστεί περιείχε: 77% κρέας, νερό, αντιοξειδωτικό Ε 301 για να διατηρείται το κόκκινο χρώμα, αντιοξειδωτικό Ε 325 που ενισχύει το προηγούμενο, αλάτι, ένα σάκχαρο- τη δεξτρόζη-, σταθεροποιητικά πρόσθετα Ε 407, Ε 407α, Ε 415, Ε 508, Ε 451, Ε 410, ρυθμιστικά οξύτητας Ε 331, Ε 500 και για τη συντήρηση του όλου οικοδομήματος Ε 250. Τα Ε 250 και Ε 407 έχουν δώσει ενδείξεις για καρκινογόνο δράση, αλλά σε πειράματα με ζώα, ενώ το Ε 250 προκαλεί και αλλεργίες. 

βῆμα

φωτογραφία

Πρώτη δημοσίευσις 9 Ἰανουαρίου 2013

3 thoughts on “Τρῶτε ζαμπόν. Κάνει …κάλο.

 1. Είναι και αυτό όπως και στο ψωμί και τα άλλα που τρώμε!
  Τους λένε οι πολιτικάντηδες προδότες
  …δεν θα ανεβάσεις πολύ την τιμή και το κέρδος σου θα το πάρεις βάζωντας περισσότερο λίπος αντί για κρέας ή φούρναρη αντί μισό κιλό ψωμί θα είναι 300 γρ.”σε καλύπτω εγώ! …εγώ νομοθετώ!”
  όχι ότι δεν πρέπει να τρώμε κρέας απλά αυτά δεν τρώγονται.
  κεφτεδάκια έχουν κρέας
  παστήτσιο το ίδιο
  μουσακάς το ίδιο
  Το θέμα είναι πως θα επιβάλουμε την εξυγείανση;

Leave a Reply