Σκηνικὸ Λιβύης στὴν Συρία.

Ἡ περίπτωσι μοῦ θυμίζει σκηνικὸ Λιβύης, πάντα γιὰ τὸ κακὸ τῆς ἀνθρωπότητος, καὶ φυσικὰ ἁπλόχερα καὶ δίχως ἀνταλλάγματα, ἰδεαλιστές!!!

Μόνον στὸν πόλεμο τῶν ἑπτὰ ἡμερῶν δὲν τὴν παραχώρησε ὁ «πρωθυπουργὸς»  τὴν Σούδα, καὶ ὅπως ξέρουμε ὅλοι πολὺ καλά, τόσο γιὰ αὐτό, ὅσο καὶ γιὰ τὰ πετρέλαια ποὺ ἤθελε νὰ ἐξορύξει τότε, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν Κύπρο ποὺ δὲν ἤθελε νὰ παραδώσει ἀμαχητί, τὸν ἔφαγαν πραξικοπηματικά!!!
O tempora o mores…
Ἄλλοι καιροὶ βέβαια, θὰ μοῦ πεῖτε, καὶ ἄλλα ἔθιμα!!!

Ἀλέξανδρος Παυλίδης

ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ορμητήριο η Βάση της Σούδας

Ορμητήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποτελέσει η Βάση της Σούδας σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, στον απόηχο της φρικαλέας επίθεσης με χημικά από τις δυνάμεις του Ασαντ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.
Πηγές από τον Ναύσταθμο Κρήτης, μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής στην Αμερικανονατοϊκή Βάση δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι στην όποια στρατιωτική επέμβαση ο ρόλος της Σούδας θα είναι κομβικός για τα αμερικανικά στρατεύματα.
Αλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. «Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας – κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση ‘Unified Protector’ που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Λίγες ημέρες νωρίτερα από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας – Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας την «εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη».

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ
Την ίδια ώρα, στάση αναμονής φαίνεται να κρατά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όμως, με χθεσινές δηλώσεις του στο CNN έστειλε μήνυμα το οποίο ερμηνεύεται ως προάγγελος επέμβασης.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ να επιτρέψει να διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα.
«Αυτό που είδαμε καταδεικνύει ότι σαφώς πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, μεγάλης βαρύτητας. Κινούμαστε μέσω του Ο.Η.Ε. για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε καλύτερη, άμεση δράση από αυτόν και καλέσαμε τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει να διεξαχθεί έρευνα στο σημείο, διότι οι επιθεωρητές του Ο.Η.Ε. βρίσκονται στο πεδίο αυτή τη στιγμή. Δεν αναμένουμε ότι θα συνεργαστούν, δοθέντος του ιστορικού τους», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ακόμη.
Ο Ομπάμα τόνισε πως μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων θα ήταν «ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός», που χαρακτήρισε «σημαντικό».
«Αυτό αρχίζει να θίγει ορισμένα από τα βασικά εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο σε ό,τι αφορά το να διασφαλίσουμε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν εξαπλώνονται όσο και σε ό,τι αφορά την ανάγκη να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας [και] τις Βάσεις μας στην περιφέρεια. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί την προσοχή της Αμερικής και ευελπίστως την προσοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ακόμη ο Ομπάμα.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν τον έχει κάνει ιδιαίτερα προσεκτικό και τον ωθεί να μην λαμβάνει βιαστικές επιθέσεις.
«Η ιδέα ότι οι Η.Π.Α. μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα μέσα στη Συρία ορισμένες φορές είναι μεγαλοποιημένη», ανέφερε.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι Η.Π.Α. παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε εμπλοκή του αμερικανικού στρατού, κάτι που διαπιστώνει όταν επισκέπτεται «τραυματίες πολέμου».

‘ΖΥΓΙΖΟΥΝ’ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ο αρχηγός του ‘Joint Chiefs of Staff’, στρατηγός Marty Dempsey, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κόστος μιας αμερικανικής επέμβασης στη Συρία. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα κόστιζε στις Η.Π.Α. έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα, ενώ θα απαιτούνταν και μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, με επιπλέον κόστος 1 δισ. δολάρια.

Ο Ο.Η.Ε.
Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εφόσον αποδειχθεί, είναι «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που θα έχει «σοβαρές συνέπειες, δήλωσε, εν τω μεταξύ, χθες ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-μουν, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» στη διερεύνηση της υπόθεσης.
«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ενα τέτοιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας θα είχε σοβαρές συνέπειες γι? αυτόν που το διέπραξε», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν στο περιθώριο μιας από καιρό προγραμματισμένης συνόδου στη Σεούλ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία «πολύ ανησυχητικές και σοκαριστικές».
«Είναι μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της και για την ανθρωπότητα στην οποία από κοινού ανήκουμε, πολύ περισσότερο που αυτό συνέβη, ενώ η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του Ο.Η.Ε. βρισκόταν στη χώρα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Μια ομάδα επιθεωρητών του Ο.Η.Ε. βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις Αρχές της χώρας να συνεργαστούν σε μια έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν κοντά στη Δαμασκό.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν καλό λόγο για τον οποίο οποιοδήποτε μέρος -η κυβέρνηση ή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης- θα μπορούσε να αρνηθεί την ευκαιρία να αναζητηθεί η αλήθεια στην υπόθεση αυτή», δήλωσε. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος ζήτησε από την υπάτη εκπρόσωπό του για τον αφοπλισμό, την Αντζελα Κέιν, να μεταβεί αμέσως στη Δαμασκό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ
«Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας» στις εξελίξεις στη Συρία ζητά από την πλευρά του το ΚΚΕ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «γνωστή επικίνδυνη τακτική των ιμπεριαλιστών, που οργανώνουν και αξιοποιούν προπαγανδιστική και παραπλανητική καμπάνια ενοχοποίησης της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων προκειμένου να δικαιολογήσουν στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας».
Αναφέροντας πως στην καμπάνια αυτή και χωρίς αποδείξεις πρωτοστατούν οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες στηρίζουν τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «πρωτοστατούν δηλαδή οι δυνάμεις που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας στο πλευρό των ενόπλων αντικαθεστωτικών, των κάθε λογής μισθοφόρων, τους οποίους τροφοδοτούν με οπλισμό για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή» και προσθέτει ότι «ο λαός θυμάται καλά ότι ίδια ή παρόμοια ιμπεριαλιστικά προσχήματα χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης».
«Πριν λίγους μήνες υπήρξαν βάσιμα στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι με ευθύνη των λεγόμενων αντικαθεστωτικών ομάδων χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε σκοπίμως», υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας πως «το ΚΚΕ καταδικάζει την εξωτερική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και των άλλων κρατών της περιοχής, καταδικάζει την προετοιμασία νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και καλεί τον λαό μας να απαιτήσει από την κυβέρνηση καμιά εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς αυτούς σχεδιασμούς».

Προσφυγικό δράμα
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των παιδιών που έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έφθασε χθες το ένα εκατομμύριο, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας τους, όπως ανακοίνωσε ο Ο.Η.Ε.
«Αυτό το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι ένας αριθμός όπως οι άλλοι, είναι ένα πραγματικό παιδί, ξεριζωμένο από την εστία του, ίσως ακόμη κι από την οικογένειά του, αντιμέτωπο με τη φρίκη», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού (UNICEF) Αντονι Λέικ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
Τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των Σύρων προσφύγων, σύμφωνα με τους αριθμούς του Ο.Η.Ε. Τα περισσότερα έχουν βρει καταφύγιο στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, όμως, είναι ολοένα και περισσότερα αυτά που καταφεύγουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ο.Η.Ε., οι Σύροι πρόσφυγες ηλικίας κάτω των 11 ετών ανέρχονται σε 740.000.
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτε λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, ύπατος αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες.
«Οι νέοι στη Συρία χάνουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον τους. Ακόμη κι αφού διασχίσουν τα σύνορα, παραμένουν ψυχικά τραυματισμένοι, καταπτοημένοι και έχουν ανάγκη έναν λόγο για να ελπίζουν», πρόσθεσε.
Εξάλλου, στο εσωτερικό της Συρίας, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί για να ξεφύγουν από τις μάχες.
Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων πριν από δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 7.000 παιδιά.
Ο Ο.Η.Ε. ανακοίνωσε ακόμη πως 3.500 παιδιά έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, τον Λίβανο και το Ιράκ χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.
Η Υπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες έχει καταφέρει να καταγράψει κάθε παιδί πρόσφυγα με το όνομά του. Η υπηρεσία αυτή του Ο.Η.Ε. βοηθά επίσης τις μητέρες που γέννησαν στην εξορία να πάρουν πιστοποιητικά γέννησης για τα παιδιά τους ώστε αυτά να μην γίνουν απάτριδες.

Ασκηση πεζοναυτών στη Σούδα
Ασκήσεις στη Νατοϊκή Βάση της Σούδας πραγματοποίησε εν τω μεταξύ η Αντιτρομοκρατική Ομάδα Αμερικανών Πεζοναυτών.
Την περασμένη Πέμπτη, Αμερικανοί πεζοναύτες παρακολούθησαν σεμινάρια από Ελληνες εκπαιδευτές για τεχνικές ελέγχου πληρώματος, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση στο παροπλισμένο πλοίο που διαθέτουν στη Σούδα, η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνικές έρευνας πάνω σε πλοίο.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του για 6η φορά μαζί με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization ? IMO) την εκπαίδευση προσωπικού κρατών που συμμετέχουν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του ΙΜΟ με την επωνυμία ‘Djibouti Code of Conduct’.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα από 11 χώρες που στελεχώνουν κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου στο θαλάσσιο περιβάλλον (Ιορδανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νησιά Κομορών, Νότια Αφρική, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Υεμένη).
H εκπαίδευση εστιάσθηκε κυρίως σε θέματα εγκληματολογικής έρευνας σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, όπως σχεδιασμού έρευνας, ικανότητας συνέντευξης υπόπτων, ανάκρισης, διαπραγμάτευσης, συλλογής – διαχείρισης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων στο ναυτικό περιβάλλον, βασιζομένων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

χανιώτικα νέα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply