Χωρὶς τὰ ἀεροπλανοφόρα της ἡ χώρα θὰ εἶχε χρεωκοπήσῃ περισσότερο ἀπὸ δύο φορές.

Γιὰ τὴν ἀκρίβεια ἴσως καὶ νὰ μὴν ὑπῆρχε… Καὶ πολὺ καλὰ θὰ ἔκανε δῆλα δή…
Ποιά χώρα; Μὰ οἱ ΗΠΑ φυσικά.
Νέες ἀτασθαλίες… Νέα ξεχειλώματα… Νέες παρανομίες.
Ἀν τὶ νὰ ἀποδεχθοῦν τὴν χρεωκοπία τους αὐτοὶ ἀποφασίζουν νὰ συνεχίσουν, σὰν νὰ μὴν τρέχῃ κάτι σοβαρό, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ συμπαρασύρουν καὶ τὴν FED, ποὺ κόβει χρῆμα μὲ τὸ τσουβάλι. Δῆλα δή… Ἀν τὶ νὰ ἀποδεκτοῦν τὴν ἧττα τους αὐτοὶ αλλάζουν τὰ ὅρια συναγερμοῦ.
Τί ἀκριβῶς κάνουν;
Εἶναι ἐπάνω σὲ ἕνα καράβι καὶ τὸ καράβι μπάζει νερά.
Γνωρίζουν βέβαια πὼς ἐὰν ὑπερβῇ τὴν κόκκινη γραμμὴ τὸ ὕψος τῶν ὑδάτων, τὸ καράβι θὰ βουλιάξῃ.
Ἀν τὶ λοιπὸν νὰ πιάσουν νὰ ἀφαιροῦν τὰ νερά, τί κάνουν;
Σβὴνουν τὴν κόκκινη γραμμὴ καὶ τὴν ἀνεβάζουν ἕνα μέτρο ὑψηλότερα…

Εἴπατε κάτι; Χμμμμ…

Φιλονόη

Παρά την πρόσφατη υπαναχώρηση της FED από την πρόθεση της να περιορίσει το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της Ben Bernanke και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, James Bullard, έσπευσαν να δηλώσουν ότι

{…η πρόθεση της παραμένει η ίδια και η χρονική στιγμή κατά την οποία θα ληφθεί η απόφαση για περιορισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία …}

Με τις δηλώσεις τους αυτές παραπέμπουν στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες για

    • τις θέσεις εργασίας

    • τη σταθερότητα των τιμών και

    • τα επίπεδα των μακροχρόνιων επιτοκίων.

Η βασική υποχρέωση της FED είναι να διατηρεί τα παραπάνω σε λογικές τιμές, έτσι ώστε να μην απειλείται η λειτουργία της οικονομίας των ΗΠΑ. ’Έτσι, η FED θέλοντας

    • να υπερασπιστεί την ορθότητα της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης

    • να πείσει ότι διαθέτει στρατηγική διεξόδου και

    • να δείξει ότι πέτυχε τον στόχο της

καθόρισε τα όρια του 6,5% στην ανεργία και 2,5% στον πληθωρισμό ως σημεία πιθανής αλλαγής στην πολιτική της.

Στην πραγματικότητα, όπως ήδη αναλύσαμε στην Υπηρεσία Διεθνούς Ενημέρωσης, η FED φοβήθηκε από τις αντιδράσεις των αγορών (μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος) που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Εκτός αυτού, τις αποφάσεις της FED φαίνεται να επηρεάζουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην πολιτική των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του κρατικού χρέους της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι

    • το όριο αυτό έχει αυξηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για να αποφευχθεί η επίσημη χρεωκοπία

    • γύρω στα μέσα Μαΐου, ο Πρόεδρος Barack Obama κατέθεσε την πρότασή του στο Κογκρέσο, με την οποία ζητά

{… η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους να γίνεται αυτόματα χωρίς προϋποθέσεις και συζητήσεις (!) …}

Το Κογκρέσο, στο οποίο το ρεπουμπλικανικό κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία, υπέβαλε με τη σειρά του έναν ‘κατάλογο’ απαιτήσεων, δηλώνοντας ότι μόνο εάν ικανοποιηθούν θα ψηφισθεί η αύξηση του ορίου. Μάλιστα άφησε υπονοούμενα για ενδεχόμενη «στάση του κράτους» σε περίπτωση μη επίτευξης κάποιας συμφωνίας.

Στις 26 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι εάν δεν ψηφισθεί η αύξηση του ορίου του χρέους, τότε οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε αναγκαστική χρεωκοπία λόγω των οφειλών τους στα μέσα με τέλος Οκτωβρίου (!).

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση και στο ‘παζάρι’ των δύο κομμάτων, ήταν πολύ δύσκολο για τη FED να ελάμβανε μία απόφαση περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και να δημιουργήσει αναστάτωση στις αγορές.

Έτσι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η επόμενη τακτική συνάντησή της είναι στα τέλη Οκτωβρίου. Μέχρι τότε ελπίζει και εύχεται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το κλίμα, θα διαθέτει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για την οικονομία και θα έχει αποφύγει τη φθορά της.

πηγή

Υ.Γ. Ὅσο γιὰ τὸν τίτλο, ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὴν γελοιογραφία…. Νὰ σᾶς πῶ…. Πράγματι τὰ ἀεροπλανοφόρα παίζουν σοβαρότατον ῥόλο στὸ ….δικαίωμα ἀνόδου τοῦ σημείου …πνιγμοῦ. Ἀλλὰ κι αὐτὰ καύσιμα χρησιμοποιοῦν. Κάποιαν στιγμὴ θὰ ἀκινητοποιηθοῦν… Θέλουν δὲν θέλουν!

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply