Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ τοῦ καθηγητοῦ Μίλερ, γιὰ τὴν Νεμέα.

Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ τοῦ καθηγητοῦ Μίλερ, γιὰ τὴν Νεμέα.1Ο Στέφανος Γ. Μίλλερ είναι πιο Έλληνας από όλους εμάς τους γηγενείς!

Ήρθε φρέσκος απόφοιτος της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 1973 με την επιθυμία να ανακαλύψει το στάδιο της Αρχαίας Νεμέας. Με χορηγίες από τις Η. Π. Α. και ιδιώτες Αμερικανούς, και με την τεράστια πίστη και ακατάβλητη υπομονή και επιμονή του, έφερε στο φως το αρχαίο Στάδιο, τον Ναό του Διός και πολλά άλλα ευρήματα που αφορούν στις εορτές και τους αγώνες των Νεμέων. Έκτισε Μουσείο και ανεβίωσε και τους «Αγώνες» για όσους επισκέπτες το επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, έστω και συμβολικά σ’ αυτούς.

Δυστυχώς, η Ηθική και Πολιτιστική Κρίση που μαστίζει τη χώρα μας (με την «οικονομική» ως αιχμή του δόρατος), απειλεί με κλείσιμο του χώρου και των δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί και καθιερωθεί στη Νεμέα!

Η ακόλουθη ανοικτή επιστολή του Μίλλερ, τα λέει όλα,

Α. Ο.

Ανοιχτή επιστολή του καθ. S. Miller (κλείνουν τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας)

21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ τοῦ καθηγητοῦ Μίλερ, γιὰ τὴν Νεμέα.3

          Άρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973. Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα Μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα το χώρο και το στάδιο, καθιέρωσα την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων (www.nemeangames.org),  έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματά τους. Όλα αυτά έγιναν με χορηγίες που εξασφάλισα από Αμερικανούς ιδιώτες, με τελική κατάληξη τη δωρεά όλης της αγορασμένης γης με τα μνημεία στο Ελληνικό Δημόσιο.

               Θα επιθυμούσα  να ασχοληθώ πλέον μόνο με τα τελευταία δύο αντικείμενα (αποτελέσματα ανασκαφών και δημοσιεύσεις) αλλά πάντα προσέβλεπα στην αξιοποίηση του ερευνητικού μου έργου ως βάσης για μια εκπαιδευτική εμπειρία, που θα έδινε στον  κάθε επισκέπτη της Νεμέας την ευκαιρία να μάθει ακόμα περισσότερα για τις αρχαιοελληνικές ρίζες του. Και αυτή η προσπάθεια έχει πετύχει: το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στο Ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο ένας. Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τους 50.000, από όλο τον κόσμο.

             Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, εκδικάζεται η υπόθεση παραμονής ή όχι στις θέσεις τους επτά εκτάκτων φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Νεμέας, που είχαν καταφύγει σε «ασφαλιστικά μέτρα». Εάν αυτοί απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά.Ἀνοικτὴ ἐπιστολὴ τοῦ καθηγητοῦ Μίλερ, γιὰ τὴν Νεμέα.2

              Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν.         

Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή.

πηγή: μήνυμα

(Visited 50 times, 1 visits today)
Leave a Reply