Τέλος μὲ τὰ ψυχιατρεῖα!!!

Κλείνουν οριστικά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, ενώ κατάθλιψη και αυτοκτονίες πλήττουν τον πληθυσμό

Κλείνουν οριστικά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, ενώ κατάθλιψη και αυτοκτονίες πλήττουν τον πληθυσμό

Εἶναι ὁριστικόν, κατὰ πῶς φαίνεται.
Τόσοι ἄνθρωποι, ποὺ πάσχουν νοητικῶς, ἔχουν κυριολεκτικῶς κρεμαστῇ ἀπὸ τὶς ὅποιες, μικρὲς ἤ μεγάλες παροχές, προσφέρονται μέσα σὲ αὐτὰ τὰ ἱδρύματα. Τί θά ἀπογίνουν; Ποῦ θά καταλήξουν;
Τὴν ἀπάντησι μᾶς τὴν ἔδωσε φίλη τοῦ ἱστολογίου, πρὸ μηνῶν:

Τά ψυχιατρεῖα τελειώνουν στήν χώρα μας;

Θὰ μεταφερθοῦν, λέει, σὲ πτέρυγες τῶν ὑπαρχόντων νοσοκομείων.
Νά σᾶς πῶ τί φοβᾶμαι;
Θὰ γίνουν κι αὐτοὶ πειραματόζωα, ὅπως δῆλα δὴ ἔχουμε γίνῃ ὅλοι μας.
Μόνον ποὺ αὐτοὶ θὰ εἶναι καὶ μὲ τὴν ἀναγνώρισι τῆς πολιτείας πειραματόζωα..

Κλείνουν οριστικά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, ενώ κατάθλιψη και αυτοκτονίες πλήττουν τον πληθυσμό

 

Σε μια εποχή που μείζων κατάθλιψη πλήττει το 12,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα και που το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 13 χρόνια θα κλείσουν οριστικά στο τέλος του 2015 τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας.

 

“Η υπογραφή του συμφώνου Λυκουρέντζου-Andor και ο άκαμπτος χρονικός ορίζοντας κλεισίματος των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θέτει σε κίνδυνο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τις ζωές χιλιάδων ψυχικά ασθενών που θα βρεθούν στους δρόμους” επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

 

Επικαλούμενος στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής ο ψυχίατρος-συντονιστής διευθυντής τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, Θανάσης Βαξεβάνης, ανέφερε ότι ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 13,5%. Εξάλλου ο δείκτης αυτοκτονιών που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000. Το 50% όσων έχουν εισόδημα κάτω των 400 ευρώ πάσχει από μείζονα κατάθλιψη ενώ η αύξηση της ανεργίας φέρνει και αύξηση των αυτοκτονιών, πρόσθεσε ο κ. Βαξεβάνης.

 

Παράλληλα επισήμανε ότι στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης μειώθηκε ο αριθμός των δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. “Αποασυλοποιήθηκαν τα δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και ασυλοποιήθηκαν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές” τόνισε ο κ Βαξεβάνης.

 

Επισήμανε ακόμη ότι τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε η μεταφορά του τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ στο νοσοκομείο Άγιο Δημήτριος. “Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 185 κλίνες οξέων περιστατικών εκ των οποίων οι 125 στο ΨΝΘ και οι 60 στο Παπανικολάου, στο ΑΧΕΠΑ και στο Παπαγεωργίου. Οι κλίνες του ΨΝΘ εξυπηρετούν ασθενείς από τη Θεσσαλία, τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία. Από τις δύο κλινικές οξέων περιστατικών του ΨΝΘ η μία θα μεταφερθεί στον Άγιο Δημήτριο και η Β΄ Πανεπιστημιακή στο Ιπποκράτειο. Στον Άγιο Δημήτριο δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε υποδομές για τα οξέα περιστατικά και οι 12-15 κλίνες που θα λειτουργούν εκεί δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών από τη Θεσσαλία και απ΄ όλη τη Μακεδονία” πρόσθεσε ο κ. Βαξεβάνης.

 

 

Ο υπεύθυνος δομών απεξάρτησης του ΨΝΘ Παναγιώτης Γεωργάκας επικαλούμενος στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισερχομένων στην ενέσιμη χρήση ουσιών ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η “μετανάστευση” από την μια ουσία στην άλλη και έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα των χρηστών. Επισήμανε ακόμη ότι στην Αθήνα, ένα φτηνό ενέσιμο ναρκωτικό από υγρά μπαταρίας, η σίσα έχει εκτοπίσει την ηρωίνη κι ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε συρρίκνωση και κλείσιμο ο νέος νόμος δίνει δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών απεξάρτησης χωρίς έλεγχο.

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε ακόμη ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το τμήμα σωματικής αποτοξίνωσης αλλά ούτε και το τμήμα ακαταλόγιστων το οποίο, όπως ειπώθηκε “έχει γίνει μπαλάκι” μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης.

Ὅσο γιά τήν Βίκυ Σταμάτη;
Ἔ, αὐτὴν θὰ τὴν στείλουν ἐπισήμως στὸ σπίτι της, λόγῳ ἐλλείψεως χώρου…
Δὲν γίνεται νὰ κάνουν ἐπάνω της πειράματα… Δὲν κάνει. Βίκυ Σταμάτη εἶναι αὐτή…

Φιλονόη

 

(Visited 19 times, 1 visits today)
Leave a Reply