Πρέπει νὰ προσέχῃς μὴ πατήσῃς τὸν κάλο τῶν…

Ο μεγάλος συγγραφέας Ρέϊ Μπράντμπερυ, ήδη από το 1953, είχε δει να έρχεται το κίνημα της «πολιτικής ορθότητας» και οι ασφυκτικοί περιορισμοί που θα επιφέρει στην ελευθερία του λόγου. Σε ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα εναντίον της λογοκρισίας, στο «Φαρεναϊτ 451», το κάψιμο των βιβλίων επιβλήθηκε, σε μέγαλο βαθμό, εξαιτίας της πίεσης των μειονοτήτων:

«Όσο αυξάνει ο πληθυσμός, τόσο πληθαίνουν και οι μειονότητες. Πρέπει να προσέχεις μη τυχόν πατήσεις τον κάλο των ζωόφιλων, των γιατρών, των δικηγόρων, των εμπόρων, των ιθαγενών φυλάρχων, των Μορμόνων, των Βαπτιστών, των Αντιτριαδικών, των Κινέζων δεύτερης γενιάς, των Σουηδών, των Γερμανών, των Ιταλών, των Τεξανών, των Νεοϋορκέζων του Μπρούκλυν, των Ιρλανδών, των αυτοχθόνων του Όρεγκον ή του Μεξικού…Όλες οι μειονότητες ακόμη και οι πιο ολιγάριθμες θέλουν να διατηρήσουν άθικτο τον ομφάλιο λώρο τους…. Πρέπει να καταλάβεις ότι ο πολιτισμός έχει γίνει τόσο τεράστιος που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να προσβάλλουν και να εξάπτουν τις μειονότητές μας.»

Και στο επίμετρο του βιβλίου από το 1979, γράφει ο Μπράντμπερυ :

«Υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι για να κάψεις ένα βιβλίο. Και ο κόσμος μας είναι γεμάτος από ανθρώπους που γυρνάνε με αναμμένα σπίρτα. Κάθε μειονότητα είτε είναι Βαπτιστές/Ουνιταριανοί, είτε Ιρλανδοί/Ιταλοί/Ογοηκοντούτηδες/Βουδιστές Ζεν, είτε Σιωνιστές/Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας, είτε του Κινήματος Απελευθέρωσης των Γυναικών/Ρεπουμπλικάνοι, είτε της Εταιρείας Μάτασιν/της Διεθνούς Εκκλησίας του Τετραγωνικού Ευαγγελίου, αισθάνεται ότι έχει τη βούληση, το δικαίωμα, το καθήκον να καταβρέξει με βενζίνη και να ανάψει το φιτίλι.»

Εκείνη την εποχή, ο Μπράντμπερυ είχε ζήσει, από πρώτο χέρι, ένα από τα πρώιμα ξεσπάσματα «πολιτικά ορθής» λογοκρισίας. H θεατρική ομάδα ενός αμερικάνικου πανεπιστημίου δεν μπόρεσε να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα, επειδή όλοι οι ήρωες ήταν άντρες! Οι φεμινίστριες του πανεπιστήμιου απείλησαν ότι θα κατέβαιναν με μπαστούνια του μπεϊζμπολ εάν η θεατρική ομάδα έκανε έστω και μια πρόβα!

Με αφορμή το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά…

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply