Μὲ τρεῖς νεκροὺς στὴν …ἁλυσίδα τῆς μίζας, οἱ ὑποθέσεις …ἀρχειοθετοῦνται!

Με τρεις νεκρούς στην αλυσίδα της μίζας…
…οι εισαγγελείς σηκώνουν τα χέρια ψηλά και στέλνουν πολύ πρόθυμα την υπόθεση στο αρχείο.
Μετά έρχεται και η προαγωγή, χωρίς άγχος, χωρις ρίσκα, χωρίς τριβές…

Μήπως θα τους ευχαριστήσει κάποιος ή να τους προστατέψει, σε περίπτωση που απειλήσουν τη μαφία των εξοπλισμών;

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φράγκος σε άρθρο του.
Περισσότερα από ΔΕΚΑ (10) Δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των 30 Δισεκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για την άμυνα,
… τα οποία κατέληξαν σε τσέπες πολιτικών και αξιωματικών!

Κι επειδή απαιτείται και συγκάλυψη…
…δεν θα έλαβαν μερίδο και οι δημοσιογράφοι;

…..Ακαδημαϊκό το ερώτημα…

Σίγμα

Ολόκληρο το άρθρο του Κωνσταντίνου Φράγκου:

Γιατί πρέπει να καταργηθεί η Διεύθυνση Εξοπλισμών

“Ένας από τους πλέον ανεπαρκείς Υπουργούς Άμυνας υπήρξε ο κ. Μάκης Αρσένης. Άμα δε και καταστροφικός. Πριν του ανατεθεί το Άμυνας είχε επιφορτισθεί από τον Μεγάλο Αντιφατικό (όπως τον ονόμασε ο Γιάννης Τριάντης) Ανδρέα Παπανδρέου με τα καθήκοντα του Υπουργού Εθν. Οικονομίας όπου τα θαλασσοποίησε πλήρως (Το δημόσιο χρέος από 3% έφθασε το 64%, το έλλειμμα από 5,1 στα 16% του ΑΕΠ)”.

Του Κωνσταντίνου Φράγκου

Delenda est Carthago(1)

Μικρό πρελούντιο

“Εάν δεν έσπευδε ο τότε Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας κ. Χαλικιάς να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος περί άλλων ετύρβαζε, η Χώρα θα χρεωκοπούσε σε μια εβδομάδα (Οικ. Ταχ. 08/01/98). Ο κ. Μ.Α. απολύθηκε και εταράχθη σφόδρα για την «αδικία». Δεν τον άφησαν, έλεγε, να ολοκληρώσει το έργο του. Απεχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ίδρυσε κόμμα στο οποίο ενετάχθησαν περί τους 120 Κεφαλλήνες και μετά επανήλθε στο «μαντρί» ενώ η σύζυγός του κατέλαβε θέση Συμβούλου της ουσιαστικής Κυβερνήτου κ. Δήμητρας Λιάνη, του μακαρίτη Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ασθενούντος βαρέως.

Το 1993, κατά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία, του δόθηκε, ως επιβράβευση του έργου στο ΥΠ. ΟΙΚ. , το Υπουργείο Άμυνας. Ολίγον ή καθόλου απασχολούσε τον ασθενούντα Μεγάλο Αντιφατικό η Άμυνα. Θα παρακάμψω το πώς και γιατί έγινε ο κ. Μ.Α. Υπουργός Άμυνας. Εξυπηρετούντο σκοπιμότητες.
Ο κ. Μ.Α. πριν προλάβει να μάθει πόσες Μεραρχίες έχει ο Ε.Σ. και πόσα καράβια ο στόλος εξήγγειλε με ύφος Μακ Άρθουρ, το ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος – Κύπρου (ΕΑΔΕΚ) χωρίς να συμβουλευθεί τους στρατιωτικούς.

Μια μεγαλοπρεπή φούσκα, για να εντυπωσιάσει τους φελάχους και να κερδίσει μετοχές έναντι των αντιπάλων του (Σημίτη – Τσοχατζόπουλου) για την διεκδίκηση της Πρωθυπουργίας. Κι αυτό λίγες ημέρες μετά από τη χλαπάτσα που δέχθηκε από πλειάδα ανωτέρων Πασοκοφρονούντων Αξιωματικών, οι οποίοι επεχείρησαν να καταλάβουν την Εξουσία και το επέτυχαν τελικά! Ένας απ’ αυτούς μάλιστα έγινε Α/ΓΕΕΘΑ!

Για τον ολέθριο νόμο για την Ίδρυση της ΓΔΕ και ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο Υπουργού Εθν. Άμυνας) θα αναφερθώ πιο κάτω λεπτομερώς.

Ο κ. Μ.Α. περάτωσε την ένδοξη και καταστροφική θητεία του στο ΥΕΘΑ με το οικτρό και εξευτελιστικό για την Χώρα, φιάσκο της Ύμιας. Ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έπρεπε, τουλάχιστον, να απομακρύνει  πάραυτα σύμπασα την πολιτικοστρατιωτική Εξουσία του ΥΕΘΑ. Ίσως έπρεπε να τους παραπέμψει σε δίκη. Ο κ. Σημίτης έχωσε την κεφαλή του στην άμμο αφού πρώτα ευχαρίστησε εμετικά τους Αμερικάνους, και έκτοτε δεν μπόρεσε να την βγάλει. Υπήρξε ολίγιστος. Ένα τρομαγμένο, από τους Βαρώνους, ανθρωπίδιο.

Ο Νόμος 2439/85 – Ίδρυση ΓΔΕ – ΕΠΥΕΘΑ
Όπως προανέφερα τα 3 μεγάλα Βατερλώ του κ. Αρσένη ήσαν το ΕΑΔΕΚ, η ισοπέδωσή του από το «πραξικοπηματάκι» και η Ύμια. Ακολούθησε ένα τέταρτο με τον Νόμο 2439/85 (Ίδρυση ΓΔΕ – ΕΠΥΕΘΑ) το οποίο «γαρνίρισε» με μια διάταξη – ντροπή. Έκανε Επίτιμους Αντιστράτηγους (2) καμιά  δεκαπενταριά Πασόκους, Ταγματάρχες ε.α., που είχαν παραιτηθεί το 1975. Αυτός ήταν ο σεβασμός του προς τις επωμίδες και τις Ε.Δ. που διοικούσε. Στρατηγοί – μαϊμούδες που προστέθηκαν σε εκατοντάδες που είχαν κατασκευάσει προηγουμένως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Επικεφαλής των φοβερών αυτών Υπηρεσιών τοποθετούνται κομματικοί φίλοι του εκάστοτε Υπουργού, ουδεμία σχέση έχοντες με το Στράτευμα. Ενίοτε, δε, διορίσθηκαν άνθρωποι που έσερναν αμαρτωλές και φαιές ιστορίες από την θητεία τους σε άλλα πόστα. Οι προηγούμενοι πλαισίωσαν εαυτούς με άλλους ύποπτους ή ημιύποπτους και κομματικούς παραγοντίσκους.

Αυτός ο Νόμος του ευφυούς Αρσένη υπήρξε η χαριστική βολή της διαφάνειας στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ε.Δ. Υπερήφανος ο κ. Μ.Α. κορδακιζόταν ότι αφαίρεσε τη Διοίκηση του Υπουργείου και τους Εξοπλισμούς από τους «Εξορκισμένους» Στρατιωτικούς και την μετέφερε στην πολιτική Εξουσία, της αγίας και άμωμης κομματικής νομενκλατούρας που εισέβαλε στο Υπουργείο δίκην Ορδών Αττίλα, Τσέγκις Χαν και Αλάριχου.

Ο κ. Αρσένης, κινούμενος ως γνωστόν με ρυθμούς χελώνας, δεν πρόλαβε να εφαρμόσει τον Νόμο. Ήρθε όμως ο σπεσιαλίστας Τσοχατζόπουλος, σε ένα χρόνο, και τον ανέδειξε. Ωραιότερο δώρο δεν φανταζόταν ότι θα έβρισκε στο ΥΕΘΑ. Αχανές πεδίο ασυδοσίας (3).

Το ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο Υπουργού Άμυνας)

“Μη παιδί δίδεις μάχαιρα και πλούτον μηδέ ανδρί απαίδευτον δυναστείαν
– Πλούταρχος

Συγκροτήθηκε άνευ λόγου και αιτίας, για βόλεμα ημετέρων, με υπαγωγή σ’ αυτό Υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ. Πρώτος Άρχων του ΕΠΥΕΘΑ ορίσθηκε ο κ. Ευάγγελος Χωραφάς, Οικονομολόγος, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Άκη, παλαιόθεν, ο οποίος οργάνωσε ένα τερατώδες Γραφείο με αμφιλεγόμενους συνεργάτες. Γρήγορα απέκτησε ύφος Μακ Ναμάρα, εξήγγειλε, εν αγνοία των Επιτελείων, νέα Αμυντικά δόγματα και άσκησε πολιτικοστρατιωτική διπλωματία με ογκώδη ποσά από τις απόρρητες δαπάνες.

Οργάνωσε μεγαλειώδη «ενημερωτικά» ταξίδια στο εξωτερικό με συνεργάτες και τα απαραίτητα παπαγαλάκια. Ιστορικό έμεινε το ταξίδι στην Κίνα, μετά πολυμελούς κουστωδίας, «δια την σύσφιγξιν των Σινοελληνικών σχέσεων», όπως εδήλωσε.  Άγημα υποδοχής του παρουσίασε όπλα! Ήταν συγκινητικόν τω όντι. Γέλασαν παρδαλά και μη παρδαλά κατσίκια…

Για να μην πλατειάζω, δίνω στη συνέχεια, ένα απόσπασμα δαπανών του ΕΠΥΕΘΑ για ν’ αντιληφθεί ο πολίτης, έστω σήμερα, την κοσμογονία δράσης του εν λόγω γραφείου το οποίο άθλιοι διάδοχοι του Άκη, κατέλυσαν!

Υπήρχαν, βέβαια, και κακεντρεχείς σχολιαστές όπως επώνυμος συντάκτης της Ελευθεροτυπίας (29.06.1998) ο οποίος διερωτήθηκε που βρήκε ο κ. Χωραφάς τα προσόντα για να διαχειρίζεται τέτοια εξουσία.
Εντύπωση όμως άμα δε και «πλάκα» προκάλεσε δήλωση του ανδρός (Περιοδικό ΠΤΗΣΙΣ, Δεκ. 98) που θυμίζει Φον Σλίφεν ή SUNTZU «Διαμορφώνουμε (σ.σ. Ποιοι;) τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό στον καινούργιο αιώνα. Συστηματοποιούμε την διαμόρφωση νέου εξοπλιστικού προγράμματος…».  Έχουμε και λέμε:
Γενικές Δαπάνες ΕΠΥΕΘΑ:    Απόρρητες Δαπάνες:
1998:    3,44 δις δρχ (τελικά 5)    482 εκ. δρχ
1999:    7,8 δις δρχ (τελικά 8)    526 εκ. δρχ
2000:    8,9 δις δρχ (τελικά 10,12)    898 εκ. δρχ.
(Θαυμάσατε τα άλματα;)

Ο κ. Ε. Χωραφάς είναι σήμερα εκδότης οικονομικού περιοδικού και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών (ΓΔΕ)

Όλες οι αρπαχτές στους Εξοπλισμούς γίνονται στο όνομα της αγάπης των κλεπτών για την Πατρίδα 
Μπαλζάκ.

Είναι η υπηρεσία που στεγάζεται στους πρόποδες του Υμηττού (Στρατόπεδο Φακίνου). Άλλως γνωστή ως ο Λάκκος με τους Αρουραίους ή το Βαθύ Λαρύγγι. Εδώ γεννήτορας και απόλυτος κυρίαρχος υπήρξε ο κ. Γιάννης Σμπώκος έχων μακράν κομματική πείρα και τοιαύτη διαχείρισης κρατικών κονδυλίων (Γεν. Γραμμ. Δασών κ.α.). Γνωστός τοις πάσι. Κι αυτός από τους κορυφαίους συνεργάτες του Άκη ο οποίος, αφού ανέθεσε στον κ. Χωραφά την Διοίκηση, Επιχειρησιακή ανάπτυξη και Μυστική διπλωματία βρήκε τον κ. Σμπώκο να του αναθέσει, αποκλειστικά, τους Εξοπλισμούς.

Τα Γενικά Επιτελεία κατέστησαν θεατές βλέποντας τους 2 αυτούς, υψηλής κλάσεως επιστήμονες και επιτελικούς, να ελέγχουν τα επιχειρησιακά και τα εξοπλιστικά. Εξέφραζαν μόνο γνώμη, αν ερωτώντο, η οποία, συνήθως, δεν λαμβανόταν υπόψη.

Θα διερωτηθείτε: Τι έκανε ο Πρωθυπουργός, έβλεπε όλα αυτά και δεν αντέδρασε; Όχι. Ο κ. Σημίτης για το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν ο θώκος του. Για τον σπουδαιότερο αντίπαλό του στο κόμμα, τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, γνωρίζοντας τη βουλιμία του, εφάρμοσε την αρχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Γάλβα, «Κανένας δεν είναι περισσότερο ακίνδυνος από εκείνον που η φιλοδοξία του είναι να γεμίζει την κοιλιά του».

Έτσι ο κ. Σημίτης δεν έδωσε μόνο τους Εξοπλισμούς στα χέρια των Ακοσμπώκων μόνο, αλλά τους γέμισε και με δις € …… Για την Πατρίδα ρε γαμώτο.
Ο κ. Σμπώκος υπήρξε μεθοδικός, ευφυής, ακάματος, εφευρετικός, αδίστακτος (Μέχρι και Πρόεδρο Επιτροπής Αξιολόγησης έχρισε εαυτόν σε μια περίπτωση αξιολόγησης). Το φαγοπότι άρχισε με την προμήθεια των ακατάλληλων πυροβόλων SUZANA από την Σλοβακία. Το σύστημα είχε απορριφθεί ΠΑΜΨΗΦΕΙ από το ΓΕΣ αλλά το χρυσό δίδυμο έγραψε στα καττύματα των παλαιοτέρων των υποδημάτων του.

Εδώ θ’ ανοίξω μια, χιουμοριστική, παρένθεση:

Ο υπότιτλος

Όταν εγκαταστάθηκε εκεί ο κ. Σμπώκος λάτρης της αρχαιότητας,  ζήτησε να βρεθεί ένα αρχαίο ρητό σχετικό με την αποστολή της Υπηρεσίας, να τοποθετηθεί κάτω από τον τίτλο ΓΔΕ, προτάθηκε:

“Μη πλούτει κακώς”
(Θαλής)

“Άπληστον το δια παντός κέρδος”
(Περίανδρος) κ.α.

Ένας Αντισυνταγματάρχης, αρχιλωποδύτης, με μακρά πείρα και αρπαχτές στα ΑΩ (διώκονται σήμερα) επέμενε ότι το ρητό πρέπει να δίνει ένα μήνυμα και πρότεινε το: «Δος μοι πα στω και τα γαν κινάσω» (Αρχιμήδης) δηλαδή «Δώσε μου τόπο να σταθώ και θα κινήσω την γη».. Αυτό δίνει σήμα στον επισκέπτη: Δος μου (ελλ.) ή give me (αγγλ.) ή Donnez moi (γαλλικά). Δηλαδή τον προετοιμάζει να δώσει χρήμα αν θέλει να κάνει δουλειά. Έξυπνες, καθαρές και τίμιες εξηγήσεις. Ο Σμπώκος ενθουσιάστηκε και συνηγόρησε.

Ένας δόκιμος, αργότερα πήρε ένα μαρκαδόρο και το τροποποίησε στην ταμπέλα: «Δος μοι μίζαν να μασώ και συμβάσεις κινάσω».

Το μεγάλο φαγοπότι όπως αναφέρεται άρχισε με τα SUZANA (18 δις δρχ). Αργότερα η υπόθεση παρεπέμφθη  στον Εισαγγελέα. Το πόρισμα ήταν καταπέλτης για τους 2 ερίφηδες.

Πήγε στην Εισαγγελία του Α.Π. και στη συνέχεια στη Βουλή όπου τάφηκε από την τότε Πρόεδρο κ. Ψαρούδα – Μπενάκη. Ορθώς, παλαιότερα,     (ΝΕΑ, 23/8/93) ο αείμνηστος, καθαρός πολιτικός Γιάννης Ζιγδής είχε σημειώσει: «Σήμερα στην Ελλάδα, όπως καταντήσαμε, δεν υπάρχουν κόμματα. Υπάρχουν συμμορίες..». Που να έβλεπες την ΓΔΕ, κυρ Γιάννη μου, να δούμε τι θα έλεγες.

Τα πεπραγμένα

Δεν πέρασε καν ο πρώτος μήνας και η ΓΔΕ άρχισε να μεταβάλλεται σε Λάκκο των Αρουραίων. Μεγάλο φαγοπότι, πολύ μεγάλο φαγοπότι. Δεν τους συγκρατούσε τίποτε.
Τι να πρωτοαναφέρω; Άρματα, ελικόπτερα, υποβρύχια, πύραυλοι, MLRS, μαχητικά MIRAGE και F-16, φρεγάτες, ραντάρ, εκσυγχρονισμοί κ.ά.

Τα 2 αδικήματα για τα οποία κατεδικάσθηκαν Άκης – Σμπώκος είναι «ψιλολόϊ». Παλαιότερα είχα γράψει ότι αν κάποιος ανακάλυπτε αθώα προμήθεια οπλικού συστήματος κατά την 8ετία Σημίτη θα του χάριζα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών (τότε τα έπαιρνα).

Για να μην θεωρηθεί ότι κάνω τον έξυπνο «κατόπιν εορτής», έχω συμπεριλάβει, με το νι και με το σίγμα, όλες τις αρπαχτές στα βιβλία μου «Αμύνεσθαι περί …….. πάρτης» (2008) και  «Η λεηλασία της Άμυνας» (2010). Ουδένα συγκίνησα.

Πολύ γρήγορα η ΓΔΕ απέκτησε Παγκόσμια φήμη. Το δίδυμο Ακοσμπώκων έλαβε ένα είδους ΟΣΚΑΡ που απενέμετο στα μεγαλύτερα λαμόγια του κόσμου….Κορυφαίοι… Τον Άκη διαδέχθηκε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου που εφήρμοσε κι αυτός το επιτυχημένο μοντέλο του προκατόχου του.

Θα σημειώσω ότι από τα υλικά που αγοράσθηκαν:
•    Μέγα μέρος, σχεδόν όλα, ήταν υπερκοστολογημένα. Για να προκύψουν χοντρές commission. Αρκετά ήταν ακατάλληλα ή αναξιόπιστα.
•    Άλλα πληρώθηκαν και δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.
•    Δίνονταν ιλιγγιώδεις προκαταβολές για ευνόητους λόγους.
•    Οι διαδικασίες, οι Νόμοι, οι στοιχειώδεις αρχές καταξεσκίσθηκαν και κατεξευτελίσθηκαν και οι εγκληματικές αυτές πράξεις σε βάρος της Άμυνας και της Οικονομίας έγιναν ομαδικά…
Σμπώκος και ΣΙΑ… Διεφθαρμένες επιτροπές, Εθνικοί προμηθευτές, διαβρωμένοι στρατιωτικοί που συμφώνησαν κ.ά.
Παντελής έλλειψη ελέγχου από την ακολουθήσασα Κυβέρνηση Καραμανλή. Συμμορίες, που λέγαμε πιο πάνω.

Να γιατί πρέπει να καταργηθεί

Η Υπηρεσία αυτή κατάντησε να είναι ένα άντρο διαφθοράς και ληστείας του δημοσίου χρήματος. Ακόμη και σήμερα…
Από τα 25-30 δις € που δαπανήθηκαν για Εξοπλισμούς τουλάχιστον τα 10 μπήκαν σε τσέπες πολιτικών, δημοσίων λειτουργών και προμηθευτών. Κραιπάλη! Μόνο από τις απάτες των ΑΩ, που συνεχίζονται και σήμερα, εισπράχθησαν τουλάχιστον 2-3 δις που έγιναν ΚΑΓΙΕΝ, Σκάφη, Βίλες (Καθημερινή, 04.09.13). Η αμυντική ισχύ της Χώρας έχει πέσει στο ναδίρ!

Αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι ο πρώτος επικεφαλής της, ο περιβόητος Σμπώκος, κατεδικάσθηκε σε 16 χρόνια φυλακή. Οι επόμενοι κ. Κάντας, Κολύρης και Βασιλάκος είναι υπόδικοι. Κοντά σ’ αυτούς δεκάδες υπαλλήλων και αξιωματικών της Υπηρεσίας διώκονται. Ο χώρος, παραδοσιακά, παράγει ασυδοσία, αυθαιρεσία, χολέρα.  Χρειάζεται άλλο επιχείρημα που επιβάλλει την διάλυση; Είναι ένα καρκίνωμα.

(Θα υποκύψω στον πειρασμό να σημειώσω το περίεργο ενδιαφέρον του κ. Ε. Βενιζέλου, πανηγυρικώς αποτυχόντος ΥΕΘΑ, να ελέγχει την ΓΔΕ από το 2009. Διόρισε δικό του άνθρωπο, με 5ετη θητεία(!!!) εκεί από το 2010 και απαιτεί εκβιαστικά να μην τον κουνήσει κανένας. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς…;)
Κύριε Αβραμόπουλε, τολμείστε τώρα. Δημιουργείστε ένα νέο, υγιές, σχήμα.

Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά

(1) Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί επανελάμβανε ο Κάτων στην Σύγκλητο. Κάτι τέτοιο κάνω εγώ τώρα για την ΓΔΕ.
(2) Ο επιθετικός προσδιορισμός Επίτιμος πρέπει να τα αντιστοιχεί σε μια υψηλή θέση π.χ. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Επίτιμος Διοικητής Β.Σ.Σ. Ο κ. επίτιμο του Μ.Α. ονομάσθησαν ξεκάρφωτα, γενικώς και αορίστως. Γελοιότητες, καραγκιοζιλίκια…
(3) Σήμερα ο κ. Μ. Α. και η σύζυγός του κ. Λ.Κ. συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μ.Α. φιλοδοξεί, όπως λέγεται, να υποδειχθεί ως Π.Τ.Δ. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. «Ο Παπούλιας, που ήταν και δανειστής, γιατί έγινε;» ψιθυρίζει ο κ. Μ.Α.: «Καλή επιτυχία του Για την Πατρίδα.»

πηγή

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply