Εἶναι καὶ προλετάριοι ἀλλὰ μὲ μηδὲν ἔνσημα…

«Εκαναν ληστείες για προσωπικό όφελος
«Είχε δημιουργηθεί φράξια από ορισμένους, που προωθούσε δικό της, ιδιοτελές μη πολιτικό σχέδιο εν αγνοία της οργάνωσης». Ο Β. Τζωρτζάτος συνεχίζει τις καταγγελίες στην επιστολή του, αποκαλύπτοντας ότι μέλη της οργάνωσης ανέτρεπαν ειλημμένες αποφάσεις με φθηνές δικαιολογίες και χοντρά ψέματα, τα οποία όμως λόγω της συνωμοτικότητας δεν μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα. Οπως αναφέρει, μάλιστα, έφταναν μάλιστα να κάνουν ληστείες για ίδιον όφελος!
«Και το αποκορύφωμα, έφτασαν στο σημείο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της οργάνωσης και των συντρόφων, πραγματοποιώντας εν αγνοία τους τουλάχιστον 3 ληστείες τραπεζών, για ίδιον όφελος (Θεσσαλονίκη συν 2 άλλες που μου ομολόγησε μέσα στη φυλακή, όταν τον στρίμωξα).
Οταν όμως ένα μέλος μιας επαναστατικής οργάνωσης, που δεν αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα, αφού εισπράττει μηνιαίο μισθό απ’ τις απαλλοτριώσεις της οργάνωσης, κάνει μια τέτοια πράξη, αυτό ισοδυναμεί με προδοσία των ιδανικών και της οργάνωσης», καταλήγει ο «Σταμάτης» της 17Ν.»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αποκαθήλωση της «17Ν» από τον Τζωρτζάτο

Παρότι υπήρχε κόσμος στο σημείο, τα μέλη της 17Ν πάτησαν το κουμπί της ρουκέτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο σπουδαστής Θάνος Αξαρλιάν.

Τον Δημήτρη Κουφοντίνα και το επιχειρησιακό του δίδυμο Σάββα Ξηρό φωτογραφίζει ο Βασίλης Τζωρτζάτος ως τους υπεύθυνους για το μοιραίο χτύπημα του 1992. Στο κομμάτι της επιστολής του «Σταμάτη» της «17 Νοέμβρη» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο κρατούμενος «καρφώνει» τους πρώην συντρόφους του για ιδιοτέλεια και ωφελιμισμό σε βάρος της 17Ν. Φτάνει μάλιστα να μιλάει για χαφιέδες μέσα στην οργάνωση.

Το ιστορικό
Η επίθεση κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά είχε σημειωθεί στις 14 Ιουλίου 1992 στο κέντρο της Αθήνας. Από τα θραύσματα ρουκέτας που εκτόξευσε η 17Ν έπεσε νεκρός ο σπουδαστής Θάνος Αξαρλιάν.

«Θέλουμε να εκφράσουμε και γραπτά τη βαθιά και ειλικρινή μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο του άτυχου Θάνου Αξαρλιάν και τον τραυματισμό των άλλων περαστικών», ανέφερε κατόπιν εορτής η προκήρυξη της οργάνωσης που δημοσιεύτηκε. Η κατακραυγή για τη θανατηφόρα επίθεση της 17Ν είχε προκαλέσει τα μέλη της οργάνωσης να εκδώσουν ακόμη τρία διευκρινιστικά κείμενα. Σε ένα από αυτά περιέγραφαν ακριβώς τις στιγμές του χτυπήματος, λέγοντας ότι ο τσιλιαδόρος της οργάνωσης δεν είχε δει τις γυναίκες που έμπαιναν στο αυτοκίνητο, ούτε και ότι ο ίδιος ο τότε υπουργός οδηγούσε το αυτοκίνητό του.

Την ίδια εκδοχή υποστήριξε και ο Δ. Κουφοντίνας στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17Ν». «Επί έναν ολόκληρο μήνα, σχεδόν καθημερινά στηνόταν η επιχείρηση… Τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα στο έπακρο… Ο Παλαιοκρασσάς αποφάσισε να οδηγήσει ο ίδιος το βαρύ, δύσκολο στην οδήγηση αυτοκίνητο. Ετσι, ο άπειρος οδηγός δεν πήρε ομαλά τη στροφή από Κ. Σερβίας προς Βουλής. Επιπλέον, φοβισμένος από τον όγκο του Μερσεντές, φρέναρε την τελευταία στιγμή. Η ρουκέτα έξυσε το Μερσεντές και εξερράγη σύρριζα δίπλα της», γράφει ο Δ. Κουφοντίνας. Οπως και στη δίκη, ο Λουκάς επεφύλαξε τη μοναδική συγνώμη του για τη δράση της οργάνωσης στην οικογένεια του Θάνου Αξαρλιάν, για «το μοναδικό τέτοιο λάθος της 17Ν», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Τους ισχυρισμούς Κουφοντίνα διαψεύδει με την επιστολή του ο Β. Τζωρτζάτος:

«Η απόφαση για την ενέργεια εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών πάρθηκε μετά από πολλές συζητήσεις, γιατί γνωρίζαμε ότι είχε ρίσκα. Γι’ αυτό θέσαμε δύο ρητές προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι δεν θα υπήρχε κανείς τρίτος μέσα στο αμάξι του υπουργού και δεύτερον ότι δεν θα υπήρχαν πεζοί στα πεζοδρόμια της Νίκης προς Κ. Σερβίας…», περιγράφει ο «Σταμάτης» της 17Ν.

Την ημέρα που έγινε η ενέργεια παραβιάστηκαν, όπως γράφει ο Τζωρτζάτος, και οι δύο προϋποθέσεις. «Η οργάνωση ισχυρίστηκε τότε ότι οι δύο σύντροφοι δεν είδαν τα δύο κορίτσια που μπήκαν στο Μερσεντές και νόμιζαν ότι μπήκαν στο Audi της Ασφάλειας. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές.

Είδαν τις γυναίκες
Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα η δεύτερη ομάδα των τσιλιαδόρων που βρισκόταν στον χώρο βεβαίωσε ότι τα κορίτσια δεν μπήκαν αστραπιαία στο Μερσεντές. Εμειναν όρθια, μπροστά στην πόρτα της για αρκετό διάστημα και συζητούσαν, μέχρι να μπουν. Αρα αποκλείεται να μην τις είδαν. Οι τσιλιαδόροι ήταν τόσο σίγουροι ότι η ενέργεια θα ακυρωθεί ώστε αποχώρησαν», σημειώνει και αποκαλύπτει ότι οι δύο που έμειναν για να αποφασίσουν και να πατήσουν τελικά το κουμπί της βόμβας, το έκαναν «για να τελειώνουν».

Το πιο συγκλονιστικό δε που αναφέρει είναι ότι «αυτός που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν για διακοπές!».

Το δικαστήριο είχε δεχθεί ότι στην ενέργεια είχαν συμμετάσχει οι Δ. Κουφοντίνας, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, Β. Τζωρτζάτος και Κ. Τέλιος. Οπως σημειώνει ο Τζωρτζάτος, τα αποτελέσματα της επίθεσης σήμαναν ρήξη στο εσωτερικό της οργάνωσης, αφού «απ’ το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της 17Ν που να μην καθύβριζε τους δύο που αποφάσισαν να πατήσουν το τηλεχειριστήριο».

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η 17Ν
«Δεν είδε ο τσιλιαδόρος τις δύο γυναίκες»

«Δεν είδε (σ.σ.: ο τσιλιαδόρος) τις δύο γυναίκες να μπαίνουν στη Μερσεντές. Νόμισε ότι μπήκαν στο Αουντι, που ήταν παρκαρισμένο ακριβώς πίσω. Ακόμη δεν είδε ίσως και λόγω της σκόνης που υπήρχε στα παράθυρα ότι ο Παλαιοκρασσάς κάθισε στη θέση του οδηγού. Νομίζοντας, λοιπόν, ότι οι γυναίκες μπήκαν στο πίσω Αουντι, έδωσε θετικό σήμα για την εκτόξευση». Προκήρυξη 17Ν, 18/7/1992

ΒΑΣ. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ
«Αποκλείεται να μην τις είχαν δει»

«Αυτό όμως δεν είναι ακριβές. Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα η δεύτερη ομάδα των τσιλιαδόρων που βρίσκονταν στο χώρο βεβαίωσε ότι τα κορίτσια δεν μπήκαν αστραπιαία στο Μερσεντές. Εμειναν όρθια, μπροστά στην πόρτα της για αρκετό διάστημα και συζητούσαν, μέχρι να μπουν. Αρα αποκλείεται να μην τις είδαν».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΞΑΡΛΙΑΝ

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΠΟΤΕ
Μιλάει σπάνια, αλλά τιμά τη μνήμη του αδικοχαμένου γιου της καθημερινά, μέσα από τον «Σύλλογο Αλληλεγγύης για τα θύματα τρομοκρατίας Θάνος Αξαρλιάν» που έχει ιδρύσει. Εδώ και 22 χρόνια, η Σταυρούλα Αξαρλιάν αντιμετωπίζει την τραγωδία της οικογένειάς της με αξιοπρέπεια, ψυχραιμία και χωρίς ποτέ να ανεβάσει τους τόνους, ακόμα και όταν της δόθηκε η ευκαιρία στις δικαστικές αίθουσες. Ποτέ όμως δεν συγχώρησε τα μέλη της «17 Νοέμβρη» για τη δολοφονία του γιου της…

Η Στ. Αξαρλιάν φαίνεται ότι είναι άνθρωπος που μετράει τις λέξεις της. Πρόσφατα, μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, η μητέρα του 22χρονου Θάνου Αξαρλιάν είχε δηλώσει λακωνικά: «Νομίζω ότι θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από εκεί που βρίσκεται. Τίποτε άλλο». Είχε δε αρνηθεί να σχολιάσει τα όσα έγραφε ο Δ. Κουφοντίνας στο βιβλίο του…

Φαίνεται πως το μόνο που αφιερώνει για τα μέλη της 17Ν, όποια κι αν είναι αυτά, είναι αυτό που είχε πει στην κατάθεσή της: «Τώρα είναι πολύ αργά… Οταν εγώ τους παρακάλεσα να σταματήσουν, εκείνοι δεν το έκαναν. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε… Η μνήμη των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τη «17 Νοέμβρη» δεν πρέπει να σβήσει ποτέ», είχε πει.

 

Τουλάχιστον 3 στη Θεσσαλονίκη
Εκαναν ληστείες για προσωπικό όφελος

«Είχε δημιουργηθεί φράξια από ορισμένους, που προωθούσε δικό της, ιδιοτελές μη πολιτικό σχέδιο εν αγνοία της οργάνωσης». Ο Β. Τζωρτζάτος συνεχίζει τις καταγγελίες στην επιστολή του, αποκαλύπτοντας ότι μέλη της οργάνωσης ανέτρεπαν ειλημμένες αποφάσεις με φθηνές δικαιολογίες και χοντρά ψέματα, τα οποία όμως λόγω της συνωμοτικότητας δεν μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα. Οπως αναφέρει, μάλιστα, έφταναν μάλιστα να κάνουν ληστείες για ίδιον όφελος!

«Και το αποκορύφωμα, έφτασαν στο σημείο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της οργάνωσης και των συντρόφων, πραγματοποιώντας εν αγνοία τους τουλάχιστον 3 ληστείες τραπεζών, για ίδιον όφελος (Θεσσαλονίκη συν 2 άλλες που μου ομολόγησε μέσα στη φυλακή, όταν τον στρίμωξα).

Οταν όμως ένα μέλος μιας επαναστατικής οργάνωσης, που δεν αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα, αφού εισπράττει μηνιαίο μισθό απ’ τις απαλλοτριώσεις της οργάνωσης, κάνει μια τέτοια πράξη, αυτό ισοδυναμεί με προδοσία των ιδανικών και της οργάνωσης», καταλήγει ο «Σταμάτης» της 17Ν.

Ως απάντηση της ομάδας Αλ. Γιωτόπουλου – Β. Τζωρτζάτου στο βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα ερμηνεύουν την επιστολή οι αστυνομικοί. Μιλώντας στο «Εθνος» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι «η κόντρα μεταξύ των μελών της 17Ν και του σκληρού πυρήνα της μαίνεται για τα καλά. Είχε ξεκινήσει ήδη από τον πρώτο καιρό μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης. Συνεχίστηκε για διάφορα ”διαδικαστικά” θέματα που προέκυψαν από τις καταθέσεις και τη δίκη και σήμερα οι δύο ”ομάδες” ανταλλάσσουν αλληλοκαρφώματα και μαχαιριές».

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο «ηγετών» των ομάδων αντιπαράθεσης εντός της 17Ν ήταν ότι ο Δ. Κουφοντίνας ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης, ενώ ο «Λάμπρος» -φερόμενος ως αρχηγός κατά την περίοδο δράσης της- αρνείται οποιαδήποτε σχέση.

Η ένταση ήταν τέτοια, που το 2009 μέλη και από τις δύο ομάδες είχαν φτάσει στο σημείο να συμπλακούν στη φυλακή.

«Εγώ κρατούσα τον Γιωτόπουλο Αλέξανδρο. Είδα τον Κουφοντίνα να εκσφενδονίζει προς το μέρος μας ό,τι έβρισκε μπροστά του (τραπέζι, καρέκλες, ραδιόφωνο) με κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο του συναδέλφου μου, ΑΧ, που, προσπαθώντας μπροστά μου να τον συγκρατήσει όσο και εμού, ξαφνικά εμφανίζεται ο Χριστόδουλος Ξηρός και επιτίθεται με γροθιές προς τον Γιωτόπουλο Αλέξανδρο. Στην προσπάθειά μας με τον συνάδελφο να τους χωρίσουμε τραβώντας τους, ο Χριστόδουλος Ξηρός έπεσε κάτω και κρατούσε με τα χέρια του το πόδι του Γιωτόπουλου Αλέξανδρου, δαγκώνοντάς το μάλιστα», αναφέρεται σε κατάθεση σωφρονιστικού για το περιστατικό.

Πρόσφατα, η κόντρα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, «ανανεώθηκε» μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Σε επιστολή που είχε στείλει ο Αλ. Γιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διακριτική μεταχείριση που είχε μέχρι σήμερα ο Χριστόδουλος Ξηρός από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον πρώην σύντροφό του. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, όπως φαίνεται και μετά την έκδοση του βιβλίου του Δ. Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17Ν».

Σε αυτό ο «Λουκάς» εμφανιζόταν να έχει αρχηγικό ρόλο, αμφισβητώντας τη θέση του Γιωτόπουλου, κάλυπτε πλήρως το «δίδυμό του στις επιθέσεις» Σάββα Ξηρό και έδινε τη δική του οπτική για τα πεπραγμένα της οργάνωσης. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος δεν είδε με καλό μάτι τις… τοποθετήσεις του Δ. Κουφοντίνα.

Την αποδόμηση των λόγων του τελευταίου ανέλαβε ο -επιρροής «Λάμπρου»- Βασίλης Τζωρτζάτος.

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply