Μετά τήν Συρία ἡ Λιβύη;

Να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας…..
Διότι από τον Φεβρουράριο του 2014 είχαμε ως I.I.S.C.A και Geopolitics & Daily News πληροφορίες και διασταυρώσεις με δημόσιες πηγές, ότι διάφορα στοιχεία προσκείμενα σε Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις κινούνται προς δημιουργία αναταραχών στην Λιβύη.

Όπως και έχουμε πληροφορίες πως η όλη αναταραχή θα καταλήξει σε στρατιωτικό κίνημα όπως αυτό της Αιγύπτου που θα οδηγήσει σε απομόνωση του Ισλαμικού στοιχείου στην χώρα με τον ίδιο τρόπο.
Η Λιβύη είναι μια χώρα σταυροδρόμι με λειτουργίες κόμβου σε διάφορες κινήσεις και εμπόριο κάθε είδους.
Σύντομα θα λήξει η όλη ιστορία και μάλιστα θα είναι με επέμβαση- βοήθεια προς τις δυνάμεις του στρατού της Λιβύης. Γαλλία και ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη βοήθεια-επέμβαση..

Γιῶτα Χουλιάρα

Μετά την Συρία η Λυβίη;

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής είναι λίγο συγκεχυμένες, όμως υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις που οδηγούν σε μια πολύ λογική θεωρία , ότι η Λιβύη θα είναι το επόμενο μέρος “συγκέντρωσης” πολλών δυνάμεων από την Al Nusra.
Ήδη από επιχειρήσεις με UAV έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διάφορα ΜΜΕ  φωτογραφίες που δείχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης μαχητών της Τζιχάντ. Οι πληροφορίες από τις συγκεριμένες τοποθεσίες  είναι επίσης αρκετές και συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι δεύτερης γενιάς μετανάστες από Δυτικές χώρες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται  σε  εγρήγορση και σε κατάσταση ετοιμότητας, ακόμα και στο να αφαιρέσουν την ιθαγένεια αν αυτό χρειαστεί (Αυστραλία) σε περίπτωση “συναγερμού” για κάποιο πρόσωπο.

Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό και ήδη δημιουργεί ανησυχίες, είναι η μετατόπιση όλου αυτού του όγκου από την Συρία προς την Λιβύη, προς ενίσχυση της ISIL, παρόλο που αρκετοί θεωρούν ότι η κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο οργανώσεων είναι πολύ μεγάλη. Η αντίθετη τάξη αναλυτών διαφωνεί και θεωρεί πως η έξαρση τρομοκρατικών ταραχών στην Λιβύη και ειδικά σε περιοχές όπως η Κερύνεια αλλά και οι νότιες περιοχές της χώρας, θα είναι ένα πρώτης τάξης ορμητήριο αλλά και σημείο ελέγχου για κάθε δραστηριότητα στην Β.Αφρική, νόμιμη και παράνομη.

Η Λιβύη με πολύ κοντινά σύνορα με την Ιταλία, αλλά και με την μοναδικότητα που έχει σαν περιοχή λιμενισμού καθώς και τροφοδοσίας πετρελαίου από Ιράν και Αίγυπτο προς την Δύση, θα δώσει ένα στρατηγικό σημείο ελέγχου. Το μεγαλύτερο μάλιστα πρόβλημα είναι πως ακριβώς επειδή το 60-70% της χώρας, είναι μη αστικοποιημένο (έρημοι, χωριά) και ότι δεν υπάρχει και σταθερή δύναμη ισχύος (κράτος, Ε.Δ. ), το έδαφος για την νέα Τζιχάντ από την ISIL και την Al Nusra, θα είναι πολύ πρόσφορο.

Το πλεονέκτημα της μικρής απόστασης σχετικά από Συρία για την μεταφορά μαχητών (ακόμα και μέσα από την Αίγυπτο ή κυκλικά από την CAR) καθώς και το παραπάνω στοιχεία, δείχνουν ένα πολύ δύσκολο σενάριο που θα μπορούσε να ανοίξει μια μεγάλη πληγή στην Β.Αφρική η οποία θα δύναται  να αναζωπυρώσει ακόμα και την Αραβική Άνοιξη υπό προϋποθέσεις, μετατοπίζοντας μάλιστα το “ειδικό βάρος” των προβλημάτων από την Μ.Ανατολή προς πιο Δυτικά που οι δυνάμεις της ISIL είναι και πιο ισχυρές (Τυνησία, Αλγερία).

Το μόνο σίγουρο είναι πως η όλη κατάσταση στην Λιβύη, μετά από μόλις λίγα χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ, δείχνει να γίνεται  πιο άσχημη από τότε και να μην μπορεί να βρει έστω μια σχετική γραμμή όπως στο Ιράκ. Η σκέψη πολλών είναι πως ίσως στην Λιβύη, υπάρξει μια νέα «Συρία», μόνο που εκεί πλέον δεν θα είναι εμφύλιος αλλά θα χρειαστεί άμεση επέμβαση, ειδικότερα μάλιστα από την Ε.Ε. που αυτή την στιγμή εθελοτυφλεί απέναντι στην αδυναμία της, λόγω ενός ενοποιημένου στρατιωτικού οργάνου και την συνεχή αποχή της από την στήριξη του ΝΑΤΟ.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA group

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply