Ἀνορθόγραφες Spellares!

Ἀνορθόγραφες Spellares!Γιατί, στις εποχές της πολιτικής ορθότητας, το πρώτο που… ξεγράφεται είναι η ορθογραφία;

Οδηγώντας, στην Λευκωσία, θα ήθελα να είχα ένα αυτοκίνητο που να είναι «spelling-blind», να μην κινδυνεύω να «τουμπάρω», spell-bound, με τα απίστευτα ορθογραφικά λάθη, σε τεράστιες, ακριβοπληρωμένες, στρεμματικού συχνά εύρους, διαφημίσεις.

Στην χώρα όπου, από τα δύο τετράδια της πρώτης δημοτικού μας, το τετράδιο ορθογραφίας και το τετράδιο αντιγραφής, έχουν όλοι πετάξει το πρώτο κι έμειναν με το δεύτερο, αναμασώντας ο ένας τον άλλο, μόνη «γραφικά» δημιουργική πρωτοτυπία, φαίνεται να έχει μείνει η ευφάνταστη ανορθογραφία.

Η μεγάλη αρχιτεκτονική εταιρεία, στην στροφή από το σπίτι μου, που συναντώ κάθε πρωΐ, διαφημίζει, «Κωμικῷ τῷ τρόπῳ», τις «αναπαλεώσεις» της. Δεν θα αναφερθώ στον σημασιολογικό σουρρεαλισμό, βέβαια, του οξύμωρου «αναπαλαίωσις», αντί του ανακαίνισις. Η πρόθεσις «ανα» σημαίνει «ξανά», και συνεπώς δηλοί «εκ νέου», άρα διαψεύδει το «παλεόν». Κι οπωσδήποτε, με αυτή την «ψιλή» έννοια της ορθογραφίας. Άι, άι, άι..

Σε πάροδο της Νίκης, το ελληνόφρον ΔΗΚΟ διαφημίζει, υπό τις ανάλογες ελληνικές σημαίες: «Ένωσης»…
Λίγο μπέρδεμα στις πτώσεις, ίσως, αλλά βεβαία η πτώσις της ελληνικής. Πτώσις, casus, το κάζο. Πτωτικές πρωτοτυπίες, και σίγουρα πτωτικές αντιλήψεις στην ελληνική γλώσσα μας, που μας είχεν δείξει και ο «πολύς», Ελληνώνυμος ιδιοκτήτης του ΔΗΚΟ Αγγλίας, και μέγας σχολάρχης, περικαλώ, με το λογότυπον της ανεξάρτητης του ΔΗΚΟ εφημερίδας του, Ελευθερίας: «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί… πατρίς» (!!!!) Όταν συμβή στα… πάροιξ, ώ, ευτυχείς για την καθοδήγηση, κι υμών και των παιδιών σας, πάροικοι του Λονδίνου!

Το «αναπαλεώσεις» βρίσκει τον ανταγωνιστή του, δίπλα, στο ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΕΙΣ.
«Θυμάσθαι», το τράβηγμα του αυτιού, μπόμπιρες τότε, με το «-ίζω», πάντα με «ιώτα», όπως στο «τσαντίζω» και το «σικκιρτίζω»; Μας κακίζετε, τώρα; Εξάμετρα τα σφάλματα σε περίβλεπτον διαφήμιση, μόλις στρίψεις από την Αθαλάσσης στην Εθνική Οδό Λεμεσσού. Εξάμετρη, αλλά όχι δακτυλική, μάλλον δακτυλοδεικτούμενη.

Κι εκείνη η κατάληξη, καταληκτήριος της ελληνικής ορθογραφίας, στα δεύτερα πληθυντικού, των μέσων ρημάτων.
Έρχεται η λύση, αμ’ πώς, αλλά εσείς πού πάτε, πού φεύγετε, δεν «αντιλαμβάνεσθαι» το λάθος σας; «Γράψεταί» το, εκατό φορές, άλλωστε, τόσες το βλέπουμε καθ’ ημέραν, κι εμείς. Ο τυπογράφος πάντως δεν το θεωρεί σημαντικό, ώστε να ξανατυπώσει τις κάρτες όπου τρίς, τρείς φορές. «τριχθά», να το πω και ομηριστί, διαφημίζι το σφάλμα.
Α, ρεμπέτηδες, πηγαίνατε στου Καραϊσκάκη, αντί, μικροί, να «παγαίνεται» σχολείο.

Ας ανοίξω την τηλεόραση, για να ακούσω στο κεντρικόν δελτίον να ανακοινώνει, ο πολύς ειδησεογράφος, ότι καταγγέλλεται επιχειρηματίας γιατί «χαλιναγωγούσε» τις τιμές του πετρελαίου. Εκεί που πήγαν, καλπάζουσες σαν το «ορεκτικόν» άλογον της πλατωνικής πολιτείας, θα το ελπίζατε να τις συγκρατήσει κάποιος χαλινός, αντί να τις «χειραγωγούν» («manipulate», εκ του «manus», χείρ, χέρι ) οι επιτήδειοι. Πάντως, πιο επιτήδειοι από όσο, στην γλώσσα τουλάχιστον, κάποιοι… του κάλπικου καλπασμού, στις τηλεοράσεις μας. Μου θυμίζει, και η φίλη, το κύκνειο άσμα της ελληνικής μας, στο αυτοκίνητο του παληατζή απέναντι, «ανακύκνωση». Όλα τα «παλεά», φθηνά αγοράζω…

Spelling spells disaster. Θα έλεγαν, οι Εγγλέζοι, που εβγαλαν και ευπώλητον βιβλίο, θυμούμαστε, για το κοινωνικόν δεινό της ανορθογραφίας, με τίτλο:«Accomodating Brocolli in the Cemetary: Or Why Can’t Anybody Spell», της Vivian Cook. Εμείς, άλλην ελπίδα δεν έχομεν, παρά να καλέσουμε, για τις μαγικές λύσεις, ποιάς άλλης; Της Magica de Spell….

Τῖτος Χριστοδούλου

φωτογραφία

(Visited 19 times, 1 visits today)
Leave a Reply