Ὁ ἀθλητισμὸς στὶς ΗΠΑ καὶ ἡ Εὐρώπη.

Ὁ ἀθλητισμὸς στὶς ΗΠΑ καὶ ἡ Εὐρώπη.Προσωπικά, θαυμάζω τις αξίες των ΗΠΑ όπως είχαν διαμορφωθεί κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.
Στις σύγχρονες ΗΠΑ, δεν θαυμάζω τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τα οποία είναι αρκετά έως εντελώς διαφορετικά, όμως ένας τομέας της συνεχίζει να ακμάζει όσο πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του φιλελεύθερου πνεύματος, η ελευθερία του πολίτη να ασχολείται με τα ενδιαφέροντά του δίχως την εμπλοκή του κράτους. Ο αθλητισμός. Αυτή η χώρα έχει πραγματικά μία πληθώρα από ακμάζοντα αθλήματα. Baseball, αμερικάνικο football, Basket, Hockey, Boxing, MMA, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (ακόμη κι αυτό είναι σε πολύ καλό επίπεδο). Όλα διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής και θεάματος, ο χουλιγκανισμός είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι πραγματικά ανεξάρτητες και προσηλωμένες στην διεξαγωγή δίκαιων αγώνων. Η αθλητική διαφθορά και η πολιτική ανάμειξη στα αθλητικά είναι στα χαμηλότερα επίπεδα έως ανύπαρκτες σε πολλές πολιτείες.


Ένα μεγάλο ποσοστό παικτών προέρχεται από τα κολλέγια, τα οποία έχουν κολλεγιακές ομάδες και διοργανώσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις επαγγελματικές

Όμως, το πιο κορυφαίο απ’ όλα, είναι το γεγονός πως ο αθλητισμός στις ΗΠΑ δεν μπλέκεται με κρατικούς παράγοντες. Δεν επιδοτούνται ομάδες από το κράτος, δεν έχουν χρέη οι ομάδες στο κράτος. Όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι είναι ιδιωτικοί και ανταγωνίζονται ελεύθερα ο ένας τον άλλον. Παρά τον ανταγωνισμό, δεν υπάρχει το φαινόμενο του μεγάλου που τρώει τον μικρότερο. Αυτό ισχύει σε απόλυτο βαθμό στην κρατικιστική Ευρώπη. Οι αμερικανικοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν θεσπίσει δικλείδες ασφαλείας, όπως την ρήτρα συμβολαίων παικτών στο NBA, όπου οι καλλίτεροι παίκτες της διοργανώσεως μετά από κάποια χρόνια – όχι πολλά, 3-4 χρόνια νομίζω – συνάπτουν υποχρεωτικά συμβόλαιο με μία από τις τρεις τελευταίες ομάδες της τρέχουσας περιόδου, για να υπάρχει περίπου ίδιο επίπεδο ανταγωνιστικότητας και να αναβαθμίζεται το άθλημα. Σαν να λέμε ότι ο Ρονάλντο, μετά από μερικά χρόνια επιτυχούς πορείας, πρέπει υποχρεωτικά να συνάψει συμβόλαιο με μία από τις τελευταίες ομάδες της UEFA. Αδιανόητο, έτσι;

Αυτά είναι αδιανόητα στην Ευρώπη, όχι μόνο λόγω κακής οργανώσεως αλλά και λόγω του γεγονότος ότι έχει απολέσει την αθλητική παιδεία της. Φυσικά, για να έχεις αθλητική παιδεία, προϋποθέτει να έχεις γενικώς παιδεία. Στην Ευρώπη αποθεώνεται ένα και μόνο άθλημα, το ποδόσφαιρο, κι αυτό δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο το επίπεδο και την οργάνωση του αμερικανικού, αν αναλογιστούμε ότι στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επικρατεί το χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρών ομάδων, διαφθορά, εμπλοκή πολιτικών παραγόντων και χουλιγκανισμός. Το μπάσκετ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Για τα υπόλοιπα αθλήματα δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε. Οι σύλλογοι των άλλων αθλημάτων φυτοζωούν ή επιβιώνουν από κρατικές επιδοτήσεις. Αυτός είναι ο πολιτισμός και η αθλητική παιδεία των σημερινών Ευρωπαίων… ένα αποθεωμένο άθλημα, αποτελούμενο από μερικά μεγαθήρια με μπόλικη κρατική στήριξη, εκτεταμένη διαφθορά κι από κει και πέρα το χάος.

Χατζηστεργίου Πᾶνος

(Visited 14 times, 1 visits today)
Leave a Reply