Ἡ πραγματικὴ ὀμορφιὰ δὲν εἶναι …ἀξιοπρόσεκτη, ἔξω ἀπὸ τὰ φῶτα τῆς δημοσιότητος.

Ἡ πραγματικὴ ὀμορφιὰ δὲν εἶναι ...ἀξιοπρόσεκτη, ἔξω ἀπὸ τὰ φῶτα τῆς δημοσιότητος.Την 12η Ιανουαρίου του 2007, ο Joshua Bell, ένας από τους πιο διάσημους, ταλαντούχους και καλοπληρωμένους βιολιστές της εποχής μας, έφτασε στον σταθμό L’Enfant Plaza, του μετρό της Washington.
Ήταν ντυμένος με φτηνά καθημερινά ρούχα και φορούσε καπέλο του baseball. Διάλεξε το σημείο από το οποίο περνούσε ο περισσότερος κόσμος, έβγαλε από μια θήκη ένα παλιό βιολί, (το πολύτιμο Στραντιβάριούς του ήταν), και άρχισε να παίζει Bach. Την σκηνή μαγνητοσκοπούσε με κρυφή κάμερα ο δημοσιογράφος της Washington Post, Gene Weingarten.

Συνολικά πέρασαν μπροστά από τον Bell 1097 βιαστικοί άνθρωποι. Από αυτούς σταμάτησαν για να τον ακούσουν οι επτά και ένας μόνον τον αναγνώρισε. Εικοσιεπτά περαστικοί έριξαν μερικά νομίσματα στο καπέλο του, οι περισσότεροι από συνήθεια, χωρίς καθόλου να σταθούν. Στα 45 λεπτά που έπαιξε συγκέντρωσε το ποσό των 32,17 $. Τρεις ημέρες μόλις πριν, ο Bell είχε παίξει την ίδια μουσική, σε ένα κοντσέρτο στην πόλη, του οποίου τα πανάκριβα εισιτήρια είχαν γίνει ανάρπαστα.
Ο Gene Weingarten κέρδισε με το άρθρο του για το περιστατικό/πείραμα το βραβείο Pulitzer Prize for Feature Writing.

Σκέφτομαι και αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν η ανασκαφή της Αμφίπολης γίνονταν, όπως πολλά από τα πραγματικά σημαντικά πράγματα σε αυτήν την ευλογημένη χώρα, μακριά από τα παραπλανητικά φώτα της φτηνής και υποκείμενης αποκλειστικά σε δόλιες σκοπιμότητες εγχώριας δημοσιότητας. Πόσο ανδιαφέρον θα συγκέντρωνε και πόσος θα ήταν ο θαυμασμός για την «απίστευτη ομορφιά» των πρώτων ευρημάτων.

Ἕρμιππος Ἑρμιππίου

(Visited 9 times, 1 visits today)
Leave a Reply