Πόσο καλλίτεροι θά γίνουμε ἐάν λειτουργήσῃ ἡ θεολογική σχολή τῆς Χάλκης;

Πόσο καλλίτεροι θά γίνουμε ἐάν λειτουργήσῃ ἡ θεολογική σχολή τῆς Χάλκης;Ας μου το εξηγήσει κάποιος γιατί δεν ξέρω πολλά γράμματα και δεν καταλαβαίνω το σημαντικό του πράγματος.
Αυτή η «Θεολογική Σχολή της Χάλκης» γιατί είναι τόσο σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα και πρέπει να μπαίνει, χρόνια τώρα, στο τραπέζι των συνομιλιών-διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Γιατί η τουρκική διπλωματία τη χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης απέναντι στα αιτήματα της Ελλάδας; Γιατί, εν τέλει, η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς την επαναλειτουργία της;
Τι έβγαζε αυτή η Σχολή;
– Μπουρλοτιέρηδες του ’21 και έχει συμβολική αξία;

– Μαθηματικούς και αστροφυσικούς έβγαζε, ή μήπως φιλοσόφους ανατρεπτικούς στο πνεύμα του Διαφωτισμού;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έβγαζε.
Έτσι ξέρω. Παπάδες και θεολόγους έβγαζε. Ανθρώπους που μάθαιναν ότι η Μαρία γέννησε με τον κρίνο…
Ωραία και σεβαστά! Ε και;
(Δεν έχει να κάνει με την πίστη του καθενός ο προβληματισμός. Είναι πέρα για πέρα λογικός και τίθεται σε ρεαλιστική βάση)

  • Γιατί πρέπει να ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι τον Τούρκο πρωθυπουργό να λέει «θα σας δώσω τη Χάλκη, αν μου δώσετε κι εσείς αυτό…».
  • Πόσο καλλίτεροι θα γίνουμε ως κράτος, ως έθνος, ως λαός, με την επαναλειτουργία της θεολογικής αυτής σχολής;
  • Τι θα κερδίσει ο Έλληνας πολίτης και τα εθνικά συμφέροντα, αν ανοίξουν και πάλι οι πύλες της;
  • Πώς είναι δυνατόν να μας καίει μια θεολογική σχολή σε μια ξένη χώρα, και να αδιαφορούμε, δεκαετίες τώρα, για τα κλειστά και υποβαθμισμένα πανεπιστήμια που μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα (μαθαίνουν;).

Ας μου το εξηγήσει κάποιος γιατί γράμματα πολλά δεν ξέρω, όσα ξέρουν πολιτικοί και διπλωμάτες, και δεν καταλαβαίνω το σημαντικό του πράγματος.
Και μπορεί κάπου να λαθεύω.

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

φωτογραφία

(Visited 19 times, 1 visits today)
Leave a Reply