Ποιός πληρώνεται γιά τό ναυάγιο τοῦ Norman Atlantic;

FOLLOW THE MONEY

Ἅμα ἔνα πλοῖο ναυαγήσῃ, ἢ μείνῃ ἀκυβέρνητο, τὰ λόϊντς (ἡ διεθνὴς ἀσφαλιστικὴ ἐταιρεία) πληρώνει τὰ ἀσφάλιστρα, χωρὶς δεύτερη κουβέντα, ἂν ὑπάρχῃ νεκρός.

Ἂν τὸ πλοῖο ῥυμουλκηθῇ καὶ ἐλλιμενισθῇ σ’ ἄλλη χώρα, πλὴν ἐκείνης στὴν ὁποία ἀνήκει ἡ πλοιοκτήτρια ἐταιρεία, τὰ ἀσφάλιστρα τὰ παίρνει στο ἀκέραιο ἡ χώρα ἐλλιμενισμοῦ του.

Ἕλλην Μαχητής

Υ.Γ. Τὸ «Ὀρατότης Μηδέν» εἶναι ἑλληνικὴ κοινωνικὴ δραματικὴ ταινία κινηματογράφου, ποὺ γυρίστηκε τὸ 1969 καὶ ἔκανε πρεμιέρα στὶς 5 Ἰανουαρίου 1970. Ἡ σκηνοθεσία ἤταν τοῦ Νίκου Φώσκολου καὶ ἤταν παραγωγὴ τῆς Φίνος Φίλμ.

https://www.youtube.com/watch?v=AnapxQvDNC0

Σημειώσεις …ἰδιαιτέρας σημαντικότητος

  • Ναυαγιαίρεση

Η Ελληνική λέξη Ναυαγιαίρεση ή Ναυαγιαιρεσία (wrecking) φέρεται υπό τρεις εννοιολογικές σημασίες, και αυτές είναι:

α) Η ανάληψη διάσωσης του ναυαγήσαντος πλοίου ή φορτίου.

β) Η ανάληψη διασώσεως υπολειμμάτων του ναυαγήσαντος πλοίου ή φορτίου και

γ) Η δόλια ή ηθελημένη (αναγκαστική) καταστροφή (μερική ή ολική) του πλοίου.

Σύνοψη

Σημειώνεται ότι και οι τρεις παραπάνω σημασίες αφορούν στο πλοίο, στο φορτίο και μηδέποτε στους επιβαίνοντες (πλήρωμα – επιβάτες) που εκ του γεγονότος και μόνο χαρακτηρίζονται «ναυαγοί», όρος που τους «συνοδεύει» νομικά μέχρι να αποζημιωθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ή την ασφαλιστική εταιρεία ή των ασφαλιστικών εταιρειών στις οποίες είναι αντασφαλισμένη η κύρια ασφαλιστική εταιρεία. Και τούτο γιατί; Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η διάσωση του πλοίου – φορτίου εγείρει δικαιολογημένα οικονομικές αξιώσεις «σώστρα» και επέχει θέση ακόμη και εμπορικής πράξεως, σε κάθετη αντίθεση με την διάσωση επιβαινόντων που αποτελεί όχι μόνο νομική υποχρέωση του δυναμένου να συνδράμει αρωγή αλλά και ηθική τοιαύτη που βεβαίως δεν μπορεί να εγείρει σε καμμία περίπτωση οικονομικές αξιώσεις (παγκόσμιο ναυτικό έθιμο).

Επίσης άξιο προσοχής είναι ότι, ενώ και οι τρεις παραπάνω σημασίες φέρονται σε σχετικές διατάξεις, εν τούτοις, η πρώτη σημασία κρίνεται μάλλον αδόκιμος και αυτό διότι αν ληφθεί υπ΄ όψιν ο ορισμός του πλοίου, σύμφωνα με τις νομοθεσίες ( δείτε σχετικά άρθρο Πλοίο), γίνεται αντιληπτό ότι σε ένα ναυάγιο έχουν εξαλειφθεί οι προϋποθέσεις αυτής της εννοίας υπάρξεως του Πλοίου. Συνεπώς μόνο η δεύτερη και η τρίτη σημασίες του όρου είναι ορθές.

Ιδιαίτερη προσοχή: Η διάσωση του φορτίου έπεται (προϋποθέτει) την καταστροφή του πλοίου (μερική ή ολική = ναυάγιο), διότι σε αντίθετη περίπτωση αν το πλοίο δεν υπέστη ζημία τότε δεν αντιμετωπίζεται «ναυαγιαίρεση» αλλά εκείνη της αβαρίας.

Στην σύγχρονη εποχή η έννοια «ναυαγιαίρεση» με την δεύτερή της σημασία, λόγω της εξελίξεως μέσων, μεθόδων αλλά και πληρέστερης διεθνούς νομικής καλύψεως έδωσε την θέση της στην ταυτόσημη έννοια Επιθαλάσσια αρωγή (Salvage) με την οποία και εξετάζεται το θέμα.

Η Τρίτη ερμηνεία αναφέρεται για καταστροφή και όχι διάσωση.

βικιπαιδεία

  • Ἄρθρον 13ον

Ναυτικὸν δίκαιον

 

 

 

 

 

 

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *