Φρένο κι ὄπισθεν στὶς προγραμματικὲς δηλώσεις…

Από τους ηρωικούς λόγους στα μπαλκόνια και τις ένδοξες μάχες στα τηλεπαράθυρα των εφοπλιστών, ανώμαλη προσγείωση στην αγκαλιά των …τοκογλύφων.
Φρένο κι όπισθεν αργή στις προγραμματικές δηλώσεις.  

Σύνδεση του περίφημου αφορολόγητου  με την πάταξη της φοροδιαφυγής!
Δηλαδή όταν κι αν μαζέψουν τα αμάζευτα… Σαν να λέμε… του Αγίου Λούτσου ανήμερα.

Ποιος θα πατάξει τη φοροδιαφυγή άραγε;
Τα κυκλώματα εκβιαστών και τοκογλύφων, που δουλεύουν παράλληλα στο ΣΔΟΕ, υπό την προστασία πρώην Υπουργών;

Ας ξεκινήσουμε να μετράμε κωλοτούμπες τώρα που μας εξαπάτησαν, με την ίδια κλασική συνταγή, που όμως πάντα πετυχαίνει.

Σίγμα

Προγραμματικές δηλώσεις: Σχέδιο 4ετίας σε δυο δόσεις – Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, κατώτατο μισθό – «Ό,τι πει ο Τσίπρας στην Βουλή, θα πει και στις Βρυξέλλες»

– Μαραθώνια η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για τις προγραμματικές δηλώσεις
– Θα γίνουν σε δυο σκέλη: το πρώτο μέχρι τον Ιούνιο, το δεύτερο για τα επόμενα 3-4 χρόνια – Το πρόγραμμα της κυβερνήσεως θα υλοποιηθεί σταδιακά
– Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας
– Σταδιακά στις 12.000 το αφορολόγητο, συνδέεται με την… πάταξη της φοροδιαφυγής
– Προς Μάιο – Ιούνιο η επαναφορά του κατωτάτου μισθού στα 751 ευρώ
– Ό,τι εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή, θα ισχύσει και ενόψει Eurogroup: «Ό,τι λέμε στην Βουλή, θα πούμε και στις Βρυξέλλες»
– Αισιοδοξία στην Αθήνα πως θα υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα «γέφυρα»

Σχεδόν τέσσερις ώρες ήταν κλεισμένα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου στην αίθουσα συσκέψεων και είχαν βάλει… κάτω τις προγραμματικές δηλώσεις και όσα πρόκειται να πει την Κυριακή, στις 19:00 στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο «πυλώνες» των προγραμματικών δηλώσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι συγκεκριμένος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και όπως διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα χωριστούν σε δυο ενότητες: το πρώτο σκέλος θα αφορά στο πρώτο εξάμηνο, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους και το δεύτερο στα υπόλοιπα 3,5 χρόνια.

«Δεσμευόμαστε από την λαϊκή εντολή»δηλώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι άξονες των προγραμματικών δηλώσεων είναι τρεις:

– η εφαρμογή του προγράμματος ανασχέσεως της ανθρωπιστικής κρίσεως
– η επανεκκίνηση της οικονομίας και
– ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και την δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοικήσεως.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, δηλαδή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με κάποιες… πινελιές αλλαγής, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος 4ετίας. Άμεσα θα υλοποιηθούν κάποια από τα βασικά σημεία του προγράμματος, αλλά δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά.

Αφορολόγητο, κατώτατος μισθός, επαναπροσλήψεις…

Αλλά η αύξηση του αφορολόγητου συνδέεται και από την πορεία των εσόδων του κράτους. Όσο πιο γρήγορα κλείσει η «μαύρη τρύπα» (σ.σ. τον Ιανουάριο αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ) και παταχθεί η φοροδιαφυγή, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει το αφορολόγητο.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά του στα 751 ευρώ προσδιορίζεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο και αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Ακόμη, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό αναμένεται να υπάρξουν κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega, άμεση αναμένεται να είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου. Αυτοί ανέρχονται σε 3.800 ανθρώπους, στους οποίους είχε αναφερθεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όταν η κυβερνητική πηγή ρωτήθηκε για το θέμα της ρευστότητας, απήντησε λίγο σαν… Πυθία, λέγοντας πως «όλα αντιμετωπίζονται σε πραγματικό χρόνο».

Ακόμη, αναμένεται να μπει «τέλος» στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αλλαγές θα ανακοινωθούν και στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να καταργηθεί η διάταξη και να συνδεθούν οι δόσεις με το εισόδημα του οφειλέτη.

Ερωτηματικό αποτελεί η καταβολή της 13ης συντάξεως κι αυτό αφορά στο αν θα καταβληθεί από τα φετινά Χριστούγεννα ή από τα επόμενα. Η 13η σύνταξη, πάντως, αφορά σε 1.242.000 συνταξιούχους, που παίρνουν έως 700 ευρώ.

Ακόμη στο πλαίσιο προστασίας των ευπαθών ομάδων, θα προβλέπεται δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους ανέργους, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και η επιδότηση ενοικίου σε όσους επίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

Αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις δεν τις περιμένουν μόνον οι βουλευτές για να αποφασίσουν αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ούτε οι πολίτες για να ξέρουν τι τους περιμένει. Κυρίως τις περιμένουν οι δανειστές. Και εκείνοι περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα.
Άλλωστε, την Τετάρτη υπάρχει το έκτακτο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και στο οποίο θα δώσουν το παρόν τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (η οποία δεν αποκλείεται να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη) όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδριάσεως, κυβερνητική πηγή εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Αθήνα θα φθάσει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το Eurogroup για την συμφωνία γέφυρα. «Ο διάλογος με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη, εμείς δεσμευόμαστε από την λαϊκή εντολή», είπε.

Όπως τόνισε, όσα πρόκειται να πει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, θα είναι όσα θα… ακούσουν και στις Βρυξέλλες. «Ο πρωθυπουργός μιλά την γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια, είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από την Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στην Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στην Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία», τονίζεται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Φρένο κι ὄπισθεν στὶς προγραμματικὲς δηλώσεις…

Leave a Reply