Ἡ Οὐκρανία ἑτοιμάζεται νὰ διακόψῃ τὶς ἀνταλλαγὲς ξένου νομίσματος.

(Τὸ παρακάτω συνετάχθη τὴν Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015)

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΞΕΝΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Με τον Πρωθυπουργό Yatsenyuk να επιμένει και να πιέζει την κεντρική τράπεζα να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, το νόμισμα της Ουκρανίας καταρρέει ολοκληρωτικά  από το πρωί. 

Ανεβαίνοντας πέντε επίπεδα σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό των 33,75 hryvnia ανά δολάριο Αμερικής,  υποψιαζόμαστε ότι η ανταλλαγή συναλλάγματος θα σταματήσει σύντομα.

Ενώ συζητάγαμε χθες το βράδυ για  το τέλος του οικονομικού παιχνιδιού στην Ουκρανία, στον δρόμο  τα πράγματα είναι δύσκολα με ουρές μπροστά στα ΑΤΜ, με τα ράφια να αδειάζουν  και τοπικά  οι  πίνακες ισοτιμιών για το εγχώριο νόμισμα   δείχνουν  δραματικά μεγαλύτερες τιμές  από ό, τι οι  «επίσημοι» πίνακες ισοτιμιών…

Η «ανεξάρτητη» Κεντρική Τράπεζα διέκοψε την ανταλλαγή του  νομίσματος και τότε η κυβέρνηση ούρλιαξε…

«Έμαθα σήμερα το πρωί από το  Διαδίκτυο ότι η Εθνική Τράπεζα  της Ουκρανίας  (κεντρική τράπεζα της χώρας) απεφάσισε, ως συνήθως, από μόνη της, χωρίς κανενός είδους διαβουλεύσεις, να κλείσει την διατραπεζική αγορά συναλλάγματος, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα συμβάλει στην σταθερότητα του εθνικού νομίσματος, για την οποία είναι υπεύθυνη  η Εθνική Τράπεζα. Η κατάσταση αυτή έχει μία πολύ σύνθετη και αρνητική επίδραση στην οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk.

Και η διαπραγμάτευση ξεκίνησε πάλι   …και αυτό συνέβη …και η Ηryvnia κατέρρευσε…

Ἡ Οὐκρανία ἑτοιμάζεται νὰ διακόψῃ τὶς ἀνταλλαγὲς ξένου νομίσματος.4

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη στον δρόμο…Ἡ Οὐκρανία ἑτοιμάζεται νὰ διακόψῃ τὶς ἀνταλλαγὲς ξένου νομίσματος.2

 Ἡ Οὐκρανία ἑτοιμάζεται νὰ διακόψῃ τὶς ἀνταλλαγὲς ξένου νομίσματος.5 Όπως αναφέρει ο Colonel Cassad,

Στα ανταλλακτήρια της Μαριουπόλεως σήμερα το δολάριο έχει σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ.

Αγοράζετε  1 δολάριο για 44 hryvnia και μπορείτε  να πουλήσετε ένα δολάριο  για 32 hryvnia , σύμφωνα με την  ιστοσελίδα της πόλης 0629.com. 

Σχετικά με αυτό επικρατεί  ένας πανικός  στην πόλη.

Σε πολλά καταστήματα στην πόλη αγοράζουν δημητριακά, αλεύρι και  ζάχαρη.

Με την ευκαιρία, η τιμή της ζάχαρης έχει ήδη φτάσει στα 18 hryvnia ανά χιλιόγραμμο.

«Σύντομα οι άνθρωποι θα αγοράζουν μπισκότα  για να πιούν  τσάι χωρίς ζάχαρη», – αστειεύεται ο  πωλητής.

Έσπασε το ρεκόρ και η τιμή ενός λίτρου βενζίνης – περισσότερο από 26 hryvnia ανά λίτρο βενζίνης στον αυτοκινητόδρομο A-95. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τώρα η τιμή ανεβαίνει για τα  εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα.

Για παράδειγμα, στην πόλη έχει αυξηθεί δραματικά η τιμή για  ένα κιλό ρέγγα, που φτάνει έως και 60 hryvnia.

Με τα ίδια χρήματα μπορείτε να αγοράσετε ένα κιλό κρέας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δολάριο στο Κίεβο διαπραγματεύεται  λίγο διαφορετικά.

Εκεί μπορείτε να αγοράσετε ένα δολάριο για 36 hryvnia, αλλά και να πουλήσετε  ένα δολάριο  για 32 hryvnia .

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η κατάσταση αυτή επικρατεί  στην Μαριούπολη, όπου στα γραφεία  αυτόματης συναλλαγής  σχηματίζονται ουρές  στα ΑΤΜ.Ἡ Οὐκρανία ἑτοιμάζεται νὰ διακόψῃ τὶς ἀνταλλαγὲς ξένου νομίσματος.3και υπάρχουν άδεια ράφια… Ἡ Οὐκρανία ἑτοιμάζεται νὰ διακόψῃ τὶς ἀνταλλαγὲς ξένου νομίσματος.1

καθώς  οι Ουκρανοί προσπαθούν να ξεφορτωθούν το εθνικό  νόμισμα τους αγοράζοντας πραγματικά αγαθά.

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αύριο είναι Παρασκευή, δηλαδή η αγαπημένη ημέρα όλων των κυβερνήσεων  για την ανακοίνωση κάθε επίσημης υποτιμήσεως νομίσματος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, γνωρίζοντας το σχέδιο, βιάστηκε να σταματήσει τις ανταλλαγές ξένου συναλλάγματος, «χωρίς να ρωτήσει την κυβέρνηση του πρώην τραπεζίτη κου Arseniy Yatsenyuk»

Αν θέλετε, το πιστεύετε…

Όταν  η  Κεντρική  τράπεζα μίας χώρας αποφασίζει μόνη της  για τέτοια πράγματα, η κατάσταση δεν θεωρείται ομαλή.

Η  Ουκρανία όμως δεν είναι μία φυσιολογική χώρα, καθώς η υπουργός Οικονομικών της είναι πρώην Αμερικανίδα υπήκοος, που πολιτογραφήθηκε Ουκρανή μόλις πρόσφατα.

ΠΗΓΗ

Μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, η αγορά άνοιξε και η ισοτιμία του  δολαρίου σε  σχέση με την hryvnia διαμορφώθηκε μέσα σ’ ένα εικοσάλεπτο της ώρας  από 27,99 σε 33,73 ανά δολάριο.Ἡ Οὐκρανία ἑτοιμάζεται νὰ διακόψῃ τὶς ἀνταλλαγὲς ξένου νομίσματος.6Η μεταβολή αυτή αντιστοιχεί σε υποτίμηση του νομίσματος κατά 20,5%

Η διαφορά τιμής αγοράς δολαρίου ως προς τιμή πωλήσεως, ως ποσοστό,  στην Μαριούπολη είναι 37,5%, ενώ στο Κιέβο είναι 12,5%.

Αυτή η διαφορά, αλλά και κάποιοι τεχνικοί υπολογισμοί, προμηνύουν ότι η  hryvnia θα υποτιμηθεί περαιτέρω αύριο κατά τουλάχιστον 17%.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, μετά από μία παρόμοια ραγδαία υποτίμηση, δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει ξένο συνάλλαγμα από την αγορά.

Η χώρα βρίσκεται από πέρυσι  σε εμπόλεμη κατάσταση με τους αυτονομιστές στην Ανατολή.

Το ΔΝΤ εφήρμοζε από το προηγούμενο έτος  ένα διετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 17 δισ δολαρίων.

Εφέτος ετοιμάζεται να προτείνει ένα διαφορετικής μορφής  τετραετές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 17,5 δισ δολαρίων, που πρόκειται να συζητηθεί στις 11 Μαρτίου 2015 στο ΔΣ του ΔΝΤ.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία προμηνύουν ότι μάλλον το πρόγραμμα αυτό δεν θα εγκριθεί με ευκολία.

Η παγκόσμια οικονομική κοινότητα θα πρέπει  να προετοιμάζεται  για την ενδεχομένη κήρυξη χρεωκοπίας της Ουκρανίας.

Μία επίσημη χρεωκοπία της Ουκρανίας  ίσως οδηγήσει  σύντομα σε στρατιωτική εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον αυτό φοβάται το ΝΑΤΟ και εντείνει την παρουσία του στην Ουκρανία με την αποστολή Άγγλων και Πολωνών στρατιωτικών εκπαιδευτών στη χώρα.

Η Ρωσσία ενδέχεται να προειδοποιήσει για τις προθέσεις της, κόβοντας αρχικά  για τρεις ημέρες την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Μία διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία θα δημιουργήσει σε τρεις ημέρες  προβλήματα στην τροφοδοσία των δυτικών χωρών.

Η διακοπή μάλλον προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου 2015, ημέρα Κυριακή, που προηγείται από την συζήτηση στο ΔΣ του ΔΝΤ για να ασκήσει πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, δηλαδή στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Οι πιέσεις είναι αναπόφευκτες, καθώς στα σχέδια του ΔΝΤ προβλέπεται να ζητηθεί από την Ουκρανία να περικόψει από τους πιστωτές της με αναδιάρθρωση του χρέους της 15 δις δολάρια. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας είναι 142,5 δις δολάρια.

ΠΗΓΗ 

Η Ουκρανία έχει εκδόσει ευρωομόλογα αξίας 20 δις ευρώ. Από αυτά 3 δις ευρώ κατέχει η Ρωσσία . Είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας και υπάγονται στο Αγγλικό δίκαιο.

Την 29η Ιανουαρίου 2015 ανακοινώθηκε ότι η Ουκρανία προσέλαβε για σύμβουλο  αναδιαρθρώσεως του χρέους σε ευρωομόλογα  την Lazard…

ΠΗΓΗ 

Η Ουκρανία  είχε στην διάθεση της τον Ιανουάριο του 2015  συναλλαγματικά αποθέματα, αξίας μόλις 6,4 δις δολάρια, ενώ πέρυσι διέθετε 17,8 δις δολάρια.

Με τον ρυθμό αυτό, η εξάντληση των αποθεμάτων της, χωρίς περαιτέρω ενίσχυση, προβλέπεται να  συμβεί τον Ιούνιο του 2015.

Ίσως λοιπόν η τετράμηνη παράταση του προγράμματος της Ελλάδος να σχεδιάσθηκε έτσι, ώστε να συμπέσει με την σχεδιαζόμενη χρεωκοπία της Ουκρανίας.

Με τον ίδιο σύμβουλο αναδιαρθρώσεως και με το ίδιο χρονοδιάγραμμα ως  τον Ιούλιο, ίσως  οι διεθνείς πιστωτές να αποβλέπουν να χρησιμοποιήσουν μία κρίση για δημιουργία τετελεσμένων και στις δύο χώρες, με σκοπό να δικαιολογήσουν την ανάγκη για μία ισχυρή διαγραφή χρέους ή για μία πιο ευέλικτη αναδιάρθρωση υπό τις ευλογίες του ΔΝΤ…

Αυτό ίσως να είναι το σχέδιο.

Αλλά κανένας δεν θα πρέπει να σχεδιάζει για λογαριασμό της Ρωσσίας χωρίς να την συμβουλεύεται.

Η συμφωνία του Μονάχου το 1938 μεταξύ Ναζιστικής Γερμανίας και δυτικών συμμάχων για την αποτροπή πολέμου στην τότε Τσεχοσλοβακία, για παρόμοιο λόγο, οδήγησε στην προσάρτηση της Σουδητίας στην Γερμανία και στον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας.

Πόσο σίγουρη είναι η ΕΕ  ότι δεν θα οδηγηθούμε de facto  σε μία παρόμοια συμφωνία ανάμεσα στην Γερμανία και την Ρωσσία με σκοπό τον διαμελισμό της Ουκρανίας σήμερα;;

Ας ελπίσουμε λοιπόν να αποφύγουμε την συμφωνία του Minsk  (ΙΙ) τον Μάρτιο του 2015…

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply