Οἱ …«Βιζιτοῦδες»!

«…Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γυναίκα μεγαλοδικηγόρος, η οποία όταν ρωτήθηκε απο τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ πως βρέθηκαν αυτά τα ποσά στους λογαριασμούς, της απήντησε ανερυθρίαστα ότι έκανε βίζιτες….»

Επικαλούνται βίζιτες για να δικαιολογήσουν τα παστωμένα

Άλλοι τουλάχιστον 100 μεγαλογιατροί όλων των ειδικοτήτων, επιχειρηματίες, έμποροι Ι.Χ, ανώτατα στελέχη εταιρειών αλλά και του Δημοσίου άρχισαν να λαμβάνουν, τις τελευταίες ημέρες, κλήσεις απο το ΣΔΟΕ προκειμένου να καταθέσουν για τις μεγάλες διαφορές οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, προκύπτουν αναφορικά με τα ποσά που δήλωσαν ως εισόδημα στην εφορία την δεκαετία 2000-2010 και απο την άλλη τα μυθώδη ποσά των καταθέσεων τους, που διεπιστώθη ότι  διατηρούσαν σε ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για ένα μέρος από τους
3.500 μεγαλοκαταθέτες της Λίστας Νικολούδη, οι οποίοι έχουν χαρακτηρισθεί απο το ΣΔΟΕ ως δυνάμει φοροφυγάδες και όλοι τους ελέγχονται για αναιτιολόγητη προσαυξήσεως περιουσίας.

Ο Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης είχε μάλιστα δηλώσει πρόσφατα στην Βουλή, ότι η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει 3.500 μεγαλοκαταθέτες με τραπεζικές καταθέσεις (σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ) που αγγίζουν τα 7 δις ευρώ, ενώ ο έλεγχός της μπορεί να αποδόσει στο Δημόσιο τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ, απο πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις. Τα ανοίγματα των συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών έγιναν το 2011, όταν ο κ. Νικολούδης ήταν επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η εντολή του κ. Νικολούδη είναι να επισπευσθεί η κλήση σε ακρόαση και παροχή εξηγήσεων σε εκατοντάδες μεγαλοκαταθέτες και να συντάσσονται άμεσα τα δελτία πληροφοριών απο το ΣΔΟΕ, τα οποία θα αποστέλλονται για καταλογισμό του φόρου και των προστίμων στις αρμόδιες ΔΟΥ. Απώτερος στόχος να έχει ολοκληρωθεί εως το τέλος καλοκαιριού ο προληπτικός έλεγχος στις περισσότερες των περιπτώσεων. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί σε αρκετές ΔΟΥ δελτία πληροφοριών και ήδη σε ορισμένες ξεκίνησε ο καταλογισμός των φόρων και προσαυξήσεων. Όσοι απο τους εγκαλουμένους λάβουν την βεβαίωση των προσθέτων φόρων και προσαυξήσεων έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Επιλύσεως Διαφορών 70Β του Υπουργείου Οικονομικών ή στα διοικητικά δικαστήρια, καταβάλλοντας όμως το 50% των βεβαιωμένων φόρων.

Μεγαλογιατροί και έμποροι με καταθέσεις δεκάδων εκ. ευρώ

Σοκ ακόμη και στους εφοριακούς έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις δεκάδων μεγαλοκαταθετών, οι οποίοι την πρώτη δεκαετία του 2.000 εμφανίζονταν στην εφορία να δηλώνουν εισοδήματα που μετά βίας μπορεί να συντηρηθεί μια μέση οικογένεια στην χώρα μας, καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 20.000 ευρώ τον χρόνο. Στην ΔΟΥ Χολαργού έχουν σταλεί απο το ΣΔΟΕ 50 τρανταχτές περιπτώσεις, κυρίως μεγαλογιατρών, αλλά και εμπόρων Ι.Χ. Από τις 10 περιπτώσεις που ελέγχθηκαν εκ νέου (το ΣΔΟΕ μέσω των δελτίων Πληροφοριών ασκεί μόνο προληπτικό έλεγχο) προέκυψαν τεράστιες διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων στην εφορία ετησίων εισοδημάτων και των τραπεζικών καταθέσεων. Μόνον ο πρόσθετος φόρος και οι προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν στις 10 αυτές περιπτώσεις φορολογουμένων αγγίζουν τα 10 εκ ευρώ.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση αλλά και θυμηδία είναι οι δικαιολογίες που έφεραν αρκετοί φορολογούμενοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν πώς ενώ στην εφορία εμφανίζονταν να διαβιούν στα όρια της φτώχειας, στις τράπεζες διατηρούσαν τεράστιους καταθετικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για δικαιολογίες αστήρικτες για το ΣΔΟΕ και τις εφορίες, που δεν μπορούν να σταθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γυναίκα μεγαλοδικηγόρος, η οποία όταν ρωτήθηκε απο τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ πως βρέθηκαν αυτά τα ποσά στους λογαριασμούς, της απήντησε ανερυθρίαστα ότι έκανε βίζιτες.

Μεγαλογιατρός ισχυρίσθηκε ότι προέρχονται απο χρυσές λίρες που του χάρισε ο πατέρας του, τις οποίες εξαργύρωσε σε ενεχυροδανειστήριο. Όταν ρωτήθηκε αν έχει το τιμολόγιο πωλήσεως απήντησε πως «το έχασα στον δρόμο». Άλλη περίπτωση αποτελεί αυτή ενός εμπόρου λαϊκών αγορών που δήλωσε στους έκπληκτους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι στους τραπεζικούς του λογαριασμούς κάποιοι του έβαζαν χρήματα χωρίς να το γνωρίζει.

Στις 10 περιπτώσεις μεγαλοκαταθετών στις οποίες βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα η ΔΟΥ Χολαργού περιλαμβάνονται.

Ωτορινολαρυγγολόγος ο οποίος την 9ετία 2001-2009 δήλωσε στην εφορία συνολικά 500.000 ευρώ. Στους λογαριασμούς του βρέθηκαν πάνω από 5 εκ.ευρώ. Του καταλογίστηκαν φόροι και προσαυξήσεις ύψους 2,3 εκ.ευρώ.
Ορθοπεδικός δήλωσε την εξαετία 2003-2008 298.000 ευρώ. Εντοπίστηκαν καταθέσεις άνω των 3 εκ ευρώ. Του επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 900.000 ευρώ.
Έμπορος Ι.Χ δήλωσε την δεκαετία 2.000-2010 μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 1εκ.ευρώ.
Σε λογαριασμούς ανωτάτου στελέχους σε Ναυπηγεία βρέθηκαν δεκάδες εκ.ευρώ. Του καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 17 εκ.ευρώ.
Πλαστικός χειρουργός την πενταετία 2006-2010 δήλωσε συνολικά στην εφορία 320.000 ευρώ. Οι τραπεζικοί του λογαριασμοί υπερέβαιναν τα 5 εκ.ευρώ. Κλήθηκε να πληρώσει 2,5 εκ.ευρώ.
Σε έτερο πλαστικό χειρουργό επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 1εκ.ευρώ..
Τέλος σε καρδιολόγο βεβαιώθηκαν επιπλέον 1,4 εκ ευρώ φόροι και προσαυξήσεις για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply