Οἱ Ἕλληνες

Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγαν οι αρχαίοι μας, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο.
Οι ‘Έλληνες πείσαμε τον άνθρωπο, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και κύριος του εαυτού του και δημιούργησαμε νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές ελευθερίες.

Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων, των Σκυθών, των Εβραίων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σερνόταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.

Οι ‘Έλληνες όμως, πήραμε τον άνθρωπο και τον στήσαμε στα πόδια του. Τον διδάξαμε να είναι υπερήφανος.

Οι αρχαίοι Έλληνες ενεθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.

Οι ‘Έλληνες πίστεψαμε στην τελειότητα της αρμονίας σε όλα τα πράγματα, γιʼ αυτό κληροδότησαμε την ομορφιά, που φθάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησιόδου και του Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.

Χωρίς τους ‘Έλληνες μπορεί ποτέ να μην είχε αντιληφθεί ο άνθρωπος τι είναι Δημοκρατία, Αυτοδιοίκηση, Αθλητισμός, θέατρο, Ποίηση, Μαθηματικά, Φυσική, Αστρονομία, και αυτά μόνο κομμάτια του συνόλου της ατελείωτης λίστας προσφοράς στην ανθρωπότητα, του υπέροχου αυτού Έθνους !!!!

Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα, τους νόμους μας, την λογική μας, τα πρότυπά μας, της αλήθειας και της ομορφιάς, μας χρωστούν την βαθειά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Οι ‘Έλληνες τους μάθαμε να φιλοδοξούν χωρίς περιορισμούς, να είναι, όπως είπε ο Αριστοτέλης,… αθάνατοι μέχρι εκεί που είναι δυνατό…

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ,… ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply