Θύτης καὶ θῦμα ἔχουν τὶς …καλλίτερες σχέσεις!!!

Οι σχέσεις του θύτη με τα θύματά του είναι εξαίσιες.Θύτης καὶ θῦμα ἔχουν τὶς ...καλλίτερες σχέσεις!!!

«…«Ανεξαρτήτως της ιδεολογίας της νέας κυβερνήσεως, αντιλαμβάνονται ότι προς το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας να συνεχίσει την σχέση αυτή. Το ίδιο συνέβηκε και με την Κύπρο, όπου ο προκάτοχος του προέδρου Αναστασιάδη δεν είχε τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Κι όμως οι σχέσεις με το Ισραήλ βελτιώθηκαν».

Παράλληλα εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την κυπριακή κυβέρνηση γιατί μαζί με την Βουλγαρία ήταν οι χώρες που πίεσαν την Ε.Ε. να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολά….»

Στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Την στενότατη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Ελληνοαμερικανικής και Αμερικανοεβραϊκής Κοινότητας και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, επιβεβαίωσαν οι τοποθετήσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κυπριακό Σπίτι στημ Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Η εκδήλωση έγινε για την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, με τίτλο «Η εμφάνιση της Ισραηλινο-ελληνικής συνεργασίας» (The Emergence of Israel-Greek Cooperation) και μίλησαν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο Ντέιβιντ Χάρις.

Την εκδήλωση άνοιξαν με σύντομες εισαγωγικές ομιλίες ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης κι ο διευθυντής του AJC, Michael Schmidt, με συντονιστή το Νίκο Κατσίμπρα.

«Αυτό που βλέπετε απόψε είναι παράδειγμα του οράματος που κάποιοι είχαν σε κάθε μία από τις τρεις χώρες και τις κοινότητές τους στην Αμερική, αλλά και της αποφασιστικότητάς τους να το εκπληρώσουν», είπε ο εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, ξεκινώντας την παρέμβασή του, στην οποία ευχαρίστησε την HALC για την πρωτοβουλία οργανώσεως της εκδηλώσεως με θέμα τις στενές σχέσεις που διατηρούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

«Υπήρχαν καιροί, στην δεκαετία του ’80, όπου εκδηλώσεις σαν την αποψινή δεν θα λάμβαναν χώρα, γιατί η Ελλάδα ήταν μεταξύ των λίγων χωρών της Ευρώπης που δεν διατηρούσε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Ενώ η Κύπρος ανήκε στις γραμμές του Κινήματος των Αδεσμεύτων και μετά το 1974, κάθε της απόφαση, ακόμη και για διμερείς σχέσεις, εντάσσετο στην λογική του πώς θα επηρεαζόταν η διεθνής της θέση στον ΟΗΕ κι αλλού, σε σχέση με την παράνομη κατοχή τους 1/3 της νήσου».

Ο κ. Χάρις επεσήμανε την στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία βαθαίνει συνεχώς.

«Το πραγματικό τεστ μιάς παρόμοιας σχέσεως είναι αν θα κατορθώσει να επιβιώσει κυβερνητικών αλλαγών, οι οποίες είναι αναπόφευκτες στις δημοκρατίες».

Ο Ντέιβιντ Χάρις αναφέρθηκε στις διάφορες φάσεις των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, ξεκινώντας από την περίοδο της διακυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την μεγάλη βελτίωση την περίοδο της διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και την προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συνεχίστηκε και με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής επιτροπής αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Ουάσιγκτον.

«Ανεξαρτήτως της ιδεολογίας της νέας κυβερνήσεως, αντιλαμβάνονται ότι προς το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας να συνεχίσει την σχέση αυτή. Το ίδιο συνέβηκε και με την Κύπρο, όπου ο προκάτοχος του προέδρου Αναστασιάδη δεν είχε τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Κι όμως οι σχέσεις με το Ισραήλ βελτιώθηκαν».

Παράλληλα εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την κυπριακή κυβέρνηση γιατί μαζί με την Βουλγαρία ήταν οι χώρες που πίεσαν την Ε.Ε. να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολά.

Ο κ. Χάρις επεσήμανε πως καθώς η αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής περικυκλώνει το Ισραήλ και την Κύπρο και αυξάνει την επίδρασή της στην Ελλάδα, καθώς τα σύνορά της με την Τουρκία έχουν γίνει βασική πύλη εισόδου παράνομης μεταναστεύσεως προς την Ευρώπη, «οι τρεις αυτές χώρες και το δημοκρατικό σύστημα είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικά».

Αναφερόμενος στην γενοκτονία των Αρμενίων, παραδέχθηκε ότι ο μόνος λόγος που μπορεί να δώσει γιατί για τόσα πολλά χρόνια δεν την είχαν αναγνωρίσει οι αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις ήταν λόγω του παράγοντα της Τουρκίας. Υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να επιτρέπουμε τον πολιτικό εκβιασμό να παραγκωνίζει την ιστορική αξιοπιστία και εξέφρασε λύπη που η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία.

«Δεν μπορούμε να χορεύουμε γύρω από την αλήθεια. Και θα έλεγα το ίδιο και για συγκεκριμένες δραστηριότητες της Τουρκίας, οι οποίες σχετίζονται με την Κύπρο», τόνισε ο κ. Χάρις, παραθέτοντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις από την Τουρκία της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εναερίου χώρου της.

«Τέτοια περιστατικά ούτε θα έπρεπε, ούτε πρέπει να συγχωρούνται ή να δικαιολογούνται, ή να υποβαθμίζονται», προσέθεσε.

«Δεν θέλω να ζω σ’ ένα κόσμο που θυσιάζει για πολιτικούς λόγους την Αρμενική Γενοκτονία. Που κρίνει την κυριαρχία της Κύπρου με όρους πολιτικής ευκολίας. Και η επιβίωση και επιτυχία του Ισραήλ θα κριθεί από πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Ο Ντέιβιντ Χάρις ευχήθηκε στα χρόνια που θα έλθουν κι άλλες χώρες να ενταχθούν σ’ αυτή την σχέση, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, ακόμη κι ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος, ή και αυτή η Τουρκία.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα γύρω από την ενέργεια, τον ηλεκτρισμό, την ασφάλεια τροφίμων και άλλα ζητήματα που απαιτούν συνεργασία, κατά τον τρόπο που και οι χώρες της Ε.Ε. άρχισαν να συνεργάζονται στην δεκαετία του ’50».

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Αιμιλίου τόνισε ότι, Κύπρος και Ισραήλ είναι δύο μικρά κράτη σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές συγκρούσεις και ταραχές. Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι οι δύο πυλώνες για την σταθερότητα και την δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και οι μόνες χώρες στην περιοχή όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες γίνονται πλήρως σεβαστά.

Η μάστιγα της τρομοκρατίας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι συγκρούσεις στην Συρία, το Ισλαμικό κράτος, σημείωσε, είναι οι κύριες απειλές στην περιοχή και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι o καλλίτερος τρόπος για να αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο και το Ισραήλ να αποκτήσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, κάτι που συμμερίζονται και οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, προσέθεσε, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Αυτοί είναι οι λόγοι που η Κύπρος και το Ισραήλ μαζί με την Ελλάδα, ξεκίνησαν μια διαδικασία τριμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας και άμυνας, καθώς και στον τομέα της ενέργειας μαζί με άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

«Υπάρχει ένας απλός, εγγενής λόγος γι’ αυτή την τριμερή συνεργασία: έχουμε πολλά να προσφέρουμε και να κερδίσουμε ο ένας από τον άλλο, αλλά έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην Δύση που μπορεί να βασίζεται σε εμάς ως τον μόνο φάρο σταθερότητας και συνεργασίας προς αντιμετώπιση των συγκρούσεων και αναταραχών στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Καταλήγοντας ο κ. Αιμιλίου υπεγράμμισε την ανεκτίμητη υποστήριξη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στην εμβάθυνση των κυπροϊσραηλινών σχέσεων, ειδικά όσον αφορά στα στρατηγικά οφέλη αυτής της σχέσεως με την Δύση και κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για αντιμετώπιση των κοινών απειλών στα θέματα της ασφαλείας.

Ο συγγραφέας Αριστοτέλης Τζιαμπίρης είπε πως προσπάθησε στο βιβλίο του να περιγράψει τις σχέσεις ανάμεσα Ελλάδος και Ισραήλ τα τελευταία 60 χρόνια, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από καχυποψία, εχθρότητα και αλληλοκατηγορίες, σημειώνοντας την απροσδόκητη θετική ανατροπή της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το 2009.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, εξαιτίας της στάσεως της Τουρκίας στα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά, όταν την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τον απόπλου του από τον Πειραιά. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η ενεργειακή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ και το μεγάλο τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ.

Οι ομιλητές απήντησαν σε ερωτήσεις που έθεσε το ακροατήριο το οποίο αποτελείτο περισσότερο από ακαδημαϊκούς, φοιτητές, παράγοντες της Ομογένειας και εκπροσώπους των μέσων ενημερώσεως.

Πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply