Ὕμνος στὴν λεβεντιά!

Εκτός από όλα τα άλλα, η «Αιολική Γη» του Βενέζη είναι και ένας ύμνος στην λεβεντιά, όπως την εννοούσε παλαιότερα η καθ’ ημάς Ανατολή.

Ένας από τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, ίσως ο πιο εμβληματικός, είναι ο αρχηγός των κοντραμπατζήδων, των λαθρεμπόρων του Αϊβαλιού, ο Αντώνης Παγίδας. Το μυθικό πρότυπο του πραγματικού άνδρα. Μια φιγούρα βαθιά μέσα στα όρια του τραγικού.

Απλησίαστος, σκοτεινός και αδιαπέραστος. Σκληρός με τους ανθρώπους που τον ακολουθούν και τον υπακούουν και τρεις φορές πιο σκληρός με τον εαυτό του. Μονήρης και βαρύς. Πάντα αγέλαστος και πάντοτε λιγομίλητος. Έτοιμος κάθε στιγμή να πεθάνει για την τιμή, για την φιλία και για τον λόγο, που αν ξεστομιστεί δεν είναι δυνατόν να παρθεί πίσω. Και πάνω από όλα έτοιμος να πεθάνει, όταν χρειαστεί να υπερασπιστεί το παιδί, την γυναίκα και τους αδύναμους, αυτούς που δεν μπορούν να προστατεύσουν μόνοι τον εαυτό τους. Μυστικά στοργικός, σαν μάνα, με τους τελευταιους.

Υπάρχει στο βιβλίο η εξιστόρηση ενός περιστατικού από αυτά που σήμερα θα ονομάζαμε bullying. Αξίζει νομίζω να διαβασθεί. Για να ξαναθυμηθούμε το πραγματικό νόημα που έχει η κάθε λέξη στην γλώσσα μας.
Η λέξη λεβεντιά, για παράδειγμα.Ὕμνος στὴν λεβεντιά!5

Ὕμνος στὴν λεβεντιά!4Ὕμνος στὴν λεβεντιά!2Ὕμνος στὴν λεβεντιά!1Ὕμνος στὴν λεβεντιά!3Ὕμνος στὴν λεβεντιά!5Θέμης Καζαντζίδης

 

(Visited 70 times, 1 visits today)
Leave a Reply