Μεγέθη κι ἀναλογίες στὸν κόσμο μας…

Μεγέθη κι ἀναλογίες στὸν κόσμο μας...Υποθέτοντας ότι ο Ήλιος μας αναπαριστάται με σφαίρα (μεγέθους) διαμέτρου 10 εκατοστών, τότε η Γη τοποθετείται περίπου 11 μέτρα μακριά και έχει μέγεθος μόλις 1 χιλιοστό. Ο Ερμής και η Αφροδίτη βρίσκονται στα 4.2 και 7.7 μέτρα μακριά αντίστοιχα. Το εσωτερικό ηλιακό σύστημα ολοκληρώνεται με τον Άρη σε απόσταση 16.3 μέτρων από τον Ήλιο μας και μέγεθος μόλις μισό χιλιοστό.
Ο Δίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 56 μέτρων και μέγεθος 1 εκατοστό, ο Κρόνος σε απόσταση 102 μέτρων και μέγεθος 8.6 χιλιοστά, και ο τελευταίος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας, σε απόσταση 321 μέτρων. Ο πλανητοειδής Πλούτωνας τοποθετείται στα 428 μέτρα, ενώ η ζώνη Kuiper περίπου στα 600 μέτρα από τον Ήλιο. Το τέλος του εκτεταμένου ηλιακού συστήματος (ηλιόπαυση) τοποθετείται σε μία σφαίρα ακτίνας περίπου 540 χιλιομέτρων (όσο περίπου η απόσταση Αθήνας – Θεσσαλονίκης) και περιλαμβάνει όλα τα προηγούμενα αντικείμενα μαζί με πλήθος αστεροειδών και κομητών. Ο κοντινότερος αστέρας στον Ήλιο μας είναι ο εγγύτατος του Κενταύρου με μέγεθος περίπου 1.5 εκατοστό και απόσταση λίγο μικρότερη των 3,000  χιλιομέτρων (προσεγγιστική απόσταση Αθήνας – Λονδίνου).

Γνωρίζοντας τώρα ότι το πραγματικό μέγεθος του Ηλιακού μας συστήματος είναι 2 έτη φωτός, δηλαδή περίπου 20 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, μπορούμε να ακολουθήσουμε τον εξής συλλογισμό. Αν ο παραπάνω αριθμός αντιστοιχηθεί με σφαίρα μεγέθους 10 εκατοστών, τότε το κοντινότερο ανοικτό σμήνος αστέρων είναι το σμήνος των Υάδων σε απόσταση 7.5 μέτρων από το ηλιακό μας σύστημα. Το μέγεθος αυτό περιλαμβάνει αστέρες όπως ο Σείριος και ο Λαμπαδίας (Aldebaran) σε αποστάσεις 43 εκατοστών και 3.25 μέτρων αντίστοιχα. Σε απόσταση περίπου 20 μέτρων τοποθετείται το ανοικτό σμήνος των Πλειάδων (400 – 480 ε.φ.) που αριθμεί περισσότερα από 2500 μέλη – αστέρες και είναι ορατό με γυμνό μάτι στον βορεινό ουρανό. Πολύ κοντά στην απόσταση αυτή (21.5 μέτρα) βρίσκεται και ο πολικός αστέρας στον Αστερισμό της Μικρής Άρκτου. Το μεγάλο και φωτεινό νεφέλωμα του Ωρίωνα με μέγεθος περίπου 1.2 μέτρα απαντάται σε απόσταση 65 μέτρων, ενώ το ηλιακό μας σύστημα απέχει από το κέντρο του Γαλαξία μας(Milky Way) μόνο 1300 μέτρα, όσα περίπου και από τον κοντινότερο νάνο γαλαξία (Canis Major). Τέλος, η διάμετρος του Γαλαξία μας υπολογίζεται, με δεδομένη την παραπάνω κλίμακα, στα 5,000 μέτρα. Ο Γαλαξίας μας αριθμεί περίπου 350 δισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα.

Πλάτων Μαζαράκης

φωτογραφία

(Visited 41 times, 1 visits today)
0 thoughts on “Μεγέθη κι ἀναλογίες στὸν κόσμο μας…

Leave a Reply