Ἡ Alibaba ζητᾶ νὰ προσλάβῃ ἐμψυχώτρια μὲ τὰ προσόντα …πορνοστάρ!!!

Στο παρελθόν  ο  γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου  της Κίνας, η εταιρεία Alibaba, επαινέθηκε  για τον βαθμό με τον οποίο η εταιρική κουλτούρα της προωθεί την ισότητα ευκαιριών των δύο φύλων. 
Για παράδειγμα, το ένα τρίτο των ιδρυτικών εταίρων της εταιρείας είναι γυναίκες και σύμφωνα με τους  FT, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τις  9 από τους 30 εταίρους, που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε το CNN  για την εταιρεία το περασμένο έτος σε ένα άρθρο του  με τίτλο «Οι γυναίκες της Alibaba ντρόπιασαν τη Silicon Valley!»

Το χειρότερα κρυμμένο μυστικό στην Silicon Valley είναι ότι οι επιχειρήσεις τεχνολογίας έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα με την ισότητα ευκαιριών των δύο  φύλων.
Από εταιρεία σε εταιρεία, οι άνδρες κυριαρχούν στις κορυφαίες θέσεις.
Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για την  Alibaba, την  κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, που βαδίζει ολοταχώς προς την μεγαλύτερη  και πιο αναμενόμενη δημόσια εγγραφή του έτους.
Η Alibaba έδωσε στους επενδυτές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εταιρεία συνεργάζεται αυτή την εβδομάδα, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ότι  το ένα τρίτο των 27 εταίρων της είναι 
γυναίκες.
Μερικές είναι ιδρυτικοί  εταίροι, άλλες εντάχθηκαν μεταγενέστερα  και καταλαμβάνουν κορυφαίες διοικητικές θέσεις.
Επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας είναι μια γυναίκα.
Επικεφαλής διαχειρίσεως πελατείας,  Επικεφαλής ανθρωπίινου δυναμικού, Επικεφαλής Προμηθειών της  επιχειρήσεως:  Ναι, είναι όλες  γυναίκες.

«Ναι»!

Σε μια προσπάθεια να κρατήσει το πνεύμα της ισότητας των φύλων ζωντανό και υγιές, η εταιρεία ετοιμάζεται  πλέον να προσλάβει μια γυναίκα για μιαν άλλη θέση-κλειδί: Κωδικός «Μαιμού»,  με αντικείμενο την παρακίνηση του προσωπικού. Οι ιδανικές  υποψήφιες θα πρέπει να  μοιάζουν  με την πορνοστάρ Sora Aoi.

Έγραψε το  Bloomberg :

Η Alibaba Group Holding Ltd. απέσυρε μια αγγελία για  μια θέση εργασίας που αναζητούσε υποψήφιες,  που μοιάζουν  με μία δημοφιλή  Ιαπωνίδα ηθοποιό  πορνό, για να παρακινήσει τους προγραμματιστές υπολογιστών μετά την κριτική, που της ασκήθηκε.

Η μεγαλύτερη εταιρεία  Διαδικτύου στην Ασία ζήτησε  στην ιστοσελίδα της υποψήφιες,  οι οποίες να  ξέρουν πώς να ασκήσουν τα καθήκοντα  «υπευθύνου παρακινήσεως -κωδικός μαιμού», για  να διατηρούν το προσωπικό σε εγρήγορση  και για  να οργανώνουν πρωινές  συναντήσεις. Φυσικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της πορνοστάρ Sora Aoi,  μπορεί να βοηθήσουν τις αιτούσες να επιτύχουν, έγραψε!

Η αγγελία  παρουσιάσθηκε  καθώς η βιομηχανία τεχνολογίας των ΗΠΑ κατηγορείται  για υποτιθέμενο  σεξισμό και για διακρίσεις.
Ενώ η Alibaba έχει αποσπάσει επαίνους για τον αριθμό των γυναικών που απασχολούνται σε ανωτέρους ρόλους, η  αγγελία   δέχεται κριτική στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτυώσεως ότι είναι  προσβλητική.

«Δεν είναι μόνο προσβολή για τις γυναίκες το ότι υπάρχει μια τέτοια ειδικότητα. Είναι επίσης μια προσβολή για τους άνδρες, ειδικά  για τους προγραμματιστές», είπε από το τηλέφωνο ο  Li Weiyuan, ένας 26χρονος άνδρας  και πρώην προγραμματιστής στο Fujian.

H αγγελία ήταν μια απόπειρα  για χιουμουριστικό μάρκετινγκ για να προσληφθούν ταλέντα, δήλωσε η Alibaba.  Ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να ζητάει  μια υπεύθυνη  για την παρακίνηση των προγραμματιστών, η αναφορά στην  Sora Aoi έχει αφαιρεθεί και τονίζεται ότι τόσο οι  άνδρες, όσο και οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αίτηση.

«Ζητάμε συγγνώμη σε οποιονδήποτε  προσεβλήθη από αυτή την αγγελία», έγραψε σε ένα e-mail   η εταιρεία Hangzhou με έδρα την Κίνα.

«Η Alibaba έχει δεσμευθεί να παρέχει ίσες ευκαιρίες και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους εργαζομένους με βάση την αξία τους, χωρίς διακρίσεις.»

Έτσι, ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ότι  πλέον μία  οποιαδήποτε γερασμένη  «μαζορέτα για τους προγραμματιστές»  θα  της κάνει, φανταζόμαστε ότι το να μοιάζει στην Sora Aoi ακόμα δεν θα ήταν κακό.

Γι ‘αυτό σας δίνουμε την ακόλουθη εικόνα για την όποια νομίζει ότι θα μπορούσε να είναι μία  καλή υποψήφια:

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Ενώ τονίζεται στο άρθρο ότι οι γυναίκες στην Κίνα μπορούν να καταλαμβάνουν κατά 33% ανώτερες διοικητικές θέσεις και μάλιστα στον σύγχρονο και απαιτητικό τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εικόνα διαφοροποιείται από μία αγγελία ευρέσεως ειδικευμένου προσωπικού.

Η εταιρεία ALIBABA  ζητάει εμψυχώτρια για τους προγραμματιστές της.
Σε μία ένδειξη πρακτικότητας και χιούμορ ζητάει εμψυχώτρια με εμφάνιση Ιαπωνίδας γνωστής πορνοστάρ.
Αλλά στην ουσία δεν πρόκειται για σεξουαλική διάκριση.
Θα μπορούσαν να γράψουν όπως συνήθως εμφανίσιμη.

Αλλά τι σημαίνει όμως εμφανίσιμη, όταν αναφερόμαστε σε γυναίκα;
Για τους Αμερικανούς ίσως να σήμαινε μία ξανθιά, με πλούσιο στήθος και ωραίο  χαμόγελο με άσπρα δόντια.
Αλλά για τους Κινέζους ποιό είναι το πρότυπο;
Mία γνωστή Ιαπωνίδα πορνοστάρ.
Όχι μία Κινέζα πορνοστάρ…
Η περιγραφή είναι πολύ συγκεκριμένη.
Θέλουν μία αλλοδαπή γυναίκα με πλούσια θέλγητρα, αλλά σκιστομάτα και μελαχροινή.

Μπορεί το 33% των ανωτέρων στελεχών να είναι γυναίκες, αλλά το 67% του υπολοίπου στελεχιακού δυναμικού είναι άνδρες και μάλιστα με δυτικά ή Ιαπωνικά πρότυπα ομορφιάς στο κεφάλι τους.
Χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες, απαιτούν μία υποψηφία πρόθυμη για όλα, με πολύ καλή εμφάνιση και έντονη θηλυκότητα.
Εσείς δηλαδή για μία ανάλογη θέση θα προτιμούσατε την «Μαρία την Άσχημη»;;;

H παραπάνω αγγελία δείχνει ότι η κινεζική κοινωνία έχει αλλοτριωθεί στα υψηλότερα κλιμάκιά της με βάση τα δυτικά πρότυπα, αλλά παραμένει σεξιστική, ρατσιστική, πρακτική και προσανατολισμένη στον κινεζικό τρόπο σκέψεως.
Όταν η εταιρεία διεπίστωσε ότι προκάλεσε τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτυώσεως με την αγγελία της, δεν δίστασε να την τροποποιήσει αφαιρώντας το όνομα της Ιαπωνίδας ηθοποιού.
Διευκρίνησε ότι θα μπορούν να κάνουν αίτηση και άνδρες για την θέση, αλλά τελικά την απόφαση πάλι άνδρες θα την πάρουν.
Οι προτιμήσεις τους δεν άλλαξαν, επειδή υπήρξε κάποια αντίδραση.

Γιατί όχι;;;;
Yπάρχουν πολλές Κινέζες με τα προσόντα της Ιαπωνίδας πορνοστάρ.
Δεν θα δυσκολευθούν οι Κινέζες και οι «Κινέζοι»  να μαϊμουδίσουν και αυτό το προιόν…
Αλλά  αυτή την φορά δεν θα το κάνουν εξαγωγή…
Ή μήπως ήδη το κάνουν, αλλά δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;

Στις δυτικές κοινωνίες οι γυναίκες των ανωτέρων επιχειρηματικών στελεχών εμφανίζονται άνευ επαγγέλματος  στις κοινωνικές επαφές των στελεχών ή στα πάρτυ. Δεν προσλαμβάνονται ως εμψυχώτριες, αλλά συνήθως ως γραμματείς ή επικεφαλής δημοσίων σχέσεων.
Δεν εξασκούν το επάγγελμα με κωδικό μαϊμού, αλλά το επάγγελμα γκόμενα του αφεντικού ή πρώην μοντέλο.
Μήπως στην Ελλάδα δεν έχουμε επωνύμους επιχειρηματίες με  Τσέχες, Ρωσσίδες ή Σκανδιναβές γυναίκες;
Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν τις προσλαμβάνουν, αλλά αν μπορούν τις παντρεύονται.
Γι’ αυτό ας μην κατηγορήσουμε τους Κινέζους  για τις προτιμήσεις τους…

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply