Οἱ Ἅρπαγες τοῦ Ἡλίου

Οἱ Ἅρπαγες τοῦ Ἡλίου2Εν όψει του θερινού ηλιοστασίου,
στοχασμοί για την μεγίστη του ανθρώπου ύβρι…

Οι Άρπαγες του Ηλίου

Το 1914, ο Herbert George Wells (1866-1946), ο φιλοσοφημένος συγγραφέας του προφητικού «Πολέμου τωνΆστρων» και της «Μηχανής που Ταξειδεύει στον Χρόνο», εξέδιδε το βιβλίο του «Ο Κόσμος Απελευθερωμένος».
Αναδιφούσε, σε αυτό, την ιστορία του ανθρώπου στον αγώνα του να δαμάσει τις πηγές ενέργειας, από τις πρώτες αδρές προσπάθειες κατασκευής εργαλείων και δαμασμού των οικόσιτων ζώων, μέχρι την χρήση του ατμού και της ηλεκτρικής ενέργειας στην εποχή μας.

Ο Πρόλογος καταλήγει με την διάλεξη από ένα καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο διαπρεπής ομιλητής εξηγούσε κι αναλογιζόταν τις δυνατότητες του ανθρώπου να επιταχύνει την ραδιενεργό αποσύνθεση του ουρανίου, εκλύοντας την τεράστια ενέργεια που αυτό περιέκλειε, και σιγά σιγά, πιστό στην φύση του, έκλυε.
Ένας Σκώτος φοιτητής, ερεθισμένος από την διάλεξη, παρακολουθεί αργότερα τον ήλιο να δύει πίσω από τους μακρινούς λόφους. Και τον προειδοποιεί, με την πίστη στην δύναμη της γνώσεως να κατακτήσει το πάν στην φύση, «Ye auld thing, we’ll have ye yet!», «γέρικο πράγμα εσύ, θα σε πάρουμε δικό μας!»

Το πρώτο άρθρο παρακολουθεί τον νεαρό Holsten, το 1933, να προκαλεί, για πρώτη φορά, στο εργαστήριο της Μαρία Κιουρί, τεχνητή έκλυση ραδιενέργειας, το πρώτο βήμα στον έλεγχο του ατόμου, ενώ τον ίδιο χρόνο, ο Fermi κατορθώνει το ίδιο, βομβαρδίζοντας τον πυρήνα του ουρανίου με χλωρίνη κι άλλα στοιχεία ενώ, όχι πολυ αργότερα, το 1945, ρίπτεται η πρώτη ατομική βόμβα.

Λίγα χρόνια μετά παράγεται, to 1952, ο πρώτος ήλιος επί γης, στον «Ειρηνικό» με την υδρογονοβόμβα. Στο επόμενο κεφάλαιο, ο συγγραφέας παρακολουθεί τον Holsten και τον Fermi να διαλογίζονται τις συνέπειες της ανακαλύψεώς τους. Κι όπως λέγει ο Fermi, φιλοσοφημένα: «Στα ηθικά ερωτήματα δεν υπάρχουν καθολικές απαντήσεις».Οἱ Ἅρπαγες τοῦ Ἡλίου1

 

Πόσο βολικά παραιτημένη η απάντηση. Δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος που βάλθηκε να «αρπάξει» ο άνθρωπος, γνώριζε να μην ξεφύγει από τον δρόμο του, διδάσκοντας τον Ηράκλειτο ότι «ἥλιος οὔχ ὑπερβήσεται μέτρα». Αλλιώς, οι Ερινύες θα τον κυνηγήσουν, «Ἐρινύες μὶν Δίκης ἐπίκουροι», θα τιμωρηθεί από την θεία δίκη. Παίξαμε, εμείς οι άνθρωποι, με τα μέτρα του ηλίου. Κι οι Ερινύες μας κυνηγούν. Ο νόμος τους, νόμος ηθικός, αποδεικνύεται καθολικός.
Κι απαράβατος.

Τίτος Χριστοδούλου

(Visited 57 times, 1 visits today)
Leave a Reply