Μᾶς ἑτοιμάζουν τό «Ἑνιαῖον Εὐρωπαϊκό ὑπουργεῖον Οἰκονομικῶν»;

Μᾶς ἑτοιμάζουν τό «Ἑνιαῖον Εὐρωπαϊκό ὑπουργεῖον Οἰκονομικῶν»;Από την Κοινή Αγορά και τα ανοικτά σύνορα βρεθήκαμε στο κοινό νόμισμα και μοιραία θέλουν να μας επιβάλλουν τώρα κοινό Υπουργείο Οικονομικών, που θα θεσπίζει κι Ευρωπαϊκούς Φόρους.

Ο Γιωργάκης πρότεινε Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση ξεχνώντας το ενδιάμεσο βήμα, αυτό της δημιουργίας Ευρωπαϊκης κυβέρνησης… η οποία θα είναι πολύ μακριά για να ελεχθεί, να λογοδοτήσει ή για να γίνει στόχος διαμαρτυρίας. Άρχισε να τους κουράζει ακόμα και η εικονική δημοκρατία που μας δίνει την ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής.Πεταμένα λεφτά είναι οι εκλογές γι’αυτούς αφού στο τέλος γίνεται ότι αποφασίσουν οι τοκογλύφοι.

Σίγμα

Der Spiegel: Έτοιμη η Γερμανία να συζητήσει την θέσπιση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης

Η Γερμανία προτίθεται να συζητήσει την θέσπιση ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης με ένα υπουργείο Οικονομικών με δικό του προϋπολογισμό, που θα επιβάλλει φόρους για όλες τις χώρες – μέλη, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέθεσε τον περασμένο μήνα την ιδέα για αυστηρότερο, κοινό έλεγχο επί των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου, μελλοντικά, ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ανοικτός στην ιδέα μεταφοράς «σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων» από τα έσοδα προερχόμενα από την φορολογία του υπουργείου του σε ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, είπαν στο περιοδικό πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μία επιλογή θα μπορούσε να ήταν οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης να μεταφέρουν τμήμα των εθνικών τους εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο προστιθέμενης αξίας σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, γράφει το περιοδικό.
Ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχει ενδεχομένως και το δικαίωμα επιβολής επιπλέον φόρων, κάτι που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού φόρου», προστίθεται στο δημοσίευμα.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά αυτά τα θέματα», δήλωσε στο περιοδικό πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Εκπρόσωπος του Σόιμπλε δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι η συζήτηση για την δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού μόλις ξεκίνησε.
«Επί μέρους στοιχεία υπό συζήτηση θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο και θα χρειασθούν επίσης αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες», είπε η εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, η αναφορά σε έναν «ευρω-φόρο» είναι απολύτως παραπλανητική».
Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, από το συντηρητικό κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είπε στο περιοδικό: «Η ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφθεί για τον δικό της φόρο».
Σε έκθεση που εκδόθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με άλλους θεσμούς της ΕΕ, ο Γιουνκέρ πρότεινε την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας για χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν κρίση, σε συνδυασμό με αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα για χώρες που χάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.
Η αποκαλούμενη «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» (εκτός από τον Γιουνκέρ, οι τέσσερις άλλοι πρόεδροι είναι της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ) πρότεινε βήματα «ταχείας διευθετήσεως», τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέσα στην επομένη διετία, όπως η θέσπιση ενός κοινού συστήματος εγγυήσεως των τραπεζικών καταθέσεων και προωθήσεως της ανταγωνιστικότητας καθώς και η δημιουργία, στο απώτερο μέλλον, ενός υπουργείου της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ

(Visited 91 times, 1 visits today)
Leave a Reply