Ἡ ποινικοποίησις τῆς νίκης

Το πρόβλημα που έχει το καθεστώς με προσωπικότητες όπως ο Ιωάννης Μεταξάς δεν σχετίζεται με το πολίτευμα, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι νίκησε…

Σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου, το έτος 1936, ο συνταγματικός κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε δικτατορία. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 16 Απριλίου 1936, είχε ψηφιστεί από τη Βουλή πρωθυπουργός της Ελλάδος με συντριπτική πλειοψηφία: 241 υπέρ, 16 κατά (του ΚΚΕ) και τέσσερα λευκά… Το πώς και το γιατί η χώρα οδηγήθηκε εκεί είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί. Είναι διαθέσιμες αρκετές πηγές, πλούσια η βιβλιογραφία (πολλών αποχρώσεων) και η ελευθερία της γνώμης -έστω στα χαρτιά- υπάρχει ακόμα.
Ο Ιωάννης Μεταξάς, παρότι νίκησε τους Ιταλούς, στάθηκε αγέρωχος ως Ελλην την ώρα των μεγάλων δοκιμασιών, διεύρυνε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ευνόησε την επιχειρηματικότητα, ισχυροποίησε τη διεθνή θέση της χώρας και έγινε η αιτία να δοθούν στον αγωνιζόμενο λαό μας τα Δωδεκάνησα (ως έπαθλο του «ΟΧΙ»), συκοφαντείται ανηλεώς από όλες τις παρατάξεις: από τη σοσιαλδημοκρατία και τους αριστερούς μέχρι τη σεσημασμένη λουκουμοδεξιά με τα φούτερ στους ώμους. Ο λόγος είναι προφανής. Νίκησε μια αυτοκρατορία (τον Άξονα), ενώ εκείνοι, όλοι μαζί, δεν μπορούν να φέρουν ούτε μια ισοπαλία με μεγέθη όπως τα… Σκόπια.

Οι εφτάρες

Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι Σκολάρι* της Μεταπολιτεύσεως δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα του διασυρμού τους από κάποιον που ήταν ακέραιος, υπερήφανος Ελληνας και γεννημένος νικητής. Έχουν δομήσει την σκέψη τους με τέτοιον τρόπο ώστε να θεωρούν αδιανόητο να μην τα «πιάνεις», να μην υπακούς τυφλά τους ισχυρούς ξένους, να παραμένεις πρωθυπουργός και να νικάς σε όλα τα εσωτερικά ειρηνικά μέτωπα, αυτά της καθημερινότητας αλλά και στον πόλεμο!
Οι δικοί μας θυμίζουν τα σκυλιά του Παβλόφ. Μόλις ακούν την λέξη «εξουσία» σκέφτονται βαλίτσες, υποκλίσεις σε ντόπιους και ξένους νταβατζήδες, εξωτερική πολιτική τύπου Ίμια και Οτσαλάν, εξαθλιωμένους Έλληνες και στρατιές αστέγων και ζητιάνων σε περιοχές μακριά από τις άρτια φρουρούμενες επαύλεις τους. Συνεπώς, ο δρόμος του Μεταξά τούς φαντάζει Γολγοθάς, άπιαστο όνειρο. Είναι σίγουρο ότι οι επικριτές του Μεταξά δεν έχουν ούτε το ταλέντο ούτε την ισχύ, την φαντασία και την λαϊκή στήριξη για να πετύχουν έναν μεγάλο στόχο. Τον μεγαλύτερο που έχουν κατορθώσει όλοι μαζί είναι το εξωτερικό χρέος: 340 δισ είναι αληθινό κατόρθωμα!

*Λουίς Φελίπε Σκολάρι: ο προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας στο ματς της εφτάρας από τη Γερμανία.

Παναγιώτης Λιάκος
Δημοκρατία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *