Τὰ Δάση καψάλισον…

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για το πώς η αυθαιρεσία, μέσω της …εκ της πλαγίου οδού νομιμοποιήσεως, τελικά παραμένει ατιμώρητη και εξαπλώνεται…

Πολλοί θα έχετε αναρωτηθεί περνώντας έξω από κατασκευαστικές προκάτ κατοικιών τι στο διάολο τα θέλουν όλα αυτά τα μίνι κιτς εκκλησάκια που εκθέτουν σε μεγάλη ποικιλία;
Μερικοί ίσως έχετε παρατηρήσει πως σε αυλές τεραστίων υπερπολυτελών, χλιδάτων και ντιζαϊνάτων βιλλών και «εξοχικών κατοικιών», εξόφθαλμα αυθαιρέτων, μέσα σε δασικές εκτάσεις ή επάνω στον αιγιαλό, υπάρχει σχεδόν πάντα ένα τέτοιο αταίριαστο κιτς κατασκεύασμα.
Μα καλά κάποιος που έχει τα εκατομμύρια να κτίσει μια παράνομη βιλλάρα με σχεδιασμό κήπων και διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων, από διακοσμητές και ειδικούς, είναι δυνατό να έχει ένα τέτοιο κιτσαριό στην αυλή του;
Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ τι λάκκο έχει η φάβα (νηστίσιμη χωρίς λάδι);

 

Ναι λοιπόν είναι ακριβώς αυτό που σκέφτεσθε, μην ντρέπεσθε, έχετε δίκο να το σκεφθείτε, έχει όντως να κάνει κάτι με την «κοσμική» ανάμιξη της εκκλησίας στα εγκόσμια, κάτι φυσικά παραδόπιστο και ανήθικο, αντίστοιχο της ποιότητας του «κλήρου» και της «εθνικής» και χριστιανικής αποστολής της ανωνύμου εταίρας που λέγεται εκκλησία της Ελλάδος και των γύρω απ αυτήν λοιπών τρωκτικών.
Ναι είναι ακριβώς, αυτό που νομίζετε είναι!
Το κιτσεκκλησάκι δεν σχετίζεται με την πίστη του ιδιοκτήτη, πιθανού εμπρηστή του δάσους, καταπατητή του αιγιαλού και μεγαλοαυθερετούντος.
Δεύτε λάβετε φως είναι! … κυριολεκτικά όμως!

Τα πράγματα έχουν λοιπόν ως εξής:
Αφού κάψεις και περιφράξεις το «οικόπεδό σου», πας στον τοπικό μητροπολίτη της περιοχής και ζητάς άδεια απ΄ το τμήμα ναοδομίας για την ανέγερση «ναΐσκου», πχ εις μνήμην του τάδε αγίου (προτιμάς να εορτάζει εποχή που δεν χρησιμοποιείς την βίλλα, το γιατί θα το καταλάβετε παρακάτω).
Είναι γνωστό πως οι ανιδιοτελείς κληρικοί της εκκλησίας έναντι ενός λογικού ποσού «πίστεως», σου εκδίδουν άμεσα και χωρίς πολλές περίπλοκες διαδικασίες μια άδεια για ναό.
Ποτέ η εκκλησία δεν λέει εξ άλλου όχι σε ανέγερση ναών της, όπως δεν λέει ποτέ όχι σε καταθέσεις …  «πίστεως» και «δωρεές».
Εξ άλλου είναι εκκλησία της αγάπης και άμα τα σκάς μερακλίδικα και χωρίς να ζητάς αποδείξεις, σε αγαπούν περισσότερο απο τα άλλα αμαρτωλά πλάσματα του θεού.
Αμέσως ρευματοδοτείται και υδροδοτείται υποχρεωτικά ο προκάτ κιτς ναΐσκος, ακόμη και αν είναι σε καμένο δάσος, αιγιαλό, αρχαιολογικό χώρο κλπ. ΟΥΔΕΜΙΑ δημόσια αρχή δεν μπορεί να αρνηθεί τις παροχές και επίσης ουδεμία δημόσια αρχή, όπως τα δασαρχεία και η πολεοδομία, μπορούν να κηρύξουν ως αυθαίρετο ή παράνομο ή κατεδαφιστέο τον … «ναό του κυρίου».
Είπαμε η ορθόδοξη εκκλησία είναι κράτος εν κράτει και το παπαδαριό ένας απ τους μεγαλύτερους πόλους διαπλοκής και ξεπλύματος μαύρου, ματωμένου και βιασμένου χρήματος καθώς και ιδιοκτήτης εκατοντάδων υπερακτίων «θεϊκών» εταιρειών.

Μετά κτίζεις το αυθαίρετο για «φιλοξενία των πιστών» (η βίλλα) το οποίο, ναι καλά το καταλάβατε παίρνει ρεύμα και νερό απο το εκκλησάκι του «αγίου αυθερεσίου» – μεγάλη η χάρη του !
Η μόνη υποχρέωση είναι να λειτουργεί μια φορά τον χρόνο κατά την εορτή του προστάτη του ο ναΐσκος, πράγμα που καλά το καταλάβατε, δεν συμβαίνει ποτέ, έναντι πάλι μια μικρής δωρεάς «πίστεως» στον ντόπιο παπά που έχει χρεωμένο το «ξωκκλήσι» στην ενορία του.
Επίσης θεωρητικά πρέπει να είναι ελεύθερα επισκέψιμο και προσβάσιμο και για αυτό έχει συνήθως διπλό φράκτη, με ξεχωριστή εξώπορτα, για το τυπικό, όχι πως κάποιος θα ήθελε ποτέ να ανάψει ένα κεράκι στο ξωκκλήσι του τοπικού μεγαλογιατροδικηγορομαφιοζοπολιτικοαπατεονομεγαλοδιαπλεκομένου.
Μια ελληνική σημαία και μια με τον δικέφαλο απαραίτητα αξεσουάρ.

Γιατί Ορθοδοξία σημαίνει προπαντός … φως, νερό, τηλέφωνο και καταθέσεις …

+ ΤΑ ΔΑCΗ ΚΑΨΑΛΙCON +
Σωτήρης Θεοχάρης

 Μπορεί μια άδεια κατασκευής εξωκκλησιού να λειτουργήσει σαν «προπέτασμα καπνού» για να κατασκευαστεί στην θέση του, μια βίλα;
Μπορεί. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει ο βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης και επισημαίνει ότι, κυρίως στις Kυκλάδες, παρουσιάζονται περιπτώσεις πολιτών που κτίζουν πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία με… άδεια ξωκκλησιού, που παίρνουν από την Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό και κατέθεσε κοινή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα «αναπτυξιακά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα», για το καθεστώς έκδοσεως αδειών ανεγέσεως ναών, ναϋδρίων και εξωκκλησιών. Όπως επισήμανε, «η Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες εκδίδει άδειες ανεγέρσεως ναών και εξωκκλησιών χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτοψία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ». Με τις άδειες αυτές, πολίτες κτίζουν πολυτελείς βίλες ή και ξενοδοχεία, σε οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως και μάλιστα σε περιοχές όπου οι αξίες είναι πολύ υψηλές, σε ένα μόνο νησί έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια 50 (!) πολυτελείς κατοικίες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Yπάρχει ένα πρόβλημα -και περιμένω να κατατεθεί σχετική τροπολογία, γιατί μας το έχουν υποσχεθεί- διότι το Υπουργείο Αιγαίου, σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς οικισμούς με ένα προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε πρόσφατα, εκφράζει σύμφωνη γνώμη. Και δημιούργησαν και αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες όμως ουσιαστικά επιτελούν το ίδιο έργο που επιτελούσαν μέχρι τώρα οι γνωστές ΕΠΑΕ.
Ζητούμε λοιπόν -και έχω καταθέσει, κύριε Υπουργέ, σχετική τροπολογία- αυτή η διπλή, παράλληλη αρμοδιότητα, με το ίδιο αντικείμενο, να καταργηθεί και για μεν τους παραδοσιακούς οικισμούς οι οικοδομικές άδειες να ελέγχονται από τα ΣΧΟΠ του Υπουργείου Αιγαίου και όχι από τις ΕΠΑΕ, ενώ για τα υπόλοιπα, που δεν είναι σε παραδοσιακούς οικισμούς, να ισχύει η σημερινή νομοθεσία.
Εγώ έχω καταθέσει σχετική τροπολογία. Μου έχουν πει ότι θα κατατεθεί και από το Υπουργείο. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί.
Ενώ λοιπόν -και θέλω να σταθώ σε αυτό- εξαγγέλλονται αυστηρά μέτρα με τα οποία δεν διαφωνούμε, αρκεί να συζητούνται και με τις τοπικές κοινωνίες, για να προστατευθεί το δομημένο περιβάλλον και συνολικά το περιβάλλον στα νησιά -παραδείγματος χάριν οι χωροταξικές μελέτες που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ αλλά που βρίσκονται όπως φαίνεται σε ένα τελικό στάδιο, έχουν την τάση τα τέσσερα στρέμματα στα εκτός οικισμού να τα αυξήσουν, έχουν την τάση να αυξήσουν τις αποστάσεις από την γραμμή του αιγιαλού και την παραλία, έχουν την τάση να προστατεύσουν κάποιες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους- και υπάρχουν και αυτές οι ρυθμίσεις που σας ανέφερα, παραμένει -και εκεί υπάρχει μία σιωπή παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουμε κάνει στην Βουλή τον τελευταίο χρόνο πολλοί Βουλευτές από όλα τα κόμματα- μία δίοδος η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο τούνελ κατασκευής πολυτελών αυθαιρέτων κατοικιών και άλλων οικοδομών σε οικόπεδα εκτός οικισμού του μισού ή του ενός στρέμματος και όχι παραπάνω.
Μιλώ για την διαδικασία που μέσω μιας υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της περιβόητης Ναοδομίας, η οποία δεν έχει πουθενά στην ελληνική επαρχία γραφεία -ένα γραφείο έχει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με κάποιους μηχανικούς- και χωρίς να το προβλέπει η νομοθεσία, ο ιδιώτης μπορεί να πάρει άδεια σε χρόνο ρεκόρ, εντός δύο ημερών.
Έχω εδώ άδεια, την οποία θα καταθέσω, που εξεδόθη σε δύο ημέρες για να κατασκευάσει ιδιωτικό ναΐδριο σε οικόπεδο πεντακοσίων μέτρων -ένα στρέμμα είναι τελικά όλο αυτό- εκτός οικισμού και μάλιστα χωρίς έντονο έλεγχο. «Επιτρέπουμε άδεια άνευ αυτοψίας», όπως λέει. «Εθεωρήθη και ισχύει μέχρι πλήρους ανεγέρσεως του ναϊδρίου». Και μάλιστα λέει παρακάτω «θεώρησις δι’ ηλεκτροδότησιν ή υδροδότησιν». Δηλαδή μία και έξω όλα.

Εκεί, λοιπόν, αντί ναϊδρίου, υπάρχει μία πολυτελής κατοικία διακοσίων τετραγωνικών, διώροφη και στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μικρό ναΐδριο εξωτερικά. Δεν ξέρουμε εάν από μέσα είναι ναΐδριο. Και έχουμε τέτοιες κατασκευές μόνο σε ένα νησί επάνω από πενήντα. Υπάρχει στην Μύκονο τριώροφη κατασκευή και στην ταράτσα εκκλησάκι.
Δεν είμαστε αντίθετοι με το να κτίζονται ναοί και εκκλησίες. Η νομοθεσία, όμως, δεν δίνει το δικαίωμα στην Ναοδομία να δίνει άδειες σε ιδιώτες. Παρ’ όλα αυτά δίνονται άδειες σε ιδιώτες.

Έχουμε καταθέσει, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, μία τροπολογία ήπιας μορφής, ο κ. Κουβέλης, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης κι εγώ, την οποία ζητούμε να την μελετήσετε και να την κάνετε δεκτή προκειμένου να μην προκαλούμε τον νομοταγή πολίτη, ο οποίος για να κτίσει εκτός οικισμού θέλει τέσσερα στρέμματα και σε πολλά νησιά με τις νέες χωροταξικές και οκτώ στρέμματα, μια ακριβή άδεια που κοστίζει πέντε και δέκα εκατομμύρια. Και από την άλλη μεριά, ο μη νομοταγής πολίτης υποκινούμενος και από κάποιους κακούς μηχανικούς που τον παροτρύνουν, στο όνομα ενός μικρού εξωκλησιού -που εμείς προβλέπουμε διαδικασίες για να κτίζεται το εξωκλήσι, δεν το αρνούμαστε αυτό ούτε στην Ναοδομία- παρανομεί, αυθαιρετεί και το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είναι πρόφαση το εκκλησάκι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πρόφαση, ακριβώς. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν εκκλησάκια.
Και μάλιστα σε καταγγελίες που έγιναν στην αρμόδια πολεοδομία, εξαιτίας του νομικού κενού το οποίο υπάρχει, η Επιτροπή Αυθαιρέτων ενώ τις έκρινε στην αρχή αυθαίρετες, στην συνέχεια τις νομιμοποίησε.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά μία σχετική άδεια.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, να το μελετήσετε, διότι οι απαντήσεις που έχουμε πάρει όλοι εμείς που καταθέσαμε την τροπολογία -οι τρεις Βουλευτές και άλλοι συνάδελφοι, ο κ. Λαφαζάνης και άλλοι Βουλευτές, νομίζω και από το Κομμουνιστικό Κόμμα- είναι τελείως ασαφείς και έξω από την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν από την μία μεριά να παίρνονται τόσο αυστηρά μέτρα -και πρέπει να παίρνονται- και από την άλλη να υπάρχει αυτό το τούνελ κατασκευής αυθαιρέτων, πολυτελών μάλιστα.
Δεν μιλάμε για τον οικιστή, τον μη έχοντα πού να στεγάσει την οικογένειά του. Μιλάμε για πολυτελείς βίλες, για ξενοδοχεία, για κατοικίες όπως σας είπα σε νησιά, που η αξία της γης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θα καταθέσω στα Πρακτικά αυτήν την άδεια.
(Από τα πρακτικά της Βουλής)
……………………………………………………………………………………………………………………………
ΤΗΝΟΣ
Από τον «Άννα στον Καϊάφα» τα αυθαίρετα πανηγυρόσπιτα στην Τήνο. Η υπόθεση των παρανόμων κτισμάτων, που βαπτίζονται ναοί και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων, έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και στην Ναοδομία που υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Παιδείας, όπου το μεν πρώτο αναγνωρίζει ότι «η έκδοση των αδειών ανεγέρσεως ναϋδρίων γίνεται από την Ναοδομία» το δε δεύτερο ότι «για τον έλεγχο τυχόν αυθαιρεσιών αρμόδια είναι η Πολεοδομία».

Το θέμα που έφερε στην δημοσιότητα η έγκριτη τηνιακή εφημερίδα «Οφιούσα», έφτασε στο Κοινοβούλιο ύστερα από ερωτήσεις των βουλευτών Νίκου Λεβογιάννη, Νικήτα Κακλαμάνη και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι ζήτησαν από τις υπηρεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας να παρέμβουν, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο το οποίο προσβάλλει βάναυσα την αρχιτεκτονική και την θρησκευτική παράδοση των νησιών.
Οι βουλευτές στις ερωτήσεις τους σημείωναν ότι «έχει γίνει πλέον εμφανές ότι η Ναοδομία αδυνατεί να ελέγξει τις άδειες που εκδίδει και έτσι έχουμε καταστρατήγηση των νόμων και αλλοίωση του περιβάλλοντος».

Συγκεκριμένα ερωτούσαν εάν θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα εκδόσεως των αδειών για τα εξωκλήσια από την Ναοδομία στην Πολεοδομία, μια και η πρώτη αδυνατεί, όπως απεδείχθηκ, να παρακολουθήσει και να ελέγξει την διαδικασία ανεγέρσεως των ναϋδρίων. Παράλληλα ζητούσαν να εξετασθούν οι μέχρι τώρα αυθαίρετες κατασκευές, τα οικοδομικά τερατουργήματα που έχουν οικοδομηθεί σε ειδυλλιακές περιοχές των νησιών.
«Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε στην «Ε», ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Νίκος Λεβογιάννης.
«Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πολλά νησιά. Υπάρχει νομοθετική σύγχυση σε σχέση με το τι αρμοδιότητες έχουν σ’ αυτή την υπόθεση η Ναοδομία και η Πολεοδομία. Είναι δε απορίας άξιο πώς η ΔΕΗ χορηγεί ρεύμα, πώς ηλεκτροδοτεί αυτά τα περίεργα κτίσματα που φτιάχνονται μαζί με τους ναούς χωρίς να προηγείται αυτοψία από την αρμόδια Πολεοδομία, όπως γίνεται σε όλες τις οικοδομικές άδειες. Όταν ακόμη και για δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και λοιπά κτίσματα χρειάζεται αυτοψία, γιατί δεν προβλέπεται το ίδιο και για αυτές τις οικοδομές; Μετά τις γιορτές σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια μέσα από την Βουλή καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι «το πρόβλημα ξεκινά από την δυνατότητα που δίνει ο νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση και αναθέτει την ευθύνη για την ανέγερση των ναϋδρίων στην Εκκλησία και όχι στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (Πολεοδομία). Απαιτείται επομένως νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε η όλη διαδικασία εκδόσεως αδείας και παρακολουθήσεως των οικοδομών να γίνεται από τα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία. Παράλληλα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και να καταργήσει την διάταξη της Ναοδομίας που επιτρέπει την ανέγερση των λεγομένων πανηγυρόσπιτων που αποτελούν το άλλοθι για την ανοικοδόμηση αυθαίρετων κατοικιών».

ΕΥΠΛΟΙΑ

 

Και μία απόδειξη των παραπάνω…
Βίλα προς πώληση…
Με το εξωκκλήσι φυσικά μπροστά μπροστά…Τὰ Δάση καψάλισον... )

Θεσσαλονίκη – Εξωφρενική βίλα προς πώληση: Φύλλα Χρυσού, 1250 Τετραγωνικά, Ένα Εκκλησάκι, Κι Ένα Βίντεο.Τὰ Δάση καψάλισον...3

 

Κατοικία, Βίλα, Μίκρα, προς πώληση, 3.900.000 ευρώ, 1.250 τ.μ.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΣΤΡ ΧΤΙΣΜΕΝΗ 1200ΤΜ.ΕΧΕΙ 5 Υ/Δ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΛΟΝΙΑ 1 ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, PLAY ROOM, 2 ΤΖΑΚΙΑ.1ΤΖΑΚΟΥΖΙ ΕΠΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟ ΜΕ ΦΛΟΥΔΕΣ ΧΡΥΣΟΥ, 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗ ΠΙΣΙΝΑ.
ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΧΟΥΜΕ:
2 ΠΙΣΙΝΕΣ, 1 ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΝΝΙΣ, ΦΟΒΕΡΗ ΘΕΑ ΘΕΣΣΑΚΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (π.χ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ) ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Ναοδομία, πανηγυρόσπιτα και αυθαίρετες κατασκευές

Τὰ Δάση καψάλισον...2Τα καλά και συμφέροντα…
Του Πάρη Πέτρα
Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαμε ιδιαίτερη σχέση με το θεϊκό στοιχείο, χωρίς όμως να διεκδικούμε από αυτό δάφνες μοναδικότητας.
Αυτή η ιδιαίτερη σχέση, τις περισσότερες φορές, μεταφράστηκε σε ιδιοτέλεια, από την οποία βεβαίως δεν εξαιρέθηκαν και πάρα πολλοί υπηρέτες του Θεού.
Όταν, μάλιστα, αισθάνονται ότι έχουν γερές βάσεις και λόγο στην εξουσία (συμβαίνει συχνά), αρκετοί συνηθίζουν να ιεραρχούν πρώτα και καλλίτερα «τα καλά και συμφέροντα» και να μεταμορφώνονται σε πιστούς υπηρέτες της τσέπης τους. Από κοντά και οι λαϊκοί που εκμεταλλεύονται την σχέση τους με κληρικούς και Εκκλησία, προκειμένου ν’ αποκομίσουν οφέλη. «Αν η Εκκλησία χάσει την περιουσία της, θα είναι σύντομη και πολύ εύκολη η καταμέτρηση των προσώπων που είναι τακτικοί στην προσέλευσή τους», μονολογούσε γνωστός πολιτικός πριν από μερικά χρόνια. «Το αυτό μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος και για τα κόμματα», ήλθε η απάντηση.
Επανερχόμενοι στα της Εκκλησίας οφείλουμε να λάβουμε αρχικά υπ’ όψιν μας ότι αυτοί, οι λειτουργοί και ο περίγυρός τους, στην Ελλάδα απολαμβάνουν προνομίων που θα ζήλευαν πολλές θρησκευτικές ομάδες του δυτικού κόσμου. Όχι μόνο νομικά και διοικητικά αλλά και… συνειδησιακά. Αρκεί να σκεφθεί κάποιος, για παράδειγμα, πόσο βαραίνει η μαρτυρία του κληρικού σε μια δίκη (παλαιότερα ήταν ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο) και πόσο ενός απλού πολίτη…

Όμως, πέραν των άλλων, η Εκκλησία απολαμβάνει και… πολεοδομικών εξουσιών, αφού διαθέτει αυτόνομη υπηρεσία, που ονομάζεται Ναοδομία, και ελέγχεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος! «Παράξενα πράγματα», θα αναφωνήσει οιοσδήποτε πολίτης εξελιγμένου κράτους.
Κι όμως συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει στην Ελλάδα του 2011. Και είναι η μεγίστη απορία πώς είναι δυνατόν να μην εγγυάται το κράτος μια κατασκευή που οφείλει να είναι εκατό φορές πιο ασφαλής απ’ ό,τι μια κατοικία, δεδομένου ότι μέσα σε αυτήν (ναό) εισέρχονται δεκάδες άνθρωποι. Η απορία αυτή ενισχύεται έτι περαιτέρω, αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν του τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν κατά καιρούς την Ελλάδα. Λογικά, οι ναοί (τουλάχιστον οι νεώτεροι) θα έπρεπε να υποστούν τις μικρότερες ζημιές.
Κάπως έτσι γεννιέται το σημαντικό ερώτημα: με ποιον τρόπο η Πολιτεία εγγυάται τα κτίσματα εκείνα (της σεισμογενούς χώρας μας), στα οποία συναθροίζεται πλήθος κόσμου;

Τι χρειάζεται
Η Ναοδομία είναι μια υπηρεσία «με στρογγυλή σφραγίδα», δηλαδή κρατική, και εκδίδει τις άδειες για την ανέγερση ναών, εκτός από αυτές των παλαιοημερολογιτών. Για να εκδοθεί άδεια ανεγέρσεως ναού απαιτείται η συναίνεση του οικείου μητροπολίτη. Εάν πρόκειται περί ιδιωτικού χώρου (π.χ. κάποιος επιθυμεί την ανέγερση ναού μέσα στο κτήμα του), παραχωρείται το μέρος του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί ο ναός στην οικεία μητρόπολη, εφόσον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να τελούνται όλες οι θρησκευτικές τελετές σε αυτόν. Η Πολεοδομία ελέγχει τους όρους δομήσεως (ισχύει ό,τι και στις λοιπές κατασκευές) και το διάγραμμα καλύψεως από τα αρχιτεκτονικά (παλαιότερα συνέβαινε το εξής ευτράπελο, σύμφωνα με μηχανικούς που είχαν την συγκεκριμένη εμπειρία: η Ναοδομία ήθελε τις όψεις στο χέρι και όχι από υπολογιστή και έγχρωμες και τα κείμενα στα πινάκια να είναι με… βυζαντινή γραμματοσειρά!).
Δηλαδή, ο φάκελος που θα κατατεθεί στην Ναοδομία θα πρέπει να έχει τοπογραφικά θεωρημένα από την οικεία Πολεοδομία ως προς τους όρους δομήσεως, εγκρίσεις υπηρεσιών (π.χ. αρχαιολογικής), αρχιτεκτονικά και παθητική – ενεργητική πυροπροστασία. Και επειδή η εκκλησία είναι χώρος συναθροίσεως κοινού, χρειάζεται εδαφοτεχνική έρευνα-μελέτη με δειγματοληπτική γεώτρηση, σύμφωνα με τον Ε.Α.Κ. (άρθρο Σ.5.2.3).
Ωστόσο, είναι άγνωστο αν αυτό τηρείται στην πράξη.

Επίσης, στην Ναοδομία δεν υπάρχει έλεγχος φορολογικών, δηλαδή η είσπραξη της αμοιβής δεν είναι διασφαλισμένη όπως όταν εκδίδεται μια άδεια στην Πολεοδομία, γι’ αυτό συνηθίζεται η σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών… Τονίζουμε ότι, επειδή οι ενορίες, οι μονές και οι μητροπόλεις είναι Ν.Π.Δ.Δ., τα έργα που εκτελούν θεωρούνται «δημόσια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμοιβές…

«Φάμπρικα» εξοχικών
Όλο αυτό το σύστημα είναι διάτρητο και αιτία δημιουργίας της «φάμπρικας κατασκευής πολυτελών εξοχικών μετά πισίνας», κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων, χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις και στην λοιπή χώρα. Δηλαδή, η κατασκευή ενός εξωκκλησιού χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη για απόκτηση βίλας! Το σχέδιο είναι πολύ απλό: άδεια από την ναοδομία για ανέγερση εκκλησίας. Άδεια για ανέγερση… πανηγυρόσπιτου (για τα… πανηγύρια) και άδεια δεξαμενής συλλογής ομβρίων υδάτων που εξελίσσεται σε… πισίνα!
Και μπορεί με εξαιρετική ευκολία να λέμε ότι «για όλα φταίν οι πολιτικοί», ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπήρξε πολιτικός άνδρας που υπερέβη «τα καλά και συμφέροντα», το «πολιτικό κόστος» και άλλα σχετικά και κατήγγειλε στην Βουλή όλο αυτό «το σύστημα». Πρόκειται για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠαΣοΚ, Νίκο Λεβογιάννη, που είπε ότι, κυρίως στις Kυκλάδες, παρουσιάζονται περιπτώσεις πολιτών που κτίζουν πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία με… άδεια εξωκκλησιού, την οποία λαμβάνουν από την Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μάλιστα, κατέθεσε κοινή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα «αναπτυξιακά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα», για το καθεστώς εκδόσεως αδειών ανεγέρσεως ναών, ναϊδρίων και εξωκκλησιών. Όπως επεσήμανε (εφημερίδα Κυκλαδική, 17.9.2010), «η Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες, εκδίδει άδειες ανεγέρσεως ναών και εξωκκλησιών χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτοψία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ».

Με τις άδειες αυτές, πολίτες κτίζουν πολυτελείς βίλες ή και ξενοδοχεία σε οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως και μάλιστα σε περιοχές όπου οι αξίες είναι πολύ υψηλές. Συγκεκριμένα, σε ένα μόνο νησί έχουν κτισθεί τα τελευταία χρόνια 50 (!) πολυτελείς κατοικίες. Ο βουλευτής τόνισε ότι η διαδικασία ανεγέρσεως ναών γίνεται «μέσω μιας υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της περιβόητης Ναοδομίας, η οποία δεν έχει πουθενά στην ελληνική επαρχία γραφεία -ένα γραφείο έχει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με κάποιους μηχανικούς- και χωρίς να το προβλέπει η νομοθεσία, ο ιδιώτης μπορεί να πάρει άδεια σε χρόνο ρεκόρ, εντός δύο ημερών. Έχω εδώ άδεια, την οποία θα καταθέσω, που εξεδόθη σε δύο ημέρες για να κατασκευάσει ιδιωτικό ναΐδριο σε οικόπεδο πεντακοσίων μέτρων -ένα στρέμμα είναι τελικά όλο αυτό- εκτός οικισμού και μάλιστα χωρίς έντονο έλεγχο. «Επιτρέπουμε άδεια άνευ αυτοψίας», όπως λέει. «Εθεωρήθη και ισχύει μέχρι πλήρους ανεγέρσεως του ναϊδρίου». Και μάλιστα λέει παρακάτω «θεώρησις δι’ ηλεκτροδότησιν ή υδροδότησιν». Δηλαδή μία και έξω όλα.
Εκεί, λοιπόν, αντί ναϊδρίου, υπάρχει μία πολυτελής κατοικία διακοσίων τετραγωνικών, διώροφη, και στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μικρό ναΐδριο εξωτερικά. Δεν ξέρουμε εάν από μέσα είναι ναΐδριο. Και έχουμε τέτοιες κατασκευές μόνο σε ένα νησί επάνω από πενήντα. Υπάρχει στην Μύκονο τριώροφη κατασκευή και στην ταράτσα εκκλησάκι».

Ο βουλευτής απρκάλυψε και άλλα σχετικά, όπως για παράδειγμα, τι γίνεται σε περίπτωση καταγγελίας όταν δεν υπάρχει καν εκκλησάκι! Είπε λοιπόν, καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής και την σχετική άδεια, ότι, αν και υπήρξαν καταγγελίες στην αρμόδια Πολεοδομία, εξαιτίας του νομικού κενού που υπάρχει η Επιτροπή Αυθαιρέτων ενώ αρχικά τις έκρινε αυθαίρετες κατασκευές, στην συνέχεια τις νομιμοποίησε.

Με την βοήθεια της… Παναγιάς
Φαίνεται ότι στην Τήνο η Παναγία έχει αρκετά μεγάλη δύναμη, διότι τα παράνομα κτίσματα ξεφυτρώνουν «σαν μανιτάρια», όπως έγραψε ο Γ. Κιούσης στην «Ελευθεροτυπία». Βεβαίως, το φαινόμενο δεν περιορίζεται «στο νησί της Παναγίας» αλλά σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Μετά την δημοσιότητα που πήρε πέρυσι το γεγονός και ύστερα από τις ερωτήσεις των βουλευτών, από την αλληλογραφία μεταξύ των υπουργίων απεκαλύφθη το εξής τραγελλαδικό: η έκδοση των αδειών ανεγέρσεως ναών γίνεται από την Ναοδομία και οι έλεγχοι τυχόν αυθαιρεσιών είναι αρμοδιότητα της Πολεοδομίας! Όμως είπαμε, η Εκκλησία στην Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη, που φροντίζει, όποτε το απαιτούν οι καιροί, να την χρησιμοποιεί για να προστατεύει «τα καλά και συμφέροντα».

Κάπως έτσι απεφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων (Καθημερινή, Αυγή -26.3.2011), η Εκκλησία απεφάσισε να αποσπάσει από τις Πολεοδομίες και να κρατήσει για τον εαυτό της την αρμοδιότητα ελέγχου των αυθαιρέτων και την επιβολή προστίμων! Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά στα κτίσματα που αδειοδοτεί η Ναοδομία, ολοκληρώνοντας έτσι ένα σχήμα, στο οποίο ο ασκών τον έλεγχο και ο ελεγχόμενος είναι το ίδιο «πρόσωπο».
Η κίνηση της Εκκλησίας προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στο αρμόδιο για πολεοδομικά θέματα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο πιάστηκε στον ύπνο.

Για μια ακόμη φορά η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την στρέβλωση που δημιουργεί η διατήρηση χωριστού πολεοδομικού μηχανισμού για την Εκκλησία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Εκκλησία της Ελλάδας απεφάσισε να νομοθετήσει για πολεοδομικά ζητήματα (σ.σ.!!!), μέσω της αναθεωρήσεως του κανονισμού της Ιεράς Συνόδου, υπό τον τίτλο «Κωδικοποίηση και συμπλήρωση διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών – ΕΚΥΟ» (ΦΕΚ 135 Α). Ειδικότερα , το «Γραφείο Ναοδομίας και εκτελέσεως εκκλησιαστικών τεχνικών έργων» αναβαθμίζεται σε διεύθυνση, αποκτώντας πλήθος αρμοδιοτήτων που σήμερα ανήκουν στις πολεοδομίες: εκτός από την έκδοση οικοδομικής αδείας για ναούς και κάθε άλλο κτίριο εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει τον έλεγχο για την διαπίστωση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και την επιβολή και είσπραξη προστίμων, τα οποία μάλιστα καταλήγουν «για έργα ευποιίας και περιβαλλοντικής αποκαταστάσεως» μητροπόλεων, μονών και ναών. Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», αλλά δεν αρκείται σ’ αυτά η Εκκλησία.

Όπως σημείωνε η «Καθημερινή» στο σχετικό δημοσίευμα, «το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η Ναοδομία «προικίζεται» με την δυνατότητα… νομιμοποιήσεως αυθαιρέτων! Πιο συγκεκριμένα, «χορηγεί αδείας διά την νομιμοποίησιν αυθαιρέτων εκκλησιαστικών κτισμάτων, αφού το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών προχωρήσει εις την έκδοσιν πράξεων εξαιρέσεως της κατεδαφίσεως και καταλογίσει τα τυχόν εκ του νόμου καταβαλλόμενα πρόστιμα»…».

Θέλουν και τον έλεγχο!
Το ιερατείο δεν είναι εύκολος αντίπαλος, ιδιαίτερα όταν έχει ζυμωθεί – ταυτισθεί επί αιώνες με την πολιτική εξουσία –βυζαντινή και οθωμανική. Έτσι βρήκε τον τρόπο για νομιμοποίηση των απαιτήσεών του. Νομικά, λοιπόν, η Εκκλησία της Ελλάδας βάσισε την απόφασή της να προχωρήσει μονομερώς (!) στην απόσπαση πολεοδομικών αρμοδιοτήτων από το κράτος, στο νόμο 590/1977 (Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος), στον οποίο προβλέπεται ότι οι οικοδομικές άδειες για ναούς, μητροπόλεις και μονές «μετά των κτισμάτων αυτών» εκδίδονται από την Ναοδομία. Από την άλλη πλευρά όμως, οι νομικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος εκφράζουν αντιρρήσεις τονίζοντας ότι το ειδικό νομικό καθεστώς που αποκτούν οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου δεν επαρκεί για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, καθώς για κάτι τέτοιο θα απαιτείτο τροποποίηση του νόμου του 1977, που όρισε τις αρμοδιότητες της Ναοδομίας. Αυτό εξάλλου διευκρινίζει και εγκύκλιος που έστειλε το ΥΠΕΚΑ την άνοιξη του 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ναοδομία έχει την αρμοδιότητα μόνο της εκδόσεως οικοδομικών αδειών. Βεβαίως, η Εκκλησία δεν θα ενδιαφερόταν τόσο αν το διακύβευμα ήταν μια ή δυο βίλες στην Μύκονο. Δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, τι είδους άδειες διαθέτει η περίπτωση της Τραγάνας, όπου σκανδαλωδώς παραχωρήθηκε έκταση (λόφος με δασική έκταση!) το 1993 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (υφυπουργός Γεωργίας ο Ευ. Μπασιάκος και υποψήφιος στην Βοιωτία όπου και η Τραγάνα). Εκεί έχει ανεγερθεί (βρίσκεται σε κατάσταση γιαπιού) το Κοινωνικό Ίδρυμα του Όρους Σινά και μάλιστα με κρατικές – κοινοτικές επιδοτήσεις! Όπως παλαιότερα είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή», δίπλα στην μονή Πεντέλης ανεγέρθησαν από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας πέντε πολυτελείς μονοκατοικίες συνολικού εμβαδού περίπου 400 τ.μ. Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, η Πολεοδομία της Νομαρχίας Αθηνών πραγματοποίησε αυτοψία και καταλόγισε πρόστιμο ανεγέρσεως 992.158 ευρώ και πρόστιμο διατηρήσεως 496.079 ευρώ ετησίως. Η Εκκλησία προσέφυγε ενάντια στην απόφαση στην Επιτροπή Κρίσεως Αυθαιρέτων Κατασκευών της Νομαρχίας, η οποία, αίφνης, το 2010 έκρινε «εαυτήν» αναρμόδια να παρέμβει και επέστρεψε τον φάκελλο στην Ναοδομία! Ομοίως, η πολεοδομία Μεγάρων ασχολήθηκε με την υπόθεση αυθαιρεσιών στο Μουσειακό Κέντρο Πολιτιστικών Προϊόντων «Γεράνεια» της μονής Αγίας Παρασκευής στα Μέγαρα. Με την υπόθεση ασχολούνται και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δημόσιας Διοικήσεως.

Όλα αυτά είναι μερικές περιπτώσεις και, όπως λέν οι γνωρίζοντες, «αν ερευνήσει κάποιος σε όλη την Ελλάδα, θα βγάλει πολλούς… λαγούς». Πάντως, η κίνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει με δική της απόφαση τον πολεοδομικό έλεγχο των κατασκευών της και την επιβολή προστίμων προκαλεί πονοκέφαλο στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να κλείσει οριστικά το ζήτημα. Και η παρούσα κυβέρνηση, πάντως, όπως και όλες οι προηγούμενες, φαίνεται απρόθυμη να επανεξετάσει την σκοπιμότητα διατηρήσεως χωριστού πολεοδομικού μηχανισμού για την εκκλησία, παρά τις στρεβλώσεις που ανά τακτά διαστήματα προκαλεί…

ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εάν λοιπόν το επεκτείνουμε ΚΑΙ στην ανευ ορίου δόμηση των καμένων, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πολλά περισσότερα…

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply