Μήπως ἦλθε ἡ ὥρα νά ψηφίσετε τόν Deez Nuts;

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αναγνώστες δεν τον γνωρίζαν, ούτε είχαν  ακούσει ποτέ κάτι γι’ αυτόν.

Αυτό δεν τους εμπόδισε  όμως να δώσουν στον  «σατυρικό» υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ σε επίσημη  δημοσκόπηση στα μέσα Αυγούστου στις πολιτείες Ιowa, Minesota και Νorth Carolina ποσοστά 8% ,8% και 9% αντίστοιχα.

Πίσω από  τον φανταστικό υποψήφιο Αμερικανό πρόεδρο βρίσκεται ο δεκαπεντάχρονος εμπνευστής του Brady C. Olson από το Wallingford της Ιowa..

O δεκαπεντάχρονος υπέβαλε κανονικά αίτηση για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016, αν και δεν προβλέπεται να καταλάβει την θέση του προέδρου, καθώς ο πρόεδρος πρέπει να έχει ηλικία τουλάχιστον 35 ετών, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Αμερικανικού Συντάγματος.

Deez Nuts

Ο δεκαπεντάχρονος Brady Olson απέδειξε με το εγχείρημα του  ότι υπάρχει στις ΗΠΑ μία μάζα ψηφοφόρων περίπου 8 έως 9% του εκλογικού σώματος, που αναζητά νέα πρόσωπα στην πολιτική και δεν διστάζει να τα υποστηρίζει στις επίσημες δημοσκοπήσεις.

Δεν είναι απολύτως σαφές, αν κατά την επιλογή τους γνώριζαν ότι ο υποψήφιος ήταν «σατυρικός».

Το όνομα Deez Nuts ακούγεται ηχητικά σαν These Nuts, που σημαίνει κυριολεκτικά «αυτοί οι τρελλοί» ή και μεταφορικά στην αργκώ «αυτά τα αρχίδια».

Η δημοσκόπηση όμως γινόταν από επίσημη εταιρεία δημοσκοπήσεων (Public Policy Polling) και οι περισσότεροι που απήντησαν δεν απήντησαν με σατυρική διάθεση.

Ίσως να υπέθεταν ότι επρόκειτο για κάποιο πραγματικό  Λατίνο ή μαύρο υποψήφιο, που συνήθως έχουν παράξενο ή περίεργο ονοματεπώνυμο.

Μήπως και το Barack Obama δεν ακουγόταν κάποτε εξίσου παράξενο;

Μετά την παράθεση αυτού του Αμερικανικού πολιτικού ανεκδότου, ήρθε η ώρα για το σχόλιο μου για τις βουλευτικές  εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται με λίστα και έτσι οι πολίτες δεν μπορούν να επιλέξουν ως συνήθως τους μαϊντανούς των κομμάτων (δημοσιογράφους, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μοντέλα κλπ).

Επιπλέον η σειρά των υποψηφίων θα έχει οριστεί από τις ηγεσίες των κομμάτων και οι εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν υποψηφίους  με βάση τις προσωπικές γνωριμίες ή τις συμπάθειές τους.

Μ’ ένα παρόμοιο αντιδημοκρατικό και αναποτελεσματικό σύστημα επιλογής,  δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να υποθέσουμε ότι η Βουλή θα γεμίσει με πολιτικούς, που θα προέρχονται από τον δοκιμαστικό σωλήνα των κομμάτων.

Οι πολιτικοί αυτοί θα είναι πιστοί στις ηγεσίες τους, αλλά στην ουσία δεν θα είναι προσωπική επιλογή των εκλογέων, ούτε όμως και πιστοί εκπρόσωποί τους.

Η σύνθεση της Βουλής δεν θα είναι αντιπροσωπευτική της  καταγωγής και της συνθέσεως του εκλογικού σώματος.

Ο πολίτης στην ουσία θα κληθεί να ψηφίσει ένα απρόσωπο κόμμα.

Θα υπάρξει κάποια αντίδραση από το εκλογικό σώμα σ’ αυτή την αντιδημοκρατική και απαράδεκτη διαδικασία;

Λογικά θα υπάρξει, με κυριότερη αντίδραση την μαζική αποχή των ψηφοφόρων.

Αν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το παλαιό κομματικό κατεστημένο.

Τα ποσοστά τους δεν θα είναι πλέον δεδομένα και δεν θα αντικατοπτρίζονται σε αποτελέσματα επισήμων δημοσκοπήσεων και exit polls.

Tα μικρά και σχετικά άγνωστα κόμματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μεγάλη πολιτική δύναμη, αν περιείχαν στην λίστα τους επωνύμους ή σημαντικούς υποψηφίους.

Η σημαντικότητα ενός υποψηφίου δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στην πολιτική του δράση, αλλά στην αναγνωρισιμότητά του από το εκλογικό σώμα, την επαγγελματική του δράση, αλλά και την καταγωγή του από κάποιο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας με ειδικά χαρακτηριστικά (Πελοποννήσιος, Ρουμελιώτης, Μακεδόνας, Κρητικός, Πόντιος κλπ).

Εκτός από την μεγάλη αποχή θα πρέπει να αναμένεται και η διόγκωση της επιρροής υποψηφίων τύπου Deez Nuts.

Το πολιτικό κατεστημένο δεν είναι έτοιμο για μία παρόμοια εξέλιξη και το δείχνει με τις ενέργειες του.

Η εσπευσμένη προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου είχε σαν σκοπό να απομακρύνει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κομμάτων.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβερνήσεως είναι ένα δείγμα για τα σχέδια του συστήματος για την επομένη ημέρα.

Σχεδιάζουν μία ανακύκλωση της πολιτικής σαβούρας των προηγουμένων κυβερνήσεων, πασπαλισμένη με την συμμετοχή «τεχνοκρατών» και άλλων παραφυάδων του συστήματος.

Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα σχεδιάζει την επάνοδο του με την κάλυψη μίας «οικουμενικής κυβερνήσεως» ή μίας κυβερνήσεως «ειδικού σκοπού».

Ο σκοπός τους είναι η εφαρμογή των μνημονίων και η παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.
Το πολιτικό σύστημα δεν κατάλαβε το αποτέλεσμα του προσφάτου δημοψηφίσματος.
Δεν προβληματίστηκε καθόλου από το γεγονός ότι το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού παρέμεινε σχεδόν σταθερό  και μειοψηφικό, αντιπροσωπεύοντας στο σύνολο του το ποσοστό του ΝΑΙ.
Στην ουσία το ποσοστό του  ΟΧΙ (61,31%)  περιλάμβανε οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ , της ΧΑ και των λοιπών ανένταχτων πλην του ΚΚΕ, που επέλεξε να εκφραστεί με το άκυρο (5,8%).

ΠΗΓΗ

Σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένο σε δύο κόμματα και οι ΑΝΕΛ πνέουν τα λοίσθια.
Οι δημοσκόποι βιάζονται να μετρήσουν την επιρροή του ΛΑΕ και εστιάζουν τις αναλύσεις τους φέρνοντας ως πρώτα κόμματα το ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.
Αλλά κανένας δεν φαντάζεται ότι σ’ αυτές τις εκλογές το ΛΑΕ θα μπορούσε να παίξει με επιτυχία τον ρόλο του DEEZE NUTS.

To κόμμα του «τρελλού της δραχμής» φαντάζει αδύναμο με μόλις 5% στις «δημοσκοπήσεις», έναντι ποσοστού 25% του ΣΥΡΙΖΑ και 22% της ΝΔ.

Το 14% δεν ξέρει και δεν απαντά.

ΠΗΓΗ 

Τι θα συμβεί όμως,  αν ο «τρελλός» πάρει τα ποσοστά του DEEZ NUTS, δηλαδή από 8% έως 9% ή αναδειχθεί και άλλος «τρελλός» στα δεξιά με την μορφή της ΧΑ;
θα συνεργασθούν οι «λογικοί» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε μορφή μεγάλου συνασπισμού;

Θα μπορέσουν οι ασπόνδυλοι κομματικοί συνεργάτες και «φίλοι»  των αρχηγών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να μοιραστούν τα κλιμάκια της εξουσίας με αντίθετο το σύνολο των κομματικών μηχανισμών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;
Θα δούμε την σύνθεση της λίστας των δύο κομμάτων, όταν ανακοινωθεί  και θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

Για την ώρα όμως ο DEEZ NUTS της Ελλάδας χαμογελά και περιμένει τη ψήφο όλων σας.

Και ιδιαίτερα των ανέργων…Μήπως ἦλθε ἡ ὥρα νά ψηφίσετε τόν Deez Nuts;

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply