Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;

Ἐδῶ τί ἔχουμε παιδιά μου; Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;11
Τρεὶς τρελλοὶ λιγότεροι, ποὺ ἐκάϋσαν ζωντανοί. δεμένοι στὰ κρεββάτια τους;

Δαφνί: Τρεις νεκροί από την πυρκαγιά, χαροπαλεύουν δύο τραυματίεςΔέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;12

Ο ασθενής που έβαλε την φωτιά ήταν «ο φόβος και ο τρόμος» στο Ίδρυμα- Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, είχε τραυματίσει θανάσιμα πριν τέσσερις μήνες άλλον τρόφιμο -Συγκλονιστική μαρτυρία: «Ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στο θάλαμο»

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο των τριών ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, διέταξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

Η φωτιά, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλε ασθενής του Ιδρύματος, κόστισε την ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ άλλα δύο άτομα -ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου- νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ο ένας στο «Αττικό» και ο άλλος στο «Σωτηρία».

‘Ήταν «ο φόβος και ο τρόμος» για ασθενείς και νοσηλευτές

Την ίδια ώρα, σε μια αποκάλυψη-σοκ αναφορικά με την τραγωδία προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιδρύματος, Νίκος Παναγούλης, ο οποίος υποστήριξε πως ο ασθενής ο οποίος έβαλε τη φωτιά είχε επιτεθεί τον Μάιο του 2015 σε άλλον ασθενή, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα!

Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό του Ιδρύματος, δεν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες, τονίζοντας, πάντως, ότι ο ασθενής ήταν «ο φόβος και ο τρόμος» στο Νοσοκομείο, τόσο για τους άλλους ασθενείς όσο και για τους νοσηλευτές και κάνοντας λόγο για ένα βαρύ περιστατικό με «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά».

Σε δηλώσεις του, όμως, ο κ. Παναγούλης ανέφερε πως είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον εν λόγω ασθενή, προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος». Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και την διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» 30 αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενούς, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο Ίδρυμα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φυλάξεως, πρωτίστως για την δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διαταράξεως των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή την δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει την φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν», πρόσθεσε ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων και τονίζοντας πως η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση.

Συγκλονιστική μαρτυρία συγγενή: «Ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο»

Την ίδια ώρα, συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, προκειμένου να επισκεφθεί συγγενικό της πρόσωπο και τελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απίστευτη τραγωδία.

Η γυναίκα έφθασε στο Δαφνί λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.

Σε δηλώσεις της στο protothema.gr ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα από την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς και τα τρία θύματα, ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο, καθώς επρόκειτο για βαρειά ψυχιατρικά περιστατικά.

Στην συγκλονιστική της μαρτυρία, η γυναίκα απεκάλυψε πως η φωτιά ξεκίνησε από έναν βαρειά άρρωστο ασθενή. Όπως υπεστήριξε, ο άντρας αυτός, τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο», ήταν συνήθως δεμένος, ωστόσο, σήμερα τον είχε επισκεφτεί η μητέρα του και όπως κατήγγειλε, για λίγη ώρα βρέθηκε ελεύθερος εκτός του δωματίου του.

Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;8

Τότε, σύμφωνα πάντα με την γυναίκα η οποία γνώριζε τα τρία θύματα, ο ασθενής βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε φωτιά στον θάλαμο.

Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε, η γυναίκα είπε πως ήταν αδύνατο να απεγκλωβιστούν τα τρία άτομα από τα δωμάτιά τους καθώς όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και εκείνοι ήταν δεμένοι, ενώ τόνισε πως οι άντρες της Πυροσβεστικής έσπασαν πολλά παράθυρα προκειμένου να καταφέρουν να τους προσεγγίσουν και να διασώσουν τους υπολοίπους ασθενείς.

Όπως είπε, επίσης, οι νοσηλεύτριες αδυνατούσαν να βοηθήσουν, καθώς οι Πυροσβέστες τις είχαν βγάλει έξω λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των αναθυμιάσεων. 

Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;12

Το χρονικό της τραγωδίαςΔέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;4

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16.30 από το ισόγειο του κτιρίου και επεκτάθηκε σταδιακά. Αμέσως εκκενώθηκε πτέρυγα του Ιδρύματος και έγινε έλεγχος για το αν υπάρχουν και άλλα θύματα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για τέταρτο νεκρό.

Τα τρία θύματα βρέθηκαν σε θάλαμο εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, από τον οποίο οι αρχές κατάφεραν να απεγκλωβίσουν άλλα 14 άτομα.

Μάλιστα, στην αίθουσα από την οποία φέρεται να εκδηλώθηκε η πυρκαγιά φιλοξενούντο βαρειά ψυχιατρικά περιστατικά, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και αδυνατούσαν να μετακινηθούν.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα η φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν  33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τέθηκε υπό έλεγχο.

Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκαν και πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Σερεντέλος

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής, Αθανάσιο Σερεντέλο, στον θάλαμο στον οποίο ξέσπασε η φωτιά βρίσκονταν συνολικά 17 ασθενείς, τρεις από τους οποίους έχασαν την ζωή τους και δύο νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο «Αττικόν». Τα υπόλοιπα άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εξετάζονται, σύμφωνα με τον κ. Σερεντέλο, από γιατρούς, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγειά τους.

Ο υποστράτηγο της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε, επίσης, ότι κάποιοι από τους ασθενείς ήταν δεμένοι για λόγους ασφαλείας καθώς και ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής έσπασαν τα τζάμια του θαλάμου, προκειμένου να διασώσουν όσα περισσότερα άτομα μπορούσαν, καθώς οι πόρτες ήταν κλειδωμένες, σημειώνοντας επίσης ότι ορισμένοι νοσηλευτές τους βοήθησαν στο έργο του απεγκλωβισμού.

Ο Μιχάλης Σελέκος Δήμαρχος Χαϊδαρίου

Πάντως, τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί ενώ στο Δαφνί μετέβη εσπευσμένα πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, λίγη μόνον ώρα αφότου είχε επιστρέψει από την Κω.Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;122
Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;1
 

 

  Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;2

  Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;3

  Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;6

  Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;7

  Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;11

Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;4

Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;5

Δέν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;14

πρῶτο θέμα

Δὲν ἔχουμε δάκρυα ἀπόψε;
Δὲν διεγείρονται οἱ «εὐαίσθητες» χορδές μας ἀπὸ κάτι τέτοια;
Δὲν μᾶς ἐνοχλοῦν οἱ μεσαιωνικὲς μέθοδοι θεραπείας καὶ «φυλάξεως» τῶν ψυχικὰ ἀσθενῶν στὰ τριτοκοσμικά μας «νοσηλευτήρια»; 

Νὰ φτύσω τὸ «κράτος» ποὺ «καταφέραμε» νὰ κτίσουμε καὶ μὲ τόση μανία πασχίζουμε νὰ μὴν τὸ ἀλλάξουμε.

Ντροπή, σιχασιὰ κι ἀηδία………..

Ἀπόστολος Ἀθανασάκης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply