Ἀριστερά καί δεξιά;

Ἀριστερά καί δεξιά;Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, που (εξακολουθούμε να) κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε τους όρους δεξιά, αριστερά και κέντρο, για να μιλήσουμε για την πολιτική σκηνή της χώρας. Προσδίδουμε έτσι στα κόμματα ιδιότητες που δεν διαθέτουν, παρασυρόμενοι από το θετικό ή αρνητικό πρόσημο που εμείς μόνοι μας δίνουμε στους όρους και χάνουμε την συζήτηση, μιλώντας για πράγματα που στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνον στο φαντασιακό μας και όχι στον πραγματικό, ελληνικό μας κόσμο.

Τα ελληνικά κόμματα, -όλα τα ελληνικά κόμματα-, δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερά. Βασικά δεν είναι καν πολιτικοί οργανισμοί, με την καθιερωμένη σημασία του όρου. Είναι απλά ποικιλίες και παραλλαγές ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με ιδεολογίες και πολιτικές στάσεις. Είναι ένας εξελιγμένος και άριστα θεσμικά οργανωμένος τρόπος διεκδικήσεως και ικανοποιήσεως προσωπικών επιδιώξεων, μέσω της καταργήσεως της συλλογικότητας και των σχέσεων στον δημόσιο χώρο και της υποκαταστάσεώς τους με μια δυναμική και άρα διαρκώς μεταβαλλόμενη ατομική συναλλαγή μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων, που χρησιμοποιεί ευφυώς, σαν ένα τεράστιο clearing house, τους πόρους των λεφτόδενδρων του κράτους.

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Μια θαυμαστή επινόηση του μακαρίτη Α. Παπανδρέου, (ας είναι καλά, όπου κι αν είναι), που ήλθε να καλύψει τις ατέλειες της δημοκρατίας, η οποία, όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ, είναι ένα πολύ κακό πολίτευμα, αλλά, δυστυχώς, είναι το καλλίτερο από όσα έχουμε. Η κλασσική αυτή διαπίστωση ξεπεράστηκε από την παπανδρεϊκή ιδιοφυϊα και η χώρα μας πέρασε από το 1981 στο επόμενο, ανώτερο στάδιο. Το μόνο πρόβλημα μας είναι ότι ακόμη και μεις οι ίδιοι δεν έχουμε κατανοήσει την εξέλιξη που έχουμε επιτύχει και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε στις κουβέντες μας τους παλαιούς και μη δόκιμους όρους, δεξιά, αριστερά και κέντρο. Με αποτέλεσμα την σύγχυση.

Καζαντζίδης Θέμης

φωτογραφία

(Visited 115 times, 1 visits today)
Leave a Reply