Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς…

«…Σε μερικές από αυτές οι μάρτυρες μιλούν απλώς για το ποιόν των κατηγορουμένων, σε άλλες οι κατηγορούμενοι αναφέρουν ότι δεν έχουν καμμία σχέση με αυτά που τους καταλογίζουν και σε αρκετές κάποιοι από τους κατηγορουμένους αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους και περιγράφουν ακριβώς όσα συνέβησαν.
Σε καμμία άλλη όμως δεν υπάρχει μεταμέλεια!…»

ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ… Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;…

Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για την ιστορία της οικογενείας Τσίπρα.
Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας μας προέκυψε ως «εκλεκτός του Αλαβάνου» και ούτε ένας ασχολήθηκε περαιτέρω.
Τώρα όμως που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι απορίας άξιο πως καταφέρνει να κρατάει την οικογένειά του, την καταγωγή του και τις ρίζες του τόσο μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Έτσι βέβαια,  δεν μπορεί κάποιος να ξέρει εάν όσα λέγονται και ακούγονται έχουν κάποια βάση.
Σήμερα λοιπόν θα βάλω κι εγώ το «λιθαράκι» μου στον «μύθο» της οικογενείας Τσίπρα…
Είναι γνωστό ότι ο Παύλος Τσίπρας (πατέρας του Αλέξη) ήταν εργολάβος/μηχανικός, όπως και ο αδελφός του Παύλου, Ηρακλής.
Το «Τσίπρας» δεν είναι και πολύ διαδεδομένο επώνυμο οπότε ένα βιβλίο που διάβαζα με έβαλε σε σκέψεις…
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...1
Σύμφωνα λοιπόν με τον Γιάννη Χαλκιαδάκη, δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και πολιτευτή της ΕΚ, κατά την διάρκεια της χούντας, γνώρισε έναν Τσίπρα εργολάβο/μηχανικό από την Άρτα, ο οποίος είχε αναλάβει ένα έργο στην Κρήτη.
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...2
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...3
Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Χαλκιαδάκη, ο Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης δημοκράτης και «δέκα φορές πιο ανένδοτος από τους άλλους» στην αντιδικτατορική οργάνωση «ΔΕΚΑ».
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...4
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...5
 Η οργάνωση αυτή όμως προδόθηκε πριν προλάβει να δράσει και -πάντα σύμφωνα με τον Γ. Χαλκιαδάκη- Δούρειος Ίππος των Απριλιανών στην οργάνωση από την αρχή της συστάσεώς της, ήταν ο Τσίπρας.
Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Γ. Χαλκιαδάκης στον συγγραφέα του βιβλίου Αντώνη Σανουδάκη, στοιχεία και αρχεία για την προδοσία της ομάδας δεν υπάρχουν αλλά «με τους επαγωγικούς λογικούς συλλογισμούς» δεν μπορεί έναν συλληφθέντα για τον αντιδικτατορικό του αγώνα να τον τοποθετεί σύμβουλο ο Ασλανίδης του αθλητισμού.
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...6
(Σημείωση : σύμφωνα μάλιστα με την ίδια την οικογένειά του* έγινε υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού και ακούγεται ότι παρακολούθησε  τον μεγαλύτερο αγώνα της ομάδας το 1971, με τον Ερυθρό Αστέρα, στην εξέδρα, μαζί με τους «επισήμους» της εποχής.)
Επειδή λοιπόν όλα αυτά μου κίνησαν το ενδιαφέρον, ένας φίλος με ενημέρωσε ότι στα πρακτικά του στρατοδικείου Χανίων όπου δικάστηκε η συγκεκριμένη ομάδα «ΔΕΚΑ», ο Τσίπρας -κατηγορούμενος και αυτός- αναφέρεται ως…

Τσίπρας Ἡρακλῆς τοῦ Δημητρίου καὶ τῆς Ἀλεξάνδρας, ἐγεννήθη εἰς Ἀθαμάνιον Ἄρτης,  μηχανικὸς ἐργολάβος δημοσίων ἔργων, ἐτῶν 36 (τὸ 1968).

Δυστυχώς η «μυστικοπάθεια» της οικογενείας Τσίπρα δεν μου επιτρέπει να διασταυρώσω τα στοιχεία καθώς και το εάν όντως πρόκειται για τον θείο του Αλέξη Τσίπρα και αδελφό του πατέρα του.
Πραγματικά πάντως δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος έχει περάσει στρατοδικείο, δικαστεί και καταδικαστεί στην αρχή της επταετίας κι όμως, στην συνέχεια, απολαμβάνει μία ιδιαίτερα αξιοπερίεργη εύνοια εκ μέρους της χουντικής κυβερνήσεως.
Υπάρχει κάποια εξήγηση με την...
απλή κοινή λογική;…
ΥΓ : Μπορεί, στην σημερινή εποχή, να έχει επικρατήσει η άποψη ότι δεν υπάρχει «οικογενειακή ευθύνη»  (βολεύει πολλούς από τους πολιτικούς μας άλλωστε!) αλλά εδώ στην Κρήτη συνεχίζουμε να ρωτάμε πάντα… «ποιανού είσαι εσύ;» για να μάθουμε… «από που κρατάει η σκούφια του»!

ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ… Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;… (ΙΙ)

Πριν από λίγες ημέρες είχα κάνει μία ανάρτηση για τον θείο του Αλέξη Τσίπρα, τον Ηρακλή Τσίπρα… (ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ… Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;…) με θέμα την «δράση»  του κατά την εποχή της χούντας.

Έλαβα πολλά μηνύματα από αναγνώστες του ιστολογίου, άλλα για να μου πουν ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη και άλλα για να μου πουν ότι πρέπει να γίνουν γνωστά περισσότερα πράγματα για την οικογένεια Τσίπρα, ειδικά τώρα που θέλει να γίνει και πρωθυπουργός.

Επειδή όλα αυτά που είχα δημοσιεύσει μου είχαν φανεί περίεργα, γιατί ήξερα ότι κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί από την χούντα, δεν ήταν δυνατόν την ίδια περίοδο να λαμβάνει δημόσια αξιώματα ή να αναλαμβάνει εργολαβικά έργα, απεφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο.

Άλλωστε η μαρτυρία της προηγουμένης δημοσιεύσεώς μου μου είχε φανεί λίγο «έωλη», χωρίς συγκεκριμένα απτά στοιχεία.

Και τα βρήκα!

Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...7

 Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...8
Διάβασα λοιπόν ολόκληρη την δικογραφία… πάνω από 80 σελίδες…  και κατάλαβα τι εννοούσε ο Γιάννης Χαλκιαδάκης (δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και πολιτευτής της ΕΚ) στην προηγουμένη ανάρτησή μου.
 Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...10
Κατ’ αρχάς έχουμε τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων και των κατηγορουμένων.
Μέσα σε όλες αυτές τις καταθέσεις ξεχωρίζει μία στην οποία υπάρχει μεταμέλεια και αποδοχή της χούντας Η κατάθεση του Ηρακλή Τσίπρα!
 
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...9
Οι καταθέσεις είναι δεκάδες.
Σε μερικές από αυτές οι μάρτυρες μιλούν απλώς για το ποιόν των κατηγορουμένων, σε άλλες οι κατηγορούμενοι αναφέρουν ότι δεν έχουν καμμία σχέση με αυτά που τους καταλογίζουν και σε αρκετές κάποιοι από τους κατηγορουμένους αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους και περιγράφουν ακριβώς όσα συνέβησαν.
Σε καμμία άλλη όμως δεν υπάρχει μεταμέλεια!
 
Αυτή είναι προφανώς και η εξήγηση για την πρόταση του εισαγγελέα όπου για έναν μόνο κατηγορούμενο ζητά την καταδίκη του με αναστολή…  Τον Ηρακλή Τσίπρα!
 
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...10
Για τους υπολοίπους ενόχους ο εισαγγελέας προτείνει ποινές χωρίς οποιοδήποτε «ελαφρυντικό».
Για τους άλλους οι ποινές είναι ποινές άμεσα εκτελεστέες.
 
Τελικά ο Ηρακλής Τσίπρας κρίνεται ένοχος  «διὰ ψήφων τεσσάρων κατὰ μίας» και καταδικάζεται σε 3 χρόνια φυλάκιση.
 
Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...11Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...12

Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...13Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς...14

Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω απόφαση του στρατοδικείου ο Ηρακλής Τσίπρας καταδικάσθηκε σε 3 χρόνια, μείον τον χρόνο που είχε μείνει(;) στην φυλακή, δηλαδή θα έπρεπε να εκτίσει μία ποινή φυλακίσεως 2 ετών, 11 μηνών και 23 ημερών.

 
Άρα θα έπρεπε να αποφυλακιστεί στις 26/01/1971.
 
Σύμφωνα όμως με την ίδια του την οικογένεια* ο Ηρακλής Τσίπρας «μετὰ τὸ ’69 ποὺ ἐγκατεστάθη ξανὰ στὴν Ἀθῆνα, ἔγινε ὑπεύθυνος τοῦ ποδοσφαιρικοῦ τμήματος (τοῦ Παναθηναϊκοῦ)» γιατί η καταδίκη του ήταν με αναστολή!
 
Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι άλλοι «αγωνιστές» καταδικάστηκαν από στρατοδικείο της χούντας με αναστολή και αφού είχαν δηλώσει μεταμέλεια.
Άλλωστε εγώ γεννήθηκα το 1968…
 
Αυτοί όμως που γνωρίζουν περισσότερα ας αναρωτηθούν.
Πως κάποιος κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται από την χούντα με αναστολή (αφού έχει δηλώσει μεταμέλεια και ότι «αὐτὸ ποὺ ἔγινε εἰς τὴν Ἑλλάδσα ἦτο ἀναγκαῖον») αλλά  δεν έχει κανένα άλλο πρόβλημα κατά την διάρκεια της επταετίας;
 
Ομολογώ ότι δεν έχω απτά στοιχεία αλλά έχω ακούσει ότι εργαζόταν μαζί με τον αδελφό του και πατέρα του Αλέξη και μάλιστα, ως μηχανικοί/εργολάβοι,  είχαν πάρει και ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των δημοσίων έργων της εποχής.
 
Καταδικασμένος από την χούντα αλλά την ίδια εποχή καταφέρνει, αυτός και ο αδελφός του, να πάρουν  δημόσια έργα;
Δεν μου ακούγεται πολύ λογικό…
 
Τέλος πάντων.
 
Αυτοί που έζησαν την εποχή της χούντας ή έχουν διαβάσει περισσότερα ίσως να μπορούν να καταλάβουν πως γίνεται.
Εγώ αδυνατώ!
 
Τουλάχιστον όχι με την…
 
απλή κοινή λογική…
 
ΥΓ: Όπως καταλαβαίνετε, μετά από όλα τα παραπάνω, θεωρώ απολύτως λογικά τα όσα αναφέρει ο Γιάννης Χαλκιαδάκης στην εξιστόρησή του!

*Απάντηση της οικογένειας του Ηρακλή Τσίπρα στον ΚαρατζαφέρηὉ θεῖος Ἡρακλῆς...15

Την αντίδραση της οικογένειας του Ηρακλή Τσίπρα, προκάλεσε η χθεσινή επίθεση – δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ότι συγγενής του Αλέξη Τσίπρα τοποθετήθηκε αρχηγός του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια της χούντας.

Η οικογένεια Τσίπρα, μέσω επιστολής της, στην Αυγή, δίνει την δική της απάντηση, χαρακτηρίζοντας λασπολογία, τα λεγόμενα Καρατζαφέρη.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Ο Γ. Καρατζαφέρης σε ομιλία του στην Βουλή στις 08/02/2010 και απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα είχε πει πως «συγγενής δικός σας είχε διορισθεί από τον Παπαδόπουλο γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού». Φωτογράφιζε έτσι τον δικό μας πατέρα και σύζυγο Ηρακλή Τσίπρα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα για ευνοήτους λόγους να τον κατονομάσει ευθέως, αφού γνωρίζει καλά πως ό,τι είπε το έβγαλε από το κεφάλι του. Δε μας προξενεί έκπληξη αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πετάει λάσπη με τόση ευκολία. Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που ο Α. Τσίπρας βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής που ακούγεται ή γράφεται κάποιο παρόμοιο υπονοούμενο για τον θείο του, επειδή ίσως κάποιοι υιοθετούν αβίαστα τους υποβαλλόμενους αυτοματισμούς του Καρατζαφέρη του τύπου «παράγοντας του Παναθηναϊκού τον καιρό του Γουέμπλεϊ… άρα χουντικός», επειδή ο Α. Τσίπρας ούτε ευθύνεται σε κάθε περίπτωση για τον θείο του ούτε είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει για εκείνον, τέλος, επειδή οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη μνήμη του δικού μας ανθρώπου που καλά γνωρίσαμε, θέλουμε πολύ σύντομα να σημειώσουμε τα εξής:

Ο Ηρακλής Τσίπρας είχε ένα μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα ήταν ένας άνθρωπος που κέρδιζε την εκτίμηση πολύ κόσμου που τον γνώριζε και είχε ικανότητες που τον ξεχώριζαν. Τα στοιχεία αυτά καθώς και το ό,τι ενίσχυε οικονομικά τον Παναθηναϊκό από το περίσσευμά του, τον έφεραν στο διοικητικό συμβούλιο του Παναθηναϊκού ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Μετά το ’69 που εγκατεστάθη ξανά στην Αθήνα έγινε υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος (όχι «γενικός αρχηγός»). Η θέση αυτή δεν ήταν μια κρατική θέση ούτε προϋπέθετε τον διορισμό από το απριλιανό καθεστώς, όπως για παράδειγμα η θέση των δημάρχων. Άλλωστε στην περίπτωση που θα ήταν τέτοια, δηλαδή μια «διορισμένη» θέση, ο Η. Τσίπρας θα ήταν μάλλον ο μόνος που δε θα επιλεγόταν με βάση την μέχρι τότε πολιτική του διαδρομή.

Επονίτης στα παιδικά του χρόνια, κάπου ανάμεσα στην ΕΔΑ και την Ένωση Κέντρου αργότερα, με προβλήματα στην δουλειά του λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, ο Η. Τσίπρας καταζητείται το ’68 στο Ηράκλειο από την χούντα για την υπόθεση της Δημοκρατικής Αντιστάσεως Κρήτης και κρύβεται για λίγους μήνες, ενώ συλλαμβάνονται και κρατούνται αντί γι’ αυτόν η γυναίκα του, ο αδερφός του (πατέρας του Α. Τσίπρα) και άλλοι συγγενείς. Τελικά παραδίδεται στην Ασφάλεια και καταδικάζεται σε φυλάκιση με αναστολή από Στρατοδικείο στα Χανιά στην δίκη των Φ. Ιωαννίδη, Δ. Σκουλά και άλλων 29 συνολικά κατηγορουμένων. Μετά απ’ αυτό αδρανοποιήθηκε πολιτικά όπως και άλλοι την περίοδο εκείνη. Δεν απαρνήθηκε όμως τις ιδέες του, και τον Νοέμβριο του ’73 ανήκε σ’ όσους έτρεξαν να ενισχύσουν όπως μπορούσαν τους εξεγερμένους φοιτητές του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά την μεταπολίτευση έγινε ενεργό μέλος και ένθερμος υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ, με πλούσια δράση στην γενέτειρά του Άρτα (Αθαμάνιο). Η ενασχόλησή του με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού υπήρξε πάντοτε ανιδιοτελής. Σταμάτησε όταν ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έγινε ΠΑΕ.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα από μια δημοκρατική, αριστερή σκοπιά το αν ο Η. Τσίπρας έπρεπε να επιδιώξει ή να αποδεχτεί τη θέση του επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος μιας ομάδας της Α’ Εθνικής σε συνθήκες δικτατορίας, ζήτημα όμως που δεν αφορά διόλου στον Καρατζαφέρη και την παράταξή του και όχι μόνο. Όπως επίσης η υπεράσπιση της μνήμης του εδώ από την χυδαία προσβολή του Καρατζαφέρη δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με οτιδήποτε έκανε ή υπεστήριζε ο Η. Τσίπρας στην ζωή του. Να λες όμως ότι ο Η. Τσίπρας, που πολύ καλά γνωρίσαμε κι εμείς και πολλοί άλλοι που έχουν να πουν γι’ αυτόν, ο αριστερός δημοκράτης, φανατικός πολέμιος της δεξιάς και γενικά σεμνός και τίμιος άνθρωπος με αρχές, ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη χούντα ή ότι διορίστηκε από τον Παπαδόπουλο στον Παναθηναϊκό, αυτό έχει τόση αλήθεια όση και η θέση ότι το ΛΑΟΣ δεν έχει καμμιά σχέση με την ακροδεξιά, με τους νοσταλγούς του Παπαδοπούλου και πολλούς που όντως διορίστηκαν ή ευνοήθηκαν από την χούντα.

Η οικογένεια του Ηρακλή Τσίπρα, η σύζυγος και τα παιδιά».

ποντίκι

(Visited 315 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Ὁ θεῖος Ἡρακλῆς…

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Αὐτοκρατορικοὶ ἀπόγονοι (α) [Πρόσωπα τοῦ …χθές;] | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Οἱ ἐργολάβοι τῆς χούντας εἶναι ἀκόμη ἐδῶ!!! | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Leave a Reply