Βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα στὸ Ὑψίπεδον τοῦ Γκολάν, βάσει ἰσραηλινῶν ΜΜΕ.

Βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα στὸ Ὑψίπεδον τοῦ Γκολάν, βάσει ἰσραηλινῶν ΜΜΕ.Ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου βρέθηκε στο κατεχόμενο από το Ισραήλ Υψίπεδο του Γκολάν, με αρκετά αποθέματα για να διαρκέσουν για δεκαετίες για το Ισραήλ, σύμφωνα με τα μέσα ενημερώσεως της χώρας.
Η ισραηλινή παρουσία στο Υψίπεδο του Γκολάν είναι υπό αμφισβήτηση.
Η περιοχή είναι διεθνώς αναγνωρισμένο συριακό έδαφος , που έχει καταληφθεί το 1967 από το Ισραήλ κατά τον Πολέμο των έξι ημερών, μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών.

Το ψήφισμα 242 του ΟΗΕ (1967) απαιτεί την απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τα εδάφη, που κατελήφθησαν κατά την σύγκρουση.
Το Ισραήλ διαφωνεί με την διατύπωση του ψηφίσματος, ισχυριζόμενο ότι τα εδάφη είναι αμφισβητήσιμα ως προς τον ιδιοκτήτη τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυναμικότητα παραγωγής μπορεί να φθάσει τα δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ το Ισραήλ καταναλώνει 270.000 βαρέλια την ημέρα.
Σήμερα , το Ισραήλ προμηθεύεται μέχρι τα τρία τέταρτα των εισαγωγών πετρελαίου του από την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, ανέφεραν τον Αύγουστο οι Financial Times .
«Μιλάμε για ένα στρώμα κοιτάσματος , που έχει 350 μέτρα πάχος και αυτό που είναι σημαντικό είναι το πάχος και το πορώδες του εδάφους.
Κατά μέσο όρο στον κόσμο τα στρώματα των κοιτασμάτων έχουν πάχος 20 έως 30 μέτρα .
Έτσι το κοίτασμα αυτό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, οπότε μιλάμε για σημαντικές ποσότητες πετρελαίου.
Το σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι το πετρέλαιο βρίσκεται μέσα στο πέτρωμα και αυτό το γνωρίζουμε τώρα», αναφέρεται στο ισραηλινό διαδικτυακό επιχειρηματικό μέσο Globes, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Υuval Bartov, επικεφαλής γεωλόγου της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Afek.
Η Afek είναι θυγατρική της Αμερικανικής Genie Energy.
Η αναφερόμενη ανακάλυψη συμπίπτει με τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Συρία.
Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για την αξιοποίηση της συγκρούσεως.
Το κατεχόμενο από το Ισραήλ Υψίπεδο του Γκολάν επίσης συνορεύει με περιοχή, που ελέγχεται επίσης από αντικυβερνητικούς αντάρτες.
Το Ισραήλ φέρεται να έχει προσφέρει ιατρική βοήθεια στους αντάρτες και έχει απαντήσει σε εκτόξευση ρουκετών από τα εδάφη, που ελέγχονται από τους αντάρτες, κτυπώντας θέσεις του συριακού στρατού.
Η εξήγηση του Ισραήλ ήταν ότι «θεωρεί τον συριακό στρατό υπεύθυνο για όλες τις εκδηλώσεις, που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας».
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Η είδηση εμφανίστηκε αρχικά σήμερα σε ανάρτηση του Globes.
Τα περισσότερα ΜΜΕ απλά την αναφέρουν ως οικονομικής σημασίας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το ρωσσικό μέσο RT όμως προσθέτει μία άγνωστη λεπτομέρεια στην είδηση:
Σήμερα το Ισραήλ προμηθεύεται 202.500 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το «ημιαυτόνομο» Κουρδικό Ιράκ, δηλαδή από αυτήν την περιοχή του Ιράκ, που μαστίζεται ως σήμερα από επιθέσεις του «ισλαμικού» ΙS, προσπαθώντας να γίνει αυτόνομο κράτος.
Το IS βομβαρδίζεται εδώ και μερικές ημέρες από την ρωσσική αεροπορία και έτσι το κλεμμένο πετρέλαιο του Ιράκ δεν φτάνει όπως παλαιά στο Ισραήλ.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι αυτό το πετρέλαιο πωλείται σε τιμή χαμηλότερη και από 20 δολάρια το βαρέλι, καθώς είναι αφορολόγητο σε μεγάλο βαθμό.
Το Ισραήλ εξαρτάται σήμερα σημαντικά τόσο από την ποσότητα, όσο και από την τιμή αυτού του πετρελαίου .
Τώρα, που διαβλέπει ότι το παράνομο εμπόριο θα γίνει πιο δύσκολο, αλλά και πιο δαπανηρό, διέρρευσε στους ιθαγενείς την είδηση της ανακαλύψεως τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Υψίπεδο του Γκολάν.
Ξέχασε βέβαια να τους ενημερώσει ότι το πετρέλαιο βρίσκεται παγιδευμένο σε σχιστολιθικά πετρώματα, δηλαδή για να χρησιμοποιηθεί θα χρειαστούν τεχνικές fracking.
Aλλά αυτές οι τεχνικές έχουν πολλά και σοβαρά μειονεκτήματα.
Κατ’ αρχήν χρειάζονται πολύ νερό, που είναι σπάνιο στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.
Δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιούν και άλλα τοξικά υγρά, που συνήθως αντλούνται στην συνέχεια στην επιφάνεια και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Αν προσέξετε την εικόνα, που συνοδεύει το άρθρο, θα δείτε ότι ο Ιορδάνης ποταμός περνάει από τα χαμηλά τμήματα του Υψιπέδου του Γκολάν και χύνεται στην θάλασσα της Γαλιλαίας, πριν συνεχίσει χαμηλότερα προς την Ιερουσαλήμ.
Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νερά για την εκμετάλλευση των πλουσίων κοιτασμάτων;;
Aν το κάνουν, θα προκύψει σύντομα σοβαρή λειψυδρία στο Ισραήλ.
Αν το παρακάνουν, θα πίνουν δηλητήριο στην Ιερουσαλήμ και ενδεχομένως η θάλασσα της Γαλιλαίας κάποτε να αποξηρανθεί.
Φαντάζομαι ότι θα γελάτε ήδη με το φανταστικό μελλοντικό σενάριο.
Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ενδεχόμενο αυτό και η λειψυδρία έχει προφητευθεί πριν από την εποχή του Χριστού για τις έσχατες ημέρες.
Πώς το ήξεραν από τότε;
Την απάντηση την γνωρίζουν οι πιστοί, οι άλλοι γελούν…
H τελευταία παρενέργεια του fracking είναι πιο σημαντική και την άφησα για το τέλος.
Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες έχει διαπιστωθεί συσχέτιση του fracking με σεισμούς.
Ας το δοκιμάσουν στην περιοχή και θα διαπιστώσουν σύντομα, αν οι επιστήμονες λένε αλήθεια…
Μέχρι τότε θα πρέπει να ετοιμάζεστε για τιμή πετρελαίου μακροχρόνια ανώτερη από 40 δολάρια το βαρέλι.
Αν η τιμή πέσει παρακάτω, τα κοιτάσματα του Υψιπέδου του Γκολάν δεν θα είναι αξιοποιήσιμα οικονομικά.
Για να συμβεί αυτό μπορούν να προκύψουν τρία πράγματα υπό τις παρούσες συνθήκες:
  1. Kάποιος μεγάλος πόλεμος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που θα περιορίσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
  2. Κάποια μεγάλη υποτίμηση του δολαρίου ή έντονος πληθωρισμός (Παγκόσμια οικονομική κρίση και στην συνέχεια μεγάλη ύφεση;)
  3. Δημιουργία αυτόνομου Κουρδικού κράτους σε περιοχές της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας, που θα βάλουν τέλος στο λαθρεμπόριο του Ιρακινού πετρελαίου, που πιέζει διεθνώς τις τιμές.
Θα τα δούμε σύντομα και τα τρία στις οθόνες μας, όταν δολοφονηθεί αυτός που το όνομα του αρχίζει από όμικρον;;
Mάλλον ναι και σίγουρα πριν το 2017…
Η Ρωσσία βρίσκεται ήδη στην Μέση Ανατολή και όταν εδραιωθεί η παρουσία της δεν προβλέπεται να μείνει εκεί για παραπάνω από 5 μήνες.
(Visited 223 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα στὸ Ὑψίπεδον τοῦ Γκολάν, βάσει ἰσραηλινῶν ΜΜΕ.

Leave a Reply