Διαχωρισμός ἐκκλησίας – κράτους;

Διαχωρισμός ἐκκλησίας - κράτους;Ένα άλλο από τα χαριτωμένα πράγματα που κυκλοφορούν στον εγχώριο πολιτικό διάλογο είναι ο περίφημος «χωρισμός εκκλησίας-κράτους».

Δεν θα πω ότι αν θέλεις να θέσεις τέτοιο θέμα καλλίτερα να πας σε μία σκανδιναβική χώρα ή στην Βρετανία, που υπάρχει κανονική θεοκρατία, αλλά θα θίξω το γεγονός ότι αυτό εκφέρεται από υποστηρικτές ενός φιλελευθέρου ουδεέρου κράτους, την στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει συμπεριφερθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ως τέτοιο κράτος ΜΟΝΟΝ ως προς στην εκκλησία.

Το να θεωρείς ότι δεν πρέπει το κράτος να σέβεται την εκκλησία, σημαίνει ότι δεν θέλεις να σέβεται και κάποιον άλλον άνθρωπο. Και αντί να παίρνεις ως πρότυπο συμπεριφοράς αυτήν την σχέση κράτους-εκκλησίας, θες να την καταργήσεις, που σημαίνει ότι σκοπός σου είναι, με αφορμή μία ιδέα εξισώσεως, ένας ολοκληρωτισμός.

Θα αναφέρω μερικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μόνον ως προς στην εκκλησία το ελληνικό κράτος έχει δείξει συμπεριφορά neutral state –άλλωστε η εισαγωγή αυτής της εννοίας (της οποίας η πρακτική είναι πολύ αρχαιότερη) ξεκινά μετά από τον τριακονταετή πόλεμο και αφορά στην καταδάμαση του θρησκευτικού πράγματος.

Λοιπόν:
1. δεν φορολογεί την περιουσία της
2. δεν εμπλέκεται στην εσωτερική οργάνωσή της
3. την αφήνει να εκφράζει όποια άποψη θέλει
4. είναι ο μόνος «ιδιώτης» με τον οποίο έχει κρατήσει τα συμπεφωνηθέντα.

Και γιατί όλα αυτά;
Επειδή το κράτος την ΦΟΒΑΤΑΙ.

Αντιθέτως το ελληνικό κράτος δεν φοβάται τον λαό, τον οποίο μπορεί να ελέγχει με διάφορες ιδεολογίες, ΜΜΕ και «χρησίμους ηλιθίους» διανοουμένους.

Είναι πιο judicious λοιπόν είναι να εισαγάγουμε στον πολιτικό λόγο επιτέλους τον χωρισμό κράτους-λαού.

Συβρίδης Γιῶργος

φωτογραφία

(Visited 155 times, 1 visits today)
Leave a Reply