Οἱ καλλίτεροι δικηγόροι τῶν τραπεζῶν εἶναι μήπως οἱ …δικαστές;

Σημερινό περιστατικό από προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως:

Σύντομο ιστορικό:
Έχει ασκηθεί αρνητική αναγνωριστική αγωγή με την οποία ζητείται η μερική ή ολική ακύρωση δανείου και έχει ιδρυθεί εκκρεμοδικία από τον Ιούνιο του 2015.

Η τράπεζα την 29-09-2015 αιτείται την έκδοση διαταγής πληρωμής και ασφαλώς πετυχαίνει την έκδοσή της.

Ασκείται ανακοπή των δανειοληπτών και αίτηση αναστολής εκτελέσεως με σωρευμένο αίτημα χορηγήσεως προσωρινής διαταγής, με το οποίο ζητείται αναστολή κάθε εκτελεστικής διαδικασίας μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της ανακοπής (κατά το μείζον αίτημα των ασφαλιστικών) ή επί της αιτήσεως (κατά το έλασσον αίτημα της προσωρινής διαταγής).

Το ζήτημα νομιμότητας:
Η Διαταγή Πληρωμής εξεδόθη με άσχετο διπλότυπο που κατέθεσε η συνάδελφος-αντίδικος στον φάκελο της Διαταγής Πληρωμής. Το διπλότυπο είναι σε όνομα διαφορετικό από την υπογράφουσα την αίτηση και δεν υπάρχει εντός του φακέλου, ούτε γίνεται επίκληση εξουσιοδοτήσεως ή/και πληρεξουσίου, ούτε βεβαίως, παρέστη η συνάδελφος, ως μέλος δικηγορικής εταιρείας (αφού σε τέτοια εταιρεία δεν συμμετέχει).

Ο γράφων, όντας βέβαιος ότι το παραδεκτό ερευνάται αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο και πάντως, δείχνοντας υπερβάλλουσα συναδελφικότητα, δεν προτείνει την εν λόγω ακυρότητα, πιστεύοντας ότι ο Δικαστής θα πράξει τα δικονομικά δέοντα.

Τελικώς, έγινε δεκτή η αίτηση χορηγήσεως προσωρινής διαταγής υπό τον όρο καταβολής 50.000€ εκ μέρους των δανειοληπτών (το δάνειο είχε εξαψήφιο υπόλοιπο, τείνοντας προς το εννιαψήφιο).

Συμπέρασμα:
Ο Δικαστής ανέστειλε την εκτέλεση. Αλλά έθεσε όρο να καταβάλλουν οι δανειολήπτες 50.000€.

Δηλαδή να πληρώσουν για να προστατευτούν από μια νομικά απαράδεκτη Διαταγή Πληρωμής.

Διέταξε την καταβολή 50.000€ για να αναστείλει μια νομικά ανυπόστατη Διαταγή Πληρωμής, η οποία εξεδόθη κατά παράβαση διαδικαστικής προϋποθέσεως, η οποία συνίσταται στην μη νόμιμη δικονομική παράσταση της αιτούσας.

Δεν το χωράει ο νους.

Τελικά είχε δίκιο εκείνος, ο σοφός μου φίλος, που μου έλεγε ότι οι καλλίτεροι δικηγόροι των τραπεζών, είναι οι Δικαστές…

Μάριος Μανρινᾶκος

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply