Ἀναζητώντας …ὀρθολογισμό!!!

Ἀναζητώντας ...ὀρθολογισμό!!!Μεταφέρω μια περικοπή από ένα άρθρο του μικρού και αθώου δημοσιογράφου της καρδιάς μας, Αλέξη Παπαχελά, με τίτλο «Ας είμαστε ειλικρινείς».

Πριν παραθέσω την περικοπή υποκύπτω στον πειρασμό να σχολιάσω τον τίτλο τον ίδιο και να επισημάνω ότι συνιστά αμιγή πλεονασμό. Ο Αλέξης δεν χρειαζόταν επ΄ ουδενί να μας διαβεβαιώσει για την ειλικρίνεια του, διότι υπήρξε πάντοτε απόλυτα και ανυποχώρητα ειλικρινής. Αλλά είναι και αυτή η έρμη η σεμνότητα, που αποτελεί, εκτός από την ειλικρίνεια, μια ακόμη θεμελιώδη ιδιότητα του μεγάλου αυτού ανδρός.

Ας είναι, όμως. Πάμε στην περικοπή, η οποία επί λέξει λέει:

«μπλα μπλα μπλα …. …. οι εταίροι και δανειστές μας θα έχουν μία σαφή υποχρέωση … … μπλα μπλα μπλα … … Αν δεν το κάνουν και τώρα –ασχέτως του ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο– θα οπλίσουν το χέρι των δυνάμεων του σκότους και της δραχμής.»

Ανεξάρτητα από την ουσία των γραφομένων, που μπορεί να είναι οποιαδήποτε και στο συγκεκριμένο πλαίσιο την προσπερνάμε επεδή ουδόλως μας ενδιαφέρει, προσέχω αποκλειστικά το σημείο της απόλυτης ταυτίεως του «σκότους» με την «δραχμή», η οποία, με τον τρόπο που επιχειρείται, εισχωρεί ατόφια στο υποσυνείδητο του αναγνώστη και εγκαθίσταται ως αναμφισβήτητο αξίωμα και αμετακίνητο δόγμα. «Σκότος = δραχμή» και «δραχμή = σκότος».
Απλά, χωρίς εξηγήσεις και στοιχεία.

Εδώ νομίζω βρίσκεται η αιτία των δεινών μας και η χρόνια, επί έξι συναπτά έτη, αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Στην δογματική θεώρηση των πραγμάτων, στην προσκόλληση σε θρησκευτικού τύπου πεποιθήσεις και στην εξαγωγή συμπερασμάτων στην βάση αυθαιρέτων αξιωμάτων, που ουδέποτε προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε την ισχύ τους.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το ευρώ είναι κακό και η δραχμή καλλίτερη ή το αντίστροφο. Πώς θα μπορούσα άλλωστε, αφού δεν διαθέτω την σοφία και το αλάθητο του Αλέξη Παπαχελά. Παρατατηρώ μόνο ότι η μεγίστη επικρατούσα αλήθεια πέρασε στο συλλογικό υποσυνείδητο όχι ως αποτέλεσμα μετρήσεως και μελέτης των συνθηκών, όχι ως συμπέρασμα ορθολογικής αναλύσεως και αποδεικτικής διαδικασίας, αλλά ως εξ αρχής θρησκευτικό δόγμα, που ταύτισε την δραχμή με την απόλυτη καταστροφή και την είσοδο στις φωτιές της αιώνιας κολάσεως.
Άνευ περαιτέρω εξηγήσεων.

Σε αυτήν την ύπουλη ταύτιση στηρίχθηκε η επιβίωση του φαύλου συστήματος που υπηρετεί με τόση συνέπεια μεταξύ πολλών άλλων και ο άθλιος αυτός «δημοσιογράφος». Σε αυτήν την ύπουλη ταύτιση στηρίχθηκε η δημιουργία των απανωτών τεχνητών κρίσεων και η φιλοτέχνηση των μοιραίων διλημμάτων. Σε αυτήν την ύπουλη ταύτιση στηρίχθηκε το «πάση θυσία”» των πανικόβλητων πολιτών και η συνεπαγόμενη πλήρης ακρισία, με την οποία κάθε φορά έδιναν όχι μόνον άφεση στο πολιτικό σύστημα, αλλά και λευκή επιταγή να κυβερνήσει χωρίς να ρωτά και χωρίς να ελέγχεται, με την επίκληση των δήθεν έκτακτων συνθηκών και την απειλή της αιώνιας κολάσεως της δραχμής.
Επειδή από την μια μεριά υπήρχε η επιβίωση και από την άλλη ο θάνατος. Κανείς ποτέ δεν σκέφθηκε να αμφισβητήσει αυτό το ανόητο δόγμα. Να ρωτήσει τι και πώς. Να ζητήσει στοιχεία και σχέδια, σενάρια για την μία ή την άλλη περίπτωση.

Έξι χρόνια τώρα η χώρα θεολογεί στην βάση του ανεπεξεργάστου αξιώματος της κολάσεως της δραχμής, που αποδέχθηκε ασμένως, και δίνει λευκές επιταγές στους δυνάστες της, κραυγάζοντας με πανικό «πάση θυσία». Και φθάνει πλέον η ώρα που όλοι θα καταλάβουν ότι αυτή η θυσία που ανέχθηκαν δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την είσοδο στην ίδια κόλαση, πλην από διαφορετικό δρόμο. Αντί να παραδοθούμε στις φωτιές της με δραχμή παραδοθήκαμε τελικά στον ίδιο όλεθρο με ευρώ.

Επειδή το πρόβλημα από την αρχή δεν ήταν το ευρώ ή η δραχμή. Ήταν η ανάγκη για βαθιά αλλαγή των δομών του διεφθαρμένου, τριτοκοσμικού και σπάταλου κράτους. Αν οι δομές αυτές ήταν να παραμείνουν ίδιες η κατάληξη θα ήταν ίδια είτε με ευρώ είτε με δραχμή. Και η ώρα που αυτό θα αποδειχθεί πλησιάζει. Κάνουμε πλέον τις τελευταίες θυσίες αυτού του περίφημου «πάση θυσία» με την καθοδήγηση των καλών Παπαχελάδων. Σε λίγο δεν θα έχουμε πια τίποτα να θυσιάσουμε και θα καταλάβουμε. Θα είναι βέβαια αργά, αλλά θα καταλάβουμε. Και τότε θα ασπαστούμε μιαν άλλη θρησκεία, με νέα δόγματα και νέα διλήμματα.
Επειδή ο ορθολογισμός δεν είναι στο γονίδια μας.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκόνα

(Visited 320 times, 1 visits today)
Leave a Reply