Μόνον ἡ συλλογικότης φέρνει τὶς μεγάλες ἀλλαγές…

 

Μόνον ἡ συλλογικότης φέρνει τὶς μεγάλες ἀλλαγές...Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω για πρωθυπουργούς που είχαν στα χέρια τους μεγάλες ευκαιρίες να αλλάξουν την χώρα, αλλά τις άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτες, τις ξόδεψαν άδικα και ασυλλόγιστα.

Πίστευα και γω κάποτε σε αυτόν τον αφελή εξωραϊσμό. Τουλάχιστον μέχρι και το πλανητικών διαστάσεων φιάσκο του ανεκδιήγητου Καραμανλή, αυτού που θα έκανε την επανίδρυση. Μετά σταμάτησα να το πιστεύω.

Η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν είναι στο χέρι των δήθεν χαρισματικών αρχηγών, που κατά καιρούς μας αναλαμβάνουν. Η χώρα είναι από χρόνια τώρα μικροαστικός πολτός, αδιαφοροποίητος. Έδαφος ακατάλληλο για την συγκρότηση κρίσιμης μάζας, ικανής να αποκτήσει συλλογικές επιδιώξεις, που να ξεπερνούν τον στενό προσωπικό ορίζοντα ενός εκάστου των μελών της.

Δεν είμαστε ανίκανοι ο καθένας ξεχωριστά. Απλά, τα μεγάλα πράγματα και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται από συλλογικότητες και εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε συλλογικότητα. Και καμμιά συγκολλητική ουσία δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Θέμης Καζαντίδης

εἰκόνα

(Visited 78 times, 1 visits today)
Leave a Reply