Ἁρπάζουν ὅλο τὸ ἐλαιόλαδο τῆς Ἑλλάδος!!!

Σε Αμερικάνικη πολυεθνική παραδίδει η κυβέρνηση τον «εθνικό θησαυρό» του λαδιού- Έλληνες πιέζουν την κυβέρνηση να βάλει «λουκέτο» σε 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία

Ἁρπάζουν ὅλο τὸ ἐλαιόλαδο τῆς Ἑλλάδος!!!

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις του newx.gr για την άμεση παρέμβαση αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας, με την βοήθεια μάλιστα Ελλήνων, που επιχειρεί να βάλει στο… χέρι, τον εθνικό «θησαυρό» της χώρας, που είναι το ελαιόλαδο. 
Στις αρχές Ιανουαρίου ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από την Φθιώτιδα Βάιος Γκανής, απεκάλυψε στο newx.gr πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου. 
Μάλιστα, χορηγός αυτής της προσπάθειας φαίνεται να είναι η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Γκανή. 
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τριών «mega factories»; 
Ο Βάιος Γκανής περιγράφει την κατάσταση, με τα μελανότερα «χρώματα», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σβήσουν σε μία νύχτα 2.750 μικρά ελαιοτριβεία, στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα mega factories». 
Οι τρεις περιοχές, τις οποίες «στοχεύει» η αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. «Δηλαδή φανταστείτε ο πλούτος της ελιάς, το λάδι θα συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική. Δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες, δεν θα υπάρχουν τίποτα. 
Ένας μικρός ελαιοπαραγωγός με μικρό ελαιοτριβείο, δεν θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες προϋποθέσεις δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν, λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους. 
Μέσα σε μια νύκτα θα σβήσουν οι μικρές επιχειρήσεις. Φανταστείτε τι έχει να γίνει,» τόνισε με έμφαση ο Βάιος Γκανής. Σήμερα, ένα ακόμη «λιθαράκι» στις αποκαλύψεις έρχεται να βάλει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, ο οποίος δήλωσε στο newx.gr, πως είναι γνώστης του θέματος και δίνει επιπλέον πληροφορίες, για την προσπάθεια που γίνεται να «σβηστούν από χάρτη» 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία. 
Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, η αμερικάνικη πολυεθνική έχει βρει «συμμάχους» Έλληνες καθηγητές, τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον από το newx.gr. 
«Το γνωρίζουμε και μάλιστα έχουμε παρέμβει σ’ αυτή την λογική στον κανονισμό του ελληνικού σήματος ελαιολάδου, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν κανονισμό έτσι ώστε το 25% του λαδιού να μην είναι ελληνικό, να μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα λάδι ως ελληνικό, ενώ το 25% δεν είναι ελληνικό. Το ίδιο έγινε και στο γάλα και είχαμε παρέμβει ως ΓΕΩΤΕΕ και μαζί με άλλους φορείς και αποτρέψαμε ουσιαστικά τέτοιες εξελίξεις. Υπάρχει αυτή η λογική και δεν θέλω να μιλήσω με ονόματα, αλλά αν προκληθώ θα το κάνω, γιατί έχω τα ονόματα, γι’ αυτούς που έχουν κάνει προτάσεις στην Ελληνική κυβέρνηση να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία,» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάμαλης. 
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ υπεστήριξε μάλιστα ότι στο νέο ΠΑΑ (πρόγραμμα αγροτικής αναπτύξεως) υπάρχει περιορισμός στην επιδότηση νέων ελαιοτριβείων. «Υπάρχουν πάρα πολλοί τριγύρω από το υπουργείο, όχι επίσημα στελέχη, αλλά φορείς ή πρόσωπα μεμονωμένα τα οποία ακριβώς προσδοκούν να στρέψουν την κυβέρνηση στο να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία με το πρόσχημα των οικονομιών κλίμακος και των μεγαλύτερων μεγεθών που θα προσφέρει μια τέτοια επένδυση. 
Είναι Έλληνες και μάλιστα έχουν θέση σε πανεπιστήμια. Εμείς προσπαθούμε να το αποτρέψουμε, γιατί θεωρούμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού λαδιού είναι η χαμηλή οξύτητα η οποία επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά των ελαιών στα ελαιοτριβεία, τα οποία αν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και περιμένουν οι ελιές για να γίνει η όλη διαδικασία μεταποιήσεως, προφανώς η οξύτητα θα είναι πιο ανεβασμένη, όπως γίνεται στην Ισπανία και στην Ιταλία. 
Αυτές οι προτάσεις έχουν άμεση σχέση με την αμερικανική πολυεθνική,» υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Μάμαλης. Τι ρόλο, όμως, μπορούν να παίξουν στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές αρχές, οι τοπικές κοινωνίες; 
Είθισται οι όποιες επενδύσεις γίνονται να περνούν και να ζητάται η έγκριση των Περιφερειακών Συμβουλίων. Υπάρχει, όμως, ένα… παραθυράκι, που αυτές οι διαδικασίες μπορούν να παρακαμφθούν κι αυτό το «παραθυράκι» είναι το fast truck. 
Δηλαδή, αν είναι μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων παρακάμπτονται όλοι οι θεσμοί. «Και αυτό το έχουμε καταγγείλει στην βουλή. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας με 100 εκατομμύρια, μπορεί να έρθει στον νομό Σερρών και να γεμίσει τον κάμπο με φωτοβολταϊκά,» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Ἁρπάζουν ὅλο τὸ ἐλαιόλαδο τῆς Ἑλλάδος!!!

 1. ειλικρινα δεν καταλαβαινω !!! τι θα πει μας αρπαζουν τον πλουτο μας? το λαδι που παραγουμε δεν πρεπει να το πουλησουμε ? για επενδυσεις δεν φωναζουμε ? τι διαολο θελουμε ? γιατι διαμαρτυρομαστε οταν καποιος θελει να φερει χρηματα στην ελλαδα για καποιο λογο ερχεται ,να κερδισει θελει .τι να κανουμε ? μηπως ψαχνουμε για ευεργετες και οχι επανδυτες ? επι τελος τερμα ο λαικισμος . ειναι καλυτερα να εχουμε χιλιαδες ελαιοτριβεια μη ανταγωνιστικα με υψηλο κοστος λειτουργειας και να ζητανε επιχορηγησεις για να επιζησουν ?

  • Καί εἶναι μία χαρά νά κλείσουν ὅλα τά ἐλαιοτριβεῖα;
   Ἄψογα…
   Γνωρίζεις ἀπό ἐλαιοτριβεῖα; Γνωρίζεις τό πόσο γρήγορα πρέπει νά ἀλέθουν τήν ἐλιά;

  • Φαίνεται ὃτι θά ἒρχεσαι ἀπό ἂλλον Γαλαξία !…Οὒτε τό νόημα μιᾶς πολιτικῆς πράξεως μπορεῖς κα καταλάβεις, οὒτε ὃσα δολοφονικά γίνονται με τήν ϋποκρισία γιά άναπτυξι ! Ἑλαιοπαραγωγός εἶμαι καί δέν επιτρεπω στόν κάθε πολιτικό σαχλαμλάρα να συνεχίσει να δολοφονεῖ κάθε παραγωγική δομή αυτῆς τῆς χώρας φορώντας μουτσούνα άναπτυξιακή …

   • Ὡραία. Ὁπότε ὅλοι οἱ ἄλλοι παραγωγοί, ποὺ τόσους εἰῶνες μεριμνοῦσαν νὰ ἔχουν κοντά τους τὰ ἐλαιτριβεῖα, εἶναι ἁπλῶς ἀνόητοι.

Leave a Reply