Οἱ Ὁλλανδοὶ ἀπέῤῥιψαν μὲ «αὐγά» τὴν συμφωνία συνδέσεως Οὐκρανίας μὲ τὴν ΕΕ

Η Ολλανδία απέρριψε την επικύρωση της συμφωνίας συνδέσεως της Ουκρανίας με την ΕΕ σε δημοψήφισμα, δίνοντας μια νίκη στους ευρωσκεπτικιστές.
Το δημοψήφισμα προκλήθηκε από μια ομάδα της Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών, που συγκέντρωσαν περισσότερες από 400.000 υπογραφές σε ένα αίτημα, όπου ζητούσαν να γίνει μία δημόσια ψηφοφορία .

Οι Ολλανδοί πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν την Τετάρτη, αν ήταν υπέρ ή κατά της επικυρώσεως της συμφωνίας συνδέσεως μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ.

Οι Ολλανδοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επικύρωση με περίπου 62% έναντι 38%, που συμφώνησαν. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν περίπου 32%, λίγο επάνω από το 30% , που απαιτείται για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την στήριξή της για την συμφωνία, αν και το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό.
Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ήδη ότι η χώρα του δεν μπορεί πλέον να επικυρώσει την Συνθήκη στην τρέχουσα μορφή της.
Το BBC σημείωσε, όσον αφορά στην κάλυψη της ειδήσεως, πως ο αντίκτυπος του ολλανδικού δημοψηφίσματος για την συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας «δεν είναι ακόμη σαφής».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η ψήφος των Ολλανδών δεν θα επηρεάσει την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας, η οποία είχε εγκριθεί από όλα τα 28 κράτη-μέλη.
Η νίκη για τους Ολλανδούς ευρωσκεπτικιστές ήρθε σε λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την διεξαγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο του δικού του δημοψηφίσματος , για το αν θα αποχωρήσει ή όχι από την ΕΕ.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Το ατύχημα ήδη έγινε και η επικοινωνιακή προσπάθεια να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έπεισε.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι έγκυρο, αφού η προσέλευση ήταν επάνω από το οριζόμενο 30% από τον σχετικό νόμο, έστω και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Το αποτέλεσμα 68% του «όχι», έναντι του 32% «ναι» είναι συντριπτικό και δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει ότι μπορεί να το αγνοήσει χωρίς συνέπειες,
Oι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στην Ολλανδία το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου 2017 και θα εκλεγούν 150 νέοι βουλευτές.
Σήμερα η κυβέρνηση ασκείται από έναν συνασπισμό δύο κομμάτων, που συγκέντρωσαν μαζί 51,42%, μετά από πρόωρες εκλογές, που έγιναν στις 12.9.2012.
Από το 2002 ούτε μία κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν ολοκλήρωσε την τετραετή θητεία της.
Επομένως και σήμερα η προσφυγή στις κάλπες είναι κάτι που φυσιολογικά αναμένεται να γίνει πρόωρα, δηλαδή μέσα στο 2016.
Οι Ολλανδοί εξέφρασαν την δυσφορία τους με το δημοψήφισμα και πλέον η κυβέρνησή τους είναι υποχρεωμένη, για νομικούς λόγους, να φέρει την συμφωνία στην βουλή για να επικυρωθεί, έστω και με τροποποιημένη μορφή.
Αντίθετα, πριν το δημοψήφισμα είχε την επιλογή να μην το κάνει .
Η συμφωνία μετά από μία μακρά περίοδο μη αμφισβητήσεως θα μπορούσε να θεωρηθεί εθιμικά ότι είχε εγκριθεί.
Η πρακτική αυτή ισχύει για την Ολλανδία για την επικύρωση διεθνών συνθηκών, για τις οποίες επί μακρό διάστημα δεν σημειώθηκε κάποια αντίδραση.
Το δημοψήφισμα όμως έγινε ειδικά για την επικύρωση της συμφωνίας συνδέσεως.
Το αποτέλεσμά του ήταν συντριπτικό, νομικά έγκυρο και αποτελεί ήδη καταγεγραμμένη αντίδραση, οπότε αυτά που ισχυρίζεται ο κος Σχοινάς για δήθεν μεταβατική ισχύ ψηφισμένης συμφωνίας και από τα 28 κράτη απλά δεν ισχύουν.
Σήμερα η συμφωνία βρίσκεται νομικά στον αέρα για όλη την ΕΕ.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας μπορεί να ρισκάρει να φέρει την συμφωνία για ψήφιση στην βουλή, όπου σήμερα έχει την πλειοψηφία, αλλά κινδυνεύει με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθεί στην συνέχεια πρόωρα σε εκλογές με εξαγριωμένο το εκλογικό σώμα.
Οι Ολλανδοί δεν είναι πρόβατα για να επιτρέψουν στην κυβέρνησή τους να αγνοήσει την γνώμη τους.
Η κυβέρνησή τους αναγκάσθηκε να κάνει το δημοψήφισμα σε εφαρμογή προσφάτου νόμου και αφού συγκεντρώθηκαν
400.000 υπογραφές από ένα σατυρικό μπλοκ.
Ο νόμος ισχύει ακόμα και η κυβέρνησή τους κινδυνεύει να κάνει και άλλα δημοψηφίσματα, αν αγνοήσει το σημερινό αποτέλεσμα.
Θα ρισκάρει για την χρεωκοπημένη Ουκρανία και για τον «λυπημένο»  κο Γιούγκερ να μπει σε περιπέτειες;
Προσωπικά δεν το πιστεύω.
Οι Ολλανδοί ανησυχούν για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην χώρα τους και για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και έχουν σοβαρούς λόγους γι’ αυτό.
Η χώρα βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της κάτω από την στάθμη της θαλάσσης και προστατεύεται από θαλάσσια φράγματα στις ακτές της.
Διατρέχει για τον λόγο αυτό μεγάλο κίνδυνο από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στις ακτές της.
Επιπλέον οι Ολλανδοί έχουν ένα από τα υψηλότερα εθνικά εισοδήματα ανά κεφαλή στην Ευρώπη και δεν σκοπεύουν να το μειώσουν με εισαγωγή χαμηλόμισθων μεταναστών από την Ουκρανία ή από άλλες παρόμοιες χώρες.
Υπάρχει ακόμα ένας άλλος οικονομικός λόγος, που δεν επιθυμούν την σύνδεση της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Η Ουκρανία είναι αγροτοκτηνοτροφική χώρα χαμηλού κόστους και μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα των Ολλανδών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Oι ολλανδικές τράπεζες Rabobank και ΙΝG επένδυσαν μεγάλα ποσά στην πτηνοτροφία της Ουκρανίας πρόσφατα.
Η Ουκρανία διαθέτει 32 εκατομμύρια κότες για παραγωγή αυγών και πέρυσι η προσπάθεια να απαγορευθεί η εξαγωγή αυγών από την Ουκρανία στην Ολλανδία απέτυχε.
Η Ουκρανία επεξεργάζεται και σφάζει 332 εκατομμύρια κότες κάθε χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα της συνολικής παραγωγής πουλερικών της Ολλανδίας…
Οι Ολλανδοί πολιτικοί υποστηρικτές του «ναι» πλήρωσαν με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την αδιαφορία τους για τα συμφέροντα των αγροτοκτηνοτρόφων συμπατριωτών τους.
Η επίδραση του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία στο επικείμενο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για ενδεχόμενο Brexit σίγουρα δεν μπορεί από σήμερα να προβλεφθεί.
Αν όμως τελικά συμβεί το Brexit, οι Άγγλοι παραγωγοί πουλερικών θα νοιώσουν ανακούφιση όπως οι Ολλανδοί συνάδελφοί τους, καθώς η Ολλανδία κατέχει την δεύτερη θέση σε παραγωγή πουλερικών και η Ουκρανία (συνδεδεμένη ή όχι με την ΕΕ) την πρώτη και την τρίτη θέση σε παραγωγή αυγών στην Ευρώπη, ενώ η Αγγλία κατέχει την πέμπτη και την τετάρτη θέση αντίστοιχα…
Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΕ ΙΣΟΠΑΛΗ ΜΕ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΕ ΙΣΟΠΑΛΗ ΜΕ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Τελικά το αποτέλεσμα του ολλανδικού δημοψηφίσματος για την μη αποδοχή της συμφωνίας συνδέσεως με την Ουκρανία εξηγείται καλλίτερα με όρους οικονομικού ανταγωνισμού.
Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό για τους Ολλανδούς, από όσο οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα ήθελαν να πιστεύουν ή να μας κάνουν να πιστέψουμε με τις βλακώδεις αναλύσεις και δηλώσεις τους…
ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ 'Η ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ‘Η ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Με όρους αυγών η συμφωνία συνδέσεως ΕΕ και Ουκρανίας μοιάζει σήμερα με την παρακάτω χιουμουριστική εικόνα:
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΓΟ ΑΠΌ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΓΟ ΑΠΌ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ…

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Οἱ Ὁλλανδοὶ ἀπέῤῥιψαν μὲ «αὐγά» τὴν συμφωνία συνδέσεως Οὐκρανίας μὲ τὴν ΕΕ

Leave a Reply