Περιττεύει ἡ χρεωκοπία ἐὰν τυπώνῃς χρῆμα

Μετά τις παρατηρήσεις του Donald Trump την Πέμπτη ότι η άνοδος των επιτοκίων θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, λέγοντας ότι «Πληρώνουμε (σήμερα) ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Τι θα συμβεί αν το επιτόκιο ανέβει 2, 3 ή 4 τοις εκατό;», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «επαναδιαπραγματευθούν το μακροπρόθεσμο χρέος» με τους πιστωτές και ότι, αν η οικονομία βρεθεί σε μεγάλη κρίση , αυτός «μπορεί να κάνει μια συμφωνία», διάφορα μέσα ενημερώσεως επιτέθηκαν στον Trump, κυρίως η NYT, η οποία ανέλαβε έργο εναντίον του Trump:

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτείται να πληρώσουν τα χρέη τους στο ακέραιο ή αν θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν μια μερική εξόφληση, ο κος Trump είπε στο καλωδιακό δίκτυο CNBC, «θα μπορούσα να δανεισθώ, γνωρίζοντας ότι αν η οικονομία συντριβεί, θα μπορούσα να κάνω μια συμφωνία.»

Τέτοιες παρατηρήσεις από ένα μεγάλο υποψήφιο για την προεδρία δεν έχουν κάποιο σύγχρονο προηγούμενο. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε θέση να δανείζεται χρήματα σε πολύ χαμηλά επιτόκια, γιατί τα ομόλογα θεωρούνται ως ασφαλής επένδυση και οποιαδήποτε ρωγμή στην εμπιστοσύνη των επενδυτών ιστορικά έχει κοστίσει πολλά χρήματα στους Αμερικανούς φορολογουμένους.
Εμπειρογνώμονες περιέγραψαν επίσης την πρόταση του κ. Trump ως ευφάνταστη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να σκεφθούμε ότι οι πιστωτές της Αμερικής θα δεχθούν κάτι λιγότερο από 100 σεντς στο δολάριο, ανεξάρτητα από την δεινότητα για συμφωνίες του κου Trump.
«Ουδείς από την άλλη πλευρά θα σηκώσει το τηλέφωνο, εάν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προσπαθήσει να κάνει αυτό το τηλεφώνημα»,δήλωσε ο Lou Crandall, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP. «Γιατί να το κάνουν; Έχουν ένα συμβόλαιο», για να απαιτήσουν την καταβολή στο ακέραιο.
Όπως παραδέχεται η NYT, όταν «πιέσθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις παρατηρήσεις του, ο κ Trump φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω. Είπε ότι δεν είχε προτείνει μια χρεωκοπία, αλλά, αντίθετα, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει να επαναγοράσει το χρέος, δίνοντας λιγότερα από την ονομαστική αξία των τίτλων. Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια, θα επιδιώξει να επιστρέψει λιγότερα χρήματα από όσα δανείστηκε».
Σε κάθε περίπτωση, η σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις του Trump συνεχίστηκε και τελικά οδήγησε στην τελευταία εμφάνισή του στο CNN, στην οποία εξήγησε τι εννοούσε νωρίτερα σήμερα το πρωί.
«Εάν τα επιτόκια ανεβαίνουν, μπορούμε να εξαγοράσουμε το χρέος με μια έκπτωση, αν έχουμε αρκετή ρευστότητα ως χώρα. Οι άνθρωποι λένε ότι θέλω να χρεωκοπήσω… Αυτοί οι άνθρωποι είναι τρελλοί. Πρώτα απ ‘όλα, έχω βαρεθεί να σας λέω ότι δεν χρειάζεται ποτέ να χρεωκοπήσουμε, επειδή μπορούμε να εκτυπώσουμε χρήματα, έτσι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση χρεωκοπίας.
Αναφέρθηκε στην NYT ότι θέλω να χρεωκοπήσουμε. Ξέρετε, είμαι ο βασιλιάς του χρέους, αγαπώ το χρέος, αλλά το χρέος είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Θέλω μόνο να σας πω: Αν τα επιτόκια ανέβουν και τα ομόλογα πέσουν, μπορούμε να αγοράσουμε χρέος . Γι’ αυτό το πράγμα μιλάω. Έτσι, η ιστορία έχει ως εξής: Aν έχουμε μια ευκαιρία, όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν, μπορoύμε να αγοράσουμε το χρέος με μια έκπτωση. Μου αρέσει πάντα να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό είναι το μόνο, για το οποίο μιλούσα. Το παρουσιάζουν σαν να είμαι έτοιμος να πάω στους πιστωτές μας να επαναδιαπραγματευθώ ή να αναδιαρθρώσω το χρέος. Είναι γελοίο.»
Εδώ είναι το απόσπασμα.
Εκτός από το σχόλιο ότι «ποτέ δεν χρειάζεται κάποιος να χρεωκοπήσει, αν μπορεί να εκτυπώνει χρήματα», το οποίο δεν έχει ακριβώς οδηγήσει σε ευνοϊκά αποτελέσματα τις χώρες , που έχουν κάνει ακριβώς αυτό και με μόνη διαφορά στην περίπτωση των ΗΠΑ, την κατοχή ενός αποθεματικού νομίσματος ως τώρα, αυτό για το οποίο πραγματικά μιλάει ο Trump είναι να μειώσει το χρέος μέσω πληθωρισμού , κάτι που το Fed και όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν απεγνωσμένα προσπαθήσει να κάνουν τα τελευταία 7 χρόνια, μέχρι στιγμής χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Στην πραγματικότητα, η άποψη του Trump είναι πραγματικά ακριβώς μια συνέχιση των πολιτικών του Fed: η ενίσχυση του πληθωρισμού και η σημαντική αύξηση των μακροχρονίων αποδόσεων. Αυτό που κάνει ο Trump είναι να εξηγεί τον μηχανισμό, με τον οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν από αυτό τον «πληθωρισμό του χρέους», που όπως ο ίδιος ορθώς επισημαίνει, μπορεί απλά να εξαγορασθεί σε τιμή πολύ κάτω της τρέχουσας τιμής , αν τα επιτόκια αυξηθούν ραγδαία , μειώνοντας την επιβάρυνση από την ονομαστική αξία του χρέους.
Η οποία παρεμπιπτόντως μας φέρνει πίσω στο σημείο, όπου ο Trump επιθυμεί χαμηλότερα επιτόκια: Αν ο «βασιλιάς του χρέους» είναι τόσο πρόθυμος να αγοράζει το χρέος με μια έκπτωση, αυτό για το οποίο θα πρέπει να προτρέπει δεν είναι τα χαμηλότερα, αλλά τα πολύ υψηλότερα επιτόκια. Τώρα αυτή είναι μια πρόταση, που το Fed, η Goldman και όλες οι παγκόσμιες τράπεζες θα ήθελαν να υποστηρίξουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να αφήσουν την οικονομία σε μια κατάσταση ακόμα μεγαλύτερης καταρρεύσεως …
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Όπως και να αναλυθούν οι απόψεις του Trump για το χρέος είναι προβληματικές.
Αν θεωρήσουμε ότι η μείωση του χρέους είναι στους σκοπούς του «Βασιλιά του χρέους», θα επιδιώξει να το κάνει με αύξηση 2,3 ή 4%.
Θα πρέπει τότε κάποιος να του εξηγήσει τι θα συμβεί με τα ομόλογα, που έχουν εκδοθεί με αρνητικά επιτόκια σε άλλα νομίσματα από άλλες χώρες.
Aν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα μονοετή τίτλο εκφρασμένο σε ευρώ με αρνητικό επιτόκιο -0,4%, έναν ιδίας διαρκείας τίτλο εκφρασμένο, σε δολάρια με επιτόκιο 1% και ας υποθέσουμε ότι σήμερα οι δύο τίτλοι είναι ισοδύναμης αξίας.
Αυτό θα σημαίνει ότι στην λήξη τους, οι δύο τίτλοι δεν θα έχουν ισοδύναμη αξία, καθώς το ευρώ θα πρέπει να έχει ανατιμηθεί κατά 1,4%.
Αν το επιτόκιο άλλαζε σε 2% για το ομόλογο σε δολάρια μία ημέρα μετά την έκδοσή του, το ευρώ μετά από ένα χρόνο θα πρέπει να έχει ανατιμηθεί κατά 2,4%.
Αυτό θα ήταν μία απόλυτα ισορροπημένη κατάσταση, αλλά στην διάρκεια του έτους οι επενδυτές, που γνωρίζουν πώς οι ισοτιμίες και τα επιτόκια ισορροπούν, ίσως να πούλαγαν δολάρια και να αγόραζαν ευρώ, οδηγώντας το ευρώ να ανατιμηθεί από σήμερα κατά 2,4% σε σχέση με το δολάριο.
Αυτή η κίνηση ίσως να μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό της ΕΕ άνω του 2,4%, αν οι Ευρωπαίοι κατανάλωναν αμερικανικά προιόντα κατά 100%, αλλά δυστυχώς οι Ευρωπαίοι είναι εξαγωγείς κατά κύριο λόγο και οι εξαγωγές τους, ως ακριβότερες, θα μειώνονταν.
Το τελικό αποτέλεσμα για την ΕΕ θα ήταν μία ύφεση με αντιπληθωρισμό και αύξηση της ανεργίας.
Αντίθετα οι Αμερικανοί θα αύξαναν τις εξαγωγές τους στην ΕΕ, θα μείωναν την ανεργία τους και θα αύξαναν το χρέος τους κατά 1% ετήσια, δηλαδή περίπου κατά 192 δις δολάρια (δημόσιο χρέος ΗΠΑ 19,26 τρις δολάρια)
Aυτή η κίνηση θα έκανε 596 δολάρια τον χρόνο φτωχότερο κάθε Αμερικανό πολίτη.
Η μεταβολή των επιτοκίων κατά 4%, που ο κος Trump αναφέρει, θα στοίχιζε ετησίως σε κάθε Αμερικανό 2382 δολάρια και θα μείωνε το διαθέσιμο εισόδημα του κατά 4,21% (=2382/56421).
Σε μία παρόμοια περίπτωση ή θα προέκυπτε μία ύφεση με μείωση του ΑΕΠ κατά 4,21% ετησίως ή το ισοδύναμο, ένας ετήσιος αντιπληθωρισμός κατά 4,21%.
Η συνταγή της αυξήσεως των επιτοκίων για να επιτευχθεί πληθωρισμός ίσος με 2% θυμίζει ένα κάρο, που έχει πίσω του ένα άλογο.
Είναι γνωστό σε όλους ότι είναι ευκολότερο να οδηγήσεις ένα κάρο με το άλογο μπροστά.
Αντίθετα, το κάρο μπροστά από το άλογο δεν σε βοηθάει να βλέπεις που πηγαίνεις και γενικά δυσκολεύεσαι να στρίψεις.
Για τους Γερμανούς η άμαξα μπροστά από το άλογο δεν είναι κάτι προβληματικό ως ιδέα.
Γι’ αυτό ίσως τα περισσότερα αμάξια τους είναι οπισθοκίνητα.
Τα αμάξια όμως έχουν μηχανές, ενώ οι οικονομίες κινούνται από ανθρώπους, που δεν υπακούουν πάντα και χρειάζονται να βλέπουν που πηγαίνουν.
Ο κος Trump με βάση τις απόψεις του είναι μάλλον ένας ακόμα μονεταριστής.
Θα διαχειρισθεί την περιουσία των ΗΠΑ σαν χρέος με σκοπό να το μειώσει ή σαν κεφάλαιο, επιδιώκοντας να αυξήσει το AEΠ;
Mάλλον σκοπεύει το πρώτο, καθώς ως επιτυχημένος επιχειρηματίας θα θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους.
Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα.
Ο κος Trump είναι γνωστός και για την καρριέρα του ως αφεντικό στο reality game Τhe Apprentice από το 2004 έως το 2015.
Το παιχνίδι αυτό ξεκινούσε με 16 έως 19 υποψηφίους επιχειρηματίες,
Κάθε εβδομάδα ο κος Trump απέλυε από ένα λόγω «ανικανότητας» με την γνωστή φράση “Υοu are fired”.
AΠΟΛΥΕΣΑΙ!

AΠΟΛΥΕΣΑΙ!

Του έχει εξηγήσει κάποιος ότι η πολιτική είναι ένα ευρύτερο παιχνίδι, όπου οι ανίκανοι συνήθως δεν απολύονται;
Αν είσαι τυχερός, το πολύ να τους αναγκάσεις να παραιτηθούν μετά από ένα σκάνδαλο.
Αν δεν τα καταφέρεις, το περισσότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους ανακυκλώνεις συχνά, ελπίζοντας ότι δεν θα κάνουν κάποιο σοβαρό λάθος.
Αντίθετα, οι πολύ ικανοί Αμερικανοί Πρόεδροι συνήθως απολύονται (fired) με άλλα μέσα.
Συνήθως αυτό συμβαίνει στην αρχή ή στο τέλος της καρριέρας τους…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Περιττεύει ἡ χρεωκοπία ἐὰν τυπώνῃς χρῆμα

  1. Μαλθακιες στο πατερο.
    Ο Τραμπ θα επιβιωσει, ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ προεδρος, ΜΟΝΟΝ αν τσακωσει καμμια δεκαρια χιλιαδες “αμερικανους” περιουσιους (εντος και εκτος κογκρεσσου) τους στειλει Γκουανταναμο μερια για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας, ψυθιρισει στην Τζανετ …..”ψιτ μωρουλι, να σου πω δυο συμφωνα” και επανακαταταξει την FED εκει που ανηκει. Δηλαδη στο Κογκρεσσο.
    Αλυσιδωτες εκρηξεις θα γινουν ΠΑΝΤΟΥ και απο κει και περα θ’ αρχισει η τρεχαλα.

    Αλλα τι λεω ο χαζος.
    Στα βραχια της Πειραϊκης κοιμαται ο Αγης ο μπεκρης……

      • Αν φυλαχτει απο προμελετημενη δολοφονια το πρωτο χρονο σαν προεδρος και κανει αυτα τα ολιγα που ονειρευομαι, θα τον γραψει η Παγκοσμια Ιστορια με ολοχρυσα και ανεξητιλα γραμματα.

        ΑΝ…..ειπαμε.

Leave a Reply